Gestión de la Innovación en Turismo

566 views
497 views

Published on

Visión de 2008 de Gestión de la Innovación en Turismo, incluye innovación planificada e intuitiva, pero no social.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
566
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Gestión de la Innovación en Turismo

 1. 1. LA GESTIÓ DE LA INNOVACIÓ AL’EMPRESA TURÍSTICAJornada I del III Congrés de Turisme de Catalunya:“La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a LaCatalunya”Vielha, 2 de Juny de 2008
 2. 2. Per on he de començar si vull innovar?1. Entendre què és Innovació q2. Com es sistematitza la Innovació? Té sentit per a la meva empresa sistematitzar-la?3. La Innovació Intuïtiva4. Puc finançar o subvencionar la Innovació en la meva empresa?5. Conclusions 2 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 3. 3. Repàs a les definicions teòriques d’Innovació d Innovació P. Drucker. “La innovación es el uso sistemático, como oportunidad, de loscambios en la sociedad, en la economía, en la demografía y en la tecnología” g g Pavón y Goodman: “Conjunto de actividades, en un tiempo y lugar, queconducen a la introducción con éxito en el mercado, por primera vez, de una ideaen forma de nuevos o mejores productos, servicios o técnicas de gestión yorganización” COTEC: “La CO C “ innovación es el complejo proceso que lleva las ideas al mercadoen forma de nuevos o mejorados productos o servicios” Què tenen en comú aquestes definicions? El sentit de NOVETAT La orientació a MERCAT La visió de PROCÉS INNOVACIÓ: NOVES FORMES D’OFERIR VALOR ALS D OFERIR CLIENTS 3 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 4. 4. Tipus d Innovació. Exemples d’Innovació Segons la dimensió de l’empresa a la que afecten: – Producte. Tot inclòs – Procés. Procés Bufet – Organització. Cadenes hoteleres per regions – Comercialització. Obertura de Internet com canal de comercialització electrònic Segons la intensitat innovadora: – Innovació incremental. Restauració en hotels de incremental Sol i Platja – Innovació radical. Low cost radical Low-cost 4 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 5. 5. Per on he de començar si vull innovar?1. Entendre què és Innovació q2. Com es sistematitza la Innovació? Té sentit per a la meva empresa sistematitzar-la?3. La Innovació Intuïtiva4. Puc finançar o subvencionar la Innovació en la meva empresa?5. Conclusions 5 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 6. 6. El procés de Gestió de la Innovació La Gestió de la Innovació és el procés que permet a l’empresa generarsistemàticament noves formes d’oferir valor al client d oferir La Gestió de la Innovació té un component creatiu, però es basaprincipalment en la sistematització de les activitats que componen elprocés La Gestió de la Innovació és una forma d’analitzar quines innovacions d analitzarli interessen a l’empresa, quants de diners li costen i quins resultatss’obtenen amb els diners invertits Protecció de la R+D+iDiagnòstic Identificació Finançament Gestió ded’Innovació de projectes p j de projectes p j p j projectes Difusió de la innovació Gestió del coneixement i 6 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 7. 7. El procés de Gestió de la Innovació - Diagnòstic Protecció de la R+D+i Diagnòstic Identificació Finançament Gestió de d’Innovació de projectes de projectes projectes Difusió de la innovació Gestió del És el punt de partida del procés coneixement Hauria d’incloure anàlisi del NIVELL D’INNOVACIÓ i de la CAPACITAT INNOVADORA (els autodiagnòstics només inclouen anàlisi de la capacitat innovadora) Hi ha diferents eines públiques d’autodiagnòstic, com la Guia “La Gestió de la Innovació en empreses de serveis”, publicada pel CIDEM 7 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 8. 8. El procés de Gestió de la Innovació - Diagnòstic Protecció de la R+D+i Diagnòstic Identificació Finançament Gestió de d’Innovació de projectes de projectes projectes Difusió de la innovació Gestió del coneixement NIVELL D INNOVACIÓ – coneixes quines innovacions fan els competidors D’INNOVACIÓ – Llistat de sistemes normalitzats de gestió empresarial – Llistat de tecnologies o tendències tecnològiques CAPACITAT INNOVADORA – coneixes quin potencial innovador tens tu Són frases i preguntes per a la reflexió del tipus: – “La direcció de l’empresa està compromesa amb la Innovació. Aquest compromís es tradueix en que li dedica temps, facilita els recursos, adapta l’estructura, estableix i participa en activitats conjuntes d’innovació, estimula i fomenta la iniciativa personal” personal – Amb qui pots contar per desenvolupar idees d’innovació? – D’on obtens coneixement? 