Workshop: Windows 8 op de Mac

16,699 views
16,694 views

Published on

Het lijkt logisch dat je OS X, het standaardbesturingssysteem van Apple-computers, op je iMac of MacBook (Air) gebruikt. Sommige bewerkingen kan je echter niet doen in dit besturingssysteem, je hebt dan Windows nodig. Je kan voor die gevallen natuurlijk een aparte computer aanschaffen en hierop Windows installeren, maar gelukkig is het een fluitje van een cent om Windows gewoon op je Mac te draaien.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
16,699
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10,166
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Workshop: Windows 8 op de Mac

 1. 1. Windows 8 op de MacWorkshop: Virtualisatie met VirtualBox
 2. 2. InleidingHet lijkt logisch dat je OS X, het standaardbesturingssysteem van Apple-computers, op je iMac of MacBook (Air) gebruikt. Sommige bewerkingenkan je niet doen in dit besturingssysteem, je hebt dan Windows nodig. Jekan natuurlijk een aparte computer aanschaffen en hierop Windowsinstalleren, maar gelukkig is het een fluitje van een cent om Windows op jeMac te draaien. Via Boot Camp creëer je een hele Windows-partitie opjouw Mac, maar wist je dat je met VirtualBox Windows 8 gewoon binnenOS X kunt draaien? Zo heb je de twee besturingssystemen meteen bij dehand.
 3. 3. 01 VirtualBox downloadenOm Windows of een ander besturingssysteem op je Mac te kunnen draaien terwijl je OSX gebruikt, heb je een virtualisatie-programma nodig. VirtualBox van Oracle is gratis enis te downloaden vanaf www.virtualbox.org, klik op Downloads en vervolgens op dekoppeling achter VirtualBox 4.2.6 for OS X hosts (of een nieuwere versie indienbeschikbaar). Na het downloaden open je het dmg-bestand en klik je op het bestandVirtualBox.pkg om het programma te installeren. Mochten de servers van Oracle traagzijn, download dan het dmg-bestand vanaf http://ct.link.idg.nl/vbm.
 4. 4. 02 VirtualBox installerenDoorloop het installatieproces, normaal gesproken hoef je geen andere locatie voor deinstallatiebestanden aan te geven en kan je meteen op de knop Installeer klikken.Alleen als je meerdere partities met OS X op je computer hebt, moet je eeninstallatieschijf uitkiezen door op Wijzig locatie voor installatie te klikken. Als erwachtwoord wordt gevraagd, geef dan je administrator-wachtwoord van OS X op. Sluitde installatie-wizard na afloop door op Sluit te klikken.
 5. 5. 03 Windows aanschaffenOm Windows 8 te kunnen draaien op je Mac moet je een dvd of download van hetnieuwe besturingssysteem hebben. Heb je nog een computer met een oudere versie vanWindows? Ga dan op deze computer naar http://ct.link.idg.nl/wds en klik op dedownload-koppeling. De te installeren Windows 8 Upgrade-assistent kijkt of je inaanmerking komt voor een goedkope upgrade. Is dit zo, dan kan je Windows 8 via ditprogramma bestellen.
 6. 6. 04 Iso-bestand opslaanAan het eind van het downloadproces van Windows kies je voor Installeren door hetmaken van media. Steek een lege usb-schijf met ten minste 2,9 gigabyte vrije ruimte ineen usb-poort. Klik op Volgende en kies voor ISO-bestand. Klik op Opslaan en geef alslocatie je usb-schijf op. Klik op Opslaan, het programma zal een iso-bestand op de usb-schijf genereren. Noteer aan het einde van het proces het productnummer, deze heb jenodig bij de installatie op je Mac. Klik op Voltooien om het programma af te sluiten.
 7. 7. 05 Virtuele machine aanmakenOpen VirtualBox op je Mac, je vindt het programma bij Programma’s. Klik op Nieuw engeef achter Naam bijvoorbeeld ‘Windows 8’ aan. Achter Type selecteer je MicrosoftWindows en achter Versie kan je kiezen voor Windows 8 (64 bit). Let er wel op dat jedan een iso-bestand of dvd van de 64bit-versie van Windows 8 moet hebben. Bij deaanschaf van Windows 8 kan je terugvinden welke versie je hebt gekocht. Klik opDoorgaan als je de gegevens hebt ingevuld.
 8. 8. 06 Geheugengrootte aanpassenIn de volgende stap geef je aan hoeveel intern geheugen de virtuele Windows-machinemag gebruiken. In feite bepaal je hier hoeveel geheugen je in jouw Windows-computerinstalleert. Dit beïnvloedt dan ook in grote mate de snelheid van Windows 8 inVirtualBox. De 64bit-versie van Windows 8 heeft ten minste 2 gigabyte nodig, heb je veelRAM in je Mac, dan kan je de schuif gerust een beetje naar rechts bewegen. Zorg weldat de schuif altijd in het groene gedeelte blijft. Klik op Doorgaan.
 9. 9. 07 Harde-schijfruimte bepalenSelecteer Maak nieuwe virtuele harde schijf nu aan en klik op Volgende. Kies in hetvolgende venster voor VDI en vervolgens voor Vaste grootte als je wilt dat de virtuelemachine zo snel mogelijk draait. In het volgende venster moet je de grootte van de schijfbepalen. Het is aan te raden om hier tenminste 30 gigabyte te reserveren. Ben je vanplan om heel veel programma’s op jouw virtuele Windows-machine te installeren, kiesdan voor een grotere schijf. Klik op Doorgaan en de schijf wordt aangemaakt.
