Twitter workshop IT-Workz_basis

567 views

Published on

twitter workshop IT-Workz Basis

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
567
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Wat vindt u hiervan? (vraag aan de groep)
 • Vingers in de lucht: Wie heeft de quiz “hoe mediawijs ben jij” gedaan? op hoeveel online netwerken bent u zelf actief? Wie hyves, twitter, linkedin, youtube, blogs? Waarom, wat doe je er dan mee? Bevalt dat/is dat leuk? 2. Gebruikt u social media in ondernemen?
 • Feit: 91% van de Nederlanders heeft thuis een computer of laptop en men besteed gemiddeld 25 uur per maand op internet! Ook hebben inmiddels heel veel mensen beschikking over een mobiele telefoon/smarthphone. Waarom ICT middelen niet intensiever inzetten? Vgl. pinautomaten. Eerst veel weerstand, nu weet je niet beter. Online vakantie boeken. Wehkamp.
 • Dit is het social media landschap. Social media is een term die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld twitter, linkedin, maar ook youtube en skype vallen onder social media.
 • Brand moerdijk
 • In Caïro is het internet geblokkeerd . De autoriteiten ontkennen dat zij de hand hebben in de blokkade van de sites en sms-diensten, maar actievoerders leggen de schuld wel degelijk bij de machthebbers. De afgelopen dagen werden betogingen georganiseerd via sites als Facebook en Twitter. Foto's en video's De sociale media spelen een grote rol in de volksopstand tegen president Mubarak. Al voor de vierde dag op rij gaan duizenden Egyptenaren de straat op om te betogen tegen het autoritaire regime van de 82-jarige president Hosni Mubarak. Op sociale media worden veel foto's en video's gedeeld van de demonstraties.
 • Je vertelt je verhaal Je zoekt je klanten op Je luistert en reageert = Vertel, luister, ga in gesprek
 • 1. Ben Authentiek Blijf je zelf. Ben mens. Geen bedrijf. Sommige zakelijke tweets zijn zo doorzichtig, dat ze als uit zichzelf in het niets verdwijnen. We weten dat je succesvol bent, offertes en opdrachten binnenhaalt. Geweldig. Maar vertel eens hoe! 2. Goed dat je social media adviseur bent, of docent, maar waar blijkt dat uit? Doorlinken naar andere artikelen kan, bijna, iedereen. Zelf schrijven is lastig. Het kost veel tijd. Het is vreeswekkend eng (type- en schrijffouten).  Je krijgt commentaar. Meestal overigens positief. Door zelf na te denken, onderzoek te doen en dit op te schrijven en te publiceren wordt het internet een klein beetje interessanter. Twitter niet dat je naar de w.c gaat. Dat voegt niets toe. 3. Twitter. Maar met mate. Twitter heeft niet voor niets ooit maar 140 tekens meegekregen. Het is microbloggen. Sommige twitteraars vinden dat minstens elke uur een tweet er uit moet. Dat is niet nodig. Twitter wanneer er iets relevants te melden valt.  4. Gebruik de 80/20 regel 80/20 is werkelijk voor alles toepasbaar. Het is een oude project management techniek en voor meer van toepassing. Goed is goed genoeg. Hier betekent de 80/20 regel dat voor zakelijke twitters 80% zakelijk zich verhoudt tot 20% prive.  Elke andere verhouding is ook werkbaar. Mits er maar een gedachte zit. Zelfs voor grote bedrijven en organisaties geldt dat af en toe een menselijk commentaar wonderen doet voor de communicatie.  Echter te veel prive (dochter jarig, de BBQ staat aan, we gaan op vakantie) is SAAI en vooral bij onbekenden oninteressant. 5. Als je iemand een tweet stuurt, kan het handig zijn om even om je heen te kijken. Zit die persoon naast je? Dan kan het handig zijn hem gewoon aan te spreken. Oh. En het kan zijn dat je verslaafd begint te raken…! 6. Experimenteer Zoals al geschreven digitale regels zijn om gebroken en veranderd te worden. Probeer eens wat uit. Juist veel privé. Of juist veel zakelijk. Eens per maand, of 20 keer per seconde. Door uit te proberen, ontdek je de eigen grenzen van dit medium. Het maakt je vrijer en gemakkelijker in het uiteindelijke doel: er goed mee om kunnen gaan.