8 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 9. 9. El procés de Gestió de la Innovació – Identificació de ProteccióProjectes de la R+D+i Diagnòstic Identificació Finançament Gestió de d’Innovació de projectes de projectes projectes Difusió de la innovació Gestió del coneixement Un PROJECTE és un conjunt d activitats realitzades en el temps per d’activitats determinats recursos orientats a l’obtenció d’objectius i resultats concrets Es tracta d’identificar i prioritzar els projectes d’Innovació que l’empresa vol escometre Què hem de fer: 1. 1 Generar un llistat de projectes 2. Aliniar els projectes amb l’estratègia de l’organització 3. 3 Definir els projectes (descripció objectius resultats esperats (descripció, objectius, esperats, pressupost i calendari) 4. Prioritzar els projectes (cost-benefici, urgència-importància, retorn de la inversió, anàlisi ABC, multicriteri) 9 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 10. 10. El procés de Gestió de la Innovació – Finançament de ProteccióProjectes de la R+D+i Diagnòstic Identificació Finançament Gestió de d’Innovació de projectes de projectes projectes Difusió de la innovació Gestió del coneixement Les alternatives de finançament d’un projecte d’Innovació són: d un d Innovació – Fons propis – Subvencions i finançament públic • Àmbits: regional, nacional i europeu • Han d’estar estructurats en forma de projecte i han de ser en d estar projecte, col·laboració • Han de tenir component tecnològic • Són crèdits blans, subvencions o ajudes en espècie – Desgravacions fiscals per projectes de R+D+i (cas particular de subvenció pública) b ió úbli ) • Han d’estar estructurades per projecte • Hi h d’h ha d’haver “ tifi “certificacions” o arguments clars que l j tifi i i ” t l les justifiquin • Les despeses s’han de gestionar per projecte 10 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 11. 11. El procés de Gestió de la Innovació – Gestió de ProteccióProjectes de la R+D+i Diagnòstic Identificació Finançament Gestió de d’Innovació de projectes de projectes projectes Difusió de la innovació Gestió del coneixement La Gestió de Projectes és el procés que permet portar a terme un projecte amb garantia d’èxit Inclou planificar, executar i controlar les activitats del projecte, planificar projecte mantenint un equilibri entre cost, temps i abastASPECTES CLAU DE LA PLANIFICACIÓ Classificació del projecte ASPECTES CLAU DEL SEGUIMENT Abast Estat actual del projecte Planificació Activitats realitzades Riscos Punts oberts Equip de treball Riscos potencials Calendari Rendiment dels recursos assignats Pressupost Replanificacions Mecanismes de seguiment Pròximes passes Activitats, tasques, fites 11 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 12. 12. El procés de Gestió de la Innovació – Protecció de laR+D+i Protecció de la R+D+i Diagnòstic Identificació Finançament Gestió de d’Innovació de projectes de projectes projectes Difusió de la innovació Gestió del coneixement Els serveis no es poden patentar!! Sí es poden protegir (via propietat intel·lectual) les marques, els noms comercials, comercials el disseny industrial els models d’utilitat els dominis industrial, d utilitat, d’internet o els drets d’autor, entre altres En el nostre cas ocasionalment es pot protegir l’enginy tècnic que fem cas, l enginy servir per oferir un servei. Té sentit que ho protegeixi el proveïdor... Si no ho puc protegir “legalment”, el control de la documentació i els legalment contractes de confidencialitat solen ser les bases per a la protecció dels resultats de la investigació 12 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 13. 13. El procés de Gestió de la Innovació – Difusió de la ProteccióInnovació de la R+D+i Diagnòstic Identificació Finançament Gestió de d’Innovació de projectes de projectes projectes Difusió de la innovació Gestió del coneixement Hem de dir que som innovadors a dins de l’empresa i a fora de l empresa l’empresa Comunicació externa: – Pàgines web – Presentació de nous Serveis – Publicacions: codis de conducta, informes de gestió, informes de Responsabilitat Social Corporativa – Patrocinis i publicitat de nous serveis – Web 2.0!!! Comunicació interna (informes de projectes, recopilació d’idees, ( p j , p , formació enfront a nous projectes, etc.) 13 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 14. 