Workshop Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, Bucuresti, in presa

722 views

Published on

Campania de promovare şi conştientizare a Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienţi – a doua zi de dezbateri în cadrul workshop-ului din Bucureşti.

La eveniment au participat 104 reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură şi autorităţi locale din judeţele Argeş, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov şi Bucureşti. Participanţii sunt instruiţi de experţi de mediu pentru prevenirea poluării apelor şi a solului cu nitraţi.
Specialiştii au discutat despre :
- Legislația europeană de mediu și instituțiile europene
- Legislația de mediu din România și instituțiile de mediu
- Poluarea și efectele ei asupra mediului. Măsuri de protecție a mediului
- Poluarea mediului geologic cu nitraţi, cauze, mecanisme specifice, măsuri de control şi protecţie
- Specificul activităților din agricultură și impactul asupra mediului
- Ghidul bunelor practici în agricultură
- Tehnologii avansate de epurare pentru reținerea nutrienţilor din apele uzate
Cel de-al doilea workshop din cadrul Campaniei de informare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, a fost deschis de Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, alături de Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului și Pădurilor împreună cu Banca Mondiala și Guvernul României. Alături de cei doi oficiali la această întâlnire a participat Vladimir Rojanschi, profesor universitar doctor inginer și expert mediu la Universitatea Ecologică.
Rovana Plumb a accentuat importanța pe care o are conștientizarea de către cetățean a pericolelor depozitării necorespunzătoare a gunoiului de grajd și a declarat că “acest proiect trebuie să se desfășoare cu maximă eficiență, iar prin intermediul autorităților locale și al mass-media, ca vectori de comunicare, toată lumea să înțeleagă importanța acestor investiții iar cetățenii să fie informați despre poluarea cu nutrienți. Avem nevoie de o agricultură ecologică care să respecte mediul și care să ofere o sursă de alimentație sănătoasă. Mediul este în strânsă legătură cu sănătatea fiecăruia dintre noi, iar pentru aceasta este absolut vital ca cetățenii să beneficieze de o sursă de apă curată, nepoluată. Astfel, Ministerul Mediului și Pădurilor va derula în continuare investiții în acest domeniu pentru a crește nivelul calității vieții oamenilor și a imbunătății mediul înconjurător”.
“Proiectul “Controlul integrat al poluării cu nutrienți” urmărește reducerea poluării apei și solului cu nutrienți, în special azot și fosfor, prin investiții, platforme și utilaje pentru depozitarea gunoiului de grajd, în aproape 70 de locali

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
722
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
62
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Workshop Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, Bucuresti, in presa

 1. 1. http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/122137-Oprescu-In-90-la-suta-din-cazuri-securitatea-continutului-apei-potabile-este-indeplinita.htmlOprescu: În 90 la sută din cazuri securitatea conţinutuluiapei potabile este îndeplinită Miercuri, 16 Mai 2012 14:00 Calitatei apei potabile în Capitală este asigurată prin intermediul celor patru staţii de monitorizare a Apa Nova, în aşa fel încât în 90% din cazuri securitatea conţinutului apei este îndeplinită, a declarat miercuri primarul general Sorin Oprescu. Prezent la un eveniment destinat conştientizării populaţiei asuprapericolului poluării cu nutrienţi, Oprescu a admis faptul că se produc destul de des defecţiuni la conductele de apăvechi de zeci de ani fapt care duce la deteriorarea calităţii apei.Edilul-şef a mai precizat că în perioada mandatului său o serie de cartiere periferice ale Capitalei, din sectoarele1, 2, 4 şi 6, au fost racordate la utilităţi - canalizare, apă, curent. "Acolo se trăia ca în comuna primitivă. Estevorba de Dălhăuţi, Apărătorii Patriei, Progresului, Cartierul Ion Creangă, Andronache. Acum ne-am apucat şi dezona Petricani, pentru că în jurul lacului Plumbuita nu există utilităţi", a subliniat Oprescu.Primarul general a vorbit şi despre o serie de proiecte de mediu pe care intenţionează să le materializeze lanivelul Capitalei. Este vorba de "acoperişurile verzi", amenajarea râului Dâmboviţa sau crearea centurii deprotecţie a Bucureştiului, în special în partea din sud-est. "Acolo încerc o colaborare cu tot ceea ce înseamnăfactorii responsabili ai administraţiilor locale", a explicat edilul-şef.Sorin Oprescu s-a referit şi la colaborarea cu Ministerul Mediului pentru facilitarea absorbţiei fondurilor europeneşi a criticat procedurile greoaie şi birocraţia care fac ca acestea să fie greu accesibile iar procesul de absorbţiesă se întindă pe o perioadă lungă de timp.Alături de primarul general la conferinţă a fost prezent ministrul Mediului şi Pădurilor Rovana Plumb. AGERPRESCitit de 99 orihttp://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/122202-Comunicat-de-pres-PMB.htmlCOMUNICAT DE PRESA Primarul General, Sorin Oprescu, a participat astazi laconferinta de deschidere a Campaniei de sensibilizare si constientizare din cadrulproiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, proiect derulat de MinisterulMediului, impreuna cu Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.Alaturi de ministrul Mediului, Rovana Plumb si de Primarul general, Sorin Oprescu, ladezbateri s-au aflat reprezentanti ai autoritatilor locale din Bazinul Hidrografic Arges-Vedea
 2. 2. (judetele Arges, Teleorman, Giurgiu, Ilfov- Bucuresti), ai directiilor de mediu si de ape ale prefecturilor. Primarul General a evidentiat masurile luate de Primaria Municipiului Bucuresti in vederea reducerii poluarii si imbunatatirii calitatii apei potabile prin finalizarea primei etape a Statiei de Epurare Am reusit in ultimii ani sa realizam, pentru Bucuresti si pentru cetatenii sai, un sistem integrat de canalizare, prin preluarea de la Apele Romane a Casetei de apa uzata - Dambovita, prin extinderea si reabilitarea sistemului de canalizare si prin finalizarea lucrarilor la Statia de Epurare a apelor uzate Glina - Faza I. Investitia de la Glina curata mecanic 85% din intreaga cantitate de apa poluata care intra in statie, adica 10 mc/s. Acest proiect va continua cu Faza a-II-a care are ca obiective principale reabilitarea Casetei de apa uzata - Dambovita, extinderea Statiei de Epurare a apelor uzate de la Glina cu Linia II si construirea unui incinerator pentru namolul rezultat in urma procesului tehnologic. Linia II este proiectata ca finalizare pentru anul 2015. In acest sens, se va intocmi o aplicatie pentru obtinerea finantarii din Fondurile de Coeziune, a explicat Primarul Capitalei. La randul sau, Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a vorbit despre necesitatea adoptarii unor masuri eficiente in ceea ce priveste reducerea poluarii cu nutrienti la nivelul intregii tari: Mininsterul Mediului a inceput acest proiect ca urmare a inregistrarii, la nivelul intregii tari, a diferitelor niveluri de poluare: de la poluarea marilor orase, la poluarea provocata de marii agenti industriali. In urma analizelor facute s-a demonstrat ca avem o poluare cu nutrienti la nivelul intregii tari, de aceea proiectul se desfasoara in 34 de judete, iar investitiile sunt absolute necesare. Ceea ce doresc de la dvs este ca acest proiect sa se desfasoare cu maxima eficienta, iar, prin intermediul dvs., cetatenii sa fie informati despre poluarea cu nutrienti, sa participle si sa constientizeze ca o depozitare necorespunzatoare a deseurilor nu este indicata, iar fertilizarea corecta inseamna atat un mediu mai curat, cat si o agricultura ecologica. Campania de informare a Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti are ca obiectiv informarea publicului larg cu privire la poluarea cu nutrienti si inducerea de schimbari comportamentale ale oamenilor pentru reducerea poluarii apelor si solului. http://www.ziarelive.ro/stiri/oprescu-in-90-la-suta-din-cazuri-securitatea-continutului-apei-potabile- este-indeplinita.html Calitatei apei potabile in Capitala este asigurata prin intermediul celor patru statii de monitorizare a Apa Nova, in asa fel incat in 90% din cazuri securitatea continutului apei este indeplinita, a declarat miercuri primarul general Sorin Oprescu.
 3. 3. Prezent la un eveniment destinat constientizarii populatiei asupra pericolului poluarii cu nutrienti, Oprescu a admis faptul ca se produc destul de des defectiuni la conductele de apa vechi deCiteste articolul mai departe pe agerpres.ro…http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-12270823-primarul-capitalei-sorin-oprescu-90-suta-din-cazuri-apa-care-curge-robinetele-bucurestenilor-este-sigura.htmPrimarul Capitalei, Sorin Oprescu: In 90 la suta din cazuri apa care curge larobinetele bucurestenilor este sigurade Catiusa Ivanov HotNews.roMiercuri, 16 mai 2012, 19:22 Actualitate | Administratie Locala Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri ca in 90 la suta dincazuri apa care curge la robinetele bucurestenilor este sigura. Pentru restul de zece lasuta, primarul a explicat ca de vina sunt tevile vechi de zeci de ani la care se producavarii "destul de des". Potrivit edilului sef calitatea apei este verificata de patru statii demonitorizare. Nici in tara situatia nu este roz: potrivit datelor de la Ministerul Mediului,apa din 251 de localitati este vulnerabila la poluarea cu nitrati.Principala cauza a poluarii cu aceste substante o reprezinta depozitarea gunoiului de grajd in zonenecorespunzatoare.Pentru rezolvarea acestei probleme, din 2008, Ministerul Mediului desfasoara proiectul "Controlulintegrat al poluarii cu nutrienti", care prevede construirea unor platforme sigure pentru depozitareagunoiului de grajd, valorificarea acestuia si informarea populatiei referitor la consecintele poluariicu aceste substante.Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, pana in prezent au fost realizate 14 platformecomunale si 1.128 de platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd. In perioadaurmatoare vor fi realizate inca 18 platforme comunale. Termenul de finalizare a proiectului este 15iunie 2012.Valoarea de implementare este de 60 milioane de euro: 50 de milioane, un imprumut rambursabilde la Banca Mondiala, 5,5 milioane de dolari ajutor financiar de la Fondul Global de Mediu, iarrestul contributia Ministerului Mediului si a administratiilor locale.Nitratii au efecte grave si, uneori ireversibile, asupra omului, limita maxim admisa in apa potabilafiind de 50/mg pe litru potrivit normelor UE.
