Duurzaam Inkopen

904 views
806 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
904
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
21
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Duurzaam Inkopen

 1. 1. DUURZAAM INKOPEN
 2. 2. DUURZAAMHEID “Duurzaam ondernemen is het leveren van concurrerend geprijsde goederen en diensten, die in de behoefte van de mens voorzien en die kwaliteit aan het leven geven, waarbij geleidelijk de milieubelasting en het grondstof- en energiegebruik door de levenscyclus en in de keten gereduceerd worden tot een niveau dat tenminste in balans is met de draagkracht van de aarde.” De Nederlandse Rijksoverheid heeft zich tot doel gesteld om in 2010 voor 100% duurzaam in te kopen, lokale overheden streven naar 75% in 2010 en 100% in 2015. Provincies en Waterschappen streven naar 50% duurzame inkoop in 2010. Bij duurzaam inkopen wordt, naast financiële en functionele aspecten, rekening gehouden met ecologische en sociale aspecten van producten en diensten. Voor het bedrijfsleven werken diverse overheden, kennisinstituten en het bedrijfsleven samen om de duurzaamheid van bedrijven, producten en diensten inzichtelijk te maken. EFFIC kan alle vormen van duurzaam inkopen voor u inrichten.
 3. 3. DUURZAAM INKOPEN Steeds meer bedrijven zien de noodzaak van het duurzaam inkopen van producten en diensten in en steeds meer dienstverleners pretenderen duurzaamheid. EFFIC werkt als tussenpersoon voor opdrachtgever en dienstverlener, een aantal voorbeelden van producten en diensten die EFFIC voor u kan inrichten:  EFFIC & DUURZAME ENERGIE  EFFIC & GROEN DRUKWERK  EFFIC & ECO HYGIENE ARTIKELEN  EFFIC & DUURZAAM AFVAL MANAGEMENT  EFFIC & DUURZAAM GEBOUWTECHNIEK  EFFIC & DUURZAAM GEBOUWTECHNIEK; liften, roltrappen en automatische deuren
 4. 4. EFFIC & DUURZAME ENERGIE Duurzame energie is energie waarover de mensheid in de praktijk voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. Enkele vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld zonne-energie en windenergie, bronnen die nog miljarden jaren beschikbaar zullen zijn. Duurzame energie wordt vaak gelijk gesteld met hernieuwbare energie. Er is echter een verschil; in de Europese Unie wordt ook vaak gepraat over low carbon energy, 'lage CO2 energie'. Deze termen worden vaak gebruikt ter ondersteuning van energiebronnen die niet algemeen worden erkend als duurzaam of hernieuwbaar, zoals elektriciteit uit kolencentrales met CO2 afvang en opslag, of kernenergie. Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de gewone elektriciteit, de "grijze stroom“. In het elektriciteitsnet is fysisch gezien uiteraard geen verschil tussen beide. EFFIC heeft diverse contacten met “duurzame” energie bedrijven en kan samen met hen voor u een passend pakket samenstellen.
 5. 5. EFFIC & GROEN DRUKWERK FSC (Forest Stewardship Council), is een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Het FSC-keurmerk is het enige label dat zekerheid geeft over de herkomst van de grondstof waarvan het papier gemaakt is. Geen overbodige luxe: voor een gemiddelde papiersoort komt de pulp vaak uit drie of vier verschillende bronnen. Als klant wilt u zeker weten dat die pulp niet afkomstig is uit een bos met hoge natuurwaarden („oerbos') of van een plantage waarvoor tropisch regenwoud heeft moeten wijken. Het FSC-keurmerk geeft u de zekerheid over de herkomst van de grondstoffen. De meeste papiergroothandels, een groeiend aantal drukkers en verschillende papierproducenten zijn FSC-gecertificeerd en kunnen papier of drukwerk met het FSC-keurmerk leveren. EFFIC heeft contact met de “groenste” drukkerij, die voldoet aan alle milieu-eisen en milieunormen voor de grafiemedia industrie en kan samen met hen voor u een passend pakket samenstellen.
