Koha opac

1,209 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,209
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
369
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Koha opac

 1. 1. Koha• Què és Koha?Koha és un Sistema de Gestió de BibliotequesOpen Source mantingut pels bibliotecaris iusuaris de tot el món.
 2. 2. Què és el codi obert?El moviment Open Source defineix 10 condicions perdeterminar si un programari pot o no considerar-seprogramari obert:1. Lliure distribució: el programari ha de poder serregalat o venut lliurement2. Codi font: ha d’estar inclòs o obtenir-se lliurement3. Permetre modificacions o treballs derivats: laredistribució de modificacions ha d’estar permesa.
 3. 3. Què és el codi obert?4. Integritat del codi font de l’autor: les llicències podenrequerir que les modificacions siguin redistribuïdes nomésa pedaços deixant el codi original sense canvis.5. No restringir el seu ús a cap persona o grup6. No restringir el seu ús a cap activitat, línia de negoci oàrea d’iniciativa4. Distribució de llicència: han d’aplicar-se els mateixos dretsa tot el qui rebi el programa i la llicència ha de romandreintacta al distribuir o modificar el programari
 4. 4. Què és el codi obert?8. La llicència no ha de ser específica d’un producte: elprograma no pot llicenciar-se solament com part d’unadistribució major.9. La llicència no ha de restringir altre programari: la llicènciano pot obligar que algun altre programari que siguidistribuït amb el programari obert hagi de ser també decodi obert.10. La llicència ha de ser tecnològicament neutral: no ha derequerir-se l’acceptació de la llicència per mitjà d’un accésper clic de ratolí o d’altra forma específica del mitjà desuport del programari.
 5. 5. Característiques i avantatges delcodi obert• Flexibilitat: si el codi font està disponible, elsdesenvolupadors poden aprendre i modificar elsprogrames al seu antull, adaptant-lo per arealitzar tasques específiques. A més, es produeixun flux constant d’idees que millora la qualitatdels programes.• Fiabilitat i seguretat: amb diversos programadorsalhora mirant-se el mateix treball, els errors esdetecten i corregeixen abans, pel que el producteresultant és més fiable i eficaç que el comercial.
 6. 6. Característiques i avantatges delcodi obert• Rapidesa en el desenvolupament: lesactualitzacions i ajustaments es realitzen a travésd’una comunicació constant via Internet. Menorstemps de desenvolupament a causa de l’àmpliadisponibilitat d’eines i llibreries.• Lliure És de lliure distribució, qualsevol personapot regalar-lo, vendre’l o deixar-lo.• Combat efectivament la pirateria del programari.[Font Wikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Codi_obert consultat el 3-1-2013]
 7. 7. Contribucions• Com podem contribuir al desenvolupament deKoha?Sovint la gent pensa que només escrivint codipodem contribuir a millorar el sistema, peròsimplement utilitzant el producte, informantdels problemes i suggerint millores ja estemcontribuint.
 8. 8. OPAC – Resultats de la cercaCerca:Per tal de fer la cerca a Koha hi ha dues opcions:1) Cerca bàsica  introduint el terme de cerca ala casella de cerca2) Cerca avançada  per tal de realitzar unacerca més detallada.
 9. 9. OPAC – Resultats de la cercaDesprés de realitzar la cerca, el número deresultats apareix a la part superior de lapantalla.
 10. 10. OPAC – Resultats de la cercaPer defecte, els resultats apareixen ordenats tal icom s’ha establert a la configuració. Per tal demodificar-ho, cal clicar a la part superior dreta.
 11. 11. OPAC – Resultats de la cercaSota cada títol apareixen els camps amb lainformació bàsica del registre.També podem veure la disponibilitat delsexemplars associats al registre.
 12. 12. OPAC – Resultats de la cercaA continuació del número de resultats de lacerca, el sistema suggereix altres cerquesrelacionades que ens poden ajudar a completarla informació trobada.
 13. 13. OPAC – Resultats de la cercaSi voleu filtrar els resultats de lacerca, podeu fer-ho mitjançantla opció “Refina la teva cerca”, ala part superior esquerra de lapantalla.Es pot filtrar perdisponibilitat, autor, matèries, etc.
 14. 14. OPAC – Resultats de la cercaPots subscriure’t a la cerca mitjançant un canalRSS que et permetrà veure qualsevol nou ítemque s’afegeixi corresponent a la teva àread’interès.
 15. 15. OPAC – Registre bibliogràficQuan cliquem sobre un dels títols del llistat deresultats, obtindrem el detall del registrebibliogràfic
 16. 16. OPAC – Registre bibliogràficEl primer element és el títol i a continuació elsautors.
 17. 17. OPAC – Registre bibliogràficSi hi ha registre d’autoritats associat, hi aniremclicant sobre la lupa que apareix al costat delnom
 18. 18. OPAC – Registre bibliogràficSi teniu activada l’opció, al camp tipus dematerial veureu la icona corresponent
 19. 19. OPAC – Registre bibliogràficA continuació, hi ha la descripció del registreque esteu consultant.
