Cursus: Agenda synchroniseren

338,491 views

Published on

Bij sommige mensen lijkt het wel alsof ze meer digitale agenda’s hebben dan activiteiten. Een agenda voor de club, één voor familieactiviteiten en natuurlijk de agenda van je werk. Als het tegenzit heeft elke agenda een ander formaat: je werk levert je een Google Agenda, thuis werk je met Outlook en op je iPhone heb je ook nog eens een aantal agenda’s gesynchroniseerd met iCloud. In deze cursus leer je hoe je orde in de chaos schept.

Published in: Technology
1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
 • Mooie handleiding!
  Echter 'google calender sync' kan niet meer worden gebruikt. Ik kan geen goed alternatief vinden voor het automatisch syncen van google agenda en outlook agenda. Iemand een suggestie?
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
338,491
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
260,640
Actions
Shares
0
Downloads
153
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus: Agenda synchroniseren

 1. 1. Cursus: Agenda’s synchroniserenOrde in de dagelijkse chaos
 2. 2. InleidingBij sommige mensen lijkt het wel alsof ze meer digitale agenda’s hebbendan activiteiten. Een agenda voor de club, één voor familieactiviteiten ennatuurlijk de agenda van je werk. Als het tegenzit heeft elke agenda eenander formaat: je werk levert je een Google Agenda, thuis werk je metOutlook en op je iPhone heb je ook nog eens een aantal agenda’sgesynchroniseerd met iCloud. In deze cursus leer je hoe je orde in de chaosschept.
 3. 3. Voorbereidingen – Google AgendaOm agenda’s met elkaar te synchroniseren, is het belangrijk dat ze allemaal dezelfdetaal spreken. Wij gebruiken in deze cursus Google Agenda als overkoepelende dienst,omdat je dit formaat in allerlei diensten kan importeren.Google Agenda is een dienst van de zoekmachine-gigant waarmee je verschillendeagenda’s kan aanmaken, bewerken en delen. Het mooie van deze dienst is dat heel veelsystemen het protocol ondersteunen en je dus moeiteloos agenda’s tussenverscheidene systemen kan synchroniseren. Het nadeel is wel dat je een Google-account nodig hebt. Veel mensen zullen al zo’n account hebben, doordat zegebruikmaken van Gmail of een Android-toestel hebben. We laten eerst zien hoe je eenGoogle Agenda aanmaakt, daarna vertellen we hoe je zo’n agenda’s kan importeren,bijhouden en synchroniseren met Windows Live Mail of Outlook op de pc, Agenda op deMac of op jouw iPhone of Android-smartphone.
 4. 4. 01 Google-account aanmakenHeb je nog geen Google-account, navigeer dan naar www.google.nl en klik opAanmelden. Rechtsboven klik je nogmaals op Aanmelden en op het volgende schermvoer je jouw gegevens in. Klik vervolgens op Volgende stap. Het is niet nodig om in devolgende stap een profielfoto toe te voegen, zeker niet als je het account alleen gaatgebruiken om agenda’s te synchroniseren.Klik wederom op Volgende stap en in het volgende venster kies je voor Aan de slag. Jewordt naar de Google-startpagina geleid en je ziet je naam linksboven. Klik op Agenda.Mocht de taal nog niet op Nederlands staan, kies hier dan voor in het pop-up-venster enklik op Volgende: tijdzone instellen. Kies onder land voor Nederland en de tijdzone zalautomatisch worden ingesteld. Google Agenda wil het liefst nog een aantal instellingendoorlopen met je, maar voor nu kan je het venster sluiten door op het grijze kruisjerechtsboven te drukken.
