Week 7 - Leren van natuur (sportkleding)

9,211
-1

Published on

Published in: Travel, Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
9,211
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Week 7 - Leren van natuur (sportkleding)

 1. 1. Mijn lijfstijl, mijn keuze. LEREN VAN NATUUR WEEK 7
 2. 2. LEREN VAN NATUUR Biomimetica in sportkleding Elke dag opnieuw bedenken sporters manieren waarop ze nog sneller, hoger of verder kunnen gaan. Kleren spelen daarbij een grote rol. Heb jij op tv wel eens een sprinter met een groot slobber T-shirt gezien? Natuurlijk niet, dat kost veel te veel tijd! Met een strak pak ben je veel sneller.
 3. 3. Elke dag opnieuw bedenken sporters manieren waarop ze nog sneller, hoger of verder kunnen gaan. Kleren spelen daarbij een grote rol. Heb jij op tv wel eens een sprinter met een groot slobber T-shirt gezien? Natuurlijk niet, dat kost veel te veel tijd! Met een strak pak ben je veel sneller. Veel planten en dieren hebben dit soort dingen al goed voor mekaar. Door eeuwenlange evolutie hebben ze zich heel erg goed aangepast aan het leven op het land, in de lucht of in de zee. De haai heeft bijvoorbeeld een supersnelle, strakke zwemhuid. LEREN VAN NATUUR Biomimetica in sportkleding
 4. 4. Elke dag opnieuw bedenken sporters manieren waarop ze nog sneller, hoger of verder kunnen gaan. Kleren spelen daarbij een grote rol. Heb jij op tv wel eens een sprinter met een groot slobber T-shirt gezien? Natuurlijk niet, dat kost veel te veel tijd! Met een strak pak ben je veel sneller. Veel planten en dieren hebben dit soort dingen al goed voor mekaar. Door eeuwenlange evolutie hebben ze zich heel erg goed aangepast aan het leven op het land, in de lucht of in de zee. De haai heeft bijvoorbeeld een supersnelle, strakke zwemhuid. ‘ Biomimetica’ is het nadoen van de natuur. En dat doen we ook in de sport! We gaan vandaag een paar voorbeelden bekijken van wat we van planten en dieren hebben geleerd en afgekeken. LEREN VAN NATUUR Biomimetica in sportkleding
 5. 5. Als er bij mensensport ook dieren mochten meedoen, zou er waarschijnlijk nooit een mens winnen. Kijk maar eens naar de records! Blijkbaar hebben dieren het toch beter voor mekaar dan mensen.
 6. 6. Maar dat is niet erg: we kunnen er juist van leren. De laatste jaren komen grote veranderingen uit de sport juist door het goed kijken naar dieren.
 7. 7. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps won op de Olympische Spelen van 2008 maar liefst acht gouden medailles! Een deel van zijn succes had hij te danken aan zijn extreem snelle zwempak.
 8. 8. Het geheim daarvan was dat het pak zo gemaakt was, dat het net zo werkte als een haaienhuid. Wetenschappers hadden ontdekt dat een haaienhuid kleine groefjes heeft waardoor de haai nog sneller kan zwemmen. De groefjes hebben ze in het pak nagemaakt.
 9. 9. In 1998 stond de schaatswereld op zijn kop toen het Nederlands Team als eerste en enige met zigzagstrips op hun pakken aan de start stond. Deskundigen van de TU Delft hadden berekend dat gekartelde strips op onderbenen, onderarmen en hoofd de luchtweerstand tijdens races verminderden.
 10. 10. Hierdoor konden de Nederlandse schaatsers nog sneller gaan. Dit foefje hadden afgekeken bij de zwaluw, die met de scherpe voorrand van zijn vleugel eigenlijk hetzelfde doet.
 11. 11. Kennen jullie deze renner? Hij wordt ook wel "Blade Runner" en "de snelste man zonder benen" genoemd. Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius werd geboren zonder kuitbeen en met slechts twee vergroeide tenen.
 12. 12. Toen hij elf maanden oud was, werden zijn onderbenen geamputeerd. Hij kan nu rennen met zijn Cheetahs: twee protheses van koolstofvezel, speciaal voor hem gemaakt.
 13. 13. De makers van zijn protheses hebben goed gelet op de benen van paarden. Zij hebben een heel lange achillespees, waardoor ze heel erg snel kunnen rennen.
 14. 14. En nu breekt Pistorius alle records!
 15. 15. Het regelen van je lichaamstemperatuur is erg belangrijk voor sporters. Door al die activiteit warmt je lichaam behoorlijk op. Zweten is de manier waarop mensen hun lichaamstemperatuur afgeven.
 16. 16. Hoe fitter je bent, hoe beter je met warmte om kunt gaan. Dat komt omdat je door training meer bloedvaatjes naar je huid aanmaakt. En dat is maar goed ook: Normaal zweet je een halve liter per dag, maar bij heet weer of grote inspanning kun je wel drie keer zoveel zweten.
 17. 17. Vanwege hun vacht of veren kunnen veel dieren niet zweten. Leeuwen zijn overdag, in de warme zon, om die reden nooit zo actief. Meestal liggen ze een beetje te slapen.
 18. 18. Planten kunnen tijdens hete dagen zichzelf koelen door extra water door hun bladeren te pompen.  
 19. 19. Het water verdampt dan vanaf het blad via hele kleine huidmondjes, ook wel stomata genoemd. En de werking van die huidmondjes heeft een Amerikaan heel hard aan het denken gezet!
 20. 20. Hij ontwierp een stof die hij toepasselijk Stomatex noemde. De stof is waterdicht en door de flexibele kamertjes ga je er niet in zweten. De kamertjes zorgen ervoor dat er altijd lucht en warmte naar buiten kan. Het zijn een soort pompjes, die net zo werken als de huidmondjes op een plantenblad.
 21. 21. Stomatex wordt nu gebruikt in keepershandschoenen, beenwarmers en klimkleding.
 22. 22. De foto’s op onderstaande slides vallen onder het Creative Commons copyright. IRun2BFit dankt de volgende makers: Disclaimer

×