 4. 4. BUCUREŞTI, (miercuri, 17:50) http://www.mediafax.ro/social/oprescu-statia-de-la-glina-curata-mecanic-85-la-suta-din-apa- poluata-9633727 Oprescu: Staţia de la Glina curăţă mecanic 85 la sută din apa poluată Comentarii (701) Staţia de la Glina curăţă mecanic 85 la sută din întreaga cantitate de apă poluată care intră în staţie, adică 10 metri cubi pe secundă, a declarat miercuri primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Oprescu: Staţia de la Glina curăţă mecanic 85 la sută din apa poluată (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto) "Am reuşit în ultimii ani să realizăm pentru Bucureşti şi pentru cetăţenii săi un sistem integrat de canalizare, prin preluarea de la Apele Române a Casetei de apă uzată - Dâmboviţa, prin extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare şi prin finalizarea lucrărilor la Staţia de Epurare a apelor uzate Glina - Faza I", a spus Sorin Oprescu, la conferinţa de lansare a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare din cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", proiect derulat de Ministerul Mediului, împreună cu Banca Mondială. Edilul Capitalei a precizat că acest proiect va continua cu faza a doua, care are ca obiective principale reabilitarea Casetei de apă uzată - Dâmboviţa, extinderea staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina cu linia II şi construirea unui incinerator pentru nămolul rezultat în urma procesului tehnologic. "Linia II este proiectată ca finalizare pentru anul 2015. În acest sens, se va întocmi o aplicaţie pentru obţinerea finanţării din Fondurile de Coeziune", a precizat primarul Capitalei. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a spus că în urma analizelor făcute s-a demonstrat că există poluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea proiectul se desfăşoară în 34 de judeţe, iar investiţiile sunt absolut necesare. La dezbateri au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Argeş, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, precum şi ai direcţiilor de mediu şi de ape ale prefecturilor.
 5. 5. http://www.amosnews.ro/ministerul-mediului-conferinta-pentru-constientizarea-publicului-cu-privire-la-poluarea-cu-nitrati-2Ministerul Mediului, conferință pentru conştientizareapublicului cu privire la poluarea cu nitraţiARTICOL | 15. MAI 2012 - 17:00 Ministerul Mediului şi Pădurilor va organiza conferința de deschidere aCampaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cuNutrienţi”, care se va desfăşura în zilele de 16 şi 17 Mai a.c, ora 11.00, la Hotel Caro dinBucureşti.La eveniment participă Ministrul Mediului, Rovana Plumb şi Primarul General al Capitalei,Sorin Oprescu.Workshop-ul se adresează autorităţilor locale din Bazinul Hidrografic Argeş-Vedea, din carefac parte judeţele Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Capitala României, Bucureşti.Obiectivul principal al campaniei Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi, care sedesfăşoară la nivel naţional, regional şi local, îl reprezintă conştientizarea publicului cuprivire la poluarea cu nitraţi şi promovarea unei strategii de replicare a intervenţiilorproiectului şi în alte regiuni similare din România, zone vulnerabile la nitraţi.http://www.telenews.ro/societate/green-corner/2.000-de-localitati-din-romania-au-un-nivel-de-poluare-cu-nutrienti-care-depaseste-limita-admisa.html2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi caredepăşeşte limita admisă16 Mai 2012 /
 6. 6. Aproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisă de 50de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate aceste localităţi, a declarat, miercuri, ministrul Mediului şiPădurilor, Rovana Plumb, la conferinţa de deschidere a campaniei de sensibilizare şi conştientizare a proiectului"Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi".Şeful de la Mediu a subliniat că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată la reţelele decanalizare şi apă curentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele de investiţii în acestdomeniu, fiind "absolut vital şi necesar" ca cetăţenii României să beneficieze de o apă curată, din surse care sănu fie contaminate."Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie să privim nişte datestatistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer la cele transmise de Comisie Europeană privindpoluarea cu nutrienţi în special în zona de sud a României. Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilormonitorizării, s-a demonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea şi proiectul sedesfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală am descoperit că sunt aproape 2.000 de localităţi în carenivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, de aceea investiţiile sunt absolutnecesare în toate aceste localităţi din cadrul proiectului", a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile sau gunoaiele degrajd, care, lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul, apărând poluarea cu nutrienţi, ce poate conduce ladiverse forme de îmbolnăvire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat şi transformat în îngrăşământpentru agricultura ecologică. "În prezent avem peste 1.100 de platforme şi urmează să se mai investească încăpentru 18 platforme", a menţionat ministrul Mediului.http://www.romanialibera.ro/actualitate/bucuresti/oprescu-statia-de-la-glina-curata-mecanic-85-la-suta-din-apa-poluata-264239.htmlStaţia de la Glina curăţă mecanic 85 la sută din întreaga cantitate de apă poluată care intră în staţie,adică 10 metri cubi pe secundă, a declarat, miercuri, primarul Capitalei, Sorin Oprescu,potrivit Mediafax."Am reuşit în ultimii ani să realizăm pentru Bucureşti şi pentru cetăţenii săi un sistem integrat decanalizare, prin preluarea de la Apele Române a Casetei de apă uzată - Damboviţa, prin extinderea şireabilitarea sistemului de canalizare şi prin finalizarea lucrărilor la Staţia de Epurare a apelor uzateGlina - Faza I", a spus Sorin Oprescu, la conferinţa de lansare a Campaniei de sensibilizare şiconştientizare din cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", proiect derulat deMinisterul Mediului, împreuna cu Banca Mondială.Edilul Capitalei a precizat că acest proiect va continua cu faza a doua, care are ca obiective principalereabilitarea Casetei de apă uzată - Dâmboviţa, extinderea staţiei de epurare a apelor uzate de la Glinacu linia II şi construirea unui incinerator pentru nămolul rezultat în urma procesului tehnologic.
 7. 7. "Linia II este proiectată ca finalizare pentru anul 2015. În acest sens, se va întocmi o aplicaţie pentruobţinerea finanţării din Fondurile de Coeziune", a precizat primarul Capitalei.Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a spus că în urma analizelor făcute s-a demonstrat că existăpoluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea proiectul se desfăşoară în 34 de judeţe, iarinvestiţiile sunt absolut necesare.La dezbateri au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Argeş, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov,precum şi ai direcţiilor de mediu şi de ape ale prefecturilor.Strategii pentru zone vulnerabile lapoluarea cu nitraţiMinisterul Mediului şi Pădurilor a lansat campania de sensibilizare şi conştientizare aProiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”Autor: DANIELA DIMITRIU16 mai 2012 – 17:10Obiectivul principal al campaniei "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, care sedesfăşoară la nivel naţional, regional şi local, îl reprezintă conştientizarea publicului cuprivire la poluarea cu nitraţi şi promovarea unei strategii de replicare a intervenţiilorproiectului şi în alte regiuni similare din România, zone vulnerabile la nitraţi. Laeveniment au participat Ministrul Mediului, Rovana Plumb şi primarul General alCapitalei, prof. dr. Sorin Oprescu.Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a vorbit despre necesitatea adoptării unor măsurieficiente în ceea ce priveşte reducerea poluării cu nitraţi la nivelul întregii ţări.” În urmaanalizelor făcute s-a demonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, deaceea proiectul se desfăşoară în 34 de judeţe, iar investiţiile sunt absolute necesare.Ceea ce doresc de la dvs este ca acest proiect să se desfăşoare cu maximă eficienţă,
 8. 8. iar, prin intermediul dvs., cetăţenii să fie informaţi despre poluarea cu nutrienţi, săparticipe şi să conştientizeze că o depozitare necorespunzătoare a deşeurilor nu esteindicată, iar fertilizarea corectă înseamnă atât un mediu mai curat, cât şi o agriculturăecologică", a afirmat ministrul Mediului.Primarul General a evidenţiat măsurile luate de Primăria Municipiului Bucureşti învederea reducerii poluării şi îmbunătăţirii calităţii apei a mediului, prin finalizarea primeietape a Staţiei de Epurare de la Glina. "Am reuşit în ultimii ani să realizăm, pentruBucureşti şi pentru cetăţenii săi, un sistem integrat de canalizare, prin preluarea de laApele Române a Casetei de apă uzată – Dâmboviţa, prin extinderea şi reabilitareasistemului de canalizare şi prin finalizarea lucrărilor la Staţia de Epurare a apelor uzateGlina – Faza I. Investiţia de la Glina curăţă mecanic 85% din întreaga cantitate de apăpoluată care intră în staţie, adică 10 mc/s. Acest proiect continuă cu Faza a-II-a care areca obiective principale reabilitarea Casetei de apa uzată - Dâmboviţa, extinderea Staţieide Epurare a apelor uzate de la Glina cu Linia II şi construirea unui incinerator pentrunămolul rezultat în urma procesului tehnologic", a declarat Sorin Oprescu. Alături deministrul Mediului, Rovana Plumb şi de primarul general, Sorin Oprescu, la dezbateri s-au aflat reprezentanţi ai autorităţtilor locale din Bazinul Hidrografic Argeş-Vedea (judeţeleArgeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov- Bucureşti), ai direcţiilor de mediu şi de ape aleprefecturilor.În campania Controlul Poluării cu Nutrienţi, derulată cu sprijinul Băncii Mondiale şi alGuvernului României se realizează, printre altele, activităţi de colectare, depozitare şigestionare a gunoiului de grajd prin construcţia unor platforme comunale de depozitare aacestuia, dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului degrajd, dar şi dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostareaşi împrăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd. În cadrul acestui proiect, înjudeţul Argeş, în luna decembrie au fost recepţionate platforma comunală şi 180 deplatforme individuale în comuna Albeştii de Argeş. Este doar una dintre cele 14 platformecomunale şi cele 1.128 platforme individuale de colectare a gunoiului de grajdrecepţionate în nouă comune din judeţele Argeş, Bihor, Buzău, Cluj, Dolj, Iaşi, Mureş,Timiş, Vâlcea şi Cluj. În perioada imediat următoare lotul de platforme prevăzute înproiect va fi completat cu încă 18. Termenul de finalizare a acestora este 15 iunie 2012.Zonele în care vor fi construite sunt în judeţele Olt, Călăraşi, Braşov, Mehedinţi, Arad,Mureş, Satu Mare, Botoşani, Galaţi, Suceava şi Iaşi. Aici au fost deja livrateechipamentele tehnice: tractoare, remorci, încărcătoare frontale, cisterne şi maşini deîmprăştiat gunoi de grajd.