 20. 20. OPAC – Registre bibliogràficI seguidament, hi ha les matèries, que sónenllaçables per tal de recuperar altres materialssimilars.
 21. 21. OPAC – Registre bibliogràficLa lupa que hi ha continuació de la matèriaporta al registre d’autoritat
 22. 22. OPAC – Registre bibliogràficSi el registre conté sumari, apareixerà acontinuació de les matèries.En cas que existeixi etiqueta 856, l’enllaçapareixeria abans del sumari.
 23. 23. OPAC – Registre bibliogràficSi el registre forma part d’una llista pública,apareixerà l’enllaç a dita llista.
 24. 24. OPAC – Registre bibliogràficEn les pestanyes que hi ha a continuaciótrobarem la informació dels exemplars:
 25. 25. OPAC – Registre bibliogràficA les notes de títol veurem tota la informaciócontinguda a les etiquetes 5xx.Si hi ha comentaris o imatges associadesles veurem a les següents pestanyes.
 26. 26. OPAC – Registre bibliogràficA la dreta dels detalls bibliogràfics hi ha unasèrie d’opcions.En primer lloc, un conjunt de botons quefaciliten la navegació entre els resultats de lacerca
 27. 27. OPAC – Registre bibliogràficSota la opció “Guarda el registre” trobaràs unasèrie de formats disponibles.
 28. 28. OPAC – Registre bibliogràficPer canviar el format de visualització del registrea un format MARC o ISBD clica a les opcions quetrobaràs a la part superior del registre.
 29. 29. OPAC – Carret i llistatUn carret és un lloc d’emmagatzematgetemporal per als registres que vols recuperardurant la sessió, és a dir, que una vegada surtisde l’OPAC o tanquis el navegador perdràs elsítems del carret.Un llistat és una localització més permanent perguardar registres.
 30. 30. OPAC – LlistatsEls usuaris poden gestionar els seus propisllistats anant a la secció “Els meus llistats” delseu compte.
 31. 31. OPAC – LlistatsMitjançant la opció “Nou llistat” els usuaris poden crearnous llistats. Des del llistat de resultats també podem crearnous llistats mitjançant la opció
 32. 32. OPAC – LlistatsL’usuari pot triar si vol crear un llistat público privat:1) Un llistat privat el gestiona el propiusuari i només ell pot veure’l2) Un llistat públic el pot veure tothom perònomés el pot gestionar l’usuari que l’hacreat.
 33. 33. OPAC – LlistatsPer afegir registres als llistats o podem ferdes del llistat de resultats o des del registrebibliogràfic.
 34. 34. OPAC – LlistatsPer afegir diversos registres a la vegada a unllistat, els seleccionem tots i cliquem “Afegira”. Per afegir-ne un de sol, des del registrebibliogràfic, utilitzarem la opció “Guarda alsteus llistats”
 35. 35. OPAC – LlistatsPer veure el contingut dels llistats, noméscal clicar el botó “Llistats” i seleccionar elllistat que ens interessi:
 36. 36. OPAC – LlistatsEl contingut del llistat es veu de formasimilar als resultats de la cerca, però afegeixopcions diferents a la part superior de lapàgina
 37. 37. OPAC – LlistatsPodem utilitzar aquestes opcions per descarregar elllistat, enviar-lo per correu electrònic, imprimir-lo o ferreserves.- Per fer reserves, selecciona un o més registres i clica“Reserva”- Per descarregar-lo, clica “Descarrega el llistat” i tria’n elformat- Per enviar-lo per mail, cal clicar “Envia el llistat” i omplirles dades del formulari.
 38. 38. OPAC – Gestió dels llistatsUn cop guardats els llistats, els usuaris poden gestionar-los.Clicant “Llistats” podem editar o eliminar llistats, clicant laopció corresponent:
 39. 39. OPAC – Gestió dels llistatsPer editar la llistat de títols o ordenar-los, cliquem “Edita”Quan cliquem “Elimina” el sistema sempreens en demana confirmació.
 40. 40. OPAC – CarretEls registres bibliogràfics es poden afegir alcarret des del llistat de resultats o des delmateix registre bibliogràfic.A la pàgina de resultats:
 41. 41. OPAC – CarretPer afegir diversos títols al carret, calseleccionar-los i clicar “Afegir a”Des del registre bibliogràfic:
 42. 42. OPAC – CarretUna vegada afegits els registres alcarret, pots gestionar-ne elcontingut, clicant “Carret” en qualsevolmoment de la sessió.
