Cursus: Mediacenter in XBMC

43,759 views
43,358 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
43,759
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
17,121
Actions
Shares
0
Downloads
38
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus: Mediacenter in XBMC

 1. 1. Cursus: Mediacenter inrichten met XBMC
 2. 2. Mediacenter inrichten met XBMCMet XBMC tover je een pc om in een mediacenter. Handig als je bijvoorbeeld een (oude) pc of laptop aan jetv knoopt. XBMC werkt als een schil om het normale besturingssysteem, speciaal om media te beheren. Wehebben onder meer keuze uit versies voor Windows, Mac OS en Linux. Er is zelfs een installatie die hetbesturingssysteem van de oorspronkelijke Apple TV vervangt. In deze workshop leggen we je de werkingvan XBMC uit en koppelen we een oude pc aan een televisie.
 3. 3. 01 XBMC downloaden en installerenGa naar XBMC.org en klik op Downloads. Daar staat een overzicht van de beschikbare versies.Voor deze workshop kiezen we de derde optie, Windows. Aangezien XBMC zelf al hetdecodeerwerk van video en audio voor zijn rekening neemt, is het niet nodig om codecs vanderden te installeren. De installatie bestaat uit weinig meer dan op Next klikken. Alleen bij de stapChoose Components is het praktisch om Dutch bij Languages aan te vinken.
 4. 4. 02 Eerste keer startenNa installatie start u XBMC voor de eerste keer op door simpelweg in het laatste veld van hetinstallatievenster voor Run XBMC te kiezen. Let op dat Windows Firewall onmiddellijk vraagt ofXBMC toestemming heeft met internet contact te maken. Zorg dat de firewall contact altijdtoestaat. Meerdere onderdelen in de beheersoftware maken gebruik van een directe link naarinternet om hun diensten te leveren. Als de melding niet verschijnt bij de eerste stap,controleer dan met Alt+Tab of het venster niet onder dat van XBMC beland is.
 5. 5. 03 Defecte add-ons uitBij de meeste installaties van XBMC verschijnt direct als je voor het eerst de software start eenmelding dat bepaalde add-ons niet meer werken. Dat is normaal. Al bij installatie installeert XBMCeen aantal add-ons die zorgen dat zaken zoals bijvoorbeeld het automatisch toevoegen vanmetadata aan films werkt. Een andere onderdeel controleert of die add-ons nog werken en als datniet het geval is, krijg je de vraag of de add-on uit moet. Antwoord hier met Yes op.
 6. 6. 04 Nederlands instellenAl hebben we nog zo duidelijk bij de installatie aangegeven dat we Nederlands willen installeren,de interface van XBMC blijft in het Engels tegen ons spreken. Gelukkig is dat eenvoudig uit tezetten. Ga naar System / Settings / Appearance / International en zet met de pijltjes de taal omnaar Dutch. Druk daarna één keer op de Enter-toets en de interface spreekt keurig Nederlands.
 7. 7. 05 Bestanden kopiërenAangezien we onze oude computer voltijds als mediacenter gaan gebruiken, willen we deWindows-interface bij voorkeur nooit meer zien. Gelukkig is XBMC ook voorzien van eenbestandsbeheermodule. Onder Systeem / Bestandsbeheer kunnen we eenvoudig nieuwebestanden toevoegen aan de harde schijf. Bestandsbeheer deelt het scherm in tweeën. Door aande ene kant een usb-schijf en aan de andere kant de map waar je films wenst te plaatsten tekiezen, kun je eenvoudig opdracht geven om te kopiëren.
 8. 8. 06 Netwerkschijven toevoegenAls je een NAS of bestandsserver in huis hebt, dan is bestandsbeheer nog makkelijker. Je hoeftalleen aan XBMC aan te geven waar de videobestanden op de server staan. Ga naar Video’s /Bestanden en kies de optie Video’s toevoegen. Als je bestanden voor Windows gedeeld zijn,blader je naar Windows-netwerk (SMB) en kies je de juiste map. Geef na het aanwijzen van demap ook aan of deze map films of televisieseries bevat. Dit is van belang voor demediabibliotheek.
