Workshop: Aan de slag met WordPress - Deel 1

11,603 views
11,631 views

Published on

WordPress is een content management systeem (cms) dat vooral gericht is op het maken van blogs. Maar met de gratis dienst zijn ook eenvoudig andere soorten websites te maken. Hoe je WordPress gebruikt, bepaal je grotendeels door middel van thema’s en plug-ins. In een driedelige workshop laten we zien hoe je WordPress op je eigen webserver installeert en ziet je hoe je binnen een paar uur een complete website bouwt. In dit eerste deel leggen we uit wat je nodig hebt en hoe het installatieproces verloopt.

Published in: Technology
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,603
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7,491
Actions
Shares
0
Downloads
126
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Workshop: Aan de slag met WordPress - Deel 1

 1. 1. Aan de slag met WordPressDeel 1
 2. 2. InleidingWordPress is een content management systeem (cms) dat vooral gericht isop het maken van blogs. Maar met de gratis dienst zijn ook eenvoudigandere soorten websites te maken. Hoe je WordPress gebruikt, bepaal jegrotendeels door middel van thema’s en plug-ins. In een driedeligeworkshop laten we zien hoe je WordPress op je eigen webserver installeerten ziet je hoe we binnen een paar uur een complete website bouwen. Indit eerste deel leggen we uit wat je nodig hebt en hoe het installatieprocesverloopt.
 3. 3. 01 Blogs en websitesWe leggen eerst de basis van WordPress uit. WordPress is een een contentmanagement systeem (cms) waarbij je zelf weinig hoeft te programmeren. Enigevoorkennis van het bouwen van websites is wenselijk maar niet noodzakelijk. MetWordPress bouw je dynamische websites, de achterliggende techniek is de scripttaalPHP. Je installeert WordPress op je eigen webruimte die je inkoopt bij een provider ofwebhosting-bedrijf. Nadat je bent ingelogd bij WordPress op de webserver, maak jepagina’s en berichten aan. Deze pagina’s en berichten worden door WordPress omgezetin mooi vormgegeven webpagina’s.
 4. 4. 02 Thema’sHoe de pagina’s en berichten eruit zien, bepaal je door middel van thema’s.Voor WordPress zijn duizenden gratis en betaalde thema’s te vinden. Installatievan een thema is eenvoudig en je kunt meerdere thema’s op je webserverinstalleren. Slechts één thema kan uiteindelijk in WordPress geactiveerd wordenen dit bepaalt de vormgeving van de website of blog. Naderhand kan je nogveranderingen aanbrengen in de vormgeving, bij de meeste betaalde thema’skan dat meteen in WordPress, bij sommige gratis thema’s zal je HTML- en CSS-code moeten veranderen.
 5. 5. 03 Plug-insMet behulp van plug-ins voeg je functies aan de site toe. Wil je eentweetalige website of een geavanceerd contactformulier? Geenprobleem. Voor WordPress zijn duizenden plug-ins te vinden, hetgrootste deel hiervan is gratis beschikbaar. Plug-ins zoek, installeer enactiveer je gemakkelijk vanuit WordPress. Denk er wel om dat sommigeplug-ins kunnen conflicteren met andere plug-ins. Draai je veel plug-insvan verschillende aanbieders, dan is de kans aanwezig dat je websitetraag of instabiel wordt.
 6. 6. 04 WebruimteOm WordPress te installeren heb je webruimte nodig. Deze ruimte koopje in bij een provider en is meestal gekoppeld aan een domeinnaam. Indeze workshop gebruiken we webruimte van provider SoHosted, maar jekunt net zo goed een andere provider gebruiken. Sommige providers zijnniet ingericht voor WordPress en moeten bepaalde instellingen op hunservers aanpassen, soms moet je hiervoor een mailtje sturen naar dehelpdesk. Een installatie van WordPress heeft weinig ruimte nodig, maarzodra je veel foto’s en video’s uploadt naar de website kies je het bestegenoeg webruimte.
 7. 7. 05 MySQL-databaseWordPress schrijft zijn gegevens – de pagina’s en berichtendie je binnen WordPress aanmaakt – naar een MySQL-database. Je zult met de instellingen die je van de providerkrijgt, zelf een MySQL-database moeten creëren. Vraag bijde provider na of deze dit ondersteunt. Een goede providerweet waarover het gaat en zal je hierbij helpen. Nadat jeeen MySQL-database hebt aangemaakt, heb je hier verderniet veel mee te maken. Het maken van een back-up van dedatabase op gezette tijden is wel aan te raden. Vraag bij jeprovider na hoe je een back-up kunt maken.
 8. 8. 06 Ftp-programmaOm bestanden van de harde schijf naar de webruimte te kopiëren, heb je eenftp-programma nodig. Zowel voor Windows-pc’s als Macs heb je hier een ruimekeuze. Na installatie van het ftp-programma op je computer, fungeert hetprogramma als een soort externe verkenner. Je kopieert, knipt en plaktbestanden van en naar mappen op de webserver, net als je dat zou doen bijmappen op de harde schijf. Met een goed ftp-programma kan je eveneensrechten van mappen en bestanden veranderen. Wij kiezen voor FileZilla.
 9. 9. 07 DownloadenGa naar http://nl.wordpress.org en klik op de rode knop DownloadenWordPress, gevolgd door het serienummer. Zo nu en dan worden ernieuwe versies uitgebracht, vaak met bugfixes en kleine verbeteringen.Nadat je de website hebt gemaakt, krijg je regelmatig een melding inWordPress dat er een nieuwere versie beschikbaar is. Je hoeft hier niet perse iets mee te doen, maar eens in de zoveel tijd updaten is wel verstandig.Het updaten van WordPress betekent soms wel dat je de plug-ins ook moetupdaten omdat anders sommige functies op de website niet meer werken.
 10. 10. 08 Database aanmakenLog via je browser in op de webserver met de gegevens die je van de providerhebt gekregen. Waar je precies een MySQL-database kunt aanmaken, is perprovider verschillend. Bij SoHosted klik je onder Databases op DatabaseManager. Op de volgende site klik je op Voeg Nieuw Toe om een nieuwedatabase aan te maken, vaak kan je kiezen wat voor soort database. Kies voorMySQL 5 en geef de database een naam. Onthoud de naam van de databasegoed. SoHosted geeft ons aan dat MySQL 5 bij hun op poort 3351 draait. Ditgeven we later tijdens de installatie aan.
 11. 11. 09 Gebruiker aanmakenNadat je een database aangemaakt hebt, moet je een gebruiker creëren. Ook ditwerkt bij iedere provider net even anders, raadpleeg bij twijfel de helpdesk of dehelpfunctie. Onder Database gebruikers klik je bij SoHosted op Voeg NieuwToe, hier moet je een gebruikersnaam en een wachtwoord voor die gebruikeropgeven. Wij kiezen even voor de gebruiker computer en het wachtwoordw0rdpr3ss. Kies een goede gebruikersnaam en wachtwoord zodat anderen nietmakkelijk toegang krijgen tot uw database.
 12. 12. 10 PHP- en MySQL-versiesBij sommige providers moet je de PHP-versie handmatig aanpassen.WordPress heeft PHP 5 nodig, mocht de provider standaard PHP 4aanbieden dan moet je dit in de instellingen aanpassen. Bij SoHosted vind jedit bijvoorbeeld bij Website Instellingen / Ga naar Scripttalen / PHP. Hierzie je dat PHP5.2 is geselecteerd, dit is voldoende voor WordPress.SoHosted biedt ook PHP5.3 of PHP5.4 aan, maar dit is niet per senoodzakelijk. Het kan zijn dat een bepaalde plug-in dit wel nodig heeft, jedient dit dan naderhand te wijzigen bij de instellingen van je provider.
 13. 13. 11 ConfigurerenVoordat je de installatiebestanden van WordPress kunt uploaden naar dewebruimte, moet je in een bestand jouw databasegegevens invoegen. Pak hetzip-bestand uit dat je in stap 7 hebt gedownload. Open het bestand wp-config-sample.php in Kladblok of een andere tekstverwerker voor onopgemaaktetekst. Verwijder de tekst database_name_here en vul hier de ingegeven naamuit stap 8 in. In plaats van username_here vul je computer in enpassword_here vervang je door w0rdpr3ss. Als je WordPress liever in hetEngels wilt installeren, vervang je nl_NL door en_US.
 14. 14. 12 Configuratie opslaanOmdat SoHosted ons in stap 8 een poortwaarschuwing gaf, moeten we dit ooknog in het bestand wijzigen. Achter localhost onder MySQL hostname vul je:3351 in zodat er define(‘DB_HOST’, ‘localhost:3351’); komt te staan. Andereproviders kunnen je andere waarschuwingen met instructies geven, meestalbetreft dit wijzigingen die je in het wp-config-sample.php bestand moet doen.Als je klaar bent, sla je het bestand als onopgemaakt tekstbestand op, geef hetde naam wp-config.php.
 15. 15. 13 Ftp-account aanmakenGa terug naar de instellingen van de provider en zoek naar een functie waarje een ftp-account kunt aanmaken. Bij SoHosted vind je dit bijBestandsbeheer / FTP Accounts. Klik op Voeg Nieuw Toe en vul op devolgende pagina een paar gegevens in. Achter Gebruikersnaam typ jeftpaccount, achter Wachtwoord en Bevestig Wachtwoord vul je een nieuwwachtwoord in. Selecteer wwwroot als je met het ftp-account toegang wilthebben tot de gehele webruimte, de zogenaamde root van jouw server. Bijde provider kan wwwroot anders heten, bijvoorbeeld public_html ofhttpdocs.
 16. 16. 14 Bestanden uploadenOpen het ftp-programma, wij gebruiken het programma FileZilla in dezeworkshop. Achter Host vul je jouw domeinnaam in, maar je vervangtwww door ftp, bijvoorbeeld ftp.uwdomeinnaam.nl. AchterGebruikersnaam vul je ftpaccount in en achter Wachtwoord voer jehet wachtwoord in. Het veld achter Poort kun je open laten. Klik opSnelverbinden. Links zie je nu de mappen op je harde schijf, rechts demappen op de webserver. Navigeer naar de locatie van de WordPress-map en sleep de inhoud naar het rechtervenster.
 17. 17. 15 Uploaden naar submapAls je al een bestaande website op je domeinnaam hebtstaan en je deze niet wilt overschrijven, kies er dan voor omde map wordpress in zijn geheel naar de root van dewebserver te slepen, in plaats van alleen de inhoud. Op dezemanier kan je de WordPress-website straks raadplegen opwww.<uwdomeinnaam>.nl/wordpress, terwijl je huidige sitenog gewoon bereikbaar is op www.<uwdomeinnaam>.nl.Nadat je tevreden bent met de WordPress-site kan je inWordPress ervoor kiezen dat de WordPress site wordtweergegeven als mensen naar www.<uwdomeinnnaam>.nlsurfen.
 18. 18. 16 InstallerenWordPress is nu klaar om geïnstalleerd te worden. Als je debestanden naar de root hebt gekopieerd, geef je in de browserhttp://www.<uwdomeinnaam>.nl/wp-admin/install.php in. Heb jeervoor gekozen om de bestanden én de map te uploaden, kies danvoor http://www.<uwdomeinnaam>.nl/wordpress/wp-admin/install.php. In de rest van de workshop gaan we uit van deeerste optie, we laten je in het laatste deel van de workshopreekszien hoe je de tweede optie zichtbaar krijgt opwww.<uwdomeinnaam>.nl.
 19. 19. 17 InstallatieoptiesGeef achter Websitetitel de naam van je blog of website op, je kuntdeze overigens altijd later nog veranderen. Achter Gebruikersnaamkies je een eigen gebruikersnaam, wij kiezen hier voor beheerder. BijWachtwoord, tweemaal vul je een sterk wachtwoord in, zodat je jouwWordPress-installatie beschermt. Wij gaan even voor !wachtw00rd. Vulje e-mailadres in achter Je e-mailadres en haal het vinkje voor Stazoekmachines toe deze site te indexeren weg. Dit veranderen weweer zodra onze site af is. Klik op WordPress installeren.
 20. 20. 18 InloggenWordPress is nu geïnstalleerd, klik op Inloggen om naarhet inlogscherm te gaan. Dit venster is het centraleinlogscherm van waaruit je pagina’s, berichten of anderezaken gaat invoeren in WordPress. Noteer het webadresdan ook goed, je zult hier telkens weer naartoe moetennavigeren om aanpassingen aan de website te doen ofnieuwe berichten toe te voegen. Handig is om er eenbladwijzer/favoriet van te maken, in IE, Firefox en Chromedoe je dit met Ctrl+D. Onder Gebruikersnaam voer jebeheerder in, onder Wachtwoord typ je !wachtw00rd. Klikop Inloggen.
 21. 21. 19 DashboardGefeliciteerd, je eerste WordPress-website is een feit! Althans, deinstallatie is gelukt en de standaardthema’s en plug-ins zijngeïnstalleerd. Je bent terechtgekomen bij het Dashboard, de centralewebpagina van WordPress op je eigen server. Links vind je een aantalmenu’s, klik erop en er ontvouwen zich submenu’s. Klik op Berichten enje ziet dat er alvast één testbericht is geplaatst op je website, getiteldHallo wereld! Onder Pagina’s vind je de testpagina Voorbeeld paginaweer.
 22. 22. 20 Site bekijkenDashboard fungeert als de zogenaamde back-end van de website,hier voer je gegevens in en verander je de vormgeving. De front-endis hoe de pagina er daadwerkelijk uitziet voor mensen die naar dewebsite navigeren. Klik linksboven op De eerste website / Sitebekijken om de front-end van de nieuwe website te bekijken. Dit isde echte weergave van de site op dit moment, het is dus geensimulatie. Wees ervan bewust dat alles wat je in Dashboardverandert, direct online is te zien. De grijze balk bovenin krijgen debezoekers niet te zien.
 23. 23. 21 Deel 2In deel twee van de WordPress-workshop (binnenkort op dezewebsite) leren we je hoe je pagina’s en berichten aanmaakt en welkeopties je daarbij hebt. Ook laten we zien hoe je de vormgevingverandert door een ander thema te kiezen en hoe je een plug-ininstalleert. Ten slotte leer je hoe je een tweede gebruiker aanmaaktzodat meerdere mensen aan de content van één website kunnenwerken.
 24. 24. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×