 9. 9. http://www.cotidianul.ro//2000-de-localitati-au-un-nivel-de-poluare-cu-nutrienti-care-depaseste-limita-admisa-182884/2.000 de localităţi au un nivel de poluarecu nutrienţi care depăşeşte limita admisăAcasă » ActualitateAproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi caredepăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate acestelocalităţi, a declarat, miercuri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, laconferinţa de deschidere a campaniei de sensibilizare şi conştientizare a proiectului"Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi".Aceasta a spus că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată la reţelele decanalizare şi apă curentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele deinvestiţii în acest domeniu, fiind "absolut vital şi necesar" ca cetăţenii României săbeneficieze de o apă curată, din surse care să nu fie contaminate."Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuiesă privim nişte date statistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer lacele transmise de Comisie Europeană privind poluarea cu nutrienţi în special în zona desud a României. Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilor monitorizării, s-ademonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea şi proiectul sedesfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală am descoperit că sunt aproape 2.000de localităţi în care nivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 demg/litru, de aceea investiţiile sunt absolut necesare în toate aceste localităţi din cadrulproiectului", a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depozitezedeşeurile sau gunoaiele de grajd, care, lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul,apărând poluarea cu nutrienţi, ce poate conduce la diverse forme de îmbolnăvire.Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat şi transformat în îngrăşământ pentruagricultura ecologică. "În prezent avem peste 1.100 de platforme şi urmează să se maiinvestească încă pentru 18 platforme", a menţionat ministrul Mediului.Ea a adăugat că proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" beneficiază de ofinanţare de aproape 60 de milioane de euro, acesta fiind un program-pilot. "În ceea cepriveşte stadiul actual al proiectului care s-a desfăşurat în principal pe două componente- a treia fiind campania şi, bineînţeles, managementul proiectului - campania deinformare se prezintă în felul următor: ca şi investiţii, în momentul de faţă s-au consumat25% din banii aferenţi acestei componente a investiţiilor, iar în cveea ce priveşte întărirea
 10. 10. capacităţii instituţionale - componentă valorică aferentă ANAR - în proporţie de 80%", aprecizat Rovana Plumb.Autorităţile de mediu intenţionează să continue acest program-pilo şi să-l finalizeze pânăîn 15 iunie, conform termenelor. "Vom continua să monitorizăm acest proiect. Avemnevoie de surse de finanţare în continuare şi intenţionăm ca în următorul cadru financiar2014 - 2020 să gândim o componentă specială destinată acestui domeniu, în aşa fel încâtsă avem o sursă de finanţare pentru investiţii, pentru a oferi garanţii de mediu clare,pentru a proteja sănătatea noastră. Vom continua acest program-pilot", a dat asigurăriministrul Mediului.Accesări: 609 Publicat Miercuri, 16 mai 2012http://www.financiarul.ro/2012/05/16/2-000-de-localitati-din-romania-au-un-nivel-de-poluare-cu-nutrienti-care-depaseste-limita-admisa/2.000 de localităţi din România au un nivel de poluarecu nutrienţi care depăşeşte limita admisă16 mai 2012Invata sa traiesti sanatos, Naţional, Prima pagină, Realităţi economiceAproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisăde 50 de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate aceste localităţi, a declarat, miercuri, 16 mai,ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, la conferinţa de deschidere a campaniei de sensibilizare şiconştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.Şeful de la Mediu a subliniat că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată la reţelele decanalizare şi apă curentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele de investiţii în acestdomeniu, fiind “absolut vital şi necesar” ca cetăţenii României să beneficieze de o apă curată, din surse care sănu fie contaminate.“Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie să privim nişte datestatistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer la cele transmise de Comisie Europeană privindpoluarea cu nutrienţi în special în zona de sud a României.Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilor monitorizării, s-a demonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelulîntregii ţări, de aceea şi proiectul se desfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală am descoperit că suntaproape 2.000 de localităţi în care nivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, deaceea investiţiile sunt absolut necesare în toate aceste localităţi din cadrul proiectului”, a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile saugunoaiele de grajd, care, lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul, apărând poluarea cu nutrienţi,ce poate conduce la diverse forme de îmbolnăvire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat şitransformat în îngrăşământ pentru agricultura ecologică. “În prezent avem peste 1.100 de platforme şi urmeazăsă se mai investească încă pentru 18 platforme”, a menţionat ministrul Mediului.Ea a adăugat că proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” beneficiază de o finanţare de aproape 60 demilioane de euro, acesta fiind un program-pilot. “În ceea ce priveşte stadiul actual al proiectului care s-adesfăşurat în principal pe două componente – a treia fiind campania şi, bineînţeles, managementul proiectului –campania de informare se prezintă în felul următor: ca şi investiţii, în momentul de faţă s-au consumat 25% din
 11. 11. banii aferenţi acestei componente a investiţiilor, iar în cveea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale –componentă valorică aferentă ANAR – în proporţie de 80%”, a precizat Rovana Plumb.Autorităţile de mediu intenţionează să continue acest program-pilo şi să-l finalizeze până în 15 iunie, conformtermenelor. “Vom continua să monitorizăm acest proiect. Avem nevoie de surse de finanţare în continuare şiintenţionăm ca în următorul cadru financiar 2014 – 2020 să gândim o componentă specială destinată acestuidomeniu, în aşa fel încât să avem o sursă de finanţare pentru investiţii, pentru a oferi garanţii de mediu clare,pentru a proteja sănătatea noastră. Vom continua acest program-pilot”, a dat asigurări ministrul Mediului.În ceea ce priveşte sursele de finanţare, Rovana Plumb a precizat că s-a referit cu prioritate la fondurileeuropene, care în prezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilor de lucru pentru cadrul financiar multianual2014 – 2020. “Dar cred că cel mai important rol îl are campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor.Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că depozitarea gunoiului de grajd, a deşeurilor, trebuie să se facă încondiţii speciale, destinate acestei depozitări, pentru că o valorificare inteligentă a deşeurilor poate conduce nunumai la creare de locuri de muncă prin investiţii efective, dar rezultă produse care pot fi utilizate mai departe înagricultură, pentru că avem nevoie de o agricultură ecologică, care să respecte mediul, de un regim dealimentaţie şi de alimente sănătoase”, a mai spus şeful de la Mediu.Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a afirmat că îşi doreşte o colaborare, pe care este sigură că o va avea, cuprimarul Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucureştiul are nevoie în continuare de programe investiţionale nunumai pentru creare de locuri de muncă, dar care să respecte protecţia mediului, ci şi pentru înverzirea oraşelor.“Trebuie să lucrăm pe componenta de înverzire a oraşelor, pentru că avem nevoie să respirăm are curat, avemnevoie de apă curată, dar şi de acele spaţii verzi care să reducă emisiile de C02 şi sper într-o colaborare foartebună cu primarul Capitalei”, a precizat ea.Totodată, Rovana Plumb l-a asigurat pe Sorin Oprescu, prezent la eveniment, că se poate baza pe MMP, “ca şipe întregul Guvern al României” pentru toate proiectele în folosul bucureştenilor şi al tuturor cetăţenilor. În scopulreducerii poluării cu nitraţi, Ministerul Mediului derulează Proiectul ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’.Proiectul este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 milioane de euro acordat deBanca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 milioane de dolari acordat de Fondul Global de Mediu(GEF). Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% dinvaloarea investiţiilor.Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” are scopul de a reduce poluarea cu nutrienţi a apei şi asolului, având în vedere faptul că în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mariprobleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi.Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului. Este afectatăsănătatea oamenilor, iar uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea mai sensibilăcategorie de populaţie.Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi încategoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apapotabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.Prezenţa în cantităţi peste limitele admise a nitriţilor în apa de băut conduce la blocarea oxigenului din sânge,ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie sau “boala albastră” şieste deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.Primul eveniment al campaniei de promovare şi conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cuNutrienţi” a avut loc în zilele de 26 şi 27 aprilie la Covasna, prilej cu care reprezentanţi ai autorităţilor locale dinBazinul Hidrografic Olt au fost informaţi asupra riscurilor pe care poluarea cu nutrienţi o are asupra apei, solului,dar şi a sănătăţii oamenilor, şi au identificat, împreună cu experţii de mediu, soluţii pentru reducerea poluării.http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2012-05-18/70+de+localitati+din+34+de+judete+sunt+poluate+cu+nutrienti
 12. 12. 70 de localităţi din 34 de judeţe sunt poluate cu nutrienţiAfrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.roProiectul de reducere a poluării apelor necesită o investiţie de 60,5 mil.euro, din care 50 mil. euro provin dintr-un împrumut de la Banca MondialăRovana Plumb: Este esenţial ca investiţiile în domeniul mediului săcontribuie la crearea de locuri de muncă şi protejarea sănătăţii fiecăruiadintre noi70 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi, din 34 de judeţe aleRomâniei, fac parte din proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", derulat deMinisterul Mediului şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României."Proiectul "Controlul integrat al poluării cu nutrienţi" urmăreşte reducerea poluării apeişi solului cu nutrienţi, în special azot şi fosfor, prin investiţii, platforme şi utilaje pentrudepozitarea gunoiului de grajd, în aproape 70 de localităţi din zone vulnerabile la acesttip de poluare, din 34 de judeţe ale României. Este esenţial ca beneficiarii săconştientizeze importanţa pe care o au aceste investiţii şi să le utilizeze spre binele lor. Înfond, trebuie să ne îndreptăm spre o astfel de abordare care pune bazele unei dezvoltăridurabile", a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, subliniind importanţa pe care o areconştientizarea de către cetăţean a pericolelor depozitării necorespunzătoare a gunoiuluide grajd."Avem nevoie de o agricultură ecologică care să respecte mediul şi care să ofere o sursăde alimentaţie sănătoasă. Mediul este în strânsă legătură cu sănătatea fiecăruia dintrenoi, iar pentru aceasta este absolut vital ca cetăţenii să beneficieze de o sursă de apăcurată, nepoluată. Ministerul Mediului şi Pădurilor va derula în continuare investiţii înacest domeniu pentru a creşte nivelul calităţii vieţii oamenilor şi a îmbunătăţi mediulînconjurător", a mai spus Rovana Plumb.Se vor construi platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajdProiectul este finanţat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BIRD) şi Facilitatea Globală de Mediu (GEF), care au acordat României un împrumut,respectiv un Ajutor financiar nerambursabil. Valoarea proiectului, implementat pe operioadă de 5 ani, este de 60,04 milioane euro, sursele de finanţare fiind 50 mil. euro -împrumut de la Banca Mondială, 4,01 mil. euro - donaţie de la Facilitatea Globală deMediu (GEF), 1,4 mil. euro - contribuţii ale Consiliilor Judeţene, 3,63 mil. euro -contribuţii ale Consiliilor Locale şi 1 mil. euro - contribuţia Administraţiei NaţionaleApele Române.Proiectul constă în realizarea activităţilor de colectare, depozitare şi gestionare agunoiului de grajd prin construcţia unor platforme comunale de depozitare a gunoiuluide grajd, dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului degrajd şi dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea şiîmprăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.Se va elimina riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul apei contaminatePotrivit oficialilor, aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apăcontaminată şi promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nuva mai fi un factor poluant."Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ şigrup pentru un control al poluării cu nutrienţi, dar mai ales pentru identificarea desoluţii viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitraţi şi nitriţi. Pe termenlung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţirea calităţii vieţii prin practicarea
 13. 13. agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdeleforestiere de protecţie", a comunicat Ministerul Mediului.Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat în ultimele două zile la celde-al doilea workshop din cadrul Campaniei de informare şi conştientizare a Proiectului"Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", proiect derulat de Ministerul Mediului şiPădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 18 Mai 2012. Acest articol esteproprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.http://curieruldeiasi.ro/2012/05/16/2-000-de-localitati-din-romania-au-un-nivel-de-poluare-cu-nutrienti-care-depaseste-limita-admisa/2.000 de localităţi din România au un nivel depoluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisăPublicat la Mai 16, 2012 în Prima Pagina, Social |Aproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisăde 50 de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate aceste localităţi, a declarat, miercuri, 16 mai,ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, la conferinţa de deschidere a campaniei de sensibilizare şiconştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.Şeful de la Mediu a subliniat că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată la reţelele decanalizare şi apă curentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele de investiţii în acestdomeniu, fiind “absolut vital şi necesar” ca cetăţenii României să beneficieze de o apă curată, din surse care sănu fie contaminate.“Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie să privim nişte datestatistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer la cele transmise de Comisie Europeană privindpoluarea cu nutrienţi în special în zona de sud a României.Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilor monitorizării, s-a demonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelulîntregii ţări, de aceea şi proiectul se desfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală am descoperit că suntaproape 2.000 de localităţi în care nivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, deaceea investiţiile sunt absolut necesare în toate aceste localităţi din cadrul proiectului”, a spus Rovana Plumb.
