Blog 14: 3 redenen voor een real-time strategisch zorg-informatieplatform

185 views

Published on

Met een real-time zorg-informatieplatform kunnen instellingen betere zorg verlenen aan patiënten en makkelijker samenwerken met andere partijen.

Published in: Data & Analytics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
185
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Blog 14: 3 redenen voor een real-time strategisch zorg-informatieplatform

  1. 1. 3 redenen voor een real-time strategisch zorg-informatieplatform
  2. 2. 2 U herkent de volgende situatie misschien wel: Als zorg-instelling werkt u met verschillende softwaresystemen voor het opslaan van gegevens. Mooie systemen, die over het algemeen goed werken. Maar de informatie is vaak niet makkelijk uit te wisselen met andere partijen binnen en buiten de organisatie. Ook pakt de software niet de enorme berg aan ongestructureerde gegevens mee, zoals artsnotities en verslagen. En u bent ervan overtuigd dat u met alle informatie die binnen het zorgnetwerk aanwezig is, betere zorg kunt bieden aan de patiënten. Maar dit gebeurt nu nog niet. Geen ideale situatie dus, maar daar is nu verandering in aan te brengen. Gegevens combineren en koppelen De business intelligence tools die in veel zorginstellingen gebruikt worden, werken over het algemeen goed. Maar om de patiëntinformatie binnen de instelling en met andere partijen (op nationaal en lokaal niveau) goed uit te kunnen wisselen, moeten die systemen op elkaar aangepast worden. En dit kost vaak veel tijd en geld. Daarnaast bieden deze tools op basis van de opgeslagen gegevens voornamelijk overzichten en zijn de gegevens eigenlijk 'te oud' om de zorgtaak of het zorgbeleid direct bij te sturen. Bijvoorbeeld om de begeleiding van astma- of diabetespatiënten te verbeteren, of om een ontslagprocedure te optimaliseren. Beter en direct gebruikmaken van de informatie Een systeem dat de gegevens van de verschillende systemen (binnen en buiten de organisatie) samenvoegt, analyseert en van daaruit automatisch alerts, meldingen of aanbevelingen verstuurt, vormt een flinke verbetering van de dagelijkse taakuitvoering, de samenwerking tussen de zorgverleners en de bedrijfsvoering van de zorginstelling. Hoe is dit voor elkaar te krijgen? Via een real-time zorg-informatieplatform. Waarom een real-time zorg-informatieplatform? Met een real-time zorg-informatieplatform kunnen zorginstellingen een flinke effectiviteitsstap maken in de patiëntenzorg, gebruik makend van hun huidige informatiesystemen en de enorme schat aan opgeslagen informatie. Een real-time zorg-informatieplatform biedt drie belangrijke voordelen: 1. Ten eerste is het niet meer nodig dat de partijen binnen een zorgnetwerk mensen en middelen inzetten om applicaties aan elkaar te verbinden. De verschillende applicaties leveren continu data aan het informatieplatform waarna de gegevens door de betrokken en geautoriseerde partijen gebruikt kunnen worden. 2. Ten tweede kunnen de gegevensverwerking en -analysetools binnen het zorg-informatieplatform ook ongestructureerde data verwerken zoals laboratorium- en scanverslagen en voortgangsrapportages. Deze gegevens kunnen met gestructureerde data gecombineerd en geanalyseerd worden. Vervolgens krijgt de gebruiker de gegevens in een handige en bruikbare vorm gepresenteerd op basis waarvan hij/zij beslissingen kan nemen.
  3. 3. 3 3. Het derde, en meest bijzondere, voordeel van een dergelijk type zorg-informatieplatform is dat de real-time analyses automatisch processen kunnen starten of meldingen en aanbevelingen kunnen geven waarmee artsen en andere zorgverleners direct in kunnen spelen op de actuele situatie en daardoor betere zorg kunnen verlenen. Hoe werkt dit in de praktijk?  Uit onderzoek blijkt dat een deel van de astma-patiënten die zich melden op de eerste hulp met klachten, niet altijd op tijd en op de juiste wijze zijn of haar medicijnen inneemt. Met een real-time zorg-informatieplatform kan het zorgteam van de patiënt automatisch een melding ontvangen wanneer de patiënt op de eerste hulp is geweest met astma- gerelateerde klachten. Het zorgteam buiten het ziekenhuis kan dan na ontvangst van de melding direct besluiten om de patiënt beter te gaan begeleiden.  Zorgteams die diabetespatiënten begeleiden, krijgen automatisch een melding wanneer een patiënt zijn check-up van de hemoglobine A1c-waarden heeft overgeslagen. Hierdoor kan een zorgverlener direct actie ondernemen.  Wanneer een patiënt binnen 48 uur na ontslag weer opgenomen wordt in een ziekenhuis, komt zijn of haar patiëntendossier (inclusief ongestructureerde data zoals aantekeningen van de arts) automatisch in het analytisch systeem. Dit systeem kan trends ontdekken in de opnames na ontslag waardoor ontslagprocedures en follow-ups verbeterd kunnen worden. Iets voor uw organisatie? InterSystems HealthShare is zo'n strategisch zorg-informatieplatform, uniek in zijn soort vanwege het real-time aspect en de component om ongestructureerde data te analyseren. Met HealthShare kunt u gebruik blijven maken van de reeds aanwezige systemen en de gegevens die daarin besloten zitten. HealthShare is als het ware het platform dat alle informatiesystemen koppelt, de informatie onderling uitwisselt en de opgeslagen (patiënten)gegevens analyseert. Met de Active Analytics component van het platform is het mogelijk continu gegevens uit de eigen en andere organisaties te verzamelen, te groeperen, te normaliseren en te presenteren. Extra bijzonder aan dit product is dat het zorgverleners kan voorzien van meldingen en alerts. Hierdoor kan de zorg naar de patiënt verbeterd worden en kunnen processen binnen de organisatie een verbeteringsslag maken.
  4. 4. 4 Dit artikel is geschreven door de redactie van InterSystems. Fotocredit 1: Image courtesy of Teerapun / FreeDigitalPhotos.net Fotocredit 2: Image courtesy of Praisaeng / FreeDigitalPhotos.net Wil je meer informatie? Klik hier om naar ons blog te gaan.

×