How To: Alle media op je tablet

8,221 views

Published on

Hoe kopieer je films, series en muziek afkomstig van allerlei verschillende bronnen naar je tablet? Deze workshop leert je omgaan met de diversiteit aan bestandsformaten en de verschillende bitrates en resoluties. Met een paar tooltjes converteer je alles in het juiste formaat naar je tablet, zodat je overal kunt genieten van films en muziek zonder dat daar een internetverbinding voor nodig is.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
8,221
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4,536
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

How To: Alle media op je tablet

 1. 1. Workshop: Media overzetten op tablet Alles lokaal afspelen, zonder internet
 2. 2. Inleiding Hoe kopieer je films, series en muziek afkomstig van allerlei verschillende bronnen naar je tablet? Deze workshop leert je omgaan met de diversiteit aan bestandsformaten en de verschillende bitrates en resoluties. Met een paar tooltjes converteer je alles in het juiste formaat naar je tablet, zodat je overal kunt genieten van films en muziek zonder dat daar een internetverbinding voor nodig is.
 3. 3. 01 Voorbereiding Voordat je videobestanden naar je tablet verplaatst, is het goed om te weten dat de bestanden eerst naar een leesbaar formaat voor de tablet moeten worden geconverteerd. Mp4 werkt doorgaans prima voor video, mp3 voor muziek, jpg en png voor afbeeldingen en foto’s. Er zijn apps verkrijgbaar op zowel Android-tablets als iPads waarmee je ook andere bestandsformaten opent. In deze workshop converteren we de bestanden echter naar de goede formaten, om zeker te zijn dat ze correct afspelen en om opslagruimte te sparen.
 4. 4. 02 Afbeeldingen op je iPad Afbeeldingen synchroniseer je met iTunes. Download en installeer het via www.apple.com/itunes, start het programma en sluit de iPad aan je pc. Druk op Weergave / Zijbalk tonen en kies in het linkermenu iPad van [jouw naam]. Kies rechtsboven voor Foto’s en zet het vinkje aan bij Foto’s synchroniseren uit en kies rechts de te synchroniseren afbeeldingenmap. Geef eventueel aan of ook alle submappen en video’s gesynchroniseerd moeten worden en druk op Toepassen. De foto’s zijn nu te vinden in de fotogalerij op je iPad.
 5. 5. 03 Afbeeldingen op je Android-tablet Afbeeldingen overzetten op je Android-tablet is behoorlijk eenvoudig. Sluit het apparaat aan op de pc, ga naar Verkenner en kies links je tablet onder Computer. Mocht deze niet verschijnen, ontgrendel dan eerst de tablet. In de mappenstructuur kan je zelf je afbeeldingen kopiëren. Standaard staan foto’s en afbeeldingen onder Internet opslag / Pictures. Heb je een Android met geheugenkaartslot, dan kan je natuurlijk ook de afbeeldingen via Verkenner op de geheugenkaart kopiëren na het aansluiten. Alle afbeeldingen zijn vervolgens terug te vinden in de Gallerij-app, inclusief mappenstructuur.
 6. 6. 04 Onbekende muziekbestanden Mp3 is het meest voorkomende bestandsformaat voor muziek. Je mp3’s hoef je niet te converteren naar een ander formaat, maar als je muziek hebt in andere bestandsformaten zoals flac en wma, dan moet je eerst de bestanden omzetten naar een ander formaat of een app downloaden die deze bestandsformaten wél herkent. Omdat het nogal omslachtig werkt om onbekende bestandstypes op een iPad te krijgen en flac-bestanden veel opslagruimte nodig hebben, kan je die het beste converteren.
 7. 7. 05 Freemake Audio Converter Om je audiobestanden om te zetten naar mp3 gebruiken we het gratis programma Freemake Audio Converter (http://ct.link.idg.nl/fac). Let er bij de installatie goed op dat je geen narigheid zoals toolbars mee-installeert. In het installatiescherm lijkt de optie Aangepaste installatie (geavanceerd) niet selecteerbaar, maar dat is het wel. Om een hoop ellende te voorkomen, klik je hier op en haal je alle vinkjes weg bij de Snap.do-installatiemogelijkheden. Ook bij de volgende stap haal je het vinkje weg, zodat je geen TuneUp Utilities 2013 op je systeem krijgt. Jammer dat dit nodig is.