 10. 10. 08 Windows installerenDe virtuele machine is nu klaar voor gebruik en je kan Windows gaan installeren. Steekde usb-schijf met het iso-bestand in een usb-poort van je Mac en klik in VirtualBox opStart. De melding op je scherm kan je wegklikken met OK. Het vertelt je dat zodra je ditVirtualBox-venster open hebt staan, alle toetsenbordaanslagen en muisbewegingen voorde virtuele machine werken. Je kan dit te allen tijde uitschakelen door op het pijltjeonderin te klikken. Klik op het mapje met het groene pijltje, selecteer het iso-bestand enklik op Start.
 11. 11. 09 Voorkeuren aangevenHet kan zijn dat je nog een melding krijgt dat ‘mouse pointer integration’ niet werkt. Ditbetekent dat je eerst het venster van de virtuele machine moet selecteren, alvorens demuisbewegingen worden herkend door Windows 8. Klik op OK en je ziet dat deWindows-installatie inmiddels van start gaat. Geef jouw voorkeuren voor taal, tijd eninvoermethode in en kies voor Volgende. Geef jouw productcode in, ga akkoord met delicentievoorwaarden door een vinkje te zetten en klik op Volgende. De installatie begint.
 12. 12. 10 Installatietype kiezenKies voor Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd). Je wilt namelijkgeen instellingen en bestanden van een vorige Windows-installatie kopiëren omdat devirtuele machine nieuw is aangemaakt. Selecteer in het volgende venster de Niet-toegewezen ruimte van station (0). Dit is de schijfruimte die je in stap 7 hebtaangemaakt. Klik op Volgende om verder te gaan met de installatie. Je bereikt hetvenster met persoonlijke voorkeuren, selecteer een kleurstelling en geef een naam op.De naam van je virtuele computer mag geen spaties bevatten. Klik op Volgende.
 13. 13. 11 Expresinstellingen wijzigenAls je het venster met expresinstellingen bereikt, klik je het beste op Aanpassen.Doorloop jouw persoonlijke voorkeuren, geef bijvoorbeeld aan of je wilt dat de updatesautomatisch worden geïnstalleerd en of je bestanden, apps en url’s door hetSmartScreen-filter van Windows wilt laten controleren. Het is wellicht handig om deschuif onder Automatisch stuurprogramma’s, apps en gegevens voor nieuweapparaten downloaden op Uit te zetten, zodat je altijd zelf drivers van de fabrikant kaninstalleren. Klik steeds op Volgende om door de instellingen te navigeren.
 14. 14. 12 Microsoft-accountJe kan ervoor kiezen om je met je Microsoft-account aan te melden bij Windows 8. Jekan dan meteen apps aanschaffen in de Windows Store en online instellingen tussenverschillende Windows-systemen synchroniseren. Geef het mailadres op dat bij jouwMicrosoft-account hoort. Dit kan een mailadres zijn dat bijvoorbeeld op hotmail.com,outlook.com of live.com eindigt. Wil je je niet aanmelden, kies dan voor Aanmeldenzonder Microsoft-account en kies in het volgende venster voor Lokaal account. Klikop Voltooien om Windows 8 te starten.
 15. 15. 13 Windows gebruikenJe kan nu Windows gebruiken zoals je dat op een normale Windows-pc zou doen.Windows 8 werkt anders dan Windows 7, dus je zult waarschijnlijk behoorlijk moetenwennen aan het nieuwe uiterlijk. Ga met je muis naar de rechterbovenhoek om toegangte krijgen tot de functies van Windows 8 en klik op Start om de nieuwe startmenu-vormgeving van Windows 8 te bekijken. Je zult merken dat de virtuele machine allerleiinstellingen heeft overgenomen van je Mac, je bent bijvoorbeeld al standaard verbondenmet je draadloze netwerk.
 16. 16. 14 Volledig scherm weergevenWilt u uw virtuele Windows-machine op volledig scherm draaien, dan kunt u op Cmd+Fdrukken op uw toetsenbord. De Cmd-toets is de zogenaamde host-toets, zodatVirtualBox weet dat u hiermee niet een commando in Windows 8 wilt besturen, maar eenfunctie van VirtualBox wilt aanspreken. Als uw scherm niet geheel gevuld wordt, moet ude beeldschermresolutie in Windows 8 aanpassen. Ga naar de rechterbovenhoek, klikop Instellingen / Configuratiescherm / Beelschermresolutie aanpassen. Kies eenandere resolutie achter Resolutie en pas dit toe.
 17. 17. 15 Windows afsluitenKlik op het rode bolletje linksboven om de virtuele machine te sluiten. VirtualBox geeft jedrie mogelijkheden. De eerste mogelijkheid betekent dat VirtualBox de virtuele Windows-machine bevriest, vergelijkbaar het in slaapstand zetten van een computer. Met de derdeoptie sluit je de virtuele computer af zonder dat er dingen worden opgeslagen. Detweede optie werkt op het testsysteem niet, het is het handigste om Windows zelf af tesluiten door in de metro-vormgeving op je accountnaam en vervolgens op Afmelden teklikken. Klik op de uitknop en daarna op Afsluiten.
 18. 18. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×