 14. 14. Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile saugunoaiele de grajd, care, lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul, apărând poluarea cu nutrienţi,ce poate conduce la diverse forme de îmbolnăvire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat şitransformat în îngrăşământ pentru agricultura ecologică. “În prezent avem peste 1.100 de platforme şi urmeazăsă se mai investească încă pentru 18 platforme”, a menţionat ministrul Mediului.Ea a adăugat că proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” beneficiază de o finanţare de aproape 60 demilioane de euro, acesta fiind un program-pilot. “În ceea ce priveşte stadiul actual al proiectului care s-adesfăşurat în principal pe două componente – a treia fiind campania şi, bineînţeles, managementul proiectului –campania de informare se prezintă în felul următor: ca şi investiţii, în momentul de faţă s-au consumat 25% dinbanii aferenţi acestei componente a investiţiilor, iar în cveea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale –componentă valorică aferentă ANAR – în proporţie de 80%”, a precizat Rovana Plumb.Autorităţile de mediu intenţionează să continue acest program-pilo şi să-l finalizeze până în 15 iunie, conformtermenelor. “Vom continua să monitorizăm acest proiect. Avem nevoie de surse de finanţare în continuare şiintenţionăm ca în următorul cadru financiar 2014 – 2020 să gândim o componentă specială destinată acestuidomeniu, în aşa fel încât să avem o sursă de finanţare pentru investiţii, pentru a oferi garanţii de mediu clare,pentru a proteja sănătatea noastră. Vom continua acest program-pilot”, a dat asigurări ministrul Mediului.În ceea ce priveşte sursele de finanţare, Rovana Plumb a precizat că s-a referit cu prioritate la fondurileeuropene, care în prezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilor de lucru pentru cadrul financiar multianual2014 – 2020. “Dar cred că cel mai important rol îl are campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor.Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că depozitarea gunoiului de grajd, a deşeurilor, trebuie să se facă încondiţii speciale, destinate acestei depozitări, pentru că o valorificare inteligentă a deşeurilor poate conduce nunumai la creare de locuri de muncă prin investiţii efective, dar rezultă produse care pot fi utilizate mai departe înagricultură, pentru că avem nevoie de o agricultură ecologică, care să respecte mediul, de un regim dealimentaţie şi de alimente sănătoase”, a mai spus şeful de la Mediu.Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a afirmat că îşi doreşte o colaborare, pe care este sigură că o va avea, cuprimarul Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucureştiul are nevoie în continuare de programe investiţionale nunumai pentru creare de locuri de muncă, dar care să respecte protecţia mediului, ci şi pentru înverzirea oraşelor.“Trebuie să lucrăm pe componenta de înverzire a oraşelor, pentru că avem nevoie să respirăm are curat, avemnevoie de apă curată, dar şi de acele spaţii verzi care să reducă emisiile de C02 şi sper într-o colaborare foartebună cu primarul Capitalei”, a precizat ea.Totodată, Rovana Plumb l-a asigurat pe Sorin Oprescu, prezent la eveniment, că se poate baza pe MMP, “ca şipe întregul Guvern al României” pentru toate proiectele în folosul bucureştenilor şi al tuturor cetăţenilor. În scopulreducerii poluării cu nitraţi, Ministerul Mediului derulează Proiectul ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’.Proiectul este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 milioane de euro acordat deBanca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 milioane de dolari acordat de Fondul Global de Mediu(GEF). Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% dinvaloarea investiţiilor.
 15. 15. Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” are scopul de a reduce poluarea cu nutrienţi a apei şi asolului, având în vedere faptul că în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mariprobleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi.Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului. Este afectatăsănătatea oamenilor, iar uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea mai sensibilăcategorie de populaţie.Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi încategoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apapotabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.Prezenţa în cantităţi peste limitele admise a nitriţilor în apa de băut conduce la blocarea oxigenului din sânge,ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie sau “boala albastră” şieste deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.Primul eveniment al campaniei de promovare şi conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cuNutrienţi” a avut loc în zilele de 26 şi 27 aprilie la Covasna, prilej cu care reprezentanţi ai autorităţilor locale dinBazinul Hidrografic Olt au fost informaţi asupra riscurilor pe care poluarea cu nutrienţi o are asupra apei, solului,dar şi a sănătăţii oamenilor, şi au identificat, împreună cu experţii de mediu, soluţii pentru reducerea poluării.Foto: AleksandarMomirovic /Freerangestock.comhttp://glsa.ro/arad/articole-stiri-nationale/43496-ministrul-mediului-2-000-de-localitati-din-romania-au-un-nivel-de-poluare-cu-nutrienti-care-depaseste-limita-admisa.htmlMinistrul Mediului: 2.000 de localităţi dinRomânia au un nivel de poluare cu nutrienţicare depăşeşte limita admisăScris de Web Editor in 16/05/12 @ 13:32.Salvat in NationalEtichete: comisia europeana, poluare cu nutrienti, poluare romania
 16. 16. Aproape 2.000 de localităţi din România au un nivel depoluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate acestelocalităţi, a declarat, miercuri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, la conferinţa de deschidere acampaniei de sensibilizare şi conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.Seful de la Mediu a subliniat că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată la reţelele de canalizare şi apăcurentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele de investiţii în acest domeniu, fiind “absolut vital şinecesar” ca cetăţenii României să beneficieze de o apă curată, din surse care să nu fie contaminate.“Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie să privim nişte date statistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer la cele transmise de Comisie Europeană privind poluarea cu nutrienţi înspecial în zona de sud a României. Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilor monitorizării, s-a demonstrat că avem opoluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea şi proiectul se desfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală amdescoperit că sunt aproape 2.000 de localităţi în care nivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru,de aceea investiţiile sunt absolut necesare în toate aceste localităţi din cadrul proiectului”, a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile sau gunoaiele de grajd, care,lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul, apărând poluarea cu nutrienţi, ce poate conduce la diverse forme deîmbolnăvire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat şi transformat în îngrăşământ pentru agricultura ecologică. “Înprezent avem peste 1.100 de platforme şi urmează să se mai investească încă pentru 18 platforme”, a menţionat ministrulMediului.Ea a adăugat că proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” beneficiază de o finanţare de aproape 60 de milioane deeuro, acesta fiind un program-pilot. “În ceea ce priveşte stadiul actual al proiectului care s-a desfăşurat în principal pe douăcomponente – a treia fiind campania şi, bineînţeles, managementul proiectului – campania de informare se prezintă în felulurmător: ca şi investiţii, în momentul de faţă s-au consumat 25% din banii aferenţi acestei componente a investiţiilor, iar încveea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale – componentă valorică aferentă ANAR – în proporţie de 80%”, a precizatRovana Plumb.Autorităţile de mediu intenţionează să continue acest program-pilo şi să-l finalizeze până în 15 iunie, conform termenelor.“Vom continua să monitorizăm acest proiect. Avem nevoie de surse de finanţare în continuare şi intenţionăm ca în următorulcadru financiar 2014 – 2020 să gândim o componentă specială destinată acestui domeniu, în aşa fel încât să avem o sursă definanţare pentru investiţii, pentru a oferi garanţii de mediu clare, pentru a proteja sănătatea noastră. Vom continua acestprogram-pilot”, a dat asigurări ministrul Mediului.În ceea ce priveşte sursele de finanţare, Rovana Plumb a precizat că s-a referit cu prioritate la fondurile europene, care înprezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilor de lucru pentru cadrul financiar multianual 2014 – 2020. “Dar cred că celmai important rol îl are campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor. Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul cădepozitarea gunoiului de grajd, a deşeurilor, trebuie să se facă în condiţii speciale, destinate acestei depozitări, pentru că ovalorificare inteligentă a deşeurilor poate conduce nu numai la creare de locuri de muncă prin investiţii efective, dar rezultă
 17. 17. produse care pot fi utilizate mai departe în agricultură, pentru că avem nevoie de o agricultură ecologică, care să respectemediul, de un regim de alimentaţie şi de alimente sănătoase”, a mai spus şeful de la Mediu.Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a afirmat că îşi doreşte o colaborare, pe care este sigură că o va avea, cu primarulCapitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucureştiul are nevoie în continuare de programe investiţionale nu numai pentru creare delocuri de muncă, dar care să respecte protecţia mediului, ci şi pentru înverzirea oraşelor. “Trebuie să lucrăm pe componentade înverzire a oraşelor, pentru că avem nevoie să respirăm are curat, avem nevoie de apă curată, dar şi de acele spaţii verzicare să reducă emisiile de C02 şi sper într-o colaborare foarte bună cu primarul Capitalei”, a precizat ea.Totodată, Rovana Plumb l-a asigurat pe Sorin Oprescu, prezent la eveniment, că se poate baza pe MMP, “ca şi pe întregulGuvern al României” pentru toate proiectele în folosul bucureştenilor şi al tuturor cetăţenilor. În scopul reducerii poluării cunitraţi, Ministerul Mediului derulează Proiectul ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’. Proiectul este finanţat deGuvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 milioane de euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiarnerambursabil de 5,5 milioane de dolari acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judeţene şi consiliile localeimplicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% din valoarea investiţiilor.Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” are scopul de a reduce poluarea cu nutrienţi a apei şi a solului, având învedere faptul că în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mari probleme legate de poluareaapelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi.Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului. Este afectată sănătatea oamenilor, iaruneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea mai sensibilă categorie de populaţie.Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoriasubstanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel caîn Uniunea Europeană.Prezenţa în cantităţi peste limitele admise a nitriţilor în apa de băut conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ceafectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie sau “boala albastră” şi este deosebit depericuloasă pentru sugari, putând provoca moartea.Primul eveniment al campaniei de promovare şi conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” aavut loc în zilele de 26 şi 27 aprilie la Covasna, prilej cu care reprezentanţi ai autorităţilor locale din Bazinul Hidrografic Oltau fost informaţi asupra riscurilor pe care poluarea cu nutrienţi o are asupra apei, solului, dar şi a sănătăţii oamenilor, şi auidentificat, împreună cu experţii de mediu, soluţii pentru reducerea poluării.SURSA: AGERPREShttp://www.bursa.ro/primarul-capitalei-sorin-oprescu-in-90-la-suta-din-cazuri-apa-care-curge-la-robinetele-bucurestenilor-este-sigura-168990&s=politica&articol=168990.htmlPRIMARUL CAPITALEI, SORIN OPRESCU:
 18. 18. În 90 la sută din cazuri apa care curge la robinetele bucureştenilor estesigurăBURSA 16.05.2012 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat astăzi că în 90 la sută din cazuri apa care curge larobinetele bucureştenilor este sigură, relatează HotNews.ro. Pentru restul de zece la sută, primarul a explicat că de vină sunt ţevile vechi de zeci de ani la care se producavarii "destul de des". Potrivit edilului şef calitatea apei este verificată de patru staţii de monitorizare. Nici în ţarăsituaţia nu este roz: potrivit datelor de la Ministerul Mediului, apa din 251 de localităţi este vulnerabilă la poluareacu nitraţi. Principala cauză a poluării cu aceste substanţe o reprezintă depozitarea gunoiului de grajd în zonenecorespunzătoare.PENTRU NATURAhttp://ptn.ro/recomandari/articole/2-000-de-localitati-au-nivel-de-poluare-cu-nutrienti-peste-limita-admisa/ MAY 17Aproape 2.000 de localitati din Romania au un nivel de poluare cu nutrienti caredepasestelimita admisa de 50 de mg/litru, fapt care necesita investitii in toate aceste localitati, aatras atentia, miercuri, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb. Potrivit normelor invigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoriasubstantelor toxice din apa potabila. Prezenta in cantitati peste limitele admise a nitritilor in apade baut conduce la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie.Afectiunea se numeste methemoglobinemie sau “boala albastra” si este deosebit de periculoasapentru sugari, putand provoca moartea.Seful de la Mediu a subliniat ca, in prezent, 50% din populatia Romaniei nu este racordata laretelele de canalizare si apa curenta, fapt pentru care MMP si-a propus sa continue programele deinvestitii in acest domeniu, fiind “absolut vital si necesar” ca cetatenii Romaniei sa beneficieze deo apa curata, din surse care sa nu fie contaminate.“Acest proiect se desfasoara in principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie saprivim niste date statistice intr-un mod cat se poate de sec sau portabil si ma refer la celetransmise de Comisie Europeana privind poluarea cu nutrienti in special in zona de sud aRomaniei. Dar, in urma analizelor facute si a evolutiilor monitorizarii, s-a demonstrat ca avem opoluare cu nutrienti la nivelul intregii tari, de aceea si proiectul se desfasoara integrat in 34 dejudete. La ora actuala am descoperit ca sunt aproape 2.000 de localitati in care nivelul de poluare
 19. 19. cu nutrienti depaseste limita admisa de 50 de mg/litru, de aceea investitiile sunt absolut necesarein toate aceste localitati din cadrul proiectului”, a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investitiile vizeaza construirea de platforme pe care sa se depoziteze deseurilesau gunoaiele de grajd, care, lasate in locuri neamenajate, contamineaza solul, aparand poluareacu nutrienti, ce poate conduce la diverse forme de imbolnavire. Ulterior, acest gunoi de grajdpoate fi valorificat si transformat in ingrasamant pentru agricultura ecologica. “In prezent avempeste 1.100 de platforme si urmeaza sa se mai investeasca inca pentru 18 platforme”, a mentionatministrul Mediului.Ea a adaugat ca proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” beneficiaza de o finantarede aproape 60 de milioane de euro, acesta fiind un program-pilot. “In ceea ce priveste stadiulactual al proiectului care s-a desfasurat in principal pe doua componente – a treia fiind campaniasi, bineinteles, managementul proiectului – campania de informare se prezinta in felul urmator:ca si investitii, in momentul de fata s-au consumat 25% din banii aferenti acestei componente ainvestitiilor, iar in cveea ce priveste intarirea capacitatii institutionale – componenta valoricaaferenta ANAR – in proportie de 80%”, a precizat Rovana Plumb.Autoritatile de mediu intentioneaza sa continue acest program-pilo si sa-l finalizeze pana in 15iunie, conform termenelor. “Vom continua sa monitorizam acest proiect. Avem nevoie de surse definantare in continuare si intentionam ca in urmatorul cadru financiar 2014 – 2020 sa gandim ocomponenta speciala destinata acestui domeniu, in asa fel incat sa avem o sursa de finantarepentru investitii, pentru a oferi garantii de mediu clare, pentru a proteja sanatatea noastra. Vomcontinua acest program-pilot”, a dat asigurari ministrul Mediului.In ceea ce priveste sursele de finantare, Rovana Plumb a precizat ca s-a referit cu prioritate lafondurile europene, care in prezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilor de lucru pentrucadrul financiar multianual 2014 – 2020. “Dar cred ca cel mai important rol il are campania deinformare si constientizare a cetatenilor. Cetatenii trebuie sa constientizeze faptul ca depozitareagunoiului de grajd, a deseurilor, trebuie sa se faca in conditii speciale, destinate acestei depozitari,pentru ca o valorificare inteligenta a deseurilor poate conduce nu numai la creare de locuri demunca prin investitii efective, dar rezulta produse care pot fi utilizate mai departe in agricultura,pentru ca avem nevoie de o agricultura ecologica, care sa respecte mediul, de un regim dealimentatie si de alimente sanatoase”, a mai spus seful de la Mediu.Totodata, ministrul Mediului si Padurilor a afirmat ca isi doreste o colaborare, pe care este siguraca o va avea, cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucurestiul are nevoie in continuarede programe investitionale nu numai pentru creare de locuri de munca, dar care sa respecteprotectia mediului, ci si pentru inverzirea oraselor. “Trebuie sa lucram pe componenta deinverzire a oraselor, pentru ca avem nevoie sa respiram are curat, avem nevoie de apa curata, darsi de acele spatii verzi care sa reduca emisiile de C02 si sper intr-o colaborare foarte buna cuprimarul Capitalei”, a precizat ea.
