Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
Isu profesional guru dalam pengajaran matematik
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Isu profesional guru dalam pengajaran matematik

 • 1,644 views
Published

 

Published in Education , Spiritual , Technology
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
1,644
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
92
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. ISU PROFESIONAL GURUDALAM PENGAJARANMATEMATIK
 • 2. Pengajaran guru kurang ‘realistic , alive ,accessible”. Kelemahan guru dalam pengetahuanAgihan guru pedagogi isimatematