LCTY 2010, Sofia, Bulgaria - Notes Productivity

509 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
509
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Всеки иска да знае как да постигне по-висока продуктивност. Всеки ръководител иска постоянно да я повишава. Всеки служител иска да му оставя повече време за Фейсбук и т.н. Е – за можем да постигнем нещо, трябва да можем да дефинираме . Както можем да го дефинираме, така трябва да можем и да го измерим . Как измерваме продуктивността? Всеки я мери в каквото му е удачно да го прави – за едни това за повече произведени единици; за други – повече проведени разговори; за трети – по-голям обем обработени данни. Основния въпрос не е как я измерваме. А как я постигаме! Сега ще ви издам тайната формула на успеха:
 • Първата променлива в това уравнение е знанието и опита, който сме натрупали. Пробите и грешките. Това е нещо, което не можеш да дадеш от днес за утре на някой. Тази компонента се развива бавно и в повечето случаи даже не е в наши ръце. Защото можеш на някой 100 пъти да разкажеш и покажеш как се свири на пияно и въпреки е необходимо време, за да се научи човек да свири.
 • Втората компонента е методологията. Тя е най-вече в ръцете на организацията. И на човека разбира се. Тук въпроса е: „Как се прави едно нещо?“ Някой наричат мотодологията (или процесите) корпоративната памет . Това наистина е начина, по който организацията си спомня как да свърши една работа . Това е единствения начин организацията да противодейства на незамените хора. Какво прави тя? Опитва да извади всичко от техните глави и да го налее в процедури, технологични карти и операции. И в производството успява. Но навсякъде другаде, където имаме взаимодействие между хора, мотодологията остава една много гъвкава материя, която търпи постоянно подобрение.
 • Последната компонента е Технологията – какви средства използваме, за да постигнем дадена цел. Колкото по-високо-технологично е дадено решение, толкова по продуктивни следва да сме. Никой не вкарва технологията заради самата технология. Вкарваме я, за да сме по-продуктивни. Или с други думи – за да си услесним живота.
 • Днес ще ви представя една такава технология, което ни помага да сме по продуктивни едновременно и като хора, и като групи. Нарича се Лотус Ноутс. Но преди това искам да разгранича човека от групата. Каква е силата на един човек? Има неща, които само един човек може да направи. Когато няма значение размера или силата на групата. Сама по себе си – групата не може да комуникира – правят го хората – единиците. Групата не може да документира – прави го пак човека. Най-често само 1 човек. Групата обикновенно най-вече консумира продукцията на отделните си членове. Хората, единиците са тези, които създават. Това е силата на единия човек. Затова когато говорим за лична продуктивност, трябва да дадем в ръцете на всеки отделен човек методологията и най-вече технологията, с която да я постигне.
 • И въпроса, който всеки един си задава е - „какво толкова ми дава този Лотус Нотес лично на мен?“ Повече от мейл клиент. Оу. Много повече. Всъщност, мейла е само една малка малка част от всичко, което Лотус Ноутс ни дава. Мейла е само едно от многото приложения, който можем да ползваме.
 • Общ интерфейс – Навигация, търсене, споделяне. Всички тези неща, разположени по сходен начин в различни приложения ни помагат да сме продуктивни. Не в едната система търсенето беше тук, на другата там. Навигацията еди-къде си.
 • Сигурност – и то каква сигурност. Лотус Нотес е първата и най-разпространената система, която използва ПКИ инфраструктура. Там електронния подпис си го получаваме в момента, в който сме регистрирани на сървъра. И това е така от 20 години.
 • Кое как да изглежда? Вие решавате. Какво да има на първия екран. Какво да има в сайдбара? Какво да се репликира на моя компютър, че да си го имам и в офиса и в къщи.
 • Интеграция – ОЛЕ, О-ДИ-БИ-СИ. ХИКС-ЕМ-ЕЛ и други такива думички – почти няма стандарт, който лотуса да не поддържа. Даже Гугъл гаджетс поддържа.
 • Ноутбук - Това си е вашата лична база данни. В нея можете да си слагате каквото си искате – ваше си е. Защитено е. В повечето случаи си стои криптирано с вашия ключ на вашия компютър. Ако разбира се искате можете да си го сложите на сървъра. То ще си остане криптирано. И вътре можете да сложите каквото си искате...
 • Дивите животни са го зацепили това много отдавна. Че на вълка му бил дебел врата, защото сам си вършел работата не знам от къде идва, но наблюденията показват, че вълците си вършат работата в група. Не ги знам какъв софтуер ползват, но при хората когато говорим за работа в групи, софтуера се нарича Лотус.
