Belajar secara berkesan

3,731
-1

Published on

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
3,731
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
185
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Belajar secara berkesan

 1. 1. BELAJAR SECARABERKESAN
 2. 2. 3 CARA MUDAH UNTUK BELAJAR SECARA BERKESAN
 3. 3. MENGULANGKAJI1. Semak semula apa yang telah dipelajari2. Fahami konsep sesuatu topik3. Hafal formula atau istilah yang penting4. Buat analisis isi-isi penting atau kenalpasti kelemahan dan kekeliruan yang dihadapi5. Buat catatan sama ada dalam bentuk nota ringkas, peta minda, peta konsep atau pengurusan grafik “Murid yang mempersiapkan diri dengan senjata informasi akan selalu memenangi pertempuran.”
 4. 4. MERUJUK1.Buat rujukan tambahan2.Bertanya dengan guru atau berbincang dengan rakan“Malu bertanya sesat jalan.”“Kemahiran dan ilmu semakindiguna semakin banyak.”“Kejayaan dicipta oleh insan biasayang berusaha secara luar biasa.”
 5. 5. MEMBUAT LATIHAN1.Buat latihan kerapkali (banyak kali)2.Buat diskusi dengan rakan3.Adakan soaljawab dengan rakan4.Buat analisis soalan-soalan yang lalu serta buat rangka jawapannya“Kejayaan, kemenangan hanyalahmilik orang yang berusaha.”
 6. 6. Pelajar yang mengamalkan cara belajar yang betul akan lebih mudah mencapai kejayaan berbanding yang belajar tanpa mengikut tatacara yang bersistem.“Orang yang berjaya dalam hidup adalah orangyang nampak tujuannya dengan jelas danmenjurus kepadanya tanpa menyimpang”“Jika tujuan anda jelas, anda bolehmencapainya dengan mudah”
 7. 7. TIPSPERSIAPAN BELAJAR
 8. 8. PERTAMATidak mensia-siakan biar pun seminitSeorang pelajar yang cemerlangmenggunakan masa yang terluang, masapertukaran kelas, masa menunggu keretasewa atau masa sebelum hidanganmakanan. Mereka boleh membaca satuatau dua soalan objektif atau ulangkajipelajaran yang telah mereka baca. “Time is very precious”
 9. 9. KEDUAMembawa buku ke mana sahaja merekapergiAmalkan sikap membawa buku setiap ke manapergi. Sikap ini bukan bermaksud kita mestimembaca buku tersebut. Kemungkinan diri andatidak membaca apa-apa , tetapi ia memupuk jiwabersungguh-sungguh dengan kewajipan terhadappelajaran. Sikap ini membolehkan anda menyemaibudaya belajar yang positif dan sikapbertanggungjawab terhadap pelajaran. “Perjalanan seribu batu bermula dengan langkah pertama.”
 10. 10. KETIGAGunakan masa awal pagiGunakan sepenuhnya masa awal pagiuntuk mengulangkaji pelajaran yang andalemah. Pupuk semangat belajar pada awalpagi biarpun anda tidak terasa mahumembaca. Usaha ini akan menyemaisemangat yang kental terhadap pelajarandan membolehkan anda mulakan haritersebut dengan azam untuk berjaya. “Race against the time.”
 11. 11. KEEMPATBuat nota ringkasPelajar yang cemerlang sentiasamembuat nota ringkas. Nota tersebutadalah untuk membolehkan andamerujuk kembali apa yang telah andabaca. Ia tidak menjamin ingatan andatetapi ia meningkatkan kuasa ingatananda. Dengan adanya nota ringkas,ulangkaji sehari sebelum peperiksaanmenjadi is mightier than the sword.” “The pen lebih mudah.
 12. 12. KELIMAMengikut jadual sepenuhnyaAturkan masa untuk setiap aktiviti yang andahendak lakukan pada hari tersebut. Patuhijadual belajar anda tanpa syarat. Jangan ikutperasaan. Jika anda mempunyai disiplin yangkuat terhadap hidup, anda tidak akan lalaiterhadap tanggungjawab belajar. Pastikananda agihkan masa untuk setiap matapelajaran pada setiap hari jika anda mahumencapai kegemilangan dalam semua matapelajaran.“Be prepared.”
 13. 13. KEENAMMencuba soalan tahun laluPelajar cemerlang memperuntukkan masauntuk menjawab contoh soalan setiaphari. Ini akan membiasakan dirinyadengan corak soalan yang sering keluardalam peperiksaan dan bagaimanamenjawabnya. Biasakan diri dengan coraksoalan peperiksaan tahun lalu dan yangsebelumnya.“Strike while the iron’s hot.”
 14. 14. KETUJUHUlang seberapa banyak yang bolehSetiap fakta yang dibaca akan terus diulangsebanyak kali yang mampu. Tidak ada hadulangan yang akan dilakukan, selagi masa ada,anda boleh mengulangi apa yang telah dibacabiarpun anda sudah faham atau sudahmengingatinya. Semakin banyak andamembaca, semakin tinggi keyakinan diri andauntuk lulus dengan cemerlang.
 15. 15. KELAPANSentiasa bertanya jika tidak fahamDekatkan diri dengan guru dan gunasetiap kesempatan yang ada untukmenjawab kemusykilan anda. Biarpunanda sudah faham , anda masih bolehbertanya. Ini akan menguatkan lagikefahaman dan ingatan anda. “Malu bertanya sesat jalan.”
 16. 16. KESEMBILANBerikan penumpuan pada pelajaran yanglemahJika anda lemah dalam Bahasa Inggerisatau Matematik, peruntukkan masayang lebih untuk ulangkaji. Elakkanmemilih mata pelajaran yang disukaidan abaikan mata pelajaran yang andakurang suka.
 17. 17. KESEPULUHMengunjungi perpustakaanRapatkan dengan kawan yang mahubelajar. Perhatikan bagaimana merekabelajar dan semarakkan jiwa yang kuatseperti mereka. Tukar pendapat antarasatu sama lain. Berikan penemuan danberkongsi soalan yang anda buat denganmereka. Ini akan mengaktifan suasanatolong menolong dalam haluanmemajukan pelajaran masing-masing.
 18. 18. KESEBELASRancangkan jadual ulangkaji setahunTetapkan ulangkaji anda sehingga bulanJulai. Sebulan sebelum peperiksaan , andaperlu siap ulangkaji. Pastikan setiap mukasurat dibaca, dan setiap soalan dijawab. “Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengenepikan kegagalan dalam usaha tersebut.”
 19. 19. Belajar adalah suatu seni. Jika anda tahumenguasai seni tersebut , anda bolehberjaya biarpun diri anda mempunyaibeberapa kekurangan.
 20. 20. SEKIAN,TERIMA KASIH. SEMOGA BERJAYA. By Haslinda Midy

×