Koha catalogació

1,223 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,223
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
342
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Koha catalogació

 1. 1. CATALOGACIÓRegistres bibliogràficsA Koha, el registre bibliogràfic conté la principal informacióde l’ítem: títol, autor, ISBN, etc. Aquesta informaciós’emmagatzema a Koha en format MARC. Un cop guardadaaquesta informació, es poden afegir exemplars o fons.
 2. 2. CATALOGACIÓRegistres bibliogràficsEl registres a Koha es poden afegir mitjançant còpia omanualment. En cas que vulguis catalogar un ítem, utilitzauna plantilla en blanc. Clicant “Nuevo registro”Selecciona la plantilla en la que volsbasar la catalogació
 3. 3. CATALOGACIÓCatalogació per còpiaSi vols catalogar un registre basant la catalogació en elregistre bibliogràfic d’una altra biblioteca, clica “BúsquedaZ39.50”Podeu configurar elscatàlegs de cerca a l’àread’admin del Z39.50
 4. 4. CATALOGACIÓCatalogació per còpiaDels resultats podeu veure el registre MARC o la fitxa delsregistres i importar-los a Koha.
 5. 5. CATALOGACIÓCatalogació per còpiaClicant sobre qualsevol dels títols, apareixerà l’opció deprevisualitzar el registre i importar-lo.En cas de no localitzar el títol desitjat, al final de la pàgina elsistema et dóna la opció de provar una nova cerca
 6. 6. CATALOGACIÓCreació d’un registreUna vegada obert un formulari en blanc o importat unregistre via z39.50, apareixerà un formulari per continuarcatalogant.
 7. 7. CATALOGACIÓCreació d’un registreHi ha alguns camps que no són editables perquè són campsd’autoritats. Apareix un cadenat.En aquest cas, calclicar la icona a ladreta del camp percercar una autoritatja existent en elnostre catàleg.
 8. 8. CATALOGACIÓAutoritatsDel llistat de resultats, triem l’autoritat que volem afegir alregistre clicant “Elija” per afegir-la al camp corresponent.
 9. 9. CATALOGACIÓCreació d’un registrePer duplicar un camp clica a la icona de “repetir aquestaetiqueta” situada a la dreta de l’etiqueta.Per moure subcamps i posar-los en l’ordre correcte noméscal clicar la fletxa a l’esquerra del camp
 10. 10. CATALOGACIÓCreació d’un registrePer duplicar un subcamp clica a la icona de “repetir aquestaetiqueta” situada a la dreta del subcamp.Podem eliminar un subcamp o una etiqueta clicant la icona ala dreta del camp o subcamp.
 11. 11. CATALOGACIÓCreació d’un registreSi vols obrir l’edició assistida per algun dels camps, clica laicona a la dreta del camp.
 12. 12. CATALOGACIÓCreació d’un registreAlguns camps fixos tenen editors que canviaran en funció deltipus de material que estiguis catalogant (per exemple elcamp 006 i el 008)
 13. 13. CATALOGACIÓCreació d’un registreUn cop hagis introduït tota la informació clica “Guardar” a lapart superior del registre i tria si vols guardar i veure elregistre o continuar afegint/editant exemplars al registre
 14. 14. CATALOGACIÓRegistres analíticsLa catalogació analítica crea registres bibliogràficsseparats pels articles, capítols, seccions, etc., que estroben dins un recurs més ampli com un llibre o unarticle dins una revista o diari. En la catalogació analítica,tot i que es crea un registre bibliogràfic per cada títol,físicament no es troba separat de l’ítem que l’allotja.
 15. 15. CATALOGACIÓRegistres analíticsA Koha, si volem crear registres analítics, un cop catalogat elregistre analític, cliquem “Editar” des de la visualització normaldel registre i seleccionem “Enlace a ítem”
 16. 16. CATALOGACIÓRegistres analíticsA la pantalla que apareix a continuació, cal que introduïm elcodi de barres de l’ítem que volem enllaçar al registre.
 17. 17. CATALOGACIÓRegistres analíticsUn cop introduït el codi de barres, apareixerà un missatge deconfirmacióEl registre tindrà ara elcamp 773 degudamentemplenat per completarl’enllaç
 18. 18. CATALOGACIÓRegistres analíticsSi has enllaçat un registre bibliogràfic de forma incorrecta, potseliminar l’enllaç editant l’ítem del registre analític. Per fer-ho,ves al registre analític i clica “Editar”. Selecciona “Editar ítems”.A l’esquerra de cada ítem hi ha dues opcions:
 19. 19. CATALOGACIÓRegistres analíticsClica “Editar en servidor” per editar l’ítem en el registre bibliogràficClica “Desvincular” per eliminar el camp 773 i l’enllaç entre el registre analític i elregistre que l’allotja.Per veure tots els ítems vinculats a un registre “host”, fes una cerca pel registre iclica a la pestanya “Analíticas” a l’esquerra del registre
 20. 20. CATALOGACIÓEdició de registresPer editar un registre clica “Editar registro” des de la pàgina deresultats o des del propi registre bibliogràfic
 21. 21. CATALOGACIÓEdició de registresEl registre s’obriràen l’editor MARC.