 • Diefstal: wees je ervan bewust dat inbrekers ook twitteren. Let dus op met wat je twittert! (vakantie, locatie)
 • Vraag aan de zaal: wat denkt u: is dit account echt of niet echt? Antwoord: niet echt. Hier is sprake van twitterjacking. Dit is een nepaccount. Iemand doet alsof hij matthijs van nieuwkerk is. Wees je bewust van het feit dat niet iedereen die zegt dat ie iemand is ook echt die persoon is. In sommige gevallen weet je het zeker, dit is het geval bij een “verified account”: kun je zien als er een blauw vinkje bij de persoon staat. (bv oprah)
 • Het delen van bedrijfsinformatie kan vervelende gevolgen hebben. Daarom heeft ROCWB een protocol opgesteld (wordt na afloop uitgereikt aan deelnemers) Voorbeeld: Twitterende politiechef op non-actief (Novum) - Districtschef van de politie Zuidwest-Drenthe Gerda Dijksman is op non-actief gezet na een suggestieve tweet. Nadat zaterdag twee personen om het leven kwamen in een woning in Meppel twitterde ze: "Gaat vast om huiselijk geweld". Het bleek te gaan om koolmonoxidevergiftiging. De korpsleiding laat weten dat hiermee mogelijk inbreuk is gemaakt om de integriteit van de slachtoffers en nabestaanden zijn gekwetst. De politie stelt een onderzoek in naar de tweet. De uitkomsten hiervan worden over vier weken verwacht. Dijksman kwam eerder dit jaar al in problemen door een tweet waarin ze de PVV van Geert Wilders fascistisch noemde. De PVV-leider eiste vervolgens dat ze zou worden ontslagen, maar dat hoefde niet van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin ( CDA ).
 • Stap 1: ga naar www.twitter.com Als je al een account hebt, ga je naar “sign in” en log je in met je inloggegevens Als je nog geen account hebt, maak je deze aan. Denk eerst goed na over de naam die je je account wilt geven, en wat je doel gaat zijn. Alleen privé twitteren? Of ook bedrijfs/projectmatig?
 • Kies een naam Kies een afbeelding Vul je bio in Denk na over je stijl en let op taal Wel of geen slotje?
 • Tip! Ga niet meteen honderden mensen volgen. Je zit dan meteen met pagina's tweets die je onmogelijk bij kunt houden. Wees selectief en zorg er voor dat je alleen mensen volgt die regelmatig voor jou nuttige of leuke informatie geven. Hoe bepaal je wie je gaat volgen? Phil Collins zong ooit: “I will follow you, if you’ll follow me”. Maar is dat een goede raad als het over twitter gaat? Moeten we iemand volgen alleen maar omdat hij ons volgt? Niet perse. Bekijk zijn profiel en bepaal of je zijn tweets in jouw timeline wilt zien.