 • Групата може да дискутира – както по теми с световно значение, като например какво са давали по Господари на ефира снощи, така и по дребни технически предизвикателства за ускорители на елементарни частици.
 • Групата има обща история – тази история също може да се раздели на 2 части – едната е как заедно са решили някакво предизвикателство, а другата е как са го отпразнували след това. В двата случая има една незрима връзка между всички членове, която помага на групата в бъдеще да работи много по бързо и по-ефикасно.
 • Колективното знание – всъщност, тук е момента да споделя, че за мен между колективно и споделено знание няма разлика. Ако някой знае нещо, но си го пази само за себе си – той не е част от групата. Той е от онези вълци с дебелите вратове. Едно знание придобива стойност в една група само когато е споделено. И това касае всяко една знание – от дълбокото прозрение за плановете на конкуренцията до знанието, че производствения директор спи със Цецка от втория етаж. Всъщност чистачките, шофьорите и секретарките разбират много по-добре силата на споделеното знание от колкото да кажем вишистите от развойния отдел.
 • Има цели, които сам човек никога не може да постигне. Като се почне от най-елементарните въпроси по прехраната до първата стъпка на луната. Затова хората формират групи. Но само когато всеки осъзнава значението си като човек в една група и дава своя принос към постигането на общата цел можем да говорим за движение напред, за прогрес.
 • Нотес ни дава възможността да ползваме приложения. Най-различни приложения. И всички функции на Нотес клиента са на разположение на тези приложения. СИ-АР-ЕМ, Документо-оборотни системи, Системи за контрол, Транзакционни системи, хелпдеск системи... звездичка точка системи - каквото и да ви хрумне, може да се направи във Нотес. Нещо повече – най-вероятно някой вече го е правил. Стандартно с една инсталация пристигат адресни книги, документни, дискусионни бази данни и много други хранилища за информация. За каквото не намирате стандартно решение или няма от къде да закупите такова или нямате средства някой да ви го направи то тогава за вас има и още един шанс – има безплатна среда за разработка.
 • Съвместимост с други системи. С други операционни системи. Съвместимост със самия себе си – каквото е вървяло на версия 2.0 преди 15 години ще върви и днес на 8.5.
 • Какво друго ни дава Нотес? Комуникация – нотес ни позволява да комуникираме от където и както поискаме. В контекста на документа, който разглеждаме в момента или докато просто отговаряме на нечий и-мейл.
 • И най-важното – Ноутс ни дава възможност да споделяме, вместо да изпращаме. Какво става когато изпращаме една информация? Тя заминава в черната дупка на нечий инбокс. Когато изпращаме , информацията достига само до хората, които сме адресирали. Когато изпращаме се губи историята. А когато споделяме, ние формираме колективното знание; Информацията достига до всеки със подходящия достъп; И можем да видим цялата история и релациите, които стоят зад дадено парче информация. Но в наши дни „споделянето“ вече не е толкова трудна за приемане концепция. Всички тези форуми, блогове, уйкита, тъутъри и прочие стават все по естествена част от нашето ежедневие.
 • Затова и Лотус, както вече ви споменах, стандартно включва с всяка една инсталация адресни книги, документни, дискусионни бази данни и какви ли още не системи за да ни улесни в споделянето на информация. Всяка инсталация идва също така с мейла, календара, задачиъе и личната ви адресна книга. Да не пропусна и Ноутбука ви.
 • Но ако това не ви стига, а то в даден момент със сигурност вече няма да ви достатътно, можете да сте спокойни, че това, което сте купили не е просто някакъв пощенски клиент. Вие вече ще имате една пълна платформа за съвместна работа, която може да работи и да се развива заедно с вашата организация – била тя от 3-ма или 300003-ма човека.