 5. 5. 02 Google AgendaWe gaan in deze cursus een aantal verschillende agenda’s aanmaken. Klik links op Mijnagenda’s en ke ziet dat er twee agenda’s staan: jouw eigen agenda die verbonden isaan je Google-account en een agenda met de naam Taken. Dit is een takenlijst, dezezullen we niet gebruiken. Klik op het driehoekje naast Mijn agenda’s en kies voorNieuwe agenda maken. Achter Agenda naam vul je bijvoorbeeld Privé in. BijBeschrijving en Locatie kan je nog wat invullen, maar dit is niet noodzakelijk. Zorg dathet vinkje voor Deze agenda openbaar maken niet is geplaatst, anders wordt deze heleagenda zichtbaar voor iedereen, en dat is voor een privé-agenda uiteraard nietwenselijk. Klik op Agenda maken en je ziet dat de agenda wordt toegevoegd aan de lijstmet je agenda’s.Maak een tweede agenda aan en noem deze bijvoorbeeld Sport. Deze agenda ga jegebruiken om later te delen met je partner, omdat je bijvoorbeeld samen wilt tennissen.Om een sportafspraak te maken in je sport-agenda, klik je op een tijd in de agenda envul je het onderwerp in achter Wat. Vul hier Tennis in. Het is belangrijk om nu achterAgenda de juiste agenda te selecteren, in dit geval Sport. Kies voor Afspraak makenom de afspraak in te plannen en sluit af door op Opslaan te klikken. Maak in de agendaPrivé ook nog één of twee afspraken, wij noemen één van deze twee Tandarts.
 6. 6. 03.1 Windows Live MailWindows Live Mail is het standaard agenda-programma dat bij Windows wordtmeegeleverd. Het is mogelijk om je Google Agenda’s in Live Mail te importeren, maar desynchronisatie werkt maar één kant op. Je kan dus wel afspraken uit je Google Agendainzien in Windows Live Mail, maar als je in Windows Live Mail een afspraak toevoegt,wordt deze niet toegevoegd aan je Google Agenda.Klik in Windows Live Mail linksonder op Agenda en kies bovenin voor Aanmelden. Login met je Hotmail- of Windows Live-account en klik op Aanmelden. Heb je nog geenaccount maar wil je wel gebruik gaan maken van Windows Live Mail, klik dan opRegistreer nu en volg de stappen op je scherm. Het programma zal een tijdje demelding Bezig met aanmelden weergeven, maar na een aantal minuten kom je in je e-mail-inbox terecht. Klik linksonder op Agenda en je ziet dat er een Hotmail-agenda istoegevoegd aan je agenda’s.
 7. 7. 03.2 Windows Live MailOm de Google Agenda’s toe te voegen, moet je in je browser naar www.live.com surfenen inloggen met jouw (zojuist gemaakte) Windows Live-account. Ga met je muis naarHotmail bovenin en selecteer Agenda en klik op Agenda importeren. Achter URL vande agenda moet je het adres van je Google Agenda invullen. Om deze url te weten tekomen, ga je in een ander browservenster naar je Google Agenda, klik bij de agendaPrivé op het driehoekje en selecteer Agenda-instellingen. Ga met je muis naar hetgroene vierkantje ICAL achter Privé-adres en klik met de rechtermuisknop. Kies voorKoppelingslocatie kopiëren.Terug in het andere browservenster plak je de zojuist gekopieerde link. Achter Naamvan de agenda vul je Privé in en je sluit af door op Agenda volgen te klikken. Als hetgoed is, zie je nu de afspraak Tandarts in je agenda verschijnen. Mocht dit niet het gevalzijn, probeer het dan nogmaals en verander bij de URL https:// in http://. Ga terug naarWindows Live Mail en klik op Verzenden/ontvangen en vervolgens op Alle agenda’s.Hier zie je nu ook de tandartsafspraak.
 8. 8. 04 OutlookMet Outlook is het proces om een agenda toe te voegen wat eenvoudiger dan metWindows Live Mail. Hiervoor heb je wel aparte software nodig. Ga naarhttp://ct.link.idg.nl/goas en download Google Agenda Sync. Belangrijk om te weten is dathet programma nog niet compatibel is met Windows 8 en ook de 64bit-versie vanWindows XP wordt niet ondersteund.Doorloop de installatie en voer jouw Google Agenda-accountgegevens in. Geef bij SyncOptions de optie 2-way aan als je beide kanten op wilt synchroniseren. Achter Syncevery kan je gerust een korter interval aangeven, 120 minuten is erg lang. Een nadeel isdat het programma alleen je hoofdagenda synchroniseert, de agenda’s Sport en Privézijn niet zichtbaar in Outlook. Als je een nieuwe afspraak maakt in Outlook, verschijntdeze wel in je Google Agenda.
