Presentatie CoolWidget onderzoek

1,508 views
1,439 views

Published on

Onderzoek onder havo en vwo scholieren hoe ze tegen coolwidget aankijken als studiekeuzehulp en wat ze van avatars e.d. vinden.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,508
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Een lange centrale vraag
 • Kleintje IPM: nog geen theoretisch kader, lijkt aan te sluiten bij Ab Dijksterhuis maar dat moeten we nog verder onderzoeken Zoetermeer: kosten plus aanname dat jongeren overal in NL zelfde omgaan met avatars en beelden
 • Presentatie CoolWidget onderzoek

  1. 1. Kleintje IPM voor ‘de Coolwidget’ In opdracht van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen IP40194
  2. 2. Agenda <ul><li>Doelstellingen van het onderzoek </li></ul><ul><li>Opzet van het onderzoek </li></ul><ul><li>Conclusies </li></ul><ul><ul><li>Het gebruik van avatars </li></ul></ul><ul><ul><li>De CoolWidget poppetjes </li></ul></ul><ul><ul><li>Een hogeschool als afzender </li></ul></ul><ul><ul><li>De CoolWidget als applicatie </li></ul></ul><ul><ul><li>Het gebruik van symbolen voor de studiekeuze </li></ul></ul><ul><ul><li>Vormgeving en naamgeving van de CoolWidget </li></ul></ul><ul><ul><li>Promotie van de CoolWidget </li></ul></ul><ul><ul><li>Totaaloordeel </li></ul></ul>
  3. 3. Doel van het onderzoek: <ul><li>Hoe kijkt de doelgroep aan tegen (enkel) in beeld uitgewerkte stereotypen en hoe gebruikt zij avatars? </li></ul>Hoe gebruikt de doelgroep avatars? Wat zijn de reacties van de doelgroep op stereotypen/ clichés (sec en in relatie tot studiekeuze)? Welke betekenissen kent de doelgroep toe aan specifieke stereotypen/ cliché plaatjes? Hoe heeft dit invloed op de waardering en het gebruik van de CoolWidget? En welke verbeterpunten zijn er voor de CoolWidget?
  4. 4. Opzet van het onderzoek <ul><li>Kleintje IPM = teentjes in het water </li></ul><ul><li>2 groepsdiscussies van elk 1,5 uur </li></ul><ul><ul><li>1 groep HAVO </li></ul></ul><ul><ul><li>1 groep VWO </li></ul></ul><ul><ul><li>Per groep: 50% jongens, 50% meisjes </li></ul></ul><ul><li>Onderzoek op woensdag 18 september </li></ul><ul><li>Onderzoek in Zoetermeer </li></ul><ul><li>Live gevolgd door de betrokkenen van de HAN </li></ul>
  5. 5. Het gebruik van avatars <ul><li>Het woord ‘avatars’ is onbekend’ maar het begrip avatars is wel bekend. </li></ul><ul><li>Associatie met jongere kinderen, met name jongere meisjes. </li></ul>
  6. 6. De CoolWidget poppetjes Ze zien er Aziatisch uit! Wie heeft dit gemaakt? Het is iets met beroepen of studies Wat zijn ze leuk! Is het voor jongere kinderen?
  7. 7. <ul><li>HAVO eindexamenkandidaten: </li></ul><ul><ul><li>Innovatief, speels, creatief verzonnen. </li></ul></ul><ul><ul><li>Dit is beter dan lange lappen tekst. </li></ul></ul><ul><ul><li>Hiermee weet een hogeschool zich te onderscheiden. </li></ul></ul><ul><ul><li>Bruikbaar voor promotiemateriaal en website. </li></ul></ul>Een hogeschool als afzender (1/2)
  8. 8. <ul><li>VWO eindexamenkandidaten: </li></ul><ul><ul><li>Niet serieus (genoeg) </li></ul></ul><ul><ul><li>Speels, kinderlijk, typisch HBO </li></ul></ul><ul><ul><li>Maar…. tegelijkertijd vernieuwend </li></ul></ul>Een hogeschool als afzender (2/2)
  9. 9. <ul><li>Na het uitproberen zijn zowel HAVO- als VWO-leerlingen positief. </li></ul><ul><ul><li>Grappige poppetjes </li></ul></ul><ul><ul><li>Leuk om aan te kleden </li></ul></ul><ul><ul><li>En grappige attributen </li></ul></ul><ul><ul><li>VWO-ers vinden de denkwolkjes leuk verzonnen </li></ul></ul><ul><li>En begrijpen zij dit je dit gebruikt ter oriëntatie , niet voor de uiteindelijke, serieuze studiekeuze. </li></ul>De CoolWidget als applicatie (1/3)
  10. 10. <ul><li>Havisten willen deze applicatie graag uitproberen </li></ul><ul><li>VWO-ers zijn in eerste instantie wat sceptischer </li></ul><ul><ul><li>Toch wat speels </li></ul></ul><ul><ul><li>Is het serieus genoeg voor een het onderwerp studie? </li></ul></ul><ul><li>Het combineren van de CoolWidget met iets serieus, bijv. een studiekeuzetest met vragen of uitgebreide informatie, maakt de applicatie aantrekkelijker. </li></ul>De CoolWidget als applicatie (2/3)
  11. 11. De CoolWidget als applicatie (3/3) De tekst met uitleg over de opleidingen, zorgt voor extra duidelijkheid over de applicatie Het feit dat vanaf hier kan worden doorgeklikt naar de opleidingen, wordt als erg positief ervaren De percentages vallen niet op. Wanneer zij hierop worden gewezen, snappen zij niet goed wat dit voorstelt. Om de percentages meerwaarde te geven, is uitleg nodig.
  12. 12. <ul><li>De symbolen die gebruikt worden voor de CoolWidget zijn eenduidig. </li></ul><ul><li>Waarbij de tekst in het grijze balkje zorgt voor nog meer duidelijkheid. </li></ul><ul><li>De CoolWidget plus een studiekeuzetest zou voor leerlingen de ideale combinatie tussen tekst en beeld zijn. </li></ul>Het gebruik van symbolen voor de studiekeuze (1/2)
  13. 13. <ul><li>De plaatjes uit de CoolWidget zijn geen stereotypen, het zijn (bijna allemaal) symbolen die iedereen kent en snapt. </li></ul><ul><li>Wanneer leerlingen een symbool niet herkennen of begrijpen, kiezen ze dit symbool minder snel. </li></ul><ul><li>Ook realiseren zij zich, dat ze sommige interessante opleidingen mis kunnen lopen, doordat zij symbolen niet herkennen of doordat een opleiding lastig uit te beelden is. </li></ul>Het gebruik van symbolen voor de studiekeuze (2/2) Let op : wanneer leerlingen een symbool aantrekkelijk vinden en herkennen maar dit (aan de achterkant) gekoppeld is aan de verkeerde opleiding, komt de leerling bij de verkeerde opleiding terecht of mist hij zijn ideale opleiding.
  14. 14. <ul><li>De vormgeving wordt positief beoordeeld: </li></ul><ul><ul><li>Grappige poppetjes </li></ul></ul><ul><ul><li>Grote hoeveelheid items die je kunt kiezen </li></ul></ul><ul><ul><li>Grappige hoofddeksels </li></ul></ul><ul><ul><li>Schattige kleertjes/pakjes en tools </li></ul></ul><ul><ul><li>Grappige dromen-plaatjes </li></ul></ul><ul><li>De applicatie is dusdanig vernieuwend, dat het feit dat de poppetjes niet bewegen, niemand lijkt te storen </li></ul><ul><li>Als verbeterpunten worden nog de witte achtergrondkleur (deze kan vrolijker) en mooiere kleertjes genoemd. </li></ul>Vormgeving
  15. 15. <ul><li>Cool: </li></ul><ul><ul><li>Het woord cool past volgens niet goed bij deze applicatie, hij is immers niet echt cool. </li></ul></ul><ul><li>Widget: </li></ul><ul><ul><li>Havo leerlingen weten niet wat een widget is en vinden daarom de naam wat vaag. Maar deze naam maakt wel nieuwsgierig. </li></ul></ul><ul><ul><li>VWO leerlingen weten wel wat een widget is en snappen de naamgeving dan ook beter. </li></ul></ul><ul><li>Alternatieve naam: </li></ul><ul><ul><li>Een naam met studie-oriëntatie in de titel. </li></ul></ul>Naamgeving
  16. 16. Studiekeuze proces Internet Folders Open dagen Meeloopdagen “ Wat is er zoal?” “ Hoe zit dat nou precies?” “ Hoe is de sfeer” “ Heb ik de juiste keuze gemaakt?”
  17. 17. Promotie van de CoolWidget (1/2) <ul><li>De CoolWidget is iets voor ‘erbij’ </li></ul><ul><ul><li>En leerlingen vinden het dan ook logisch dat deze niet prominent op de homepage staat. </li></ul></ul><ul><li>Logische plekken voor de CoolWidget: </li></ul><ul><ul><li>In een lijst met linkjes op de homepage, bijv. met een wervende ondertitel </li></ul></ul><ul><ul><li>Een relevant poppetje op de pagina van een opleiding(srichting) </li></ul></ul><ul><ul><li>Bij het oriëntatiegedeelte van de website (waar leerlingen informatie over de verschillende opleidingen vinden). </li></ul></ul>
  18. 18. Promotie van de CoolWidget (2/2) <ul><li>Overige websites waar de CoolWidget kan worden ingezet: </li></ul><ul><ul><li>Een blackboard of intranetomgeving. </li></ul></ul><ul><ul><li>Als huiswerkopdracht via de decaan. </li></ul></ul><ul><ul><li>Op een website voor studiekeuze. </li></ul></ul><ul><li>Leerlingen houden school en privé graag gescheiden. Hierdoor is een koppeling naar hyves (of andere sociale media) voor hen niet gelijk logisch. </li></ul>Dan denkt iedereen dat je een nerd bent, omdat je iets met school op je Hyves hebt.
  19. 19. Totaaloordeel over de CoolWidget <ul><li>Na het gebruiken van de CoolWidget, snappen leerlingen dat je deze applicatie onbewust en spontaan gebruikt. </li></ul><ul><li>Hierdoor is deze applicatie onderscheidend en passend bij de oriëntatie op je vervolgopleiding. </li></ul><ul><li>Hierbij zijn de HAVO-leerlingen eerder geneigd de CoolWidget te proberen dan VWO-leerlingen. </li></ul>Let op : leerlingen verwachten, wanneer zij zich oriënteren op een nieuwe opleiding(srichting) een zo breed mogelijk en uitgebreid mogelijk overzicht aan opleidingen

  ×