Waarde en waarheid van sociale media in crisistijd

1,988
-1

Published on

Presentatie voor Communicatiekring Nijmegen en Arnhem over Waarde en Waarheid van sociale media in crisistijd, aan de hand van praktijkvoorbeelden en waarnemingen.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,988
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
27
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Bijna 118.000 tweets over de brand op het industriegebied Moerdijk. De volgende selectie is toegepast * tweets verschenen tussen het moment dat de brand uitbrak, 5 januari 2010, 14:27 uur en 8 januari 2010 23:59 uur. * tweet bevat minimaal één van de volgende trefwoorden (met en zonder # hashtag): - Moerdijk - Moerdijkbrand - brandmoerdijk - vuurbal - sirenes - luchtalarm - rampenzender - gifwolk - crisis.nl - “chemie-pack” - “ramen en deuren” - blusdeken
 • In een huis in het Utrechtse dorp Tienhoven zijn twee dode kinderen gevonden. Volgens de politie zijn het twee jongens van 3 en 4; ze werden gevonden door hun vader. "Rond 18.30 uur kregen we de melding dat de vader thuis was gekomen en zijn twee kinderen levenloos had aangetroffen", zegt een woordvoerder van de politie. "Hij heeft direct eerste hulp verleend, 112 gebeld, maar dat mocht helaas allemaal niet meer baten.“ Hoe de kinderen om het leven zijn gebracht, wil de politie nog niet zeggen.
 • Veel informatie terug te vinden in publicaties: interviewbundels, bundel “Als het op communiceren aankomt” over crisiscommunicatie en op de website www.burgemeesters.nl
 • 22 januari 2011 De locatie Amersfoort Lichtenberg van het Meander Medisch Centrum evacueert zaterdagavond ruim 170 patiënten.
 • 18 januari 2011. De explosie in een flat aan de Argostraat in Alphen aan den Rijn in december is veroorzaakt door de bewoner, die zelfmoord wilde plegen. Dat heeft de politie dinsdag laten weten op basis van het onderzoek. Onderzoek heeft uitgewezen dat de gaskraan openstond en de slang van het fornuis was losgemaakt.
 • 21 juli 201o - Op het industrieterrein aan De Vest in Valkenswaard woedt een zeer grote brand. Het vuur ontstond woensdagochtend in een fabriek waar kunststofafval wordt verwerkt. Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt.
 • Waarde en waarheid van sociale media in crisistijd