 9. 9. 05 DelenOm een Google Agenda met iemand anders te delen, ga je in je browser naar GoogleAgenda. In ons geval willen we graag de agenda Sport delen met onze partner. Om deagenda te delen klik je op het driehoekje naast de agenda Sport en kies je voor Dezeagenda delen. Onder Persoon vul je het e-mailadres in van je partner, mits dit eenGoogle-adres is. Onder Instellingen voor bevoegdheden stel je in of je partnerafspraken mag wijzigen, verwijderen of nieuwe afspraken mag toevoegen in de agenda.Jouw partner krijgt alle rechten dus kies je voor Wijziging aanbrengen EN toegangbeheren. Klik op Persoon toevoegen en je partner krijgt een e-mail. Vanuit de e-mailkan de gedeelde agenda eenvoudig aan de Google Agenda van je partner wordentoegevoegd.Heeft je partner geen Google Agenda, klik dan op het driehoekje naast Sport en kiesvoor Agenda-instellingen. Naast Adres voor agenda klik je met je rechtermuisknop opICAL en selecteert Koppelingslocatie kopiëren. Deze koppeling kan je met je partnerdelen, hij of zij kan de agenda online bekijken via de koppeling. Een derde mogelijkheidis om achter Privé-adres met je rechtermuisknop op ICAL te klikken en voorKoppelingslocatie kopiëren te kiezen. Dit is een koppeling naar een bestand met deextensie .ics. Deze koppeling deel je via je e-mailprogramma met je partner, je partnerkan dit ics-bestand openen in bijvoorbeeld Outlook. De agenda verschijnt in Outlook nuonder Andere agenda’s. Deze agenda wordt niet automatisch geüpdatet als je eennieuwe afspraak in je Google Agenda maakt, dit in tegenstelling tot de eerste tweemethodes.
 10. 10. 06 Agenda op de MacOp de Mac is het heel gemakkelijk om een Google Agenda toe te voegen en up-to-datete houden. Het standaard agenda-programma in OS X ondersteunt gewoon tweezijdigesynchronisatie. Open de app Agenda en klik op Agenda / Voorkeuren. OnderAccounts vind je links een kolom waar je jouw Google-account kan toevoegen. Klikonderin op het plusje en een venster wordt geopend. Achter Type account moet je voorGoogle kiezen. Vul je Google Agenda-accountgegevens in. In het volgende venster hebje nog de mogelijkheid om notities, berichten of e-mail te synchroniseren. Deze vinkjeskan je allemaal uitzetten omdat we in deze cursus alleen de agenda’s willensynchroniseren. Klik op Maak aan en je vindt het account in de linker kolom terug alscalendar.google.com.Om de naam van het account te wijzigen, selecteer je het account en klik je op Wijzigaccount. Je wordt naar de systeemvoorkeuren geleid, klik op Details. Achter Naam kanje de naam wijzigen zoals het account in de agenda verschijnt. Achter Beschrijvingwijzig je de naam zoals deze in de linkerkolom in de app Agenda voorkomt. Sluit af metOK en keer terug naar het programma Agenda. Ben je een agenda-poweruser, zet danhet interval achter Vernieuw agenda’s iets korter, bijvoorbeeld op Elke minuut. OnderDelegeren vind je de twee aangemaakte agenda’s Sport en Privé. Zet voor beideagenda’s een vinkje. In de app zie je nu dat de twee agenda’s onder Gedelegeerdenworden weergegeven. Je kan afspraken wijzigen in de app, en deze wijzigingen wordenin je Google Agenda overgenomen. Onder de naam van je account staat ook een vinkje,dit kan je rustig uitzetten aangezien je geen afspraken maakt in de hoofdagenda, maaralleen in je agenda’s Sport en Privé.
