Van Live Messenger naar Skype

2,786 views
2,614 views

Published on

Na zo’n vijftien jaar trouwe dienst, diende zich voor Live Messenger (ooit MSN Messenger) officieel het einde aan op 15 maart 2013. Begrijpelijk, sociale media hebben ervoor gezorgd dat het chatprogramma in razend tempo aan populariteit heeft verloren. Maar wat als je nog wel regelmatig gebruik maakte van de dienst? Voor die mensen faciliteert Microsoft een overstap naar Skype, het bedrijf dat Microsoft in 2011 kocht. We leggen je uit hoe die overstap precies in z’n werk gaat.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,786
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,404
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Van Live Messenger naar Skype

 1. 1. Van Live Messenger naar Skype
 2. 2. Na zo’n vijftien jaar trouwe dienst, diende zich voor Live Messenger (ooitMSN Messenger) officieel het einde aan op 15 maart 2013. Begrijpelijk,sociale media hebben ervoor gezorgd dat het chatprogramma in razendtempo aan populariteit heeft verloren. Maar wat als je nog wel regelmatiggebruik maakte van de dienst? Voor die mensen faciliteert Microsoft eenoverstap naar Skype, het bedrijf dat Microsoft in 2011 kocht. We leggen jeuit hoe die overstap precies in z’n werk gaat.Inleiding
 3. 3. 01 Skype downloadenSkype is net als Live Messenger een gratis programma dat je kan downloaden, maar isgeen onderdeel van het Windows Live Essentials-pakket. Surf naar www.skype.nl en klikop downloads en vervolgens helemaal onderin op Meer over Skype voor Windows-bureaublad.We bespreken in deze workshop niet de specifieke versie voor Windows 8, omdat, zélfsals je al Windows 8 gebruikt, de versie voor het bureaublad voor velen toch wat prettigerwerkt. Klik op Download Skype voor Windows-bureaublad om het programma tedownloaden en vervolgens te installeren.
 4. 4. 02 InloggenWanneer je een gebruiker bent van Windows Live, dan heb je dus een Microsoft-account. Wanneer je Skype hebt geïnstalleerd en gestart, dan word je geconfronteerdmet een inlogscherm. Had je Skype al geïnstalleerd en ben je automatisch ingelogd, logdan uit.In plaats van in te loggen met een Skype-account, klik je aan de rechterkant opMicrosoft-account. Je wordt dan omgeleid naar een andere pagina, waar je kaninloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Microsoft-account. Vul degegevens in en klik op Aanmelden.
 5. 5. 03 Accounts samenvoegenJe wordt nu direct geconfronteerd met een belangrijke keuze, namelijk de vraag of jejouw accounts wilt samenvoegen. Wilt je jouw Microsoft-account gebruiken als eennieuw Skype-account, klik dan op Ik heb nog geen Skype-account. Wil je jouwMicrosoft-account samenvoegen met je bestaande Skype-account, klik dan op Ik hebeen Skype-account.Vervolgens dien je de gebruikersnaam en het wachtwoord van je bestaande Skype-account in te voeren en te klikken op Aanmelden. Klik je in de volgende stap opVolgende, dan worden de accounts samengevoegd.
 6. 6. 04 Volledige functionaliteitZodra je accounts zijn samengevoegd, kan je genieten van de volledige functionaliteitvan Skype als Messenger. Althans, in theorie, want voor de volledige functionaliteit(bestanden versturen enzovoort, iets dat overigens op dit moment nog niet mogelijk lijkt)zullen ook je contactpersonen Skype moeten hebben gedownload en zijn ingelogd methun Microsoft-account. Een vervelende hindernis. Sinds 15 maart wordt de gebruikermin of meer gedwongen om over te stappen op Skype. Je zult dus zien dat je met steedsmeer van je contacten alle functies kan gebruiken.
 7. 7. 05 OnderscheidNa het samenvoegen van je accounts, zie je aan de linkerkant een lijst met jecontactpersonen, van zowel Skype als Live Messenger. Dit onderscheid wordt vrijduidelijk weergegeven. Onder het kleine Skype-logo dat aangeeft of iemand online is,zie je de tekst Messenger staan (een contactpersoon van Live Messenger dus). Zie je ergeen tekst onder staan, dan is het een contactpersoon van Skype.Facebook wordt weergegeven wanneer je jouw Microsoft-account hebt gekoppeld aan jeFacebook-account, in welk geval ook je Facebook-contactpersonen worden getoond.
 8. 8. 06 Ontbrekende functiesVoordat we bespreken wat je kan met de chatfunctie binnen Skype, bespreken we eerstwelke functionaliteiten je moet missen. Heel kort door de bocht: alle ‘onzinfuncties’ zijnverdwenen, oftewel alle functies die puur voor entertainmentdoeleinden in LiveMessenger waren ingebouwd. Zo kan je dus vanaf nu niet meer spelen metschreeuwerige lettertypen, geen bewegende gifjes meer versturen enzovoort. Heeleerlijk gezegd voelen we dat niet als een groot gemis en waren dat soort functies eerderirritant dan functioneel.
 9. 9. 07 ChattenJe kan met een contactpersoon chatten door eenmaal op zijn of haar naam te klikken. Inhet rechterdeelvenster wordt het chatvenster getoond. Bovenin zie je de naam van depersoon in kwestie staan, met een sterretje daarnaast (om iemand favoriet maken). Klikje op de naam zelf, dan kan je deze wijzigen. Vervolgens is chatten een kwestie vantekst typen en op Enter drukken.Overigens, groot pluspunt van het koppelen van de accounts, is dat wanneer je Skypeop de smartphone hebt geïnstalleerd, je de Live Messenger-gesprekken nu automatischook daarop ontvangt.