 9. 9. 07 Metadata bij filmsMet behulp van zogenoemde ‘scrapers’ haalt XBMC automatisch metadata van je films op.Standaard wordt de website www.themoviedb.com hiervoor gebruikt. Om XBMC een film te latenherkennen moet de bestandsnaam aan een paar voorwaarden voldoen. De film moet bij voorkeurin zijn eigen map staan. De naam moet punten in plaats van spaties bevatten en eindigen met hetjaartal waarin de film gemaakt is. Als de film uit twee of meer delen bestaat, eindig dan met CD1,CD2, etc. per deel. De losse bestanden worden zo tot één film aan elkaar gekoppeld.
 10. 10. 08 Metadata bij seriesVoor televisieseries is een aparte scraper die standaard naar www.thetvdb.com kijkt voor zijnmetadata. Ook hier geldt dat je de bestanden van de serie op een specifieke manier moet opslaan.Zet iedere serie in een map met zijn eigen naam. De individuele afleveringen dienen te beginnenmet de naam van de serie, gevolgd door SxxExx waarbij de xx achter de S het nummer van hetseizoen zijn en de xx achter E het episodenummer vormen. Zo wordt aflevering 3 van seizoen 2van Breaking Bad bijvoorbeeld Breaking.Bad.S02E03.avi.
 11. 11. 09 Add-ons installerenNaast de rips van uw dvd-collectie kun je ook meerdere kanalen direct vanaf internet naar jemediacenter streamen. Zo is bijvoorbeeld een flink deel van de videocontent van de NOS directbereikbaar. Via Video / Add-ons kunnen we kiezen voor Add-ons installeren. Zoek in de lijstnaar NOS en kies voor installeren. In het overzichtje bij Add-ons kunnen we nu eenvoudig kiezenvoor deze plug-in die alle internetkanalen van de NOS direct in XBMC aanbiedt. Als je toch bezigbent, installeer dan ook gelijk ook de YouTube-add-on.
 12. 12. 10 Muziek toevoegenXBMC bevat meer dan video. We kunnen onder Muziek op dezelfde manier als video’s ook onzemuziekbestanden toevoegen. Sla muziek bij voorkeur op in mappen met de naam van de artiesten de bestanden in een map met de naam van de cd. Wederom zorgt XBMC voor herkenning.Evenals bij video kunnen we ook voor muziek via add-ons extra toepassingen installeren. Onzefavoriet is Radio. Hoewel de naam niet al te creatief is, biedt deze add-on precies wat we willen:een enorme hoeveelheid internetradiostations.
 13. 13. 11 Foto’s toevoegenOok voor onze afbeeldingen biedt XBMC een apart menu. Voor zelfgemaakte foto’s is er natuurlijkgeen metadata op internet beschikbaar. Zeker de moeite waard in deze categorie zijn add-onswaarmee we eenvoudig verzamelingen in onder meer Flickr, Picasa, 500px en The Big Picturekunnen bekijken. Zeker de moeite als je later de achtergronden in het mediacenter wilt gaanvervangen.
 14. 14. 12 Advanced Launcher installerenOm zonder XBMC te verlaten toch normale Windows-applicaties te starten, hebben we deAdvanced Launcher nodig. Ga naar Programma’s / Add-ons installeren en kies uit de lijst deAdvanced Launcher. Ga vervolgens naar Programma’s en kies Advanced Launcher. Kies inhet menu Standalone (normal PC executable) en navigeer naar het startbestand van je browser(bijvoorbeeld iexplore.exe voor Internet Explorer). Laat in het volgende scherm destandaardwaardes staan, geef vervolgens de launcher een naam. Sla de drie volgende menu’sover (met Esc) en de launcher staat klaar voor gebruik.
