Jouw telefoonboek online
Workshop – Google Contacts
Tegenwoordig hoef je je telefoonboek allang niet meer op de simkaart van
je mobiel op te slaan. Door je gegevens online te...
Csv-bestand
Contactpersonen uit andere diensten importeren gaat via een csv-bestand. Dit kan je
verkrijgen via de exportfu...
Exporteren
Je kan in (bijna) elk mailprogramma je contactpersonen exporteren. We nemen
Outlook.com (voorheen Hotmail) als ...
01 Account aanmaken
Om met Google Contacts (ook wel Google Contactpersonen) aan de slag te kunnen heb
je een Google-accoun...
02 Contactpersoon aanmaken
Je bent nu in het hoofdscherm van Google Contacts. Als je een nieuw account hebt
aangemaakt, zi...
03 Extra gegevens invoeren
In principe is een naam en telefoonnummer voldoende, maar met meer gegevens haal je
meer uit Go...
04 Contacten importeren
Om snel onze lijst op te bouwen importeren we contactgegevens uit andere accounts.
Exporteer hierv...
05 Lijst opschonen
Na het importeren is het aan te raden om alle contacten na te lopen. Zorg ervoor dat het
telefoonnummer...
06 Groepen
Als je aardig wat personen in de lijst hebt, wordt het onoverzichtelijk. Je kan je contacten
dan in groepen ind...
07 Groepen verwijderen
Contactpersonen die geïmporteerd zijn, worden standaard in de groep Geïmporteerd
op (datum) geplaat...
08 Ongedaan maken
Heb je een grote fout gemaakt bij het bewerken van de contactpersonen of zorgt het
importeren van contac...
09 Contacten op iPhone
Het is tijd om contactpersonen binnen te halen op je smartphone. Op de iPhone ga je
naar Instelling...
10 Alleen Google-contacten synchroniseren (iOS)
Staan al jouw contacten in Google Contacts, maar is het overzicht op je iP...
11 Contact aanmaken (iOS)
Zodra je nu een contactpersoon toevoegt in het adresboek van je iPhone, wordt deze
automatisch o...
12 Synchronisatie Facebook (iOS)
Vanaf iOS 6 kan je jouw contactpersonen op je iPhone ook synchroniseren met
Facebook. Het...
13 Contacten op Android
Je contactpersonen laad je op Android in door naar Instellingen /
Accounts/Synchronisatie te gaan,...
14 Alleen Google-contacten synchroniseren
(Android)
Ook op Android kan je telefoonboek nogal rommelig worden met meerdere ...
15 Contact aanmaken (Android)
Als je via het app-overzicht naar Contacten gaat, zie je rechtsonder (bovenin bij
Samsung-to...
16 Synchronisatie Facebook (Android)
Op Android is het ook mogelijk om je contactpersonen te synchroniseren met Facebook.
...
17 Contacten op Windows Phone
Om je Google-contacten op een Windows Phone te importeren ga je naar Instellingen /
e-mail &...
18 Exchange ActiveSync
Windows Phone gebruikt het Exchange ActiveSync-protocol voor het synchroniseren
van contacten en ag...
www.computertotaal.nl/abonneren
www.facebook.com/computertotaal
www.twitter.com/computertotaal
Deze presentatie wordt je a...
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Cursus: Google Contacts
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Cursus: Google Contacts

8,431
-1

Published on

Tegenwoordig hoef je je telefoonboek allang niet meer op de simkaart van je mobiel op te slaan. Door je gegevens online te zetten, hoef je je geen zorgen te maken om je contacten bij verlies van je smartphone of overstap op een nieuwe. Er zijn verschillende diensten waar je onbeperkt contactgegevens kan opslaan, bijvoorbeeld via iCloud (op iPhones en iPads), Outlook.com, Exchange en andere diensten van bijvoorbeeld Samsung en Nokia. Wij vinden Google Contacts het prettigst. In deze workshop leggen we stap voor stap uit hoe je jouw contacten opslaat en ze vervolgens importeert op smartphone.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
8,431
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
50
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus: Google Contacts

 1. 1. Jouw telefoonboek online Workshop – Google Contacts
 2. 2. Tegenwoordig hoef je je telefoonboek allang niet meer op de simkaart van je mobiel op te slaan. Door je gegevens online te zetten, hoef je je geen zorgen te maken om je contacten bij verlies van je smartphone of overstap op een nieuwe. Er zijn verschillende diensten waar je onbeperkt contactgegevens kan opslaan, bijvoorbeeld via iCloud (op iPhones en iPads), Outlook.com, Exchange en andere diensten van bijvoorbeeld Samsung en Nokia. Wij vinden Google Contacts het prettigst. In deze workshop leggen we stap voor stap uit hoe je jouw contacten opslaat en ze vervolgens importeert op smartphone. Inleiding
 3. 3. Csv-bestand Contactpersonen uit andere diensten importeren gaat via een csv-bestand. Dit kan je verkrijgen via de exportfunctie van e-mailprogramma’s en diensten zoals Hotmail, Outlook(.com), Yahoo en Gmail. Het is omgekeerd ook mogelijk om vanuit Google Contacts (Gmail) je contacten weer over te zetten naar Outlook.com. Je verkrijgt het csv- bestand uit Google Contacts door in het contactoverzicht op Meer te drukken en Exporteren te kiezen.