 22. 22. CATALOGACIÓEdició de registresL’alternativa ésbuscar mitjançantZ39.50 un registremés complet persuperposar-lo al teuregistre. Per fer-ho,clica “Reemplazarregistro vía Z39.50”des del menú“Editar”
 23. 23. CATALOGACIÓEdició de registresUn cop clicat, s’obrirà una finestra decerca via Z39.50 per buscar en altresbiblioteques el registre en qüestió.Una vegada fets els canvis pertinentsclica “Guardar” a l’esquerra del’editor.També pots utilitzar el menú “Editar”per afegir una imatge de la cobertaseleccionant “Cargar imagen”
 24. 24. CATALOGACIÓDuplicar registresEn cas que no trobis el registre quevols catalogar via Z39.50, pots crearun duplicat d’un registre similar ieditar les parts necessàries per tal decrear un nou registre. Per duplicar unregistre clica “Editar como nuevo(duplicar)” des del menú “Editar” delregistre bibliogràfic.S’obrirà un nou registre MARC ambels camps amb la informació delregistre bibliogràfic original.
 25. 25. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarA Koha cada registre bibliogràfic pot tenir un o mésexemplars adjunts. Cada exemplar inclouinformació de la còpia física que té la biblioteca.
 26. 26. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarDesprés de guardar un nou registre bibliogràfic, el sistema etredireccionarà a un registre d’exemplar en blanc per tal quepuguis adjuntar un exemplar al registre bibliogràfic.També pots clicar “Agregar/Editar ítems” des del resultat de lacerca al mòdul de catalogació
 27. 27. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarO pots afegir un nou exemplar en qualsevol moment clicant“Nuevo” en el registre bibliogràfic i seleccionar “Nuevo ítem”Apareixerà el formularid’edició del registre
 28. 28. CATALOGACIÓRegistres d’exemplar
 29. 29. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarCom a mínim, si tens pensat fer circular l’exemplar, caldriaomplir els següents camps:2. Tipus de classificacióa. Localització permanentb. Localització actualo. Topogràficp. Codi de barresv. Cost, preu de reemplaçamenty. Tipus d’ítem a Koha
 30. 30. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarA continuació del formulari de creació d’exemplar, hi ha 3opcions per afegir exemplars:- Clica “Agregar ítem” si vols afegir una còpia- “Agregar y duplicar” si vols afegir l’exemplar i obrir un nouformulari amb els mateixos valors que l’anterior- “Agregar múltiples copias”, que et preguntarà quantes còpies iafegirà el número de còpies indicat afegint +1 al codi debarres per tal que aquest sigui únic.
 31. 31. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarPodem editar exemplars de diverses maneres:- Clicar “Editar” i “Editar ítems” des del registre bibliogràficS’obrirà un llistat d’exemplars i clicant“Editar” a l’esquerra de l’exemplar aeditar s’obrirà el formularicorresponent.
 32. 32. CATALOGACIÓRegistres d’exemplar- També podem Clicar “Editar ítems” des de la pestanyad’”Ítems”
 33. 33. CATALOGACIÓRegistres d’exemplar- Clicant “Editar” i “Editar ítems in batch”S’obrirà l’eina de modificaciód’exemplars en lot on potseditar tots els ítems delregistre en lot
 34. 34. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarACTUALITZACIÓ RÀPIDA D’ESTATUSD’EXEMPLARSovint el personal de circulaciónecessita canviar l’estatus d’unexemplar a Perdut o Danyat. Per fer-ho, no és necessari editar el registred’exemplar complet.Clicant el codi de barres del registredes de la pantalla de devolució, perexemple, obrirem un resum del’exemplar
 35. 35. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarACTUALITZACIÓ RÀPIDA D’ESTATUS D’EXEMPLARDes d’aquesta visualització podem marcar un exemplarcom a perdut o danyat, canviant l’estat corresponent desdel menú desplegable.