 • LCTY 2010, Sofia, Bulgaria - Notes Productivity

  1. 1. Lotus Notes за лична и организационна продуктивност
  2. 2. За какво ще говорим? <ul><li>Формулата на успеха </li></ul><ul><li>Lotus Notes за лични нужди </li></ul><ul><li>Lotus Notes за общото благо </li></ul><ul><li>С ледващото ниво </li></ul>
  3. 3. Формулата <ul><li>ПРОДУКТИВНОСТ = ? </li></ul>
  4. 4. Формулата <ul><li>ПРОДУКТИВНОСТ = </li></ul><ul><li>ПОЗНАНИЕ х </li></ul>
  5. 5. Формулата <ul><li>ПРОДУКТИВНОСТ = </li></ul><ul><li>ПОЗНАНИЕ х </li></ul><ul><li>МЕТОДОЛОГИЯ х </li></ul>
  6. 6. Формулата <ul><li>ПРОДУКТИВНОСТ = </li></ul><ul><li>ПОЗНАНИЕ х </li></ul><ul><li>МЕТОДОЛОГИЯ х </li></ul><ul><li>ТЕХНОЛОГИЯ </li></ul>
  7. 7. <ul><li>СИЛАТА НА ЕДИН ЧОВЕК </li></ul>
  8. 8. Какво МИ дава Lotus Notes? <ul><li>Повече от мейл клиент </li></ul><ul><li>Общ интерфейс </li></ul><ul><li>Сигурност </li></ul><ul><li>Персонализация </li></ul><ul><li>Интеграция </li></ul><ul><li>Notebook – вашата лична база </li></ul>
  9. 9. Какво МИ дава Lotus Notes? <ul><li>Повече от мейл клиент </li></ul><ul><li>Общ интерфейс </li></ul><ul><li>Сигурност </li></ul><ul><li>Персонализация </li></ul><ul><li>Интеграция </li></ul><ul><li>Notebook – вашата лична база </li></ul>
  10. 10. Какво МИ дава Lotus Notes? <ul><li>Повече от мейл клиент </li></ul><ul><li>Общ интерфейс </li></ul><ul><li>Сигурност </li></ul><ul><li>Персонализация </li></ul><ul><li>Интеграция </li></ul><ul><li>Notebook – вашата лична база </li></ul>
  11. 11. Какво МИ дава Lotus Notes? <ul><li>Повече от мейл клиент </li></ul><ul><li>Общ интерфейс </li></ul><ul><li>Сигурност </li></ul><ul><li>Персонализация </li></ul><ul><li>Интеграция </li></ul><ul><li>Notebook – вашата лична база </li></ul>
  12. 12. Персонализация
  13. 13. Какво МИ дава Lotus Notes? <ul><li>Повече от мейл клиент </li></ul><ul><li>Общ интерфейс </li></ul><ul><li>Сигурност </li></ul><ul><li>Персонализация </li></ul><ul><li>Интеграция </li></ul><ul><li>Notebook – вашата лична база </li></ul>
  14. 14. Интеграция
  15. 15. Какво МИ дава Lotus Notes? <ul><li>Повече от мейл клиент </li></ul><ul><li>Общ интерфейс </li></ul><ul><li>Сигурност </li></ul><ul><li>Персонализация </li></ul><ul><li>Интеграция </li></ul><ul><li>Notebook – вашата лична база </li></ul>
  16. 16. Какво МИ дава Lotus Notes? <ul><li>Повече от мейл клиент </li></ul><ul><li>Общ интерфейс </li></ul><ul><li>Сигурност </li></ul><ul><li>Персонализация </li></ul><ul><li>Интеграция </li></ul><ul><li>Notebook – вашата лична база </li></ul>Когато технологията стане &quot;лична&quot; и хората стават по-продуктивни
  17. 17. <ul><li>СИЛАТА НА ГРУПАТА </li></ul>
  18. 18. Силата на групата <ul><li>Дискусии </li></ul>
  19. 19. Силата на групата <ul><li>Дискусии </li></ul><ul><li>Обща история </li></ul>
  20. 20. Силата на групата <ul><li>Дискусии </li></ul><ul><li>Обща история </li></ul><ul><li>Колективно знание </li></ul>
  21. 21. Силата на групата <ul><li>Дискусии </li></ul><ul><li>Обща история </li></ul><ul><li>Колективно знание </li></ul>Групата може да работи заедно!
  22. 22. Какво НИ дава Lotus Notes? <ul><li>Приложения </li></ul>
  23. 23. Какво НИ дава Lotus Notes? <ul><li>Приложения </li></ul><ul><li>Съвместимост </li></ul>
  24. 24. Какво НИ дава Lotus Notes? <ul><li>Приложения </li></ul><ul><li>Съвместимост </li></ul><ul><li>Комуникация </li></ul>
  25. 25. Какво НИ дава Lotus Notes? <ul><li>Приложения </li></ul><ul><li>Съвместимост </li></ul><ul><li>Комуникация </li></ul>Лотус Ноутс ни дава възможност вместо да изпращаме да споделяме!
  26. 26. Следващото ниво <ul><li>Какво идва в кутията? </li></ul>
  27. 27. Следващото ниво <ul><li>Какво идва в кутията? </li></ul><ul><li>Не ми стига... искам още! </li></ul>
  28. 28. <ul><li>Благодаря за вниманието. </li></ul>

  ×