Els sentits

9,218 views
11,187 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,218
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6,167
Actions
Shares
0
Downloads
48
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Els sentits

 1. 1. E L S Estímuls i respostes: Ò R G A N S D E L S S E N T I T S
 2. 2. Els receptors sensorials El receptors sensorials són estructures que contenen cèl·lules especialitzades en detectar determinats tipus de variacions del medi ambient  Quan aquestes variacions superen un determinat valor (llindar) originen un impuls nerviós que es transmet a través de les neurones. Aquestes variacions són els " estímuls “ que ja hem vist en estudiar el Sistema Nerviós.
 3. 3. Els receptors sensorials Localització del receptor Sensacions que transmeten MECANORECEPTORS pell tacte i pressió músculs i articulacions posició i moviment vestíbul de l'orella posició i moviment cargol de l'orella audició vísceres distensió TERMORECEPTORS pell calor i fred FOTORECEPTORS retina de l'ull visió QUIMIORECEPTORS mucosa olfactòria (nas) olfacte papil·les gustatives (llengua) gust NOCICEPTORS pell dolor somàtic superficial músculs i articulacions dolor somàtic profund vísceres, venes, artèries dolor visceral
 4. 4. La vista Ens permet captar les formes els colors, les llums, les mides i el moviment del nostre entorn.
 5. 5. La visió La llum reflectida en els objectes travessa la còrnia i l’humor aquós i arriba al cristal·lí que és acomodat pels músculs ciliars per a projectar correctament la imatge a la retina. Sobre la retina es forma una imatge real, més petita que l’objecte i invertida. Posteriorment el cervell interpreta la imatge en la seva posició natural.
 6. 6. La visió Vídeo <ul><li>Els cons són més sensibles a estímuls d’alta intensitat i responsables de la visió en color </li></ul><ul><li>Els bastons són més sensibles a estímuls de baixa intensitat i responsables de la visió en blanc i negre </li></ul>Els fotoreceptors estimulats per la llum formen part de la retina de l’ull.
 7. 7. Alteracions de la vista <ul><li>Miopia . </li></ul><ul><li>Hipermetropia . </li></ul><ul><li>Astigmatisme . </li></ul><ul><li>Cataracta . És una opacitat total o parcial del cristal·lí. </li></ul><ul><li>P resbícia o vista cansada . </li></ul><ul><li>C onjuntivitis . </li></ul><ul><li>Ce guesa . Incapacitat per veure. </li></ul>Inflamació de la conjuntiva ocular degut a una infecció, reacció al·lèrgica o ferida. La conjuntiva és una capa mucosa, transparent, humida i amb molts vasos que recobreix la part interior de les parpelles i la part anterior del globus ocular menys la còrnia. Incapacitat progressiva de l'ull per enfocar els objectes propers que generalment es manifesta a partir dels 40 anys. Defecte de la refracció ocular a causa d'una alteració de la curvatura de la còrnia. Provoca una visió distorsionada i borrosa que varia segons es tracti de línies verticals, horitzontals o inclinades. Defecte de la refracció ocular que situa les imatges darrera de la retina. La principal causa és una mida anormal del globus ocular. Altres causes són anomalies de la còrnia o del cristal·lí. El símptoma és que la visió propera és borrosa. Defecte de la refracció ocular que situa les imatges davant de la retina. La principal causa és una mida anormal del globus ocular. Altres causes són anomalies de la còrnia o del cristal·lí. El símptoma és que la visió llunyana és borrosa.
 8. 8. Alteracions de la vista Vídeo
 9. 9. L’oïda i l’equilibri L’oida permet percebre ones sonores El so arriba per l’orella externa fins el timpà, que vibra en rebre el so, la vibració  cadena d’ossets  membrana de la finestra oval (orella interna). El líquid del cagol (endolinfa) transmet el moviment a les cèlul·les sensitives  impuls nerviós  nervi auditiu  cervell
 10. 10. L’oïda i l’equilibri A l’orella interna hi ha el laberint membranós (urticle i sàcul) i els 3 canals semicirculars (3D) plens d’endolinfa. Amb el moviment el líquid es desplaça pels canals i estimula els receptors sensitius que envien informació al cervell.
 11. 11. La transmissió del so El so és captat pel pavelló auditiu fins arribar al timpà, que vibra. La cadena d’ossets amplifica les vibracions i aquestes arriben a la finestra oval  Transmet les vibracions al fluid intern de la còclea. Les cèl·lules sensorials s’estimulen pel moviment del líquid a l’interior de la còclea, i el nervi acústic envia al cervell els impulsos nerviosos produïts per les cèl·lules sensorials. Vídeo
 12. 12. El gust Vídeo A la llengua hi ha 4 mena de receptors que són estimulats per les substàncies dolces, salades, àcides i amargues.
 13. 13. Alteracions de la vista La llengua és un múscul que està recobert per 10.000 papil·les gustatives. Les papil·les contenen botons gustatius on hi trobem les cèl·lules quimioreceptores.
 14. 14. L’olfacte Vídeo Ens permet detectar substàncies químiques que transporta l’aire. Podem diferenciar fins a 10.000 olors. La pituïtària groga està formada per cèl·lules de suport i les cèl·lules olfactives (quimioreceptors) de les quals n’hi trobem 20 milions. Els axons d’aquestes cèl·lules travessen l’etmoides i penetren a l’interior del crani fins al bulb olfactiu. D’aquí anirà al lòbul temporal del cervell.
 15. 15. El tacte <ul><li>És la percepció de la forma, grandària, rugositat i pes dels objectes. </li></ul><ul><li>Hi ha terminacions nervioses lliures i diferents tipus de corpuscles a la pell encarregats de captar sensacions i enviar-les al cervell: </li></ul><ul><li>C. Krause: Sensasions tèrmiques </li></ul><ul><ul><li>C. Ruffini: Sensacions tèrmiques </li></ul></ul><ul><ul><li>C. Meissner: Pressió lleugera </li></ul></ul><ul><ul><li>C. Pacini: Pressió elevada </li></ul></ul><ul><ul><li>Terminacions nervioses lliures: Dolor </li></ul></ul>Vídeo
 16. 16. Resum
 17. 17. Per saber –ne més… <ul><li>http://www2.gobiernodecanarias.org/educacion/17/WebC/eltanque/lossentidos/organosdelossentidos_p.html </li></ul><ul><li>Web interactiva amb informació sobre els cinc sentits. </li></ul><ul><li>http :// recursos.cnice.mec.es /biosfera/ alumno /3ESO/ Relacor / activ _coord16.htm </li></ul><ul><li>Il·lusions òptiques </li></ul><ul><li>http :// recursos.cnice.mec.es /biosfera/ alumno /3ESO/ Relacor / activ _coord17.htm </li></ul><ul><li>http :// recursos.cnice.mec.es /biosfera/ alumno /3ESO/ Relacor / activ _coord18.htm </li></ul><ul><li>Jocs i tests relacionats amb els cinc sentits. </li></ul><ul><li>http://www.xtec.cat/~ajimeno/cn3eso/13organssentits/13organssentits.htm </li></ul><ul><li>Unitat didàctica sobre els òrgans dels sentits i activitats interactives sobre el tema. </li></ul>

×