 6. 6. EFFIC & ECO HYGIENE ARTIKELEN Elk jaar wordt er 10 miljoen hectare oerwoud vernietigd, dit betekent 1 voetbalveld per 2 seconden.  We gebruiken in Nederland per jaar 80 miljoen toiletrollen.  Een hotel met 100 kamers gebruikt per jaar 35.000 toiletrollen.  Een bedrijf met 500 medewerkers gebruikt per jaar 16.000 toiletrollen.  Om circa 300 toiletrollen te maken, hebben we 1 boom van gemiddeld 100 jaar oud nodig. Het gebruik van 10.000 rollen per jaar betekent dus de vernietiging van 30 bomen. EFFIC heeft contact met een dienstverlener die gespecialiseerd is in duurzaam toiletpapier. De kosten binnen uw organisatie blijven minimaal gelijk en u bent gebruiker van milieuvriendelijk toiletpapier. EFFIC kan samen met hen voor u een passend pakket samenstellen.
 7. 7. EFFIC & DUURZAAM AFVAL MANAGEMENT Recycling Het afval van vandaag, zijn de grondstoffen van morgen. Een groot gedeelte van het ingezamelde afval; glas, plastic, bruin- en witgoed kunnen worden gerecycled en vormen zo weer bouwstoffen voor de productie van nieuwe producten. Bewerking en verwerking Afval dat niet hergebruikt kan worden tot energie en warmte; 1 miljoen mensen maken hier inmiddels gebruik van. Vele energiecentrales, groot en klein, in binnen- en buitenland, worden inmiddels gevoed met biomassa. EFFIC heeft diverse contacten met “duurzame” afval bedrijven en kan samen met hen voor u een passend pakket samenstellen.
 8. 8. EFFIC & DUURZAAM GEBOUWTECHNIEK Als gebouweigenaar kunt u een aantal duurzame aanpassingen organiseren op het gebied van gebouwtechniek. Elke voorbeelden: Bouwkundig Werktuigbouwkundig Elektrotechnisch  Vervangen  Ventilatie d.m.v.  Toepassen lager bestaand glas door natuurlijke toevoer, verlichtings- HR+ -glas. mechanische afvoer. vermogen.  Aanbrengen dak-  Warmteterugwinning  Toepassen HF- en buitengevel- (WTW) uit verlichting. isolatie. ventilatielucht door  Toepassen  Vervangen Twin-coil units. daglicht -/veeg bestaande puien  ‟s Zomerse – schakeling. door thermisch toepassing geïsoleerde nachtventilatie. nieuwe puien met  Toepassing dubbel glas en te koudeopslag in openen ramen. aquifers.  Verbeteren  Aanleggen gebouw luchtdichtheid. beheersysteem  Aanbrengen (GBS). buitenzonwering.  Toepassen  Daglicht- toerentalregeling bij toetreding via transportpompen. vides.  Toepassen  Vervangen energiezuinige lift. dakbedekking.  Toepassen centrale warmteopwekking via WKC.
 9. 9. EFFIC & DUURZAAM GEBOUWTECHNIEK; liften, roltrappen en automatische deuren Liften, roltrappen en automatische deuren verbruiken 2 tot 10% van de totale energieconsumptie in een gebouw. Gebouwen zijn goed voor 40% van het totale energieverbruik ter wereld. Naarmate stedelijke gebieden verder uitbreiden en de energiekosten stijgen, groeit ook de uitdaging om gebouwen te ontwerpen die het milieu zo min mogelijk belasten en die de menselijke verkeersstroom zo soepel mogelijk kunnen verwerken. Gedurende de levensduur van uw gebouw De lift en roltrap die u vandaag koopt, heeft een beoogde levensduur van gemiddeld 20 jaar. Een automatisch deur gaat gemiddeld 15 jaar mee en een gevelliftinstallatie gemiddeld 20 jaar. Aan de basis van deze producten liggen energiebesparende oplossingen en het gebruik van duurzame materialen, die de totale kosten van beheer (TCO) laag houden en de impact die uw gebouw op het milieu heeft minder belastend maken. Met een uitgebreid pakket aan onderhouds- en moderniseringsproducten kan er gestreefd worden naar een efficiënte werking en het behoud van een esthetische én duurzame uitstraling, gedurende de gehele levensduur van de installatie. EFFIC heeft contact met een dienstverlener die in “duurzaam gebouwtechniek” gespecialiseerd is en kan samen met hen voor u een passend pakket samenstellen.
 10. 10. CONTACT GEGEVENS Voor nadere informatie of een afspraak: Martijn Roordink 06 5538 4222 Hein Langendijk 06 5311 4796 Anne W. van der Kamp 06 2070 5246 Kantooradres: Herengracht 124-128 1015 BT Amsterdam Tel. 088 9100 900 info@effic.nl www.effic.nl

×