 • Check eerst eens of er al bekenden zijn die een account bij Twitter hebben. Ga daarvoor op je eigen Twitteraccount naar Who to Follow en dan Find Friends Je kunt dan zelf op naam zoeken of je laat Twitter je lijst met contacten bij Gmail, Hotmail of MSN afzoeken (Find on other networks) Twittergids Op www.twittergids.nl vind je een overzicht van de populairste en actiefste Nederlandse twitteraars, ingedeeld per categorie. Klik maar wat rond in de diverse categorieën en lees wat deze gebruikers zoal tweeten. Heb je iemand gevonden die jij graag wilt volgen? Zorg dat je ingelogd bent en klik dan op de knop Follow . Tweepz Tweepz is een zoekmachine die kijkt naar de inhoud van de bio's van de gebruikers. Zo vind je snel gebruikers die hebben aangegeven dat ze bijvoorbeeld bezig zijn met sport, marketing of elk ander denkbaar onderwerp. www.tweepz.com Tip! Voordat je iemand gaat volgen, kijk naar de datum van de laatste tweet. Als iemand al maanden geen tweets plaatst, heeft volgen geen zin. Zoekfunctie van Twitter Ben geïnteresseerd in een bepaald onderwerp? Voetbal, muziek, een band, artiest, wat dan ook. Ga naar search.twitter.com en zoek eens op dat onderwerp. Dan kom je vanzelf bij twitteraars die dezelfde interesse hebben. Lees hun tweets door en als ze regelmatig leuke dingen te melden hebben... volgen!
 • Je timeline is een overzicht van de berichten die de mensen die je volgt hebben geplaatst.
 • Overzicht van mentions over jouzelf
 • Let op: dit kan alleen als jullie elkaar volgen
 • Je kunt een RT ook ongedaan maken (Undo retweet). Als je een tweet letterlijk overneemt, doe je dit door de tweet te retweeten. Als je een deel van de tweet overneemt, gebruik je niet de retweet optie maar doe je wel aan bronvermelding. Dit doe je door op het einde van het bericht dit te doen: (Via @....)
 • Je vind hier een overzicht van retweets: “ Retweets by others” = retweets geplaatst door andere mensen die je volgt “ Retweets by you” = overzicht van retweets door jezelf geplaatst “ your tweets, retweeted” = overzicht van de tweets die jij geplaatst hebt en door anderen geretweet zijn.
 • # = Hashtag Voor bijzondere onderwerpen gebruiken twitteraars vaak een #, een hashtag. Bijvoorbeeld #SeriousRequest, #Top2000, #onderwijs of #mediawijsheid. Als je op zo’n hashtag klikt, krijg je een lijstje met tweets over dat onderwerp. Daarmee kun je dus snel nieuwe mensen vinden met dezelfde interesses.
 • #FF doe je op vrijdag. Je geeft dan aan waarom iemand de moeite waard is om te volgen. #IAFN kan op alle dagen. Je kunt dit aan het begin of aan het einde van je tweet plaatsen. Belangrijk is dat je wel een reden geeft voor de #FF
 • Een speciale hashtag is #DurfTeVragen voor dringende verzoeken: Mijn fiets is gejat, heeft iemand ‘m gezien? Of: Ik heb mijn Mp3-speler in de trein laten liggen, wie wil even kijken of-ie er nog ligt? Of: Ik wil graag een eigen website, wat is een goede en goedkope host? Leuk, je krijgt dan soms tips van totaal onbekende mensen.
 • Links invoegen Heb je ergens op het internet een leuk artikel of een leuk filmpje gevonden dan deel je dat natuurlijk graag via Twitter. Je kopieert gewoon de link (inclusief http://) en plakt deze in het bericht. Twitter maakt er vanzelf een aanklikbare link van. Omdat je maar 140 tekens kunt plaatsen krijg je wel problemen als je een langere link wilt neerzetten zoals bijvoorbeeld: http://www.telegraaf.nl/buitenland/8006891/__Baby_overleeft_vuilnisbrand__.html Bit.ly Oplossing, ga naar www.bit.ly en maak daar van deze lange link een korte versie zoals: http://bit.ly/cxg2em YouTube Wil je een YouTubefilmpje delen, dan kun je gebruik maken van de URLverkorter van YouTube zelf. Klik op Deze video delen en vink Korte URL aan. Je kunt deze dan kopiëren of meteen via het Twitterknopje een een tweet aanmaken. Andere URL-verkorters: Er zijn meer diensten die lange links kunnen verkorten: tinyurl.com is.gd tweetburner.com
 • Filmpje met dankwoord van Rob Franken aan deelnemers.