 20. 20. Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” are scopul de a reduce poluarea cu nutrientia apei si a solului, avand in vedere faptul ca in randul tarilor membre ale Uniunii Europene,Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati.Prin gestionarea haotica a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor si a solului. Esteafectata sanatatea oamenilor, iar uneori se ajunge chiar la tragedii in randul nou nascutilor, ceamai sensibila categorie de populatie.Sursa:EcoMagazinIonut Parausanuhttp://www.infomm.ro/ministrul-mediului-2-000-de-localitati-din-rom-acirc-nia-au-un-nivel-de-poluare-cu-nutrienti-care-depa-351-e-351-te-limita-admisaMinistrul Mediului: 2.000 de localităţi dinRomânia au un nivel de poluare cu nutrienţi caredepăşeşte limita admisăMiercuri , 16 Mai 2012, 15:560 comentarii 41 vizualizari 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare mareAproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limitaadmisă de 50 de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate aceste localităţi, a declarat, miercuri,ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, la conferinţa de deschidere a campaniei desensibilizare şi conştientizare a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi".Şeful de la Mediu a subliniat că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată lareţelele de canalizare şi apă curentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele deinvestiţii în acest domeniu, fiind "absolut vital şi necesar" ca cetăţenii României să beneficieze de oapă curată, din surse care să nu fie contaminate."Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nutrebuie să privim nişte date statistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mărefer la cele transmise de Comisie Europeană privind poluarea cu nutrienţi în special înzona de sud a României. Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilor monitorizării, s-ademonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea şi proiectul sedesfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală am descoperit că sunt aproape 2.000de localităţi în care nivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de
 21. 21. mg/litru, de aceea investiţiile sunt absolut necesare în toate aceste localităţi din cadrulproiectului", a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile saugunoaiele de grajd, care, lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul, apărând poluarea cunutrienţi, ce poate conduce la diverse forme de îmbolnăvire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fivalorificat şi transformat în îngrăşământ pentru agricultura ecologică. "În prezent avem peste1.100 de platforme şi urmează să se mai investească încă pentru 18 platforme", a menţionatministrul Mediului.Ea a adăugat că proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" beneficiază de o finanţare deaproape 60 de milioane de euro, acesta fiind un program-pilot. "În ceea ce priveşte stadiul actual alproiectului care s-a desfăşurat în principal pe două componente - a treia fiind campania şi,bineînţeles, managementul proiectului - campania de informare se prezintă în felul următor: ca şiinvestiţii, în momentul de faţă s-au consumat 25% din banii aferenţi acestei componente ainvestiţiilor, iar în cveea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale - componentă valoricăaferentă ANAR - în proporţie de 80%", a precizat Rovana Plumb.Autorităţile de mediu intenţionează să continue acest program-pilo şi să-l finalizeze până în 15iunie, conform termenelor. "Vom continua să monitorizăm acest proiect. Avem nevoie de surse definanţare în continuare şi intenţionăm ca în următorul cadru financiar 2014 - 2020 să gândim ocomponentă specială destinată acestui domeniu, în aşa fel încât să avem o sursă de finanţarepentru investiţii, pentru a oferi garanţii de mediu clare, pentru a proteja sănătatea noastră. Vomcontinua acest program-pilot", a dat asigurări ministrul Mediului.În ceea ce priveşte sursele de finanţare, Rovana Plumb a precizat că s-a referit cu prioritate lafondurile europene, care în prezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilor de lucru pentru cadrulfinanciar multianual 2014 - 2020. "Dar cred că cel mai important rol îl are campania de informareşi conştientizare a cetăţenilor. Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că depozitarea gunoiului degrajd, a deşeurilor, trebuie să se facă în condiţii speciale, destinate acestei depozitări, pentru că ovalorificare inteligentă a deşeurilor poate conduce nu numai la creare de locuri de muncă prininvestiţii efective, dar rezultă produse care pot fi utilizate mai departe în agricultură, pentru căavem nevoie de o agricultură ecologică, care să respecte mediul, de un regim de alimentaţie şi dealimente sănătoase", a mai spus şeful de la Mediu.Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a afirmat că îşi doreşte o colaborare, pe care este sigură căo va avea, cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucureştiul are nevoie în continuare deprograme investiţionale nu numai pentru creare de locuri de muncă, dar care să respecte protecţiamediului, ci şi pentru înverzirea oraşelor. "Trebuie să lucrăm pe componenta de înverzire aoraşelor, pentru că avem nevoie să respirăm are curat, avem nevoie de apă curată, dar şi de acelespaţii verzi care să reducă emisiile de C02 şi sper într-o colaborare foarte bună cu primarulCapitalei", a precizat ea.Totodată, Rovana Plumb l-a asigurat pe Sorin Oprescu, prezent la eveniment, că se poate baza peMMP, "ca şi pe întregul Guvern al României" pentru toate proiectele în folosul bucureştenilor şi altuturor cetăţenilor. În scopul reducerii poluării cu nitraţi, Ministerul Mediului derulează ProiectulControlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi. Proiectul este finanţat de Guvernul României dintr-unîmprumut rambursabil de 50 milioane de euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiarnerambursabil de 5,5 milioane de dolari acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliilejudeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% dinvaloarea investiţiilor.Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" are scopul de a reduce poluarea cu nutrienţi aapei şi a solului, având în vedere faptul că în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, Româniaare cele mai mari probleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi.Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului. Este afectatăsănătatea oamenilor, iar uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea maisensibilă categorie de populaţie.Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fostincluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentrunitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.
 22. 22. Prezenţa în cantităţi peste limitele admise a nitriţilor în apa de băut conduce la blocarea oxigenuluidin sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemiesau "boala albastră" şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.Primul eveniment al campaniei de promovare şi conştientizare a proiectului "Controlul Integrat alPoluării cu Nutrienţi" a avut loc în zilele de 26 şi 27 aprilie la Covasna, prilej cu care reprezentanţiai autorităţilor locale din Bazinul Hidrografic Olt au fost informaţi asupra riscurilor pe care poluareacu nutrienţi o are asupra apei, solului, dar şi a sănătăţii oamenilor, şi au identificat, împreună cuexperţii de mediu, soluţii pentru reducerea poluării. AGERPREShttp://www.ziarulmara.ro/teleormanul-printre-judetele-in-care-nutrientii-reprezinta-o-problema-pentru-sanatate/Teleormanul, printre judeţele în care nutrienţiireprezintă o problemă pentru sănătateMAY 17, 2012 ADMIN NO COMMENTSJudeţul nostru, alături de aproximativ 2000 de localităţi din ţara noastră, înregistrează un nivel ridicat de poluare, peste limitaadmisă de 50 mg/l, subiectul fiind dezbătut la o conferinţă de deschidere a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare aProiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.La acţiunea care a demarat ieri şi care va continua şi astăzi, 17 mai 2012, la Bucureşti, a fost prezent ministrul Mediului,Rovana Plumb.“Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie să privim nişte date statistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer la cele transmise de Comisie Europeană privind poluarea cu nutrienţi înspecial în zona de sud a României. Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilor monitorizării, s-a demonstrat că avem opoluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea şi proiectul se desfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală amdescoperit că sunt aproape 2.000 de localităţi în care nivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru,de aceea investiţiile sunt absolut necesare în toate aceste localităţi din cadrul proiectului”, a spus Rovana Plumb.În principal, acţiunea se adresează autorităţilor locale din Bazinul Hidrografic Argeş-Vedea, din care fac parte Teleormanul,Bucureştiul, Argeşul, Ilfovul şi judeţul Giurgiu.Obiectivul principal al acestei campanii, care se desfăşoară la nivel naţional, regional şi local, îl reprezintă conştientizareapublicului cu privire la poluarea cu nitraţi.Cu ocazia conferinţei de ieri, ministrul Mediului a evidenţiat că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţaranoastră în prezent, este aceea că jumătate din populaţia ţării nu beneficiază de apă curentă şi nici nu e racordată la reţeaua decanalizare, motiv pentru care Ministerul Mediului şi Pădurilor şi-a propus să continue programele de investiţii în acest
 23. 23. domeniu.O parte dintre investiţii va viza construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile sau gunoaiele de grajd. Deşi pot fifolosite ca îngrăşământ, acestea devin principala sursă de poluare a solului şi, implicit, a apelor, atunci când sunt lăsate înlocuri neamenajate. Rezultatul este poluarea cu nutrienţi, ceea ce poate conduce la diverse forme de îmbolnăvire.Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoriasubstanţelor toxice din apa potabilă.Prezenţa în cantităţi peste limitele admise a nitriţilor în apa de băut, de 50 mg/l, conduce la blocarea oxigenului din sânge,ceea ce afectează capacitatea respiratorie, cunoscută sub numele de methemoglobinemie sau “boala albastră”, este deosebitde periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.Monica P.IMPACTNEWShttp://www.impactnews.ro/Green/Avertisment-de-la-Mediu:-2.000-de-localit%C4%83%C5%A3i-au-nivel-de-poluare-cu-nutrien%C5%A3i-peste-limita-admis%C4%83-64477Avertisment de la Mediu: 2.000 de localităţi au nivel de poluare cu nutrienţipeste limita admisăGREENVALENTINA MĂRIEŞ (2012-05-16 13:27:26)232 vizualizariAproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisă de 50de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate aceste localităţi, a atras atenția, miercuri, ministrul Mediului şiPădurilor, Rovana Plumb. Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţiiau fost incluşi în categoria substanţelor toxice din apa potabilă. Prezenţa în cantităţi peste limitele admise anitriţilor în apa de băut conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie.Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie sau "boala albastră" şi este deosebit de periculoasă pentru sugari,putând provoca moartea.Șeful de la Mediu a subliniat că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată la reţelele decanalizare şi apă curentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele de investiţii în acestdomeniu, fiind "absolut vital şi necesar" ca cetăţenii României să beneficieze de o apă curată, din surse care sănu fie contaminate."Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie să privim nişte datestatistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer la cele transmise de Comisie Europeană privindpoluarea cu nutrienţi în special în zona de sud a României. Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilormonitorizării, s-a demonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea şi proiectul sedesfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală am descoperit că sunt aproape 2.000 de localităţi în carenivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, de aceea investiţiile sunt absolutnecesare în toate aceste localităţi din cadrul proiectului", a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile sau gunoaiele degrajd, care, lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul, apărând poluarea cu nutrienţi, ce poate conduce ladiverse forme de îmbolnăvire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat şi transformat în îngrăşământpentru agricultura ecologică. "În prezent avem peste 1.100 de platforme şi urmează să se mai investească încăpentru 18 platforme", a menţionat ministrul Mediului.Ea a adăugat că proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" beneficiază de o finanţare de aproape 60 demilioane de euro, acesta fiind un program-pilot. "În ceea ce priveşte stadiul actual al proiectului care s-adesfăşurat în principal pe două componente - a treia fiind campania şi, bineînţeles, managementul proiectului -campania de informare se prezintă în felul următor: ca şi investiţii, în momentul de faţă s-au consumat 25% din