 4. 4. Exporteren Je kan in (bijna) elk mailprogramma je contactpersonen exporteren. We nemen Outlook.com (voorheen Hotmail) als voorbeeld. Gebruik je de nieuwe Outlook.com- interface, log dan in, klik linksboven naast het Outlook-logo op het pijltje naar beneden en selecteer het blok Personen. Klik in het volgende scherm op het pijltje naast Beheren en vervolgens Exporteren. Het csv-bestand wordt nu gedownload. In de oude Hotmail- interface ga je boven in het overzicht naar Hotmail en klik je op Contactpersonen. Kies vervolgens Beheren en Exporteren.
 5. 5. 01 Account aanmaken Om met Google Contacts (ook wel Google Contactpersonen) aan de slag te kunnen heb je een Google-account nodig. Ga hiervoor naar www.google.nl, klik rechtsboven op Inloggen. Als je al over een account beschikt, voer je jouw inloggegevens in en druk je op de blauwe knop met Aanmelden. Heb je nog geen account, kies dan rechtsboven de rode knop Aanmelden en voer de gegevens in (je hoeft hierbij je telefoonnummer niet af te geven, let ook op dat Google probeert je startpagina te wijzigen). Als je ingelogd bent, navigeer dan naar http://contacts.google.com.
 6. 6. 02 Contactpersoon aanmaken Je bent nu in het hoofdscherm van Google Contacts. Als je een nieuw account hebt aangemaakt, zie je een leeg scherm. Maakte je al gebruik van Gmail, dan zie je enkele mailadressen van contactpersonen. We beginnen door een nieuw contactpersoon toe te voegen. Druk linksboven op Nieuw contactpersoon. Vul bij Naam toevoegen de voor- en achternaam in en vul in ieder geval het veld Telefoon in. Wijzigingen worden automatisch opgeslagen, maar je kan ook altijd rechtsboven op Nu opslaan drukken. Klik op Mijn contactpersonen om de nieuwe persoon in de lijst te zien.
 7. 7. 03 Extra gegevens invoeren In principe is een naam en telefoonnummer voldoende, maar met meer gegevens haal je meer uit Google Contacts. Klik op het zojuist aangemaakte contact om weer in het invoervenster te komen. Als je een foto toevoegt, zie je deze terug in het telefoonboek op je smartphone. Een e-mailadres zorgt ervoor dat contactpersonen herkend worden in de e-mailapplicatie, een geboortedatum is bijvoorbeeld handig om verjaardagen in de kalender weer te geven. Een adres, website of opmerking is handig voor je eigen naslag. Onder de knop Toevoegen zitten meer van dit soort naslag-invoervelden.
 8. 8. 04 Contacten importeren Om snel onze lijst op te bouwen importeren we contactgegevens uit andere accounts. Exporteer hiervoor de contacten eerst vanuit dat andere account. Klik op Meer / Contactpersonen Importeren / Bladeren en navigeer naar het csv-bestand met de contactgegevens. Druk op Importeren. Nu zie je in het overzichtsvenster dat de contactpersonen zijn geïmporteerd en tevens een eigen categorie hebben gekregen in het linkernavigatiemenu. Mogelijk is het overzicht nu erg rommelig, geen zorgen, we gaan de bezem erdoor halen.
