-Memastikan kewujudan akauntabiliti dalam
pentadbiran dan pegurusan wang awan melalui
pengauditan akaun dan aktiviti Keraj...
•Pelantikan Ketua Audit Negara
 Dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-
Pertuan Agong atas nasihat Perdana
Menteri sel...
Kuasa Dan Kewajiban Ketua Audit
Negara
- Memeriksa, menyiasat serta mengaudit:-
 Akaun-akaun Kerajaan Persekutuan Negeri....
 Akaun-akaun mana-mana badan termasuk
Syarikat-syarikat di bawah Akta Syarikat
yang menerima geran atau pinjaman
termasuk...
Pelaporan
1. Ketua Audit Negara hendaklah menghantar laporan-
laporannya kepada Seri Paduka Baginda Yang Di-
Pertuan Agong...
 Perkara-perkara yang dilaporkan kepada
Dewan Rakyat atau Dewan-dewan
Undangan Negeri akan dibincangkan oleh
Jawatan Kuas...
Jawatan Kuasa Kira-kira Wang
Negara(PAC)
 Jawatan Kuasa Kira-kira Wang Negara atau Public
Accounts Committee (PAC) dilant...
 Objektif utama PAC ialah untuk memastikan
akauntabiliti pengurusan wang awam oleh
pegawai-pegawai awam.
 PAC akan menel...
Sekian Terima Kasih
Ketua Audit Negara
 Y. Bhg. Tan Sri Dato' Setia Haji Ambrin Bin
Buang
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ketua audit negara

1,769 views
1,533 views

Published on

Just for PA presentation... >_<

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,769
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
58
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ketua audit negara

  1. 1. -Memastikan kewujudan akauntabiliti dalam pentadbiran dan pegurusan wang awan melalui pengauditan akaun dan aktiviti Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri, badan-badan berkanun, Kerajaan Tempatan serta Majlis Agama Islam.
  2. 2. •Pelantikan Ketua Audit Negara  Dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang Di- Pertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri selepas berunding dengan majlis Raja-raja.  Ketua audit negara boleh meletakkan jawatan tetapi tidak boleh dipecat drpd alasan-alasan dan dengan cara yang sama seperti seorang Hakim Mahkamah Persekutuan.
  3. 3. Kuasa Dan Kewajiban Ketua Audit Negara - Memeriksa, menyiasat serta mengaudit:-  Akaun-akaun Kerajaan Persekutuan Negeri.  Akaun-akaun mana-mana kumpulan wang yang ditubuhkan secara berasingan oleh Persekutuan atau Negeri.  Akaun-akaun mana-mana badan atau Pihak Berkuasa Awam jika diperuntukkan oleh undang- undang.
  4. 4.  Akaun-akaun mana-mana badan termasuk Syarikat-syarikat di bawah Akta Syarikat yang menerima geran atau pinjaman termasuk juga syarikat-syarikat di mana lebih daripada separuh modal berbayarnya dipegang oleh Persekutuan atau Negeri.  Akaun-akaun mana-mana Pihak Berkuasa Awam jika Menteri Kewangan menghendaki Ketua Audit Negara mengauditnya bagi tujuan kepentingan awam
  5. 5. Pelaporan 1. Ketua Audit Negara hendaklah menghantar laporan- laporannya kepada Seri Paduka Baginda Yang Di- Pertuan Agong,yang akan mengarahkan laporan- laporan itu dibentangkan dalam Dewan Rakyat. 2. Laporan mengenai akaun-akaun sesuatu negeri atau pihak berkuasa awam negeri,hendaklah dihantar kepada Raja atau Yang Di-Pertuan Negeri bagi negeri itu yang akan mengarahkan laporan itu dibentangkan dalam Dewan Negeri tersebut.
  6. 6.  Perkara-perkara yang dilaporkan kepada Dewan Rakyat atau Dewan-dewan Undangan Negeri akan dibincangkan oleh Jawatan Kuasa Kira-kira Wang Negara atau Jawatan Kuasa Kira-kira wang Negeri mengikut mana yang berkenaan.
  7. 7. Jawatan Kuasa Kira-kira Wang Negara(PAC)  Jawatan Kuasa Kira-kira Wang Negara atau Public Accounts Committee (PAC) dilantik oleh Dewan Rakyat di awal setiap sesi parlimen.  Keanggotaannya terdiri daripada wakil-wakil rakyat di kalangan parti-parti politik utama yang berada di Parlimen.  Tugas PAC sebahagian besarnya bergantung kepada bentuk dan skop laporan Ketua Audit Negara berkaitan dengan isu-isu kawalan dan pengurusan wang awam.
  8. 8.  Objektif utama PAC ialah untuk memastikan akauntabiliti pengurusan wang awam oleh pegawai-pegawai awam.  PAC akan meneliti laporan Ketua Audit Negara berkenaan dengan perbelanjaan yang melebihi peruntukan,wang tidak dibelanjakan mengikut tujuan ianya dilulus dan diperuntukan dan sama ada program dan aktiviti telah mencapai objektifnya dengan mengambil kira sama ada perbelanjaan –perbelanjaan yang dilakukan itu telah mendatangkan “nilai untuk wang “ kepada kerajaan
  9. 9. Sekian Terima Kasih Ketua Audit Negara  Y. Bhg. Tan Sri Dato' Setia Haji Ambrin Bin Buang

×