• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
старогръцка митология. богове
 

старогръцка митология. богове

on

 • 5,353 views

 

Statistics

Views

Total Views
5,353
Views on SlideShare
5,353
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
35
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  старогръцка митология. богове старогръцка митология. богове Presentation Transcript

  • Илиана Т. Илиева-Дъбова
  • През различните епохи пантеонът на боговете сепроменял. Първо поколение богове Второ поколение богове Деца на титаните (второ поколение титани) Олимпийски богове Богове и божества на водните стихии Богове и божества на въздушните стихии Богове на смъртта и подземното царство Музи Циклопи Хекатонхейри Гиганти Други богове Неперсонифицирани богове Други божества
  • Олимпийските богове са основните богове в гръцкия пантеон. Има общо четиринадесет различни богове,определени като олимпийски, но никога не са били повече от 12 по едно и също време.
  • Олимпийските богове са третото поколоение богове (след основните стихии и титаните). Те ставатвладетели на света след победата им над титаните в титаномахията; Зевс, Хера, Посейдон, Деметра, Хестия и Хадес са братя и сестри; останалите Олимпийски богове (с изключение на родената отпяната Афродита) обикновено се смятат за деца на Зевс от различни майки (освен Атина, за която се счита, че е родена от самия Зевс). Възможно е и Хефест да е роден от Хера (без намесата на Зевс) като отмъщение за раждането на Атина.
  • Бог на небето и гръмотевиците, властващ надвсички други богове. Известен още като Зевс Гръмовержец. Той е господар на небето, бог на дъжда. Неговото оръжие са мълниите, които той хвърля по всеки, който му сепротивопостави. Женен за Хера, но известен със своите "приключения". Той също така е известен с това, че наказва тези, които лъжат или клетвопрестъпват. Негова птица е орелът, неговото дърво - дъба. Представян е като бог на справедливостта и милосърдието, защитник на
  • Покровителка на брака и пазеща майките по време на раждане. Трета дъщеря е наКронос и Рея, сестра и съпругана Зевс, и майка на Арес, Хеба и Хефест. Като женскосъответствие на Зевс e царица на олимпийските богове, властница над небето, повелителка на облаците и бурите. Сестра е на Деметра, Хестия, Хадес и Посейдон.
  • Хадес и братята му Посейдон и Зевс победили титаните и властвали над подземното царство, морето и небето поравно. Заради асоциацията си с подземния свят Хадес често е интерпретиран като смъртта, въпреки че не е.Той притежава маска и шлем с които е невидим, а щом смъртен ги сложи става невидим за смъртта. Имал ключове, с които отключвал и заключвал смъртта.
  • Бог на войната. Син е на Зевс иХера. За разлика от Атина, която е богиня на честната и справедлива война, Аресолицетворява коварната, жестока и вероломна война. Арес бил любим на богинята Афродита или неин съпруг. Арес влиза в битките тежко въоръжен,карайки колесница, управлявана от неговите синове Деймос (Ужас) и Фобос (Страх). Атрибутите му са горяща факла и копие. Неговата птица е лешоядът, животно - кучето.
  • Богинята на мъдростта и войната. Покровителка на занаятите.Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня иГръмовержецът често се съветвал с нея. Тя се явява и девица и защитничка на целомъдрието. Нейни символи сред животните са змията, олицетворяващамъдростта и совата. Атрибутите ѝ са щит, украсен с главата на горгоната Медуза, шлем, маслиновото дърво.
  • Богиня на лова, плодородието, богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. Сестра-близначка на Аполон. Символ наАртемида е луната, а богинята евъоръжена със сребърен лък. Тядава щастие в брака. Самата тя е девственица. Преди принасяли изкупителна жертва.Жертвени животни били — диво прасе, елен, козел и коза. На Артемида Таврическа принасяли човешки жертви.