 24. 24. banii aferenţi acestei componente a investiţiilor, iar în cveea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale -componentă valorică aferentă ANAR - în proporţie de 80%", a precizat Rovana Plumb.Autorităţile de mediu intenţionează să continue acest program-pilo şi să-l finalizeze până în 15 iunie, conformtermenelor. "Vom continua să monitorizăm acest proiect. Avem nevoie de surse de finanţare în continuare şiintenţionăm ca în următorul cadru financiar 2014 - 2020 să gândim o componentă specială destinată acestuidomeniu, în aşa fel încât să avem o sursă de finanţare pentru investiţii, pentru a oferi garanţii de mediu clare,pentru a proteja sănătatea noastră. Vom continua acest program-pilot", a dat asigurări ministrul Mediului.În ceea ce priveşte sursele de finanţare, Rovana Plumb a precizat că s-a referit cu prioritate la fondurileeuropene, care în prezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilor de lucru pentru cadrul financiar multianual2014 - 2020. "Dar cred că cel mai important rol îl are campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor.Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că depozitarea gunoiului de grajd, a deşeurilor, trebuie să se facă încondiţii speciale, destinate acestei depozitări, pentru că o valorificare inteligentă a deşeurilor poate conduce nunumai la creare de locuri de muncă prin investiţii efective, dar rezultă produse care pot fi utilizate mai departe înagricultură, pentru că avem nevoie de o agricultură ecologică, care să respecte mediul, de un regim dealimentaţie şi de alimente sănătoase", a mai spus şeful de la Mediu.Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a afirmat că îşi doreşte o colaborare, pe care este sigură că o va avea, cuprimarul Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucureştiul are nevoie în continuare de programe investiţionale nunumai pentru creare de locuri de muncă, dar care să respecte protecţia mediului, ci şi pentru înverzirea oraşelor."Trebuie să lucrăm pe componenta de înverzire a oraşelor, pentru că avem nevoie să respirăm are curat, avemnevoie de apă curată, dar şi de acele spaţii verzi care să reducă emisiile de C02 şi sper într-o colaborare foartebună cu primarul Capitalei", a precizat ea.Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" are scopul de a reduce poluarea cu nutrienţi a apei şi asolului, având în vedere faptul că în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mariprobleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi.Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului. Este afectată sănătateaoamenilor, iar uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea mai sensibilă categorie de populaţie.http://stiri.astazi.ro/stire-strategii-pentru-zone-vulnerabile-254575303.htmlStrategii pentru zone vulnerabilepublicat 2012-05-16 17:30:39 (Jurnalul National)Obiectivul principal al campaniei "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti", care se desfasoara lanivel national, regional si local, il reprezinta constientizarea publicului cu privire la poluarea cunitrati si promovarea unei strategii de replicare a interventiilor proiectului si in alte regiuni similaredin Romania, zone vulnerabile la nitrati. La eveniment au participat Ministrul Mediului, RovanaPlumb si primarul General al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu. Ministrul Mediului, Rovana Plumb,a vorbit despre necesitatea adoptarii unor masuri eficiente in ceea ce priveste reducerea poluariicu nitrati la nivelul intregii tari.http://pescurt.ro/stiri-agricultura/campania-de-constientizare-a-proiectului-controlul-poluarii-cu-nutrienti-continua_18-05-2012_4590601
 25. 25. Campania de conştientizare a Proiectului „Controlul Poluării cuNutrienţi” continuăCel de-al doilea workshop din cadrul Campaniei de informare şi conştientizare a Proiectului ControlulIntegrat al Poluării cu Nutrienţi, a fost deschis de Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, alăturide Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu.Continuarea pe: AgroInfo.roGossip from A to Zhttp://www.gossipaz.com/?p=210302.000 de localitati au nivel de poluare cu nutrienti pestelimita admisaPosted on 17 May, 2012Aproape 2.000 de localitati din Romania au un nivel de poluare cu nutrienti caredepaseste limita admisa de 50 de mg/litru, fapt care necesita investitii in toate acestelocalitati, a atras atentia, miercuri, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb. Potrivitnormelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fostinclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Prezenta in cantitati pestelimitele admise a nitritilor in apa de baut conduce la blocarea oxigenului din sange, ceeace afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie sau“boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea.Seful de la Mediu a subliniat ca, in prezent, 50% din populatia Romaniei nu esteracordata la retelele de canalizare si apa curenta, fapt pentru care MMP si-a propus sacontinue programele de investitii in acest domeniu, fiind “absolut vital si necesar” cacetatenii Romaniei sa beneficieze de o apa curata, din surse care sa nu fie contaminate.“Acest proiect se desfasoara in principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nutrebuie sa privim niste date statistice intr-un mod cat se poate de sec sau portabil si marefer la cele transmise de Comisie Europeana privind poluarea cu nutrienti in special inzona de sud a Romaniei. Dar, in urma analizelor facute si a evolutiilor monitorizarii, s-ademonstrat ca avem o poluare cu nutrienti la nivelul intregii tari, de aceea si proiectul sedesfasoara integrat in 34 de judete. La ora actuala am descoperit ca sunt aproape 2.000de localitati in care nivelul de poluare cu nutrienti depaseste limita admisa de 50 demg/litru, de aceea investitiile sunt absolut necesare in toate aceste localitati din cadrulproiectului”, a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investitiile vizeaza construirea de platforme pe care sa se depozitezedeseurile sau gunoaiele de grajd, care, lasate in locuri neamenajate, contamineaza solul,
 26. 26. aparand poluarea cu nutrienti, ce poate conduce la diverse forme de imbolnavire.Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat si transformat in ingrasamant pentruagricultura ecologica. “In prezent avem peste 1.100 de platforme si urmeaza sa se maiinvesteasca inca pentru 18 platforme”, a mentionat ministrul Mediului.Ea a adaugat ca proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” beneficiaza de ofinantare de aproape 60 de milioane de euro, acesta fiind un program-pilot. “In ceea cepriveste stadiul actual al proiectului care s-a desfasurat in principal pe doua componente– a treia fiind campania si, bineinteles, managementul proiectului – campania deinformare se prezinta in felul urmator: ca si investitii, in momentul de fata s-au consumat25% din banii aferenti acestei componente a investitiilor, iar in cveea ce priveste intarireacapacitatii institutionale – componenta valorica aferenta ANAR – in proportie de 80%”, aprecizat Rovana Plumb.Autoritatile de mediu intentioneaza sa continue acest program-pilo si sa-l finalizeze panain 15 iunie, conform termenelor. “Vom continua sa monitorizam acest proiect. Avemnevoie de surse de finantare in continuare si intentionam ca in urmatorul cadru financiar2014 – 2020 sa gandim o componenta speciala destinata acestui domeniu, in asa felincat sa avem o sursa de finantare pentru investitii, pentru a oferi garantii de mediu clare,pentru a proteja sanatatea noastra. Vom continua acest program-pilot”, a dat asigurariministrul Mediului.In ceea ce priveste sursele de finantare, Rovana Plumb a precizat ca s-a referit cuprioritate la fondurile europene, care in prezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilorde lucru pentru cadrul financiar multianual 2014 – 2020. “Dar cred ca cel mai importantrol il are campania de informare si constientizare a cetatenilor. Cetatenii trebuie saconstientizeze faptul ca depozitarea gunoiului de grajd, a deseurilor, trebuie sa se faca inconditii speciale, destinate acestei depozitari, pentru ca o valorificare inteligenta adeseurilor poate conduce nu numai la creare de locuri de munca prin investitii efective,dar rezulta produse care pot fi utilizate mai departe in agricultura, pentru ca avem nevoiede o agricultura ecologica, care sa respecte mediul, de un regim de alimentatie si dealimente sanatoase”, a mai spus seful de la Mediu.Totodata, ministrul Mediului si Padurilor a afirmat ca isi doreste o colaborare, pe careeste sigura ca o va avea, cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucurestiul arenevoie in continuare de programe investitionale nu numai pentru creare de locuri demunca, dar care sa respecte protectia mediului, ci si pentru inverzirea oraselor. “Trebuiesa lucram pe componenta de inverzire a oraselor, pentru ca avem nevoie sa respiramare curat, avem nevoie de apa curata, dar si de acele spatii verzi care sa reduca emisiilede C02 si sper intr-o colaborare foarte buna cu primarul Capitalei”, a precizat ea.Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” are scopul de a reduce poluarea cunutrienti a apei si a solului, avand in vedere faptul ca in randul tarilor membre ale Uniunii
 27. 27. Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilorcu nitriti si nitrati.Prin gestionarea haotica a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor si a solului.Este afectata sanatatea oamenilor, iar uneori se ajunge chiar la tragedii in randul nounascutilor, cea mai sensibila categorie de populatie.Sursa: Impact Newshttp://infoportal.rtv.net/articol~din-actualitate~info-3190631~strategii-pentru-zone-vulnerabile-la-poluarea-cu-nitrati.htmlStrategii pentru zone vulnerabile la poluarea cu nitratiJurnalul National - Miercuri, 16 Mai 2012Obiectivul principal al campaniei "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, care se desfasoara la nivel national,regional si local, il reprezinta constientizarea publicului cu privire la poluarea cu nitrati si promovarea unei strategiide replicare a interventiilor proiectului si in alte regiuni similare din Romania, zone vulnerabile la nitrati. Laeveniment au participat Ministrul Mediului, Rovana Plumb si primarul General al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu.Ministrul Mediului, ... continuarehttp://www.ultima-ora.ro/2012/05/15/ministerul-mediului-conferinta-pentru-constientizarea-publicului-cu-privire-la-poluarea-cu-nitratiPublicat: marți, 15 mai 2012, 17:48SANATATE - MEDIU - AGRICULTURA | de Ultima OraMinisterul Mediului, conferință pentruconştientizarea publicului cu privire lapoluarea cu nitraţi