 11. 11. 07 AndroidOmdat Android door Google is ontwikkeld, is de synchronisatie met je Google Agendaheel eenvoudig. Zodra je je op jouw Android-toestel aanmeldt, vraagt hetbesturingssysteem je Google-accountgegevens. Heb je in dit account agenda’saangemaakt dan zal de agenda-app op je Android-toestel deze agenda’s automatischweergeven. Wil je een ander account gebruiken voor de agenda’s, ga dan naarInstellingen en kies voor Accounts of Accounts & synchronisatie, afhankelijk vanjouw Android-versie. Vul de gegevens in en je agenda-app zal de agenda’s weergeven.
 12. 12. 08 iPhoneSynchronisatie met een iPhone is wat meer werk dan bij een Android-telefoon. Ga naarInstellingen / E-mail, contacten, agenda’s en klik onder Accounts op Voeg accounttoe en kies voor Microsoft Exchange. Vul achter E-mail jouw Google Agenda-accountin en laat het veld achter Domein leeg. Achter Gebruikersnaam geef je nog een keer jeGoogle Agenda-account in, maar nu zonder de toevoeging @gmail.com. Voer hetwachtwoord in en achter Beschrijving geef je de naam in zoals je wilt dat het account injouw agenda-app op de iPhone wordt weergegeven. Op de volgende pagina geef jeachter Server de url m.google.com in en klikt op Volgende. In het laatste scherm vinkje alleen Agenda’s aan en klik je op Bewaar. Ga naar de Agenda-app op je iPhone enklik op Agenda’s, je ziet dat je account nu is aangevinkt, maar je kan de verschillendeagenda’s nog niet inzien.Hiervoor moet je in je browser op de iPhone naar m.google.com/sync gaan en inloggenmet de gegevens van je Google Agenda-account. Onder My Calendars vink je de tweeagenda’s aan, daarna kies je voor Save. In de Agenda-app zie je nu de twee agenda’s inde lijst staan. Je kan de hoofdagenda uitzetten, alleen de twee agenda’s Privé en Sportzijn in ons voorbeeld belangrijk. Synchronisatie werkt nu beide kanten op, je kan op jeiPhone bij Instellingen / E-mail, contacten, agenda’s onder Agenda’s nu eenstandaardagenda kiezen door achter Standaardagenda bijvoorbeeld Privé te kiezen.Zodra je nu een afspraak in je iPhone zet, zal dit standaard in de agenda Privé komen testaan.
 13. 13. 09 iCloudApples iCloud biedt je ook de mogelijkheid om agenda’s te synchroniseren. Zo hoef jegeen Google Agenda te gebruiken, maar gebruik je de agenda van je Mac als basis. InOS X zit iCloud uiteraard helemaal ingebakken, Windows-gebruikers moeten hetprogramma iCloud Control Panel downloaden en installeren van http://ct.link.idg.nl/icp.Om gebruik te maken van iCloud heb je een Apple ID nodig, ga naarhttp://appleid.apple.com en kies voor Maak een Apple ID aan als je nog geen Apple IDhebt. Open het programma Configuratiescherm iCloud en log in met jouw Apple ID.Haal de vinkjes voor Bladwijzers en Fotostream weg en klik op Toepassen.In het volgende venster kan je kiezen om alle agenda’s te synchroniseren met iCloud,als je op Bepaalde agenda’s klikt, kan je kiezen welke agenda’s je wel en niet wiltsynchroniseren met iCloud. Nu kan je jouw Sport- en Privé-agenda’s bijvoorbeelduitkiezen en op Doorgaan klikken. Bij sommige gebruikers kan het zijn dat Outlook nietmet iCloud kan communiceren, soms wil het helpen het wachtwoord van je Apple ID tewijzigen via http://appleid.apple.com en dit gewijzigde wachtwoord in te geven als er eenpop-up-venster verschijnt. Je kan de agenda’s ook online inzien door in te loggen opwww.icloud.com met je Apple ID.
 14. 14. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×