Interpersonal dan intrapersonal

31,053 views

Published on

3 Comments
7 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
31,053
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
809
Comments
3
Likes
7
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Interpersonal dan intrapersonal

 1. 1.  nurul ilina syazwani binti zamuri  natrah binti alias  nur amira bt shaukat ali NUR FATIHAH HANIM BT MOHD ZAHIR  AMIRA NAZNEEN BT ABD RAHMAN  SITI HASANIAH BT CHE OMAR NURUL IZZAH SYAZWANI BT MD. REDZON  NUR AMALINA BT MOHAMAD NOOR  AZURA BINTI ZULKIFLI  ILYA ADIRA BINTI JAININ
 2. 2. DEFINISI KEMAHIRANMenurut Dewan Bahasa dan Pustaka edisi baru cetakan 1991, kemahiran ialah kecekapan atau kepandaian.
 3. 3. DEFINISI KOMUNIKASIMenurut Dewan Bahasa dan Pustaka juga komunikasi pula ialah berhubungan secara langsung atau dengan perantaraansurat, radio, telefon dan lain-lain dan mengadakan perhubungan (bercakap, berbincang, bertukar pendapat dan lain-lain).
 4. 4. Seseuatu proses pemindahan maklumat perasaan, idea dan pemikiran daripada seseorang individu kepada individu yang lain.Suatu seni menyalurkan idea-idea dan sikap daripada seorang individu kepada seorang yang lain.
 5. 5. De Vito (1978) Komunikasi ialah proses menghantar dan menerima mesej antara dua peribadi dengan beberapa kesan dan maklum balas yang serta merta Hybels dan Weaver 2 (1995) Komunikasi ialah sebarang proses yang mana manusia berkongsi maklumat, idea dan perasaan Muhammad Yusof Hussain (1990) Komunikasi dari perspektif Islam ialah proses menyampaikan atau bertukar perutusan dan maklumat dengan menggunakan prinsip dan kaedah komunikasi yang terdapat dalam Al-Quran dan hadis
 6. 6. BIDANG-BIDANG KOMUNIKASI INTRAPERSONAL INTERPERSONAL (DIRI) (ANTARA INDIVIDU) KUMPULAN KECIL AWAMKOMUNIKASI MASSA
 7. 7. KOMUNIKASI INTRAPERSONAL berlaku di dalam diri seseorang. Seseorang yang sedang berfikir tentang sesuatu perkara sebenarnya ia sedang dalam proses berkomunikasi dengan dirinya. bermonolog dengan diri untuk membuat pilihan, keputusan, memberikan sebab dan akibat.
 8. 8. KOMUNIKASI INTERPERSONAL Komunikasi antara individu. Proses komunikasi yang melibatkan dua orang atau lebih. Bersifat terus iaitu bersemuka tanpa menggunakan sebarang perantaraan atau saluran tertentu Juga berlaku dalam keadaan yang tidak formal dan bersahaja.
 9. 9. KOMUNIKASI KUMPULAN Berperanan membuat keputusan dan dipatuhi oleh semua ahli. Berlaku dalam bentuk formal dan tidak formal. Contoh : mesyuarat.
 10. 10. PENGUCAPAN AWAM Berucap di khalayak ramai Seorang kepada ramai orang
 11. 11. Komunikasi Massa berlaku untuk sebaran umum menggunakan alat-alat media massa seperti akhbar, majalah, radio, televis yen, buku dan risalah. Berbentuk sehala dan jika berlaku tindakbalas ia mengambil masa dan tidak sepantas interpersonal.
 12. 12. KOMUNIKASIINTRAPERSONAL
 13. 13. DEFINISI Komunikasi intrapribadi atau komunikasi intrapersonal adalah penggunaan bahasa atau fikiran yang terjadi di dalam diri komunikator sendiri. Merupakan keterlibatan internal secara aktif dari individu dalam pemprosesan simbolik dari pesan- pesan. Seorang individu menjadi pengirim sekaligus penerima pesan, memberikan umpan balik bagi dirinya sendiri dalam proses internal yang berkelanjutan.
 14. 14.  Berlaku di dalam diri seseorang. Seseorang yang sedang berfikir tentang sesuatu perkara sebenarnya ia sedang dalam proses berkomunikasi dengan dirinya. Bermonolog dengan diri untuk membuat pilihan, keputusan, memberikan sebab dan akibat.
 15. 15.  Komunikasi intrapersonal dapat menjadi pemacu bentuk komunikasi yang lainnya. Pengetahuan mengenai diri peribadi melalui proses-proses psikologis seperti persepsi dan kesedaran terjadi saat berlangsungnya komunikasi intrapribadi oleh komunikator.
 16. 16.  Proses komunikasi yang terjadi dalam diri individu (dengan diri sendiri). Merupakan landasan untuk melakukan komunikasi intrapribadi. Keberhasilan komunikasi kita dengan orang lain bergantung kepada keberkesanan komunikasi kita dengan diri sendiri. Terjadi kerana pemberian makna pada objek. Objek yang diamati mendapatkan rangsangan pancaindera kemudian mengalami proses perkembangan dalam fikiran manusia. Mendapatkan perhatian besar dari kalangan psikologi behavioristik (pemerhati tingkah laku).