 36. 36. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarINFORMACIÓ DE L’EXEMPLARA l’esquerra de cada registre bibliogràfic hi ha una pestanyaque permet veure els exemplars.Clicant aquesta pestanya, obtindrem informació bàsica delsexemplars. Si l’ítem s’ha adquirit mitjançant el mòduld’adquisicions, a la secció “Historial” inclourà informació dela comanda
 37. 37. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarMOURE EXEMPLARSPodem moure exemplarsd’un registre bibliogràfic aun altre utilitzant la opció“Adjuntar ítem”.Ves al registre bibliogràfic alque vols adjuntar-lil’exemplar i tria “Adjuntarítem” des del menú “Editar”
 38. 38. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarMOURE EXEMPLARSIntrodueix el codi de barres de l’exemplar quevulguis moure i clica “Seleccionar”.
 39. 39. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarELIMINAR EXEMPLARSHi ha diverses maneresd’eliminar exemplars. Sinomés cal esborrar unexemplar, pots fer-hoobrint la pàgina dedetall del registrebibliogràfic i clicant“Editar” a la partsuperior del registre.Des d’allà cal triar“Editar ítems”
 40. 40. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarELIMINAR EXEMPLARSApareixerà un llistat d’exemplars i al costat de cadascun d’ells laopció “Borrar”. Clica aquest enllaç i, si l’ítem no està prestat,s’eliminarà.
 41. 41. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarELIMINAR EXEMPLARSSi saps que cap dels exemplarsestà en préstec, pots triar laopció “Eliminar todos losítems” al menú “Editar” is’eliminaran tots els exemplarsdel registre.
 42. 42. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarHISTORIAL DE CIRCULACIÓ D’UNÍTEM ESPECÍFICCada registre bibliogràfic manté unhistorial de circulació (amb o sensela informació de l’usuari, depenentde la configuració), però cadaexemplar té també la seva pròpiapàgina d’historial. Per veure’l, clicaa la pestanya “Ítems” a l’esquerradel registre que estàs consultant.
 43. 43. CATALOGACIÓRegistres d’exemplarHISTORIAL DE CIRCULACIÓ D’UN ÍTEM ESPECÍFICSota l’encapçalament “Historial” hi ha un link que diu “Verhistorial de circulación del ítem”. Aquest enllaç obrirà unapàgina d’historial diferent a la que veiem des del registrebibliogràfic
 44. 44. CATALOGACIÓAUTORITATSPer afegir un nou registre d’autoritat, tria el tipus d’autoritat almenú “Nueva autoridad”
 45. 45. CATALOGACIÓAUTORITATSEl formulari queapareix et permetràafegir tots els detallsnecessaris, referentsal registre d’autoritat.
 46. 46. CATALOGACIÓAUTORITATSPer expandir els camps que estan amagats, clica sobre eltítol i apareixeran els subcamps. Per utilitzar l’ajuda a l’ediciódel camp, simplement clica els punts suspensiu (...) a la dretadel camp.
 47. 47. CATALOGACIÓAUTORITATSPer duplicar un camp o subcamp, clica la icona a la dreta delcamp.
 48. 48. CATALOGACIÓAUTORITATSQuan enllacis autoritats amb altres encapçalaments, potsutilitzar el cercador d’autoritats clicant els punts suspensiusa la dreta del camp.
 49. 49. CATALOGACIÓAUTORITATSPots cercar el registre d’autoritat amb el que vols enllaçar.Si no trobes l’autoritat aenllaçar, clica a “Createnew” i afegeixl’autoritat necessària.Aquest formulari tambépermet que triïs el tipusde relació entreambdues autoritats.
 50. 50. CATALOGACIÓAUTORITATSCERCA D’AUTORITATS:Des de la pàgina d’autoritats pots cercar termes existents iels registres bibliogràfics que hi ha enllaçats.Des dels resultats veuràs el registre d’autoritat, quantsregistres bibliogràfics té enllaçats i podràs eliminar elregistre en cas que no tingui cap registre enllaçat
 51. 51. CATALOGACIÓAUTORITATS
 52. 52. CATALOGACIÓAUTORITATSClicant a “Detalle” s’obrirà el registre d’autoritat complet itindràs possibilitat d’editar-lo.
 53. 53. CATALOGACIÓAUTORITATSSi l’autoritat està relacionat amb altres mitjançant “Vegeutambé”, veureu les autoritats relacionades a la vista resum ipodreu clicar-ne el títol per fer una cerca de l’autoritatenllaçada
 54. 54. CATALOGACIÓAUTORITATSEDICIÓ D’AUTORITATS: Els registres d’autoritat es podeneditar clicant “Detalle” des del resultat de la cerca i, un copobert el registre corresponent, “Editar”
 55. 55. CATALOGACIÓAUTORITATSUn cop fets els canvisnecessaris, clica “Guardar”.Per eliminar un registred’autoritat primer cal quet’asseguris que no té capregistre bibliogràficenllaçat. Si no s’utilitza encap registre bibliogràfic,apareix la opció “Borrar” ala dreta del registre en elllistat de resultats de lacerca.

×