Dromen van een
begaafdheidsvriendelijke samenleving
Anders kijken naar ons potentieel
via de kennis en kunde van ongewone ...
Wij mensen zijn cognitieve wezens met twee
hersenhelften en een ongekende levenskracht.
We zijn in staat om van moment tot...
Het eenzijdig gebruik van onze
levenskracht leidde tot crises
?
Financieel
Klimaat
Grondstoffen Menselijke Grondstoffen
Ov...
Onze levenskracht uit zich
iedere keer weer op een andere manier
Maar weten we er eigenlijk
wel voldoende vanaf?
Van onze ...
Hoe hebben we tot nu toe
naar onze levenskracht gekeken?
Vanuit de insteek van intelligentie en productiviteit….
David Wec...
Ken Robinson trekt deze lijn verder door
en richt zich op onze kernenergie (2009)
Hij beschrijft de hero’s journeys van
we...
De metafoor van de equalizer
Was er maar een mengpaneel waarop je kon zien hoe al je 21 zintuigen
zijn ingesteld en op wel...
Ken jezelf. Het is van alle tijden.
•Er achter komen op welke manier je intelligent bent is een van de meest
wezenlijk zak...
Zou dát de basis kunnen zijn voor een
betere wisselwerking met onze omgeving?
Onze binnenwereld Buitenwereld
Want de 2 kra...
Ongewone intelligenties
en de pijn van het afgescheiden zijn.
mijn persoonlijke
Heel veel mensen hebben nog niet de kans
g...
• De natuurlijke diversiteit in intelligent zijn (de samenwerking tussen ons
unieke brein en al zijn 21 zintuigen) getuigt...
Neurodiversiteit (vervolg)
• Het dominante westerse wereldbeeld is niet gebaseerd op het zien van
synergie en verbanden ma...
Stapsgewijs op weg
naar onze kernenergie.
Een tipje van de sluier opgelicht …
1. Het buitengewone blijkt goud waard
Hoogsensitivteit
Beeld denken
Hoogbegaafdheid
Enzovoort
BDE - bijna dood
ervaring
Au...
2. Domeinen komen samen
Talentmaximalisatie
Talent
ontwikkeling
Zijns
oriëntatie
Speciale aandacht
voor “ongewone”
intelli...
3. Droom van een
begaafdheidsvriendelijke maatschappij
Een maatschappij waarin
• “intelligentie gerelateerd” persoonlijk l...
4. Voelt u zich aangesproken?
Frisse Blik Advies gaat graag het contact aan met personen en partijen die iets
in haar visi...
Anders kijken naar Anders Denken loont…
Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The trouble makers. The round
p...
Begaafdheidsvriendelijke Samenleving
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Begaafdheidsvriendelijke Samenleving

373 views

Published on

www.frisseblikadvies.nl wil onze latente, ongewone en onbenutte intelligenties integraal in beeld brengen. Vanuit haar visie "Anders Kijken naar Anders Denken" pleit zij voor neurodiversiteit, inclusie, sociale innovatie en talentmaximalisatie.


Missie
Ik beschouw het als mijn persoonlijke missie om zoveel mogelijk mensen die vanwege hun ongewone intelligentie een stagnatie hebben opgelopen in hun persoonlijke ontwikkeling zo vroeg mogelijk in hun leven alsnog in hun element te brengen.

Beschrijving

Honderdduizenden mensen in Nederland zijn op een zodanige ongewone manier intelligent dat het steeds meer gaat wringen binnen de normatief en onder druk staande systemen waar ze op dit moment onderdeel van uitmaken.

Frisse Blik Advies wil onze maatschappij begaafdheidsvriendelijker maken en zorgen voor een betere benutting van deze ongewone intelligenties; met name onder volwassenen.

Haar doelen zijn
• neurodiversiteit op de agenda te krijgen middels het opeisen van publieke aandacht voor onze latente onbenutte intelligenties
• te werken aan sociaal innovatieve initiatieven die talentmaximalisatie mogelijk maken
• en te werken aan inclusie en een effectieve omvorming van onze systemen zodat er volop ruimte vrijkomt voor human development in zijn meest zuivere vorm

Want in feite is niemand normaal. Is iedereen apart. En talent is niet schaars. Ze is overal in een buitengewoon grote diversiteit aanwezig....

Frisse Blik Advies treedt graag met u in contact hierover vanuit de rol van adviseur, spreker, concept ontwikkelaar, business developer, co-creator of mentor.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
373
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
38
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Begaafdheidsvriendelijke Samenleving

 1. 1. Dromen van een begaafdheidsvriendelijke samenleving Anders kijken naar ons potentieel via de kennis en kunde van ongewone intelligenties
 2. 2. Wij mensen zijn cognitieve wezens met twee hersenhelften en een ongekende levenskracht. We zijn in staat om van moment tot moment te kiezen wie we willen zijn en hoe we in de wereld willen staan.  Ons verbonden voelend met alles om ons heen via onze rechter hersenhelft.  Óf onszelf beschouwend als een afgescheiden individu, een vast lichaam, afgescheiden van de flow via onze linker hersenhelft. “These are the WE inside of ME“* Het wezenlijke van de mens * Jill Bolte
 3. 3. Het eenzijdig gebruik van onze levenskracht leidde tot crises ? Financieel Klimaat Grondstoffen Menselijke Grondstoffen Overbevolking Hoe kunnen we de beweging weer omkeren?
 4. 4. Onze levenskracht uit zich iedere keer weer op een andere manier Maar weten we er eigenlijk wel voldoende vanaf? Van onze interne software?
 5. 5. Hoe hebben we tot nu toe naar onze levenskracht gekeken? Vanuit de insteek van intelligentie en productiviteit…. David Wechsler keek rationeel (1944). Hij beschreef het als het vermogen om – doelgericht te handelen, – rationeel te denken – en effectief met de omgeving om te gaan Howard Gardner komt met het model van meervoudige intelligenties (1983). Er moet ergens een biologische basis voor gespecialiseerde intelligenties zijn….. ‘Intelligence is the ability to solve a problem or create a product that is valued in a culture’.
 6. 6. Ken Robinson trekt deze lijn verder door en richt zich op onze kernenergie (2009) Hij beschrijft de hero’s journeys van wereldberoemde en uitzonderlijk presterende mensen die niet konden aarden in de reguliere onderwijs systemen (drop outs). Hij is op zoek gegaan naar wat er voor hen nodig was om ze in hun element te krijgen; bij hun onuitputtelijke bron van kernenergie. Bij het punt waar hun talent en passie samenkwam. Vanuit de lessen die hij daaruit trok pleit hij nu voor radicaal andere systemen om de menselijke creativiteit te laten bloeien.
 7. 7. De metafoor van de equalizer Was er maar een mengpaneel waarop je kon zien hoe al je 21 zintuigen zijn ingesteld en op welke manieren - en in welke mate – je intelligentie werkte. Dan kon je tenminste je unieke frequentie – je eigen golflengte – vaststellen. Je er integraal bewust van zijn en veel gerichter met je energie omgaan.
 8. 8. Ken jezelf. Het is van alle tijden. •Er achter komen op welke manier je intelligent bent is een van de meest wezenlijk zaken die er toe doen. Misschien wel veel wezenlijker dan om er via metingen achter te komen hoe intelligent je bent. • Want de manier waarop je je eigen intelligentie ziet bepaalt in hoge mate hoe deze zich verder zal ontwikkelen. Én of je ook gretig bent om er écht werk van te maken.
 9. 9. Zou dát de basis kunnen zijn voor een betere wisselwerking met onze omgeving? Onze binnenwereld Buitenwereld Want de 2 krachten die het meeste op ons ZELF van invloed zijn zijn immers onze zelfovertuiging en de publieke opinie.
 10. 10. Ongewone intelligenties en de pijn van het afgescheiden zijn. mijn persoonlijke Heel veel mensen hebben nog niet de kans gekregen hun eigen gebruiksaanwijzing te ontdekken en hun bijsluiter op te stellen. Omdat allerlei systemen waar ze onderdeel van uitmaakten niet op hun “buitengewone” frequentie was afgestemd. Al deze mensen dragen de pijn van het afgescheiden zijn in stilte met zich mee. Ze verkeren daarmee als het ware in een bewusteloze staat van bewustzijn. Een chronische staat van “zijn” waar niets aan leek te doen omdat ze hun pijn niet konden adresseren en delen met anderen.
 11. 11. • De natuurlijke diversiteit in intelligent zijn (de samenwerking tussen ons unieke brein en al zijn 21 zintuigen) getuigt van een enorme – nog onbenutte - rijkdom. • We bezien en definiëren onze competenties echter keer op keer vanuit de waarden van de heersende cultuur. Het moment en de plaats waar je leeft blijkt enorm bepalend of je als begaafd of beperkt wordt beschouwd. • Succes wordt gebaseerd – op aanpassing van het brein aan de behoefte van de samenleving – door een deel van de omgeving aan de behoeften van het brein aan te passen via speciale nicheconstructies. Neurodiversiteit als hoopvol perspectief
 12. 12. Neurodiversiteit (vervolg) • Het dominante westerse wereldbeeld is niet gebaseerd op het zien van synergie en verbanden maar op het maken van onderscheid . • Normale verschijnselen worden nu vaak aan een ziektebeeld opgehangen. We medicaliseren, pathologiseren en stigmatiseren. Hiermee zijn we verworden tot een cultuur van stoornissen en beperkingen. • Mensen functioneren echter langs een verlopende schaal van competentie. De overgangen zijn onmerkbaar. • Het omarmen van het concept van neurodiversiteit zou wel eens net zo belangrijk voor het overleven van de mens en de door hem geschapen systemen kunnen zijn als biodiversiteit voor de instandhouding van ecosystemen. • Uitsluiting is een doodlopende weg.
 13. 13. Stapsgewijs op weg naar onze kernenergie. Een tipje van de sluier opgelicht …
 14. 14. 1. Het buitengewone blijkt goud waard Hoogsensitivteit Beeld denken Hoogbegaafdheid Enzovoort BDE - bijna dood ervaring Autistisch spectrum Via bijzondere aandacht voor ongewone intelligenties ontvouwt zich een pad naar een nieuw paradigma van de menselijke capaciteit.
 15. 15. 2. Domeinen komen samen Talentmaximalisatie Talent ontwikkeling Zijns oriëntatie Speciale aandacht voor “ongewone” intelligenties Cognitieve kennis Hoe kunnen we met deze inzichten de reis van de held afleggen? Weg van het instrumentele richting het interactieve Dé hefboom die al het andere in beweging kan brengen Anders kijken naar anders denken brengt voorheen gescheiden domeinen samen en maakt nieuwe vormen van ontwikkelingshulp mogelijk.
 16. 16. 3. Droom van een begaafdheidsvriendelijke maatschappij Een maatschappij waarin • “intelligentie gerelateerd” persoonlijk leed en geestelijke nood ophoudt te bestaan • het # verstoorde werk- en privérelaties sterk is afgenomen • uitval op het werk nauwelijks meer voorkomt • het % niet afgemaakte opleidingen is gedecimeerd Omdat • er via allerlei nieuwe vormen van ontwikkelingshulp ruimte is ontstaan voor mensen met een onder- of overcapaciteit (qua bewustzijn, voelen, denken of anderzijds) • er volop begrip is voor op welke manier we intelligent zijn • ongewoon intelligent zijn juist als verrijkend voordeel gezien wordt • het komen tot zelfexpressie de norm is geworden en onze creatieve output groter is dan we ooit voor mogelijk hielden • waarin we hongerig blijven om onszelf verder te ontwikken
 17. 17. 4. Voelt u zich aangesproken? Frisse Blik Advies gaat graag het contact aan met personen en partijen die iets in haar visie zien én die de droom van een begaafdheidsvriendelijke maatschappij met haar willen delen. Want er wacht ongelooflijk veel werk op het gebied van: • De bewustwording en emancipatie rond ongewone intelligenties, • nieuwe vormen van talentontwikkeling, • en aan inclusie van het verborgen, onbenutte en unieke creatieve potentieel wat in elk van ons verscholen ligt • ten dienste van een maatschappij die vergrijst en ontgroent • en te midden van een wereld die op alle fronten op zoek is naar een nieuw evenwicht
 18. 18. Anders kijken naar Anders Denken loont… Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The trouble makers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can praise them, quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is to ignore them. Because they change things. They invent. They imagine. They heal. They explore. They create. They inspire. They push the human race forward. Maybe they have to be crazy. While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy Enough to think they can change the world, are the ones who do.

×