 17. 17.  Muhasabah Diri * menilai tentang segala perkara yang telah dilakukan sama ada yang baik atau yang buruk dan seterusnya berusaha untuk memperbaiki diri untuk menjadi insan yang lebih baik. Berdoa * memohon sesuatu perkara yang diminta daripada Allah Taala. Bersyukur * berterima kasih di atas segala apa yang diperolehi melalui pemberian Allah.
 18. 18. KOMUNIKASIINTERPERSONAL
 19. 19. DEFINISI KOMUNIKASI INTERPERSONAL
 20. 20.  R. Wayne Pace mengatakan bahawa komunikasi interpersonal adalah proses komunikasi yang berlangsung antara dua orang atau lebih secara tatap muka. Komunikasi interpersonal juga boleh diertikan sebagai proses bagaimana seseorang itu berkongsi pengalaman dengan individu-individu lain. Komunikasi interpersonal ialah komunikasi antara orang yang berlaku dalam keadaan yang membolehkan orang membalas secara terus antara satu sama lain.
 21. 21.  Biasanya berpasangan iaitu melibatkan hanya dua orang. Biasanya berbentuk : - dialog - bercirikan tolak ansur lisan (verbal) – orang biasanya mencelah antara satu sama lain. Bagaimanapun, ia boleh berlaku dalam satu kumpulan kecil apabila para peserta bertindak balas terus antara satu sama lain sebagai individu.
 22. 22. CARA-CARA KOMUNIKASIINTERPERSONAL
 23. 23. Antara Dua Individu CARA-CARA KOMUNIKASI Secara FormalINTERPERSONAL Melebihi Dua Individu Secara Tidak Formal
 24. 24. Komunikasi Antara Dua Individu  Merupakan satu bentuk dialog  Berlaku apabila seseorang berkomunikasi secara personal terus sebagai seorang individu  Contoh : Hani dan Yazed berbincang mengenai masa depan rumah tangga mereka.
 25. 25. Komunikasi Melibatkan Lebih Dua Individu  Secara am terbahagi kepada dua : I. Secara formal II. Secara tidak formal
 26. 26. Secara FormalBerlaku apabila seseorang mengemukakan idea, perasaan dan maklumat ‘tanpa gangguan’ kepada satu kumpulan orang.Tidak banyak berlaku komunikasi dua hala.Seseorang menyuarakan sesuatu dan yang lain menjadi pendengar.Contoh : Harith menyampaikan tazkirah di hadapan kelas sebelum kelas dimulakan pada pagi tadi.
 27. 27. Secara Tidak FormalBerlaku apabila kedua-dua pihak menyuarakan idea, perasaan dan maklumat.Dengan kata lain juga, dikatakan penggunaan ‘dengan gangguan’ iaitu mungkin akan berlaku pro dan kontra ataupun seseorang mungkin mencelah.Contoh : Melur mengatakan kepada kelasnya bahawa wajahnya saling tidak tumpah seperti Siti Nurhaliza tetapi Ridzwan mencelah dengan mengatakan bahawa wajah Melur seperti pembantu rumah Siti Nurhaliza.
 28. 28. KEMAHIRAN KOMUNIKASIINTERPERSONAL
 29. 29. 1. Membina hubungan Hubungan baik dilihat dalam situasi berikut : - kemesraan perhubungan dalam pertemuan - penyampaian masalahnya tanpa keraguan - tanda kepercayaan lahir akibat penerimaan sepenuhnya tanpa syarat Hubungan baik seperti ini hanya dapat dicapai apabila perasaan empati kedua-dua dapat dirasai. Dengan berperasaan empati ini, hubungan baik di antara dua pihak akan dapat terus dijalin dan dikekalkan sepanjang proses komunikasi itu.
 30. 30. 2. Kemahiran memberi perhatian Di dalam proses komunikasi, memberi perhatian merujuk kepada komunikasi bukan lisan, walaupun ia juga diperlukan dalam komunikasi lisan. Komunikasi bukan lisan dibahagikan kepada beberapa komponen, iaitu gaya badan(posture), gerak isyarat, air muka, kontak mata, dan juga nada suara.
 31. 31. 3. Kemahiran mendengar Rogers (1951) merumuskan: “Tanpa perhatian, mendengar sahaja tidak akan membawa kefahaman, maka komunikasi tidak akan wujud.” Model latihan mendengar membahagikan tingkah laku mendengar kepada tiga komponen, iaitu memberi perhatian termasuk kontak mata, gaya relaks, dan respon yang pula membawa maksud mendengar. Mendengar dengan telinga ketiga (Reik, 1948) melibatkan kemahiran memikir dan membayangkan bagaimana orang lain merasa, dan dengan ini, ia merupakan langkah pertama ke arah empati
 32. 32.  Apabila anda sedang bercakap melalui telefon dengan seorang kawan baik tentang pengalaman anda berada di perantauan. Apabila anda berbincang tentang tugasan projek anda secara individu dengan pensyarah anda.
 33. 33. RUJUKAN Intrapersonal & Interpersonal untuk remaja Shahizan bin Hasan, Tsai Chen Chien & Saw Hooi Chin , PTS , 2006 Kuala Lumpur Kemahiran Interpersonal untuk Guru Abdullah Hassan & Ainon Mohd , PTS , 2006 , Selangor EQ : Panduan Meningkatkan Kecerdasan Emosi Mohd Azhar Abdul Hamid , PTS , 2007 , Kuala Lumpur Teori-teori Komunikasi Saodah Wok , Narimah Ismail , Mohd Yusof Hussain , PTS , 2006 , Kuala Lumpur
 34. 34. Ayam Hutan, Ayam SelasihSekian terima kasih

×