 43. 43. OPAC – CarretEl contingut del carret s’obrirà en una novafinestra del navegador
 44. 44. OPAC – CarretDes d’aquesta finestra tenim diferentsopcions per gestionar el carretMés detalls  clicant aquesta opció obtindrem informacióaddicional dels registres (ISBN, matèries, editor, notes, etc.)Envia  per enviar el contingut del carret per correuelectrònic. Una nova finestra te’n demanarà les dades
 45. 45. OPAC – ReservesEls usuaris poden fer reserves via web si estan autenticats.Si l’ítem es pot reservar, apareixerà la icona a diversos llocs:- Quan veiem un llistat o els resultats d’una cerca, podemreservar varis ítems seleccionant-los i clicant “Reserva”
 46. 46. OPAC – Reserves- També veiem aquesta opció sota de cadascun delsregistres que es poden reservar
 47. 47. OPAC – Reserves- Si estem veient un únic registre, aleshores la opció de fer-ne una reserva ens apareixerà al menú de la dreta
 48. 48. OPAC – ReservesSigui quina sigui la opció utilitzada, a continuacióapareixerà una pantalla de confirmació de la reserva1. Clica la casella dels ítems que voldries reservar2. El títol inclou en enllaç als detalls del registre3. La data d’inici permet a l’usuari reservar ítems mésendavant4. Si la introduïm, el sistema afegirà una data decancel·lació de la reserva
 49. 49. OPAC – Reserves5. L’usuari pot especificar si vol un exemplar concret o elproper disponibleSi seleccionem una còpia específica, caldrà especificarquina6. Finalment, l’usuari pot triar on li agradaria recollirl’exemplar.Un cop clicada la opció “Reserva”, l’usuari les podràconsultar al seu compte.
 50. 50. OPAC – ComentarisEls usuaris poden deixar comentaris relatiusals registres, que un bibliotecari hauràd’aprovar.
 51. 51. OPAC – ComentarisPer afegir comentaris a un registre cal estarautenticat al sistema.Una vegada deixat el comentari, l’usuari el veuràcom a pendent d’aprovació i la resta d’usuaris noel veuran.
 52. 52. OPAC – ComentarisUn cop aprovat, els altres usuaris veuran elcomentari amb el nom de l’usuari que l’hapublicat.
 53. 53. OPAC – El meu compteDes de l’OPAC els usuaris autenticats al sistemapoden accedir al seu compte. Un copautenticats, el sistema ens porta al resum delnostre compte:
 54. 54. OPAC – El meu compteDes de la pestanya “El meu resum”, els usuaris poden veure totsels ítems que tenen en préstec i destacats en vermell els que jahaurien d’haver retornat.En cas que hi hagi sancions, ho veuran a la última columna
 55. 55. OPAC – El meu compteClicant sobre la pestanya “Vençut” veuran només els exemplarsque tenen en préstec i que han vençut
 56. 56. OPAC – El meu compteI clicant sobre la pestanya “Reserves” veuran els ítems que tenenreservats. Els exemplars que ja poden recollir estan destacats engrocEls usuaris podencancel·lar les sevesreserves una a una osuspendre-les totes finsuna data oindefinidament.
 57. 57. OPAC – El meu compte.Alertes per l’usuariEls usuaris poden veure una sèrie d’alertes quanaccedeixin al seu compte:
 58. 58. OPAC – El meu compteLes meves dadespersonals:Els usuaris poden accedira un formulari en el queregistrar les seves dadesde contacte.Els bibliotecaris rebreuuna alerta d’aquestscanvis i podreu aprovar-ne la modificació.
 59. 59. OPAC – El meu compteCanvi de contrasenyaEls usuaris poden modificar la seva contrasenya des de lapàgina del seu compte, mitjançant un formulari estàndard.
 60. 60. OPAC – El meu compteEl meu historial de cerquesL’historial de cerques és un registre de totesles cerques realitzades per l’usuari. Pot sereliminat per l’usuari en qualsevol momentclicant “Elimina l’historial de cerca”
 61. 61. OPAC – El meu compteEl meu historial de cerquesTambé es pot eliminar l’historial de cerques enqualsevol moment clicant la creu vermella queapareix al costat del nom quan l’usuari estàautenticat al sistema.
 62. 62. OPAC – El meu compteEl meu historial de lecturesL’usuari veu tot l’historial de préstecs que hatingut amb la biblioteca.
 63. 63. OPAC – El meu compteEls meus suggeriments de compraAquesta pestanya mostra tots elssuggeriments de compra que l’usuari ha fet ala biblioteca i el seu estat
 64. 64. OPAC – El meu compteEls meus llistatsDes d’aquesta pestanya els usuaris podenrevisar els llistats públics i crear o editar elsseus llistats privats
 65. 65. OPAC – Suggeriments decompraQuan l’usuari no ha trobat cap resultat en laseva cerca, apareixerà una opció que permetràrealitzar un suggeriment de compra.
 66. 66. OPAC – Suggeriments decompraTambé en tindrà la opcióa la pestanya “Els meussuggeriments decompra” dins el seucompte.Clicant qualsevol de lesopcions, apareixerà unformulari on l’usuarihaurà de registrar lesdades de l’ítem que volque es compri
 67. 67. OPAC – Suggeriments decompraEl Títol és camp obligatori en aquestformulari.Un cop registrades les dades i enviat elformulari, les dades queden gravades almòdul d’adquisicions de Koha per tal que elsbibliotecaris les gestionin.
 68. 68. Koha – OPACMuchas gracias!info@orex.es

×