 8. 8. 06 Audio converteren Start Freemake Audio Converter, druk op de knop +Audio en zoek de te converteren muziek op. Bevestig met Openen. Ook kan je bestanden en mappen naar het programma slepen. Kies linksonder voor naar MP3, druk in het scherm dat verschijnt in het Voorkeuze-vak op het pijltje en kies een bitrate. 320 Kbps is het geschiktst, maar mocht je weinig opslagruimte hebben, kan je ook een lagere bitrate kiezen. Kies onder Opslaan in een locatie en druk op Converteren. Na het converteren voorzie je eventueel de bestanden van de correcte tags, zodat ze netjes worden weergegeven op je tablet. (http://ct.link.idg.nl/mut)
 9. 9. 07 Audio op Androidtablet plaatsen Zodra je jouw muziekbestanden hebt geconverteerd, kan je ze op de tablet verplaatsen. Voor Android gaat dat op dezelfde manier als met foto’s in de verkenner (zie stap 3). Alleen kies je dit keer voor de map Music, hierheen kan je losse mp3-bestanden plaatsen, maar ook onderverdelen in mappen voor een overzichtelijker geheel. Al jouw muziek wordt nu getoond in de muziek-app van je systeem. Het maakt niet uit welke app je voorkeur geniet voor het afspelen van de lokale muziek.
 10. 10. 08 Audio op iPad Om de muziek op je iPad te plaatsen, start je iTunes weer op. Sluit je iPad aan en iTunes begint te laden. In de linkerkolom onder iPad van (je naam) kies je voor Muziek. In de rechterkolom kan je eenvoudig je muziekbestanden en mappen met muziekbestanden slepen. Eventueel kies je er ook voor om het automatisch te laten vullen vanuit een gehele muziekcollectie. Kies bij Automatisch vullen vanuit: een bron en druk rechts op Automatisch vullen. iTunes verplaatst nu de geselecteerde muziek naar de iPad. Je vindt de muziek op de iPad door het icoontje Muziek aan te tikken.
 11. 11. 09 Flac afspelen Muziekbestanden in flac-formaat hebben geen enkele vorm van compressie en bieden daarom de beste geluidskwaliteit, ten koste van veel opslagruimte. In praktijk hoor je het verschil tussen mp3 en flac waarschijnlijk niet, maar wil je toch flac-bestanden afspelen op je tablet, dan kan dat met bepaalde apps. Op Android raden wij JetAudio Basic aan (http://ct.link.idg.nl/jab), op je iPad moet je het doen met een betaalde app zoals FLAC Player (http://ct.link.idg.nl/flp, 9 euro) en Golden Ear (http://ct.link.idg.nl/goe, 7 euro).
 12. 12. 10 Videobestanden Vaak download je video’s in bestandsformaten die niet afgespeeld kunnen worden op je tablet, zoals .avi of .mkv. Bovendien is vaak de resolutie van de gedownloade films hoger dan de resolutie van je tablet, dat is zonde, want het neemt onnodig veel opslagruimte in zonder dat er kwaliteitsverschil te zien is. Daarom converteren we de videobestanden naar mp4-formaat en juiste resolutie, hiervoor gebruiken we Freemake Video Converter (http://ct.link.idg.nl/fvc). Let er ook bij deze installatie weer goed op dat je geen Snap.do op je systeem krijgt door Aangepaste installatie (geavanceerd) te kiezen.
 13. 13. 11 Video converteren (iPad) Freemake Video Converter werkt ongeveer hetzelfde als de Audio Converter. Zoek het videobestand op (met +Video of het bestand te slepen). Heb je een iPad, kies dan beneden op de knop naar Apple. In het volgende scherm kies je in de lijst Voorkeuze jouw model iPad en onder Opslaan in de locatie waar het videobestand naartoe geschreven moet worden en druk op converteren. Het conversieproces begint nu, let er overigens wel op dat dit behoorlijk lang kan duren. Gelukkig kan je een vinkje plaatsen bij de optie Sluit de pc af nadat het proces is voltooid.