 10. 10. 08 EmoticonsEen klein onderdeel dat overeind is gebleven van Live Messenger, zijn de emoticons.Het zijn er weliswaar niet zoveel als in Live Messenger en je kan (op dit moment) geenextra emoticons kopen en/of downloaden, maar ze zijn wel subtiel en grappig, zoalsemoticons ooit bedoeld waren. En hoewel je jouw contactpersoon niet meer ongevraagdlastig kan vallen met ongevraagde geanimeerde gifjes, zijn de emoticons welgeanimeerd, dus kan je toch nog een beetje afkicken.
 11. 11. 09 Bestanden verzendenEen voordeel van chatten met andere contactpersonen die Skype gebruiken zou(volgens de site van Skype) moeten zijn dat je bestanden kan sturen. En inderdaad,wanneer de contactpersoon in kwestie Skype heeft geïnstalleerd, verschijnt er een optieBestand versturen wanneer je klikt op het plusteken. Je kiest het gewenste bestand eneenvoudig kan je deze naar je contactpersoon sturen.
 12. 12. 10 VideobellenOoit was Live Messenger een chatprogramma waaraan een functie is toegevoegd voorvideobellen. Bij Skype is dat precies andersom. Fijn, want het videobellen via LiveMessenger ging niet bepaald vlekkeloos en was van matige kwaliteit. Videobellen viaSkype is een totaal andere ervaring en wellicht het grootste voordeel van de overstapnaar Skype. Wanneer je contactpersoon Skype gebruikt, start je een videogesprek doorte klikken op de knop Videogesprek. Alleen audio kan natuurlijk ook, in welk geval jeklikt op de knop Bellen. Voor videogesprekken heb je natuurlijk wel een webcam nodig.
 13. 13. 11 Scherm delenEen andere functie waarvan we blij zijn dat hij niet verloren is gegaan met de overstapnaar Skype, is de mogelijkheid om je scherm te delen. Dat is een nuttige manier om eencontactpersoon om hulp te vragen wanneer je ergens zelf niet uitkomt of gewoon eenhandige manier om iets te laten zien. Delen betekent in dit geval niet dat de persoon inkwestie handelingen kan uitvoeren op je computer. Hij of zij kan slechts meekijken. Hetscherm delen kan overigens alleen wanneer je een audio- of videogesprek voert metiemand. Je klikt hiervoor op het plusteken en vervolgens op Scherm delen.
 14. 14. 12 GroepsgesprekTot slot hoef je ook de mogelijkheid om groepsgesprekken te voeren niet te missen. Omeen groepsgesprek te starten, begin je een gesprek met iemand en klik je op hetplusteken en vervolgens op Personen toevoegen. Belangrijk om te weten, is dat jealleen personen kan toevoegen die eveneens zijn overgestapt naar Skype en zijningelogd met hun Microsoft-account.Boven het gesprek zie je de pictogrammen van de personen die aan het gesprek zijntoegevoegd. Wanneer je een groep hebt gemaakt, kan je deze opslaan in decontactpersonen door rechtsboven te klikken op Groep opslaan in contactpersonen.
 15. 15. 13 Facebook koppelenIn Live Messenger had je de mogelijkheid om je Facebook-account te koppelen aan jeMicrosoft-account en zo met Live Messenger te chatten met jouw Facebook-contactpersonen. Gelukkig bevat Skype deze functionaliteit ook.Om je Facebook-account te koppelen aan je Microsoft-account in Live Messenger, klik jein Skype op het pictogram Home (pictogram met het huisje). Je ziet nu eeninformatievenster en de knop Verbinden met Facebook. Klik hierop en vul vervolgensjouw inloggegevens van Facebook in. Geef toestemming om de accounts te koppelen enje kan chatten met jouw Facebook-vrienden.
 16. 16. 14 StatusupdateWe hebben in dit verhaal één optie niet uitgebreid behandeld en dat is de mogelijkheidom je status te veranderen. Live Messenger is destijds begonnen met die trend, inFacebook is het heel belangrijk geworden, maar in het nieuwe Skype is het niet zo vanbelang.Toch kan je de status nog wel aanpassen als je wilt. Je doet dat door te klikken op jeaccountnaam linksboven en vervolgens te klikken op Stemmingsbericht opvoeren. Typde statusupdate die je wilt gebruiken en druk op Enter. Het stemmingsbericht zal bij jecontactpersonen achter je naam worden weergegeven.
 17. 17. 15 Accounts ontkoppelenWanneer je het nog steeds een enge stap vindt om je Microsoft-account te koppelen aanje Skype-account, weet dan dat het proces onomkeerbaar is. Wanneer je er spijt vankrijgt of om andere reden de koppeling wil verbreken, dan is dat nu eindelijk mogelijk (deoptie is pas na veel kritiek van gebruikers toegevoegd).Om het account te ontkoppelen, klik je linksboven in Skype op het menu Skype envervolgens op Profiel / Profiel bewerken. Vervolgens klik je op Beheren onder hetkopje Account, waarna je naar een pagina wordt omgeleid waar je het Microsoft-account kan ontkoppelen.
 18. 18. www.computertotaal.nl/abonnerenwww.facebook.com/computertotaalwww.twitter.com/computertotaalDeze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url.

×