 9. 9. 05 Lijst opschonen Na het importeren is het aan te raden om alle contacten na te lopen. Zorg ervoor dat het telefoonnummer nooit als ‘Aangepast’ gecategoriseerd wordt, maar als mobiel, thuis of werk (anders importeert de iPhone het niet). Dit doe je door op Aangepast te klikken voor het telefoonnummer en Mobiel, Thuis of Werk te selecteren. Vervolgens is het tijd om contactpersonen te ontdubbelen. Dit doe je door in het overzichtsvenster op Meer te drukken en Dubbele vermeldingen zoeken en samenvoegen te kiezen. Selecteer dan de samen te voegen personen en kies Samenvoegen.
 10. 10. 06 Groepen Als je aardig wat personen in de lijst hebt, wordt het onoverzichtelijk. Je kan je contacten dan in groepen indelen. Zo is het handig om bijvoorbeeld een groep te maken voor collega’s, familie, kennissen etc. Kies in het overzicht de personen door links van de naam het vakje aan te vinken. Klik vervolgens bovenin op het icoontje met drie poppetjes en kies de groep waarin de contacten geplaatst moeten worden, of voer de naam in voor een nieuwe groep. Als je ze in de groep Starred in Android plaatst, komen ze boven in je telefoonboek op je Android-toestel te staan.
 11. 11. 07 Groepen verwijderen Contactpersonen die geïmporteerd zijn, worden standaard in de groep Geïmporteerd op (datum) geplaatst. Dat is aanvankelijk erg overzichtelijk, maar wanneer je de contactpersonen goed hebt bijgewerkt en in groepen hebt ingedeeld, is het niet meer relevant. Je kan een groep verwijderen door in het overzicht eerst in het linkernavigatiemenu de groep aan te klikken, zodat je in het overzicht van de groep komt. Vervolgens druk je op Meer / Groep verwijderen. Bevestig met OK.
 12. 12. 08 Ongedaan maken Heb je een grote fout gemaakt bij het bewerken van de contactpersonen of zorgt het importeren van contactpersonen voor een chaotische rommel? Geen zorgen, je kan altijd de contactpersonen terugzetten. Druk bovenin op Meer en kies Contactpersonen terugzetten. Je kan teruggaan naar de situatie zoals deze 10 minuten, een uur, een dag of een week geleden was. Mocht dat niet volstaan, dan kan je ook zelf aangeven naar welk tijdstip de situatie teruggezet moet worden. Kies jouw optie en klik op Terugzetten.
 13. 13. 09 Contacten op iPhone Het is tijd om contactpersonen binnen te halen op je smartphone. Op de iPhone ga je naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda’s. Druk op Voeg account toe en daarna op het Microsoft Exchange-plaatje (dus niet Gmail!) waarna je jouw Gmail-gegevens invoert. Druk op Volgende, laat het veld Domein leeg en voer bij Server m.google.com en bij Gebruikersnaam het eerste deel van je Gmail-adres (voor de @) in. Druk weer op Volgende. In het venster dat verschijnt, kies je of je ook je e-mail en agenda wilt synchroniseren. Sluit af met Bewaar.
 14. 14. 10 Alleen Google-contacten synchroniseren (iOS) Staan al jouw contacten in Google Contacts, maar is het overzicht op je iPhone rommelig omdat er contacten uit meerdere accounts worden gesynchroniseerd? Als je naar Instellingen en vervolgens E-mail, conacten, Agenda’s gaat, krijg je een overzicht van alle accounts. Selecteer een account waarvan je de contactpersonen niet wilt synchroniseren en zet het schuifje op Uit.
 15. 15. 11 Contact aanmaken (iOS) Zodra je nu een contactpersoon toevoegt in het adresboek van je iPhone, wordt deze automatisch ook in Google Contacts opgeslagen. Druk op Telefoon / Contacten en druk op het plusje in de rechterbovenhoek. Voer de contactgegevens in en druk op gereed om de contactpersoon in het telefoonboek te krijgen. Zodra je iPhone verbonden is met internet, worden de gegevens ook in Google Contacts opgeslagen. Als je met de browser naar http://contacts.google.com navigeert, zal je zien dat de persoon netjes in deze lijst staat.
 16. 16. 12 Synchronisatie Facebook (iOS) Vanaf iOS 6 kan je jouw contactpersonen op je iPhone ook synchroniseren met Facebook. Het voordeel hiervan is dat contactgegevens van vrienden automatisch bijgewerkt worden als het profiel geüpdatet wordt. Dit doe je door naar Instellingen / Facebook te gaan. Als je de app nog niet geïnstalleerd hebt, druk je rechts op de Installeren-knop. Nadat de app geïnstalleerd is, ga je terug naar de Facebook- instellingen en log je in met je gegevens. Je ziet dat er twee schuifjes zijn waarmee je de contactgegevens kan bewerken. Laat deze aan staan en druk voor de zekerheid op Werk alle contacten bij.
 17. 17. 13 Contacten op Android Je contactpersonen laad je op Android in door naar Instellingen / Accounts/Synchronisatie te gaan, selecteer je Google-account en zet een vinkje bij Contactpersonen. Staat je Google-account er nog niet, druk dan op Account toevoegen / Google / Bestaand en voer je e-mailadres en wachtwoord in. Je krijgt de vraag welke gegevens moeten worden gesynchroniseerd. Laat sowieso het vinkje bij Contacten staan. Nu worden je contacten weergeven in het telefoonboek. Overigens kunnen deze stappen een beetje verschillen per type smartphone en Android-versie.
 18. 18. 14 Alleen Google-contacten synchroniseren (Android) Ook op Android kan je telefoonboek nogal rommelig worden met meerdere accounts. Dit ruim je op door in het app-overzicht op Contacten te drukken. Druk op de menuknop en kies vervolgens iets dat lijkt op Accounts (bij Samsung-toestellen Weer te geven contacten, of Sony-toestellen Filteren). Hier kan je aanpassen uit welke bronnen de contactpersonen moeten komen. Ook is deze stap helaas verschillend per fabrikant en Android-toestel.
 19. 19. 15 Contact aanmaken (Android) Als je via het app-overzicht naar Contacten gaat, zie je rechtsonder (bovenin bij Samsung-toestellen) een plus-teken. Als je hierop drukt voeg je een contactpersoon toe. Voer de invulvelden in en druk op Opslaan. Dit verschilt overigens weer per type toestel en Android-versie. De contactpersoon wordt niet op je telefoon zelf opgeslagen, maar bij de andere contacten in Google Contacts. Als je met de browser naar http://contacts.google.com navigeert, zal je zien dat de persoon netjes in deze lijst staat.
 20. 20. 16 Synchronisatie Facebook (Android) Op Android is het ook mogelijk om je contactpersonen te synchroniseren met Facebook. Als de app geïnstalleerd is, kan dat via Instellingen / Accounts/Synchronisatie / Facebook, zet een vinkje achter Contacten. Helaas koppelen de gegevens niet altijd even prettig met je Google-contacten. Met een losse app als Sync.me (http://ct.link.idg.nl/csf) kan je jouw contactpersonen nalopen en – als je ze als vriend op Facebook hebt – voorzien van de profielfoto die ze op Facebook hebben ingesteld.
 21. 21. 17 Contacten op Windows Phone Om je Google-contacten op een Windows Phone te importeren ga je naar Instellingen / e-mail & accounts / account toevoegen / Google. Log in en druk op volgende. In het venster dat verschijnt kies je E-mail, contacten en agenda, waarna je bevestigt met Aanmelden. Je gegevens worden binnengehaald. Wil je jouw e-mail en/of agenda niet synchroniseren, ga dan naar Instellingen, e-mail & accounts, kies je Google-account en zet de vinkjes uit bij E-mail en/of Agenda. Bij de Personen-tegel kan je nieuwe contacten toevoegen door onderin op het plusje te drukken.
 22. 22. 18 Exchange ActiveSync Windows Phone gebruikt het Exchange ActiveSync-protocol voor het synchroniseren van contacten en agenda’s. Google kondigde vorig jaar aan dit protocol niet langer te willen ondersteunen en enkel nog met CardDav en CalDav te werken. Per 30 januari 2013 is de ondersteuning door Google dan ook gestaakt. Na heftig protest van Microsoft is er een tijdelijke uitzondering gemaakt voor Windows Phone. Microsoft heeft tot 31 juli de tijd om Windows Phone aan te passen voor CardDav en CalDav, of het besluit gebruikers buiten te sluiten van de Google-agenda en -contactpersonen.
 23. 23. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie van Computer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meer informatie over abonnementen op onderstaande url.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×