 14. 14. 12 Video converteren (Android) Om de video juist geschikt te maken voor Android, zoek je eerst het videobestand op, druk je rechtsonder op het pijltje naar rechts en kies je vervolgens Naar Android (of Naar Samsung, als je een Samsung-tablet hebt). Bij voorkeuze geef je de resolutie van je tablet in. Dit wisselt per Android-tablet, vooral als je een tablet hebt gekozen uit de goedkopere modellen. Een Google-zoekopdracht naar je tabletmodel en resolutie helpt je de juiste resolutie op te zoeken. Geef vervolgens de locatie op waar het videobestand moet worden opgeslagen en druk op Converteren.
 15. 15. 13 Extra converteeropties Je kunt ook meerdere videobestanden samenvoegen tot één bestand of video’s voorzien van ondertiteling. Sleep meerdere videobestanden naar het programma, ze worden netjes onder elkaar weergegeven. Haal vervolgens het schuifje over bij Bestanden samenvoegen voordat je selecteert naar wat voor soort apparaat de conversie moet gebeuren. Door op Ondertiteling te drukken naast de video in de lijst kan je ondertiteling aan zetten en het juiste ondertitelingsbestand koppelen. Met de Play-knop rechts corrigeer je eventueel de ondertiteling.
 16. 16. 14 Dvd converteren Je kunt ook een dvd omzetten naar een bestand dat gangbaar is voor je tablet. Plaats de dvd in het station, open Freemake Video Converter, druk op de knop +DVD en navigeer naar het dvd-station. Kies de onderdelen die je wilt overnemen (naast de film zelf kunnen dat ook bijvoorbeeld de extra’s zijn) en druk op Oke. De video’s verschijnen nu in een lijst. Haal desgewenst het schuifje om bij Bestanden samenvoegen, voeg een ondertiteling toe en druk beneden op de knop voor welke tablet je de dvd wilt converteren. De rest van het proces is hetzelfde als stap 11 en 12.
 17. 17. 15 Video op tablet plaatsen Het kopiëren van het zojuist aangemaakte videobestand naar je tablet komt je wellicht bekend voor: sluit je iPad aan, start iTunes en sleep de videobestanden naar het menuonderdeel Films of Tv-programma’s. Voor je Android-tablet kopieer je de videobestanden eventueel via Verkenner naar een geheugenkaart en stopt die vervolgens in je tablet. Het is ook mogelijk de tablet aan te sluiten, via Verkenner naar de tablet te gaan naar de mappen Internet Opslag / Movies en daar de videobestanden naartoe te kopiëren.
 18. 18. Smartphone In deze workshop bespreken we hoe je jouw media op je tablet krijgt. Wil je de media echter naar je smartphone verplaatsen (iPhone of Android), dan zijn de stappen ongeveer hetzelfde. Waarom ook niet? Je smartphone doet uitstekend dienst als mp3speler en de meeste nieuwe smartphones hebben een flink scherm, waar prima video’s vanaf gekeken kunnen worden. Alleen ondertiteling kan voor sommigen net even te klein uitvallen. Ook geven Freemake Video Converter en Audio Converter de mogelijkheid om optimaal te converteren voor je smartphone.
 19. 19. Snap.do Freemake maakt heel fijne freeware, alleen is het bijzonder jammer dat het zo geniepig Snap.do probeert te installeren. Dit is vrij snel zichtbaar omdat het programma je een werkbalk bezorgt, je startpagina aanpast en je zoekmachine verandert. Mocht je het per ongeluk toch op je systeem krijgen, dan kan je het verwijderen door in het configuratiescherm Programma’s en onderdelen te kiezen, Snap.do te selecteren en op Verwijderen te drukken. Helaas is dat nog niet voldoende om Snap.do te verwijderen: Snap.do nestelt zich ook in je browser. Het verandert de startpagina, zoekmachine en installeert een plug-in (of extensie). Je kunt dit in de browserinstellingen handmatig weer aanpassen. Online vind je via http://ct.link.idg.nl/sdv een (Engelstalig) stappenplan om alle sporen uit je browser (en register) te verwijderen.
 20. 20. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie van Computer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meer informatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×