• Like

Loading…

Flash Player 9 (or above) is needed to view presentations.
We have detected that you do not have it on your computer. To install it, go here.

Social Software for Business Case Study - IBS Bulgaria

 • 729 views
Uploaded on

 

More in: Business , Technology
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
729
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
7
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide
 • Здравейте и от мен,Филип ви въведе в света на социалния софтуер за бизнеса и основните проблеми, които решава. Аз ще ви разкажа за това как ние от IBS се справихме с предизвикателствата на бизнеса с помощта на социалния софтуер за бизнеса. Преди да започна искам на кратко да ви представя профила на IBS, за да задам очертанията на цялостната картина:В IBS работим 50 служителяИмаме два офиса – София и ВарнаЗанимаваме се с хардуер и софтуерВ IBS работят голям брой тесни специалисти, разпределени в около 10-тина отдела.Имайки предвид изброеното, част от бизнес предизвикателствата ни бяха свързани с: вътрешните комуникации, управление и съхраняване на знанието, откриване на експертиза. Ето конкретно кои бяха те и как социалният софтуер за бизнеса ни помогна:
 • Кой кой е в организацията или Как да открием колегата, който ни е необходим, респ. знанието, което той носи?Както споменах в IBS работим близо 50 служителя в два офиса. В компанията работят тесни специалисти – както новопостъпили, така и дългогодишни служители. Всеки от нас има познания в точно определена сфера, притежава различни умения, опит и интереси. Освен на интервюто при постъпване на работа, където служителят споделя всичко, с което се е занимавал тази информация остава скрита и само за него.Често срещана ситуация в офиса беше: Търсене на колега с определено знание с разпитване или посредством препоръка от колега, който вече познаваме. Новопостъпилите биваха запознавани с част от колегите си, като резултатът накрая беше – Не помня кой с какво се занимаваше. Оставям настрана офиса ни във Варна, с който, разбира се, постоянно сме във връзка и се налага да работим в екип. Как социалният софтуер за бизнеса ни помогна в решаването на този проблем?
 • Lotus Connections профилите - това е визитната картичка на служителя пред колегите. Lotus Connections е място, където посредством търсене по ключова дума, т.нар. тагове откриваме експертизата, която ни е необходима. Таговете в социалната мрежа за бизнеса са ключовия инструмент, който, ако се ползва правилно, бързо ни ориентира в правилната посока, в случая – знанието, експертизата, уменията, интересите. Профилите са мястото, където научаваме повече за опита на колегата, конкретните дейности, с които се е занимавал. Имаме достъп до съдържанието, което създава и от което се интересува. Не на последно място - достъп до пълната му визитка и контакти.
 • Вторият по ценност фактор за една организация след служителите е Знанието. Знание, което ако не е споделено остава “запечатано” в главите на служителите, в пощенската кутия, на хартия… Как в IBS съумяхме да извадим знанието от главите на служителите?
 • … Като осигурихме социалната платформа за бизнеса, където знанието може да се публикува, споделя и открива под различна форма. Най-често използваните инструменти за това са – блогове, споделяне на полезни бързи връзки, участия във форуми. Блоговете - вече доста навлезли в бизнес средата – са мястото, където наши специалисти споделят личния опит, но и опит, който не биха споделили с широката публика в интернет пространството. В социалната мрежа за бизнеса служителите могат да запазват и споделят бързи връзки, които считат, че ще бъдат от полза на бизнеса, професията, личните интересите.Дискусиите от своя страна, освен, че раждат истината в един спор, са извор на ценни идеи.
 • И тъй като сме ИТ компания винаги имаме какво да оптимизираме. ..Въпреки че разполагаме с корпоративен чат, аудио и видео връзка, комуникацията и връзката между служителите бяха част от бизнес процесите, които искахме да оптимизираме.Зададохме си въпроса-Как да опростим процесите на комуникация в организация, така че всеки да получава нужната му информация. Нека да видим как стояха нещата преди внедряването на социалния софтуер за бизнеса? Имахме all@ имейл, който се използваше за изпращане на съобщения от всякакъв вид – от лични (ще отсъствам за деня) до корпоративни (спечелихме наградата на Апейрон за проект вътрешни комуникации). Резултатът - пълна пощенска кутия, несортирани съобщения, губене на време. Връзката между служители беше само посредством телефон, имейл, личен разговор. Нямаше как да “следиш” колега, който е от интерес – т.е знаеш, че от него можеш да научиш нещо. Нямаше я т.нар. мрежа от контакти. Нямахме информация за текущия статус на колегите – върху какво работят в момента, какво правят и пр. , съответно как можем да ги “достигнем”.Ето как с помощта на социалния софтуер за бизнеса решихме тези проблеми, а и други, свързани с връзката между колеги и комуникацията.