  1. 1. Waarde en Waarheid sociale media in crisistijd Communicatiekring Nijmegen, 1 maart 2011
  2. 2. Roy Johannink
  3. 3. Actief op Social Media
  4. 4. <ul><li>Ik zoek wel eens op Google </li></ul><ul><li>Ik bekijk weleens video’s op Youtube </li></ul><ul><li>Ik ben lid van een sociaal netwerk (Hyves/Linkedin/Facebook) </li></ul><ul><li>Ik raadpleeg wel eens Wikipedia </li></ul><ul><li>Ik lees wel eens recensies van anderen </li></ul><ul><li>Ik lees wel eens blogs van experts </li></ul><ul><li>Ik lees wel eens een Twitter bericht </li></ul><ul><li>Ik heb mobiel internet op mijn telefoon </li></ul><ul><li>Ik twitter zelf </li></ul><ul><li>Ik plaats wel eens foto’s op internet </li></ul><ul><li>Ik heb een Gmail account </li></ul><ul><li>Ik plaats wel eens reacties op een blog </li></ul><ul><li>Ik blog zelf </li></ul><ul><li>Ik plaats zelf video’s op internet </li></ul>Wat doe jij met sociale media?
  5. 5. AHA! Echte sociale media goeroes!
  6. 6. In deze presentatie Aan de hand van waarnemingen de waarde en waarheid van sociale media bepalen En natuurlijk: Tips & Tricks
  7. 7. “ Voor & Na #Moerdijk”
  8. 8. Citaat: “Communicatiekanalen genoeg. Maar toch faalt de overheid weer in het adequaat inzetten van al haar ter beschikking staande media. De brand bij Moerdijk laat weer zien dat de overheid een trage leerling is.”
  9. 10. “ ga naar binnen, houd ramen & deuren gesloten, schakel ventilatie uit & luister naar de regionale zender”
  10. 11. Voor wie geldt deze boodschap nu? En is er wel of geen gevaar?
  11. 12. De burgemeester stelt de bevolking gerust: “ Zolang niet iedereen weet welke stoffen er zijn vrij gekomen kan ik me voorstellen..”
  12. 13. Gevoelens van burgers dát zijn de feiten! “ If men define situations as real”
  13. 14. “ voortdurende metingen aantonen dat er geen gevaarlijke stoffen in de lucht aan de grond komen in zodanige concentraties dat ze een gevaar zouden opleveren voor de volksgezondheid”
  14. 15. “ Grote vuurbal jonguh!”
  15. 16. CRISIS bij CRISIS.nl NIET door te veel aan verkeer, maar door een technische fout
  16. 17. “ Nu ernst maken met aanpak van asbest”? (via @AdriaanArrow en @inastrating)
  17. 18. Emile weet raad!
  18. 19. <ul><li>Boodschap </li></ul><ul><li>of </li></ul><ul><li>Middel? </li></ul>Waar ging de “communicatieramp Moerdijk” eigenlijk mis, bij de
  19. 20. www.crisiswerkplaats.nl/wijsheid-van-de-massa-10-dagen-moerdijk/
  20. 21. <ul><li>Het delen van combinaties van: </li></ul><ul><li>tekst </li></ul><ul><li>video + foto+ audio </li></ul><ul><ul><li>gemaakt als ‘user generated content’ </li></ul></ul><ul><ul><ul><ul><li>online gedeeld </li></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><ul><li>mobiel gedeeld </li></ul></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><ul><li>in een sociale omgeving </li></ul></ul></ul></ul></ul><ul><ul><ul><ul><ul><li>waarover een conversatie ontstaat </li></ul></ul></ul></ul></ul>Wat zijn sociale media?
  21. 23. Waarnemingen en praktijkvoorbeelden
  22. 24. Tienhoven: 2 dode kinderen
  23. 25. Waar wonen ze?
  24. 26. Wie zijn ze?
  25. 27. <ul><li>“ Alles raakt ook (ooit) bekend via sociale media” </li></ul><ul><li>Kortom: weet waar en wanneer het bekend raakt! </li></ul>Waarneming Dit betekent: luisteren!
  26. 28. <ul><li>Wie moet er eigenlijk Twitteren in crisistijd? </li></ul><ul><li>Organisatie </li></ul><ul><li>Bestuurder </li></ul><ul><li>Communicatieadviseur </li></ul><ul><li>Iedereen </li></ul><ul><li>Crisisteam </li></ul>Vraag:
  27. 29. <ul><li>Hoe bereik je mensen zonder Twitter tijdens crises? Twitter is niet zaligmakend, toch? </li></ul>Leren van Amber Alert Brand Kijfhoek, Zwijndrecht aparte account
  28. 30. <ul><li>“ berichten zijn te posten vanaf een nieuwe (tijdelijke) crisisaccount” </li></ul><ul><li>Kortom: ook in tijden van crisis kan je een account aanmaken! </li></ul>Waarneming Dit betekent: produceren!
  29. 31. Communicatieadviseur moet mandaat hebben om naar eigen inzicht met de buitenwereld te communiceren!
  30. 32. Produceren via website, persconferentie, RTV Utrecht, brieven, face to face, etc..
  31. 33. Er zijn zoveel middelen: focus!
  32. 34. <ul><li>“ crisiscommunicatie is meerdere middelen in zetten” </li></ul><ul><li>Kortom: focus je niet op een communicatiemiddel, maar denk aan de middelenmix! </li></ul>Waarneming
  33. 35. Flatexplosie in Alphen aan de Rijn
  34. 36. “ Zelfcorrigerend vermogen”
  35. 38. Inderdaad! Dat wil je echt niet!
  36. 39. <ul><li>“ gebruikers corrigeren feitelijke onjuistheden, maar een beetje hulp kan geen kwaad” </li></ul><ul><li>Kortom: meng je - indien nodig - in de conversatie! </li></ul>Waarneming Dit betekent: reageren!
  37. 40. <ul><li>Hoe ga je om met informatie die niet juist is, onvolledig is, uit de context is, gebaseerd is op aannames of zelfs suggestief? </li></ul>Vraag:
  38. 41. Betekenis- geving Schadebeperking Informeren bron: burgemeesters.nl/crisiscommunicatie Drieslag in crisiscommunicatie
  39. 42. Duiden: betekenisgeving
  40. 43. “ Een dag die zo feestelijk begon, is geëindigd in een drama. Mijn gedachten gaan uit naar….”
  41. 44. Schadebeperking
  42. 45. Informeren
  43. 46. Tips en Tricks
  44. 47. Luisteren: “Sociale mediawatching” Wat zijn de onderwerpen (hashtags #)? Wie volg je? Waar volg je? Waarmee?
  45. 48. Om te luisteren: hootsuite.com of tweetdeck.com
  46. 49. Om te luisteren: google realtime
  47. 50. Om te luisteren: www.netvibes.com/vdmmp
  48. 51. Maar afhankelijk zijn van Twitter en Hootsuite of Tweetdeck kan.. ..een probleem vormen!
  49. 52. “ Doe je iets niet in je werkelijke leven, doe het dan niet op internet!” Produceren: kinderlijk eenvoudig?
  50. 53. Reageren: dúrf, transparant, zorgvuldig en respectvol!
  51. 54. <ul><li>Luisteren </li></ul><ul><li>Produceren </li></ul><ul><li>Reageren </li></ul>Je eigen waarde en waarheid van sociale media achterhalen door: Benut de middelenmix op basis van je eigen focus
  52. 55. <ul><li>Roy Johannink </li></ul><ul><li>Senior adviseur Beleid en Onderzoek </li></ul><ul><li>mail: [email_address] </li></ul><ul><li>Twitter: @hemmelhoes </li></ul>Voor meer informatie of vragen:

  ×