 15. 15. 13 Ondertitels verzamelenMet de juiste add-on kan XBMC automatisch ondertitels ophalen bij videobestanden waar geenondertitels bij zitten. Ga naar Programma’s / Add-ons installeren en klik vervolgens op depuntjes (..) om één map omhoog te gaan. Kies Ondertitelscraper en vervolgens XBMCSubtitles. Open na installatie XBMC Subtitles en kies voor Configureren. Stel bij eerste taalNederlands in. Standaard gebruikt deze add-on Opensubtitles, maar dat kun je aanvullen bijServices. Klik je tijdens het afspelen van een film op het vijfde pictogram van links, dan kun jeopdracht geven om ondertitels toe te voegen.
 16. 16. 14 Snelkoppelingen makenAangezien we zowel de NOS als de YouTube veel gebruiken, willen we daar sneller bij kunnendan via het add-on menu. Daarom gaan we snelkoppelingen instellen. Ga naar Systeem en kiesvoor de optie Skins. Hier vinden we een submenu Add-on snelkoppelingen waarmee we percategorie tot vijf snelkoppelingen naar add-ons kunnen instellen. Kies bij Video voor NOS enYouTube, ga daarna terug naar het hoofdmenu. Onder video staan nu twee eenvoudig te bereikenknoppen naar deze toepassingen.
 17. 17. 15 Favorieten instellenMinstens zo handig zijn favorieten. Van praktisch ieder bestand en iedere optie in XBMC kunnenwe een favoriet maken door erop te klikken met de rechtermuisknop en te kiezen voor Aanfavorieten toevoegen. Deze lijst met favoriete applicaties, video’s en andere opties krijg je inbeeld door linksonder in beeld te klikken op het knopje naast de stopknop. Ook handig om teweten, als je op Esc drukt, haal je ieder menu, dus ook het favorietenmenu, eenvoudig uit beeld.Een goede eerste favoriet is de in stap 12 gemaakte launcher voor de browser.
 18. 18. 16 Uiterlijk aanpassenAls je niet tevreden bent met het uiterlijk van XBMC, dan kun je eenvoudig kiezen voor nieuweafbeeldingen in de achtergrond. Dit doe je via Systeem / Instellingen / Skin / Achtergrondenaanpassen. Verberg knoppen is een andere optie die handig is om te kennen. We vinden diebinnen Skin onder het menu Beginscherm. Hiermee zet je ongebruikte knoppen uit waardoor hetbeginscherm overzichtelijk blijft. Binnen de mappen van video’s kun je een instellingenmenuvinden dat aan de rechterkant van het scherm staat.
 19. 19. 17 Uitbreiden met nieuwe skinAls je veranderingen wilt aanbrengen die niet ondersteund worden door de standaard installatievan XBMC, dan is het mogelijk de complete skin te veranderen. Nieuwe skins installeer je viaSysteem / Instellingen / Add-ons. De standaardskin van XBMC heet Confluence. Een populairevervanger van deze skin is Convergence waarin een aantal toevoegingen en aanpassingenstandaard zijn inbegrepen. Op www.xbmc.org kun je voorbeelden van de verschillende skins zien.
 20. 20. 18 Uitbreiden met bronnenVoor het toevoegen van meer functionaliteit kun je ook extra repositories toevoegen. Dit zijnverzamelingen met extra add-ons voor XBMC die om verschillende redenen niet bij destandaardinstallatie aangeboden worden. Denk hierbij aan gereedschap om eenvoudig dvd- enblu-ray-schijven naar XBMC te rippen, video te streamen vanaf wat minder legale sites en bronnenvoor specifieke talen (bijvoorbeeld Chinees of Russisch). Al je met de onofficiële repositories aande gang wilt, dan is Repositories Installer een aanrader. Dit is een onofficiële repositorywaarmee je eenvoudig andere onofficiële repositories beheert.
 21. 21. Deze workshop word je aangeboden in samenwerking met de redactie van ComputerTotaal, hetgrootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meer informatie over abonnementen oponderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal
 22. 22. www.computertotaal.nl/abonneren

×