 • Networking - всеки служител изгражда своята мрежа от контакти. Търсейки по ключова дума, той може да разшири контакт листата си и да създаде т.нар. Watchlista, където да следи тези колеги, които го интересуват.Можем да проследяваме какво става в организацията от т.нар. стена (позната ви от доста публични социални мрежи) – т.е кой какво е направил, с какво се занимава и пр. Комуникацията в социалната мрежа за бизнеса е целенасочена, а именно можем да изпращаме нотификации:До точно определени хорадо общност от хора, които се интересуват от точно определени неща или Да изпращаме/публикуваме официални съобщени, които се отнасят до цялата организация.Да участваме в дискусии и даваме коментари.
 • Тъй като в компанията ни част от задачите са свързани с това да четем новости около бизнеса и технологиите, често започвахме да преглеждаме едно съдържание и когато стигахме до средата разбирахме, че то не струва. Трябваше ни вътрешен инструмент, който да отсява споделеното, публикуваното.А това най-лесно става с помощта на инструменти за оценка на съдържанието като например:
 • IBS корпоративната социална мрежа разполага с разнообразни инструменти за отсяване и сортиране на качествено съдържание. Такива са: най-добри публикацииНай-препоръчвано съдържаниеНай-коментираноНай-посещаваноС най-много свалянияСъдържание, което не е подходящо за четене.
 • Ето едно от най-големите предизвикателства – постигане на ефективна съвместна работа.Кое породи да потърсим решение на тази проблем?:-Първо – препълнените пощенски кутии с прикачени файлове и текстове, които се разменяха и препращаха между служителитеВторо – Неустановения ред в организацията и изпълнението на нека ги нарека мини проектиТрето – Изгубеното знание, забравено в пощенските кутии, на хартия, на личния компютър в папка “X” и пр. С кои услуги социалният софтуер за бизнеса ни помогна да решим споменатите проблеми?
 • Файлове.Както споменах преди Lotus Connections, файловете стояха на личния компютър, на файловия сървър, на флашка, в пощенската кутия. Това възпрепятстваше достъпа и работата до файлове, от които се интересуват повече от един човек. Lotus Connections Files ни улесниха в това да споделяме, достъпваме и организираме файлове. Освен това можем да направим съпоставка кой документ, презентация са най-качествени посредством инструментите за оценка. Уикитата са чудесен инструмент за съвместна работа върху съдържание. Ще дам пример, който винаги съм споделяла – Lotus Review.Lotus Connections Activities или т.нар. Дейности. С тяхна помощ организираме последователността на задачите при изпълнение на някой проект – например… Ние ежегодно организираме събитието LCTY – използваме Lotus Connections Activities, за да разпределим задачите , за дадем сроковете, съберем материалите и следим изпълнението. Използвахме го и за тезвечершното представяне.
 • С този последен слайд не искам да покажа конкретен проблем, пред който сме били изправени, а да завърша с една всеизвестна истина – хората са социални същества и имат нужда да комуникират и споделят помежду си – било то по повод работа или личен интерес. Именно затова хората формират т.нар. Общества – групи, посредством които споделят информация под различна форма, подчинена на една тема.
 • В IBS имаме сформирани различни по вид Общества – най-висшата форма за комуникация, която обединява всички споменати до момента услуги – профили, блогове, бързи връзки, дискусии, уикита, файлове, задачи. Една част от Обществата в IBS са изцяло насочени към ежедневния живот в компанията – като Общността IBS Corporate Affairs. Тук ръководството и мениджъри на екипи публикуват и споделят съдържание, което се свежда до знанието на всички служители в организацията. По този начин всеки е информиран за издадени заповеди, спечелени награди, организирани събития и пр. Друга част са насочени към работата и интересите на отдел или група хора – като например – Lotus Connections.А трети са насочени към личните интереси.