 • http://www.youtube.com/watch?v=Ow93sPa52uk&feature=fvw
 • Twitter workshop IT-Workz_basis

  1. 1. Welkom bij IT-Workz Etten-Leur, 16 november 2010 uitvogelen! IT-Workz intern 1 maart 2011 (basis) Hannelore Engels
  2. 2. Gehoord <ul><li>“ Die social media hype gaat wel over” </li></ul>
  3. 3. Check!
  4. 5. En waar past twitter in het plaatje?
  5. 6. Twitter feitjes
  6. 8. Wat is twitter?
  7. 9. Twitter is een kroeg…
  8. 10. Maar twitter is meer… <ul><ul><li>In contact komen met elkaar </li></ul></ul><ul><ul><li>communiceren met elkaar </li></ul></ul><ul><ul><li>elkaar informeren </li></ul></ul><ul><ul><li>elkaar mobiliseren </li></ul></ul><ul><ul><li>elkaar helpen </li></ul></ul><ul><ul><li>Kennis delen met elkaar </li></ul></ul>
  9. 11. Elkaar informeren wat / wie / waarom / waarover / hoe / waarmee / zelf doen
  10. 12. Elkaar mobiliseren
  11. 13. Elkaar helpen wat / wie / waarom / waarover / hoe / waarmee / zelf doen
  12. 14. Dat doe je zo: Hoe pak je dat aan op twitter? <ul><li>Vertel </li></ul><ul><li>Luister </li></ul><ul><li>Ga in gesprek </li></ul>
  13. 15. Twitter geboden: <ul><li>Gij zult authentiek zijn </li></ul><ul><li>Gij zult eerst delen alvorens te vermenigvuldigen </li></ul><ul><li>Gij zult iets toe te voegen hebben </li></ul><ul><li>Gij zult niet twitteren naar uw naaste </li></ul><ul><li>Gij zult experimenteren! </li></ul>
  14. 16. Pas op voor twitter-gevaar! <ul><li>Diefstal </li></ul><ul><li>Online identiteit </li></ul><ul><li>Delen bedrijfsinformatie </li></ul><ul><li>Miscommunicatie </li></ul><ul><li>Twitterverslaving </li></ul>
  15. 17. Online identiteit: echt of niet echt?
  16. 18. Een foute tweet is zo verstuurd…
  17. 19. Wat nu? ZELF DOEN!
  18. 20. Wat gaan we doen? Workshop <ul><li>Account maken en instellen </li></ul><ul><li>Leren hoe en wie je kunt volgen </li></ul><ul><li>Tips & trics: twitteren als een pro! </li></ul>
  19. 21. Maak een account aan (of log in)
  20. 22. Stel je account (goed) in
  21. 23. Vind je onder ‘settings/profile’
  22. 24. Voorbeeld bio
  23. 25. Opdracht <ul><li>Vul je bio in </li></ul><ul><li>Plaats een foto/afbeelding </li></ul><ul><li>(Al gedaan? Help dan je buurman of buurvrouw!) </li></ul>
  24. 26. Volg!
  25. 27. Wie ga je volgen? <ul><li>Degene die naast je zit / bekenden </li></ul><ul><li>www.twittergids.nl </li></ul><ul><li>www.tweepz.com </li></ul><ul><li>Zoekfunctie van twitter </li></ul><ul><li>Kijk bij “vrienden van vrienden” </li></ul><ul><li>Kijk op #FF </li></ul>
  26. 28. Opdracht <ul><li>Ga nu 10 mensen volgen </li></ul>
  27. 29. Tweet!
  28. 30. Hoe plaats je een tweet?
