2009 01 27, Regelsprincipes Tbv Frieslandbank

339 views

Published on

Regels en principes verhaal voor de Frieslandbank in Zwolle.

Naar het Nederlands vertaalde versie van mijn Pecha Kucha presentatie over dit onderwerp.

Met een paar slides die helpen het in een organisatie toe te passen.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
339
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • 2009 01 27, Regelsprincipes Tbv Frieslandbank

  1. 1. Waarom in principe regels overbodig zijn
  2. 2. 1 Kind
  3. 3. 2 Kind
  4. 4. 3 Kind
  5. 5. 4 Ik
  6. 6. Makkelijk omzeilbaar Reactief Controleren Dekken een punt af 5 Regels
  7. 7. Vergen nadenken Proactief Dekken een vlak af Leiden 6 Principes
  8. 8. 7 Intentionally left blank. I used an overhead projector to show the difference between rules and principles by filling a square (span of control) with a lot of little dots (rules, easy but tedious to do) and about 10 pieces of a puzzle (harder, you have to think, remains a challenge). Afterwards I show that a small change in the square (span of control) would mean a lot of rules to be changed and very little principles.
  9. 9. 8 Intentionally left blank. I used an overhead projector to show the difference between rules and principles by filling a square (span of control) with a lot of little dots (rules, easy but tedious to do) and about 10 pieces of a puzzle (harder, you have to think, remains a challenge). Afterwards I show that a small change in the square (span of control) would mean a lot of rules to be changed and very little principles.
  10. 10. 9 Intentionally left blank. I used an overhead projector to show the difference between rules and principles by filling a square (span of control) with a lot of little dots (rules, easy but tedious to do) and about 10 pieces of a puzzle (harder, you have to think, remains a challenge). Afterwards I show that a small change in the square (span of control) would mean a lot of rules to be changed and very little principles.
  11. 11. 10 Intentionally left blank. I used an overhead projector to show the difference between rules and principles by filling a square (span of control) with a lot of little dots (rules, easy but tedious to do) and about 10 pieces of a puzzle (harder, you have to think, remains a challenge). Afterwards I show that a small change in the square (span of control) would mean a lot of rules to be changed and very little principles.
  12. 12. 11 Intentionally left blank. I used an overhead projector to show the difference between rules and principles by filling a square (span of control) with a lot of little dots (rules, easy but tedious to do) and about 10 pieces of a puzzle (harder, you have to think, remains a challenge). Afterwards I show that a small change in the square (span of control) would mean a lot of rules to be changed and very little principles.
  13. 13. 12 Intentionally left blank. I used an overhead projector to show the difference between rules and principles by filling a square (span of control) with a lot of little dots (rules, easy but tedious to do) and about 10 pieces of a puzzle (harder, you have to think, remains a challenge). Afterwards I show that a small change in the square (span of control) would mean a lot of rules to be changed and very little principles.
  14. 14. 14 Bijvoorbeeld Wegenverkeerswet 1994 (Tekst geldend op: 17-06-2008)‏ Artikel 2 1. De krachtens deze wet vastgestelde regels kunnen strekken tot: a. het verzekeren van de veiligheid op de weg; b. het beschermen van weggebruikers en passagiers; c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. Wet
  15. 15. 13 Wet Straßenverkehrs-Ordnung § 1 Grundregeln (1) Die Teilnahme am Straßenverkehr erfordert ständige Vorsicht und gegenseitige Rücksicht. (2) Jeder Verkehrsteilnehmer hat sich so zu verhalten, daß kein Anderer geschädigt, gefährdet oder mehr, als nach den Umständen unvermeidbar, behindert oder belästigt wird. www.gesetze-im-internet.de
  16. 16. 15 Hoe Wat
  17. 17. 16 Baas
  18. 18. 17 Medewerker
  19. 19. 18 Expliciet
  20. 20. 19 Zelf?
  21. 21. 20 Waarom in principe regels overbodig zijn
  22. 22. Bijvoorbeeld <ul><li>We vertrouwen onze klant </li></ul><ul><li>Omzet is leuk, marge is beter </li></ul><ul><li>Kostenbewust </li></ul><ul><li>Klantvriendelijk </li></ul>
  23. 23. Zo kom je er <ul><li>Beginnetje jatten </li></ul><ul><li>Verder zelf maken (da's werk)‏ </li></ul><ul><ul><li>Doel: +/- 7 hoofdprincipes </li></ul></ul><ul><ul><li>Paar regels/situaties uitdiepen </li></ul></ul><ul><ul><li>Principe opstellen en tekstueel aan schaven tot je het zelf kunt onthouden </li></ul></ul><ul><ul><li>Accorderen (optioneel)‏ </li></ul></ul><ul><ul><li>Versie 1 publiceren </li></ul></ul><ul><ul><li>Feedback ontvangen </li></ul></ul><ul><ul><li>Uitgebreidere versie 2 publiceren </li></ul></ul>
  24. 24. Formaat <ul><li>Oneliner </li></ul><ul><ul><li>Om er over te kunnen praten </li></ul></ul><ul><li>Principe </li></ul><ul><ul><li>Volledige tekst met iets meer nuance </li></ul></ul><ul><li>Rationale (bullets)‏ </li></ul><ul><ul><li>De reden </li></ul></ul><ul><ul><li>Waar komt het vandaan? </li></ul></ul><ul><li>Consequenties (bullets)‏ </li></ul><ul><ul><li>Moet er iets veranderen? </li></ul></ul><ul><ul><li>Impact </li></ul></ul><ul><li>Eigenaar (optioneel)‏ </li></ul><ul><ul><li>Aanspreekpunt </li></ul></ul>
  25. 25. Diagram
  26. 26. Simpel?

  ×