  • Той е брат-близнак на богинята на лова Артемида.Син е на Зевс и Лето. Аполон се счита за бог на музиката, танците, поезията,медицината и пророчествата.Той е предводител на музите. Освен с разрушителните сидействия, той е известен и съссвоите съзидателни постъпки.Аполон е и пророк, и оракул, пастир и пазител на стадата, музикант.Атрибути са му лавров венец, лък със стрели, лира.
  • Богиня на любовта и красотата.Почитана е като символ както на чистата любов, така и на чувствената. Винаги еобкръжена от рози, анемонии, нарциси и лилии. Тя е почитана като даряващаизобилие, богиня на горите, спътница и добра помощница на плаващите по моретата. На нейната любовна власт се подчиняват и богове и хора. Неподвластни са ѝ само Атина, Артемида и Хестия. Атрибутите ѝ са пояс, ябълка, гълъб, огледало, роза.
  • Богиня на плодородието иземеделието и на зараждащия се живот, пазителка на тайната наживота и смъртта. Тя е наричана "носителка на сезоните" вОмировия епос, важен белег, че е божество от древна митол. Тя едъщеря на Кронос и Рея и майка на Персефона, която по-късно става жена на Хадес. Древните гърци виждали Деметра в съзвездието Дева. Именно Деметра научила хората на земеделие.
  • Бог на моретата. Втори син е на Кронос и Рея, брат на Зевс, Хера, Деметра, Хестия и Хадес. Той е втори след Зевс по могъщество сред боговете. Следкато надмогват баща си, заедно със Зевс и Хадес, той получава катонаграда моретата. Негово оръжие е тризъбеца, с който може да разклати земята и да разбие всеки предмет. Свещените животни на Посейдон били кон, делфин и бик;свещено дърво - бор. Изобразяван е като могъщ мъж, като правило с
  • Вестител на боговете, считан за най-умния сред тях. Той е богът на търговията, границите и пътешествениците, които ги пресичат, на овчарите и говедарите, на ораторите и мъдростта, на литературата и поетите, на атлетите, мерките и теглилките и изобретяването на търговията, на хитрината накрадците и лъжците. Съпровожда душите на мъртвите до подземния свят. Син е на Зевс. Атрибути – крилати сандали, шапка с крила, кадуцей.
  • Богиня на домашното огнище.Тя е най-голямата дъщеря на Рея и Кронос и е сестра на Зевс, Хера, Хадес, Посейдон и Деметра.Хестия въплъщава единството и вечността на родовите връзки. Тя е богиня, съхранител на чувството за родова принадлежност, гарант назаконното продължение на рода. Нейните атрибути са цъфнала клонка или съд (фиала, кана). Олтари са ѝ всички семейни и полисни огнища.
  • Покровител на огъня иковачеството. Син е на Зевс и наХера. Когато се родил бил грозен и хилав. Ужасена, майка му го хвърлила от Олимп. Морските богини го завели в подводния дворец на баща им Океан и там го отгледали. По-късно Хефес построил на Олимп величествени златни дворци на боговете. Заживял на Олимп. Негова съпруга е Афродита. Атрибутите му са чук, ковашки мех, занаятчийска майсторска шапчица (пилос).
  • Божество на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието. Почитан е и в Древния Рим (Бакхус, Либер), в Тракия (Загрей) и във Фригия (Сабазий). Празниците (Дионисови мистерии), посветени на Дионис, в Гърция се наричат дионисии, в Рим — вакханалии, в Тракия — розалии. Син на Зевс и наСемела, съпруг на Ариадна, дъщерята на критския цар Минос. Спътници са му бога на стадатаПан, менади, сатири, силени.Свещени животни:бик, козел, змия, сърна, пантера, лъв, м
  • „Късният гръцки бог на виното и веселието Дионис е извлечен от древнобалканско годишно божество. То е било известно под различни имена, като се предполага, че наименованието при траките е било Загрей...―Тракийският Дионис Оброчна плочка от Мелник