Suomalainen on eläkkeellä pidempään

 • 22 views
Uploaded on

Suomalainen on eläkkeellä pidempään. Ilmarinen-lehti 2/2014. Ilmarinen. Elinaikakerroin.

Suomalainen on eläkkeellä pidempään. Ilmarinen-lehti 2/2014. Ilmarinen. Elinaikakerroin.

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
22
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide
 • Elinajanodotteen noustessa elinaikakerroin pienentää kuukausittain maksettavaa eläkettä. Jos eläkkeelle siirtyvä haluaa säilyttää sen eläkkeen tason, jonka olisi ansainnut eläkeiän mukaisesti ilman elinaikakerrointa, hänen on työskenneltävä pidempään. Siihen kannustaa myös superkarttuma, joka kerryttää eläkettä 63 ikävuoden jälkeen.

  Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa elinaikakertoimen vuosittain. Vuodesta 2009 eteenpäin elinaikaluku joko pienenee tai suurenee kuolevuuden muutoksen mukaan. Elinajan pidentyessä elinaikaluku kasvaa. Jos elinaika lyhentyy, myös elinaikaluku pienenee.

  Vuonna 2014 elinaikakerroin on 0,97552. Se pienentää vuonna 1952 syntyneiden tänä vuonna tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä noin 2,4 prosenttia.

 • Elinaikakerroin otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2010.

  Miten elinaikakertoimen ja eläkeikärajojen käy tulevaisuudessa, se selviää tämän syksyn aikana, kun työmarkkinaosapuolet saavat neuvottelunsa eläkeuudistuksesta valmiiksi. Nyt valmistellaan vuonna 2017 voimaan tulevaa eläkeuudistusta.

  Eläkeuudistuksen etenemistä voi seurata esimerkiksi osoitteessa: elakeuudistus.fi

Transcript

 • 1. SUOMALAINEN ON ELÄKKEELLÄ PIDEMPÄÄN Suomalaiset elävät yhä pidempään. Se on hieno saavutus! Mutta kun elinajanodote kasvaa, myös eläkepäiviä kertyy yhä enemmän. Jotta eläkekustannukset eivät tämän vuoksi karkaisi käsistä, on kehitetty elinaikakerroin. Jos keskimääräinen elinikä jatkaa nousuaan, elinaikakerroin pienentää kuukausieläkkeitä.
 • 2. SUOMALAINEN ON ELÄKKEELLÄ YHÄ PIDEMPÄÄN * elinajanodote 0-vuotiaalle ** eläkkeellesiirtymisiän odote 25-vuotiaalle Lähde: Eläketurvakeskus
 • 3. SUOMALAINEN ON ELÄKKEELLÄ YHÄ PIDEMPÄÄN KUUSI VUOTTA Tämän hetkisten laskelmien mukaan suomalaiset olisivat vuonna 2075 yli kuusi vuotta pidempään eläkkeellä kuin vuonna 2015. Eläkkeellejäämisiän oletetaan nousevan nykyvauhdilla vain vajaa kaksi vuotta, mutta ikää on kertymässä noin yhdeksän vuotta lisää.