14. El procés de Gestió de la Innovació – Gestió delconeixement Protecció de la R+D+i Diagnòstic Identificació Finançament Gestió de d’Innovació de projectes de projectes projectes Difusió de la innovació Gestió del coneixement El procés de Gestió del Coneixement ens permet aprendre: – Del projecte en ell mateix – De com hem gestionat el projecte Algunes activitats clau del procés de Gestió de Coneixement pel que fa a Innovació: – Prospectiva tecnològica – Vigilància tecnològica – Generació de coneixement intern (bases de dades, processos, ( ,p , metodologies, etc.) – Transmissió de coneixement (a nivell intern i als stakeholders) ( ) 14 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 15. 15. Té sentit per a la meva empresa sistematitzar lainnovació? – Preguntes per a la reflexió Tinc una llista de “assumptes pendents” per millorar el servei que ofereixo? Tinc una visió de com voldria que fos la meva empresa en el futur? Penso en el futur? Treballo amb persones que crec que estan en condicions de entendre els conceptes i la forma de treballar del p procés? Estic disposat a renunciar un mínim al “dia a dia” per dia dia invertir temps en Innovació? Tinc diners per invertir en la meva empresa? 15 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 16. 16. Per on he de començar si vull innovar?1. Entendre què és Innovació q2. Com es sistematitza la Innovació? Té sentit per a la meva empresa sistematitzar-la?3. La Innovació Intuïtiva4. Puc finançar o subvencionar la Innovació en la meva empresa?5. Conclusions 16 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 17. 17. Innovació Intuïtiva És la capacitat de crear un servei nou en base al context de la situació en la que estic Es basa en les PERSONES És el tros “no sistemàtic” de la innovació Es basa en l’”ull clínic”, és a dir, la capacitat de valorar moltes variables diferents (algunes no tangibles) de la situació en la que està el client (actitud general, aspecte físic, físic circumstàncies externes situació atmosfèrica tipus externes, atmosfèrica, de comunicació que fa servir el client, etc.) No s’aprèn en els centres actuals de Formació però s aprèn Formació, l’empresari sap quin dels seus empleats en té i quin no És la clau per a un negoci turístic d’èxit i particularment de d èxit les destinacions d’èxit 17 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 18. 18. Per on he de començar si vull innovar?1. Entendre què és Innovació q2. Com es sistematitza la Innovació? Té sentit per a la meva empresa sistematitzar-la?3. La Innovació Intuïtiva4. Puc finançar o subvencionar la Innovació en la meva empresa?5. Conclusions 18 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 19. 19. Puc finançar o subvencionar la innovació en la mevaempresa? – Preguntes per a la reflexió Tinc diners per invertir en la meva empresa? Estic disposat a cooperar amb agents externs (centres de recerca, consultors, clients, proveïdors, etc.)? Estic disposat a col·laborar amb empreses competidores? col laborar El projecte o projectes que tinc al cap, tenen un component tecnològic? 19 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 20. 20. Per on he de començar si vull innovar?1. Entendre què és Innovació q2. Com es sistematitza la Innovació? Té sentit per a la meva empresa sistematitzar-la?3. La Innovació Intuïtiva4. Puc finançar o subvencionar la Innovació en la meva empresa?5. Conclusions 20 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 21. 21. Conclusions Innovació: Noves Formes d’Aportar Valor al Client He de decidir si vull o no sistematitzar la Innovació en la meva empresa He de detectar i treballar amb Persones amb capacitat d’Innovació Intuïtiva He d’estar disposat a col·laborar i cooperar amb altres d estar persones i entitats i a invertir diners si vull finançar amb fons públics la innovació 21 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”
 22. 22. MOLTES GRÀCIES! Si em voleu contactar: Mariona Luis Tomás – www.innobalears.com – http://innobalears.blogspot.com/ – mluis@innobalears.com mluis@innobalears com 22 “La Innovació en el Sector Turístic: un Repte per a Catalunya”

×