  29. 31. Timeline
  30. 32. Opdracht <ul><li>Plaats nu een tweet </li></ul>
  31. 33. Hoe stuur je een antwoord? <ul><li>Je kunt op drie manieren antwoorden op een bericht van een andere gebruiker: </li></ul><ul><li>Een antwoord (@reply) </li></ul><ul><li>Een @mention </li></ul><ul><li>Een privébericht. (Direct Message) </li></ul>
  32. 34. Reply (@) <ul><li>Dit is een publiekelijk bericht gericht naar een bepaald persoon, gebruikt met </li></ul><ul><li>een @-teken + gebruikersnaam gevolgd door het bericht </li></ul>
  33. 35. Mention (@) <ul><li>Als je het @-teken + gebruikersnaam gebruikt ergens in jouw tweet dan is noemen we dit een Mention. Hiermee kan je bijvoorbeeld iets over iemand zeggen. </li></ul>
  34. 36. Overzicht van mentions
  35. 37. Opdracht <ul><li>Stuur je buurman/buurvrouw een bericht d.m.v @ </li></ul><ul><li>Stuur een antwoord (reply) op het ontvangen bericht naar je buurman/buurvrouw </li></ul>
  36. 38. Direct Message (DM) <ul><li>Een privé-bericht gericht naar een specifiek persoon, zonder dat anderen dat kunnen zien. Let op, dit kan alleen als jullie elkaar volgen. </li></ul>
  37. 39. Overzicht DM´s
  38. 40. Opdracht <ul><li>Stuur je buurman/buurvrouw een Direct Message (DM) </li></ul><ul><li>Een DM ontvangen? </li></ul><ul><li>Stuur dan je buurman/buurvrouw een DM terug! </li></ul>
  39. 41. Retweet (RT) <ul><li>Een bericht dat origineel niet van jezelf is, maar wel door jou herhaald wordt zodat jouw netwerk het ook kan zien, vaak handig om snel een leuk/belangrijk bericht door te geven aan veel mensen. </li></ul>
  40. 42. Overzicht retweets
  41. 43. Trending topics <ul><li>Trending Topics of “trends” zijn gedeeltes van Tweets die het meest voorkomen op een bepaald moment. </li></ul><ul><li>Twitter houdt deze automatisch bij en zo kan je snel zien wat het laatste nieuws is, en wat “hot” is op twitter. </li></ul>
  42. 44. Hashtag (#) <ul><li>Dit betekent simpelweg hekje (#), door een hashtag in je tweet te zetten kun je aangeven over welk onderwerp het gaat. Ook handig om terug te zoeken. </li></ul><ul><li>Als je wilt twitteren over IT-Workz, gebruik </li></ul><ul><li>dan #itwnl </li></ul>
  43. 45. # wordt ook wel humoristisch gebruikt
  44. 46. Follow Friday (#FF) <ul><ul><li>Follow Friday (#FF) betekent dat iemand wordt aanbevolen om te volgen. </li></ul></ul><ul><ul><li>Een alternatief is #IAFN (I Am Following Now) </li></ul></ul>
  45. 47. #durftevragen <ul><li>Gebruik je om een vraag te stellen aan alle twitteraars. </li></ul>
  46. 48. zoeken
  47. 50. Opdracht <ul><li>Zoek een interessant bericht en retweet (RT) </li></ul>
  48. 51. Links invoegen <ul><li>Bit.ly </li></ul><ul><li>Tinyurl.com </li></ul><ul><li>Niet zo: http://www.telegraaf.nl/buitenland/8006891/__Baby_overleeft_vuilnisbrand__.html </li></ul><ul><li>Maar zo: </li></ul><ul><li>http://bit.ly/eoi10L </li></ul>
  49. 52. Opdracht <ul><li>Er circuleert op internet een filmpje over “een bejaarde met een iPad”. </li></ul><ul><li>Zoek het filmpje en plaats deze als tweet met de link van het filmpje erbij. </li></ul>
  50. 53. Je krijgt 5 minuten de tijd…. De tijd gaat…. NU in!
  51. 54. “ gouwe ouwe”
  52. 55. Afsluiting Let op: @rocwbtweetup 31 maart

  ×