Transcript

 • 1. Корпоративна социална мрежа за бизнеса
  Успешен пример от Ай Би Ес България
 • 2. Какво е социален софтуер за бизнеса
 • 3. Какво е социален софтуер за бизнеса
 • 4.
 • 5. Communities
  Personal Files
  Blogs
  Wikis
  Activities
  Homepage
  Profile
  Shared Bookmarks
  Какво е социален софтуер за бизнеса
 • 6. ROI и Метрики
 • 7. Някой замислял ли се е за ROI наЕ-мейла?
 • 8. Аспирин или Витамини?
 • 9. Отидете там където знаете за проблема
 • 10. Търсене
 • 11. Невъзобновимият ресурс в компанията
 • 12. Времето … Тик-Так, тик-так… тече!
 • 13. Диференциалната диагноза
 • 14. Да запишем симптомите
 • 15. Email затвор... Имате нужда от още и още
 • 16. Симптоматика
  1. Email претоварване
 • 17. Сигурни ли сте, коя беше вярната информация?
  • Original_offer_modified_by_Philip.docx
  • 18. Offer_last.doc
  • 19. Offer_last_final.doc
  • 20. Final_original_offer_last.doc
 • Симптоматика
  1. Email претоварване
  2. Versioning аневризъм
 • 21. Не може да намерите правилният човек?
 • 22. Симптоматика
  1. Еmail претоварване
  2. Versioning аневризъм
  3. Синдром – кой-кой е?
 • 23. Прекалено много информация?
 • 24. Симптоматика
  1. Email претоварване
  2. Versioning аневризъм
  3. Синдром – кой-кой е?
  4. TMI . . . изгубени в превода
 • 25. Не знаете как да споделите добра идея?
 • 26. Симптоматика
  1. Email претоварване
  2. Versioning аневризъм
  3. Синдром – кой-кой е?
  4. TMI . . . изгубени в превода
  5. Иновациите – остават незабелязани и несподелени
 • 27. Необходимо ви е правилното място?
 • 28. Симптоматика
  1. Email претоварване
  2. Versioning аневризъм
  3. Синдром – кой-кой е?
  4. TMI . . . изгубени в превода
  5. Иновациите – остават незабелязани и несподелени
  6. Разпилени хора, мисли идеи
 • 29. Излизате извън релси
 • 30. Симптоматика
  1. Email претоварване
  2. Versioning аневризъм
  3. Синдром – кой-кой е?
  4. TMI . . . изгубени в превода
  5. Иновациите – остават незабелязани и несподелени
  6. Разпилени хора, мисли идеи
  7. Проектите и задачите изостават и се забравят
 • 31. Communities
  Personal Files
  Blogs
  Wikis
  Activities
  Homepage
  Profile
  Shared Bookmarks
  Какво е социален софтуер за бизнеса
 • 32. Това е социалния софтуер за бизнеса
 • 33. Успешен пример в приложението на Социалния софтуер за бизнеса в IBS
 • 34. Профили:
  - тагове
  - за мен
  - background
  - създадено съдържание
  - бизнес визитка
  Откриване на експертиза
 • 35.
 • 36.
 • 37. Споделяне на знание
  Блогове
  Бързи връзки
  Форуми
 • 38.
 • 39.
 • 40.
 • 41. - Добавяне на контакт
  - Watch- листа
  - Дискусии
  - Изпращане/получаване на нотификации
  • Изпращане на съобщение до група хора
  • 42. Важни съобщения
  Връзка и комуникация
 • 43.
 • 44.
 • 45.
 • 46.
 • 47.
 • 48. - Препоръка
  - Коментар
  • Брой посещения
  • 49. Брой свалени файлове
  • 50. Неподходящо съдържание
  Даване и получаване на оценка
 • 51.
 • 52.
 • 53.
 • 54. Collaboration:Работя в екип и споделям
  Файлове
  Уикита
  Дейности и задачи
  Блогове
 • 55.
 • 56.
 • 57.
 • 58. Участие в Общности от интереси. Информиран за новостите около работата и личните интереси.
  Общността обединява всички Уеб 2.0 услуги
 • 59.
 • 60.
 • 61.
 • 62.
 • 63. БЛАГОДАРИМ