 28. 28. Ministerul Mediului şi Pădurilor va organiza conferința de deschidere aCampaniei de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cuNutrienţi”, care se va desfăşura în zilele de 16 şi 17 Mai a.c, ora 11.00, la Hotel Caro din Bucureşti.La eveniment participă Ministrul Mediului, Rovana Plumb şi Primarul General al Capitalei, SorinOprescu.Workshop-ul se adresează autorităţilor locale din Bazinul Hidrografic Argeş-Vedea, din care facparte judeţele Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi Capitala României, Bucureşti.Obiectivul principal al campaniei Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi, care se desfăşoară lanivel naţional, regional şi local, îl reprezintă conştientizarea publicului cu privire la poluarea cunitraţi şi promovarea unei strategii de replicare a intervenţiilor proiectului şi în alte regiunisimilare din România, zone vulnerabile la nitraţi.http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/articol/strategii-pentru-zone-vulnerabile-la-poluarea-cu-nitrati/sumar-articol/60055296/Strategii pentru zone vulnerabile la poluarea cunitraţiSursa: jurnalul.ro / Miercuri, 16 mai 2012 17:10Obiectivul principal al campaniei "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, care se desfasoara la nivel national,regional si local, il reprezinta constientizarea publicului cu privire la poluarea cu nitrati si promovarea unei strategiide replicare a interventiilor proiectului si in alte regiuni similare din Romania, zone vulnerabile la nitrati. Laeveniment au participat Ministrul Mediului, Rovana Plumb si primarul General al Capitalei, prof. dr. Sorin Oprescu.Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a vorbit despre necesitatea adoptarii unor masuri eficiente in ceea ce privestereducerea poluarii cu nitrati la nivelul intregii tari.” In urma analizelor facute s-a demonstrat ca avem o poluare cunutrienti la nivelul intregii tari, citeste mai departeLink pe siteul sursa: jurnalul.roVasile / Joi, 17 mai 2012 16:43
 29. 29. Intoxicatiile cu nutrienti trebuie prevenite:aceasta campanie a ministerului mediului trebuie tratata cumaxima seriozitate.Ministerul trebuie sa dea termene limita fiecarui reponsabil din teritoriu,termenpana la care sa se amenajeze aceste statii de epurare.Sorin Oprescu a fost prevazator si a tinut castatia Glina sa fie functionala.Si bine a facut!Sursa De Stirihttp://www.sursadestiri.ro/2-000-de-localitati-au-un-nivel-de-poluare-cu-nutrienti-care-depaseste-limita-admisa-s6076782162.htmlActualitate » Actualitate, 16.05.2012 » 2.000 de localităţi au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limitaadmisă2.000 de localităţi au un nivel de poluare cu nutrienţi caredepăşeşte limita admisă16.05.2012Aproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi caredepăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate acestelocalităţi, a declarat, miercuri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, laconferinţa de deschidere a campaniei de sensibilizare şi conştientizare a proiectului"Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi". Aceasta a spus că, în prezent, 50% dinpopulaţia României nu este racordată la reţelele de canalizare ş...Monitorizare stiri folosind cuvinte cheie - Cotidianulhttp://www.agroinfo.ro/energie-verde/vegetal/campania-de-constientizare-a-proiectului-controlul-poluarii-cu-nutrienti-continuaVizualizat: 100Cel de-al doilea workshop din cadrul Campaniei de informare şi conştientizare a ProiectuluiControlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi, a fost deschis de Ministrul Mediului şi Pădurilor,Rovana Plumb, alături de Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu.Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor, a accentuat importanţa pe care o are conştientizareade către cetăţean a pericolelor depozitării necorespunzătoare a gunoiului de grajd şi a declarat
 30. 30. că „acest proiect trebuie să se desfăţoare cu maximă eficienţă, iar prin intermediul autorităţilor locale şial mass-media, ca vectori de comunicare, toată lumea să înţeleagă importanţa acestor investiţii iarcetăţenii să fie informaţi despre poluarea cu nutrienţi. Avem nevoie de o agricultură ecologică care sărespecte mediul şi care să ofere o sursă de alimentaţie sănătoasă. Mediul este în strânsă legătură cusănătatea fiecăruia dintre noi, iar pentru aceasta este absolut vital ca cetăţenii să beneficieze de osursă de apă curată, nepoluată. Astfel, Ministerul Mediului şi Pădurilor va derula în continuare investiţiiîn acest domeniu pentru a creşte nivelul calităţii vieţii oamenilor şi a imbunătăţii mediul înconjurător”.Potrivit ministrului de la Mediu, proiectul „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” urmăreştereducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi, în special azot şi fosfor, prin investiţii, platforme şi utilajepentru depozitarea gunoiului de grajd, în aproape 70 de localităţi din zone vulnerabile la acest tip depoluare, din 34 de judeţe ale României.Scopul campaniei este de a induce schimbări comportamentale la nivel de individ şi grup pentru uncontrol al poluării cu nutrienţi, dar mai ales pentru identificarea de soluţii viabile pentru protejarea înviitor a poluării apelor cu nitraţi şi nitriţi. Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţireacalităţii vieţii prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şicrearea de perdele forestiere de protecţie.Proiectul este derulat de Ministerul Mediului şi Pădurilor împreună cu Banca Mondiala şi GuvernulRomâniei.Sursa: Agerpreshttp://www.recolta.eu/peste-2000-de-localitati-au-panza-freatica-poluata-de-gunoiul-de-grajd/peste 2000 de localităţi au pânza freatică poluată de gunoiul degrajd17 Mai 2012 - 07:04
 31. 31. Aproape 2.000 de localităţi din România au un nivel de poluare cu nutrienţi care depăşeşte limita admisăde 50 de mg/litru, fapt care necesită investiţii în toate aceste localităţi, a declarat, miercuri, ministrulMediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, la conferinţa de deschidere a campaniei de sensibilizare şiconştientizare a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi".Şeful de la Mediu a subliniat că, în prezent, 50% din populaţia României nu este racordată la reţelele decanalizare şi apă curentă, fapt pentru care MMP şi-a propus să continue programele de investiţii în acestdomeniu, fiind "absolut vital şi necesar" ca cetăţenii României să beneficieze de o apă curată, din surse care sănu fie contaminate."Acest proiect se desfăşoară în principal pe 10 din cele 11 bazine hidrografice. Nu trebuie să privim nişte datestatistice într-un mod cât se poate de sec sau portabil şi mă refer la cele transmise de Comisie Europeană privindpoluarea cu nutrienţi în special în zona de sud a României. Dar, în urma analizelor făcute şi a evoluţiilormonitorizării, s-a demonstrat că avem o poluare cu nutrienţi la nivelul întregii ţări, de aceea şi proiectul sedesfăşoară integrat în 34 de judeţe. La ora actuală am descoperit că sunt aproape 2.000 de localităţi în carenivelul de poluare cu nutrienţi depăşeşte limita admisă de 50 de mg/litru, de aceea investiţiile sunt absolutnecesare în toate aceste localităţi din cadrul proiectului", a spus Rovana Plumb.Potrivit acesteia, investiţiile vizează construirea de platforme pe care să se depoziteze deşeurile sau gunoaiele degrajd, care, lăsate în locuri neamenajate, contaminează solul, apărând poluarea cu nutrienţi, ce poate conduce ladiverse forme de îmbolnăvire. Ulterior, acest gunoi de grajd poate fi valorificat şi transformat în îngrăşământpentru agricultura ecologică."În prezent avem peste 1.100 de platforme şi urmează să se mai investească încă pentru 18 platforme", amenţionat ministrul Mediului.Ea a adăugat că proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" beneficiază de o finanţare de aproape 60 demilioane de euro, acesta fiind un program-pilot. "În ceea ce priveşte stadiul actual al proiectului care s-adesfăşurat în principal pe două componente - a treia fiind campania şi, bineînţeles, managementul proiectului -campania de informare se prezintă în felul următor: ca şi investiţii, în momentul de faţă s-au consumat 25% dinbanii aferenţi acestei componente a investiţiilor, iar în cveea ce priveşte întărirea capacităţii instituţionale -componentă valorică aferentă ANAR - în proporţie de 80%", a precizat Rovana Plumb.Autorităţile de mediu intenţionează să continue acest program-pilot şi să-l finalizeze până în 15 iunie, conformtermenelor."Vom continua să monitorizăm acest proiect. Avem nevoie de surse de finanţare în continuare şi intenţionăm caîn următorul cadru financiar 2014 - 2020 să gândim o componentă specială destinată acestui domeniu, în aşa felîncât să avem o sursă de finanţare pentru investiţii, pentru a oferi garanţii de mediu clare, pentru a protejasănătatea noastră. Vom continua acest program-pilot", a dat asigurări ministrul Mediului.În ceea ce priveşte sursele de finanţare, Rovana Plumb a precizat că s-a referit cu prioritate la fondurileeuropene, care în prezent fac obiectul analizei la nivelul grupurilor de lucru pentru cadrul financiar multianual2014 - 2020."Dar cred că cel mai important rol îl are campania de informare şi conştientizare a cetăţenilor. Cetăţenii trebuie săconştientizeze faptul că depozitarea gunoiului de grajd, a deşeurilor, trebuie să se facă în condiţii speciale,destinate acestei depozitări, pentru că o valorificare inteligentă a deşeurilor poate conduce nu numai la creare de
 32. 32. locuri de muncă prin investiţii efective, dar rezultă produse care pot fi utilizate mai departe în agricultură, pentrucă avem nevoie de o agricultură ecologică, care să respecte mediul, de un regim de alimentaţie şi de alimentesănătoase", a mai spus şeful de la Mediu.Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a afirmat că îşi doreşte o colaborare, pe care este sigură că o va avea, cuprimarul Capitalei, Sorin Oprescu, deoarece Bucureştiul are nevoie în continuare de programe investiţionale nunumai pentru creare de locuri de muncă, dar care să respecte protecţia mediului, ci şi pentru înverzirea oraşelor."Trebuie să lucrăm pe componenta de înverzire a oraşelor, pentru că avem nevoie să respirăm are curat, avemnevoie de apă curată, dar şi de acele spaţii verzi care să reducă emisiile de C02 şi sper într-o colaborare foartebună cu primarul Capitalei", a precizat ea.Totodată, Rovana Plumb l-a asigurat pe Sorin Oprescu, prezent la eveniment, că se poate baza pe MMP, "ca şipe întregul Guvern al României" pentru toate proiectele în folosul bucureştenilor şi al tuturor cetăţenilor. În scopulreducerii poluării cu nitraţi, Ministerul Mediului derulează Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.Proiectul este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 milioane de euro acordat deBanca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 milioane de dolari acordat de Fondul Global de Mediu(GEF). Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% dinvaloarea investiţiilor.Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" are scopul de a reduce poluarea cu nutrienţi a apei şi asolului, având în vedere faptul că în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene, România are cele mai mariprobleme legate de poluarea apelor şi a solurilor cu nitriţi şi nitraţi.Prin gestionarea haotică a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor şi a solului. Este afectată sănătateaoamenilor, iar uneori se ajunge chiar la tragedii în rândul nou născuţilor, cea mai sensibilă categorie de populaţie.Potrivit normelor în vigoare, din cauza potenţialului nociv pe care îl reprezintă, nitraţii au fost incluşi în categoriasubstanţelor toxice din apa potabilă. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.Prezenţa în cantităţi peste limitele admise a nitriţilor în apa de băut conduce la blocarea oxigenului din sânge,ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie sau "boala albastră" şieste deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.Primul eveniment al campaniei de promovare şi conştientizare a proiectului "Controlul Integrat al Poluării cuNutrienţi" a avut loc în zilele de 26 şi 27 aprilie la Covasna, prilej cu care reprezentanţi ai autorităţilor locale dinBazinul Hidrografic Olt au fost informaţi asupra riscurilor pe care poluarea cu nutrienţi o are asupra apei, solului,dar şi a sănătăţii oamenilor, şi au identificat, împreună cu experţii de mediu, soluţii pentru reducerea poluării.ECO MAGAZINhttp://www.ecomagazin.ro/proiectul-de-reducere-a-poluarii-apelor-cu-nutrienti-necesita-o-investitie-de-605-mil-euro/ Proiectul de reducere a poluarii apelor cu nutrienti necesita o investitie de 60,5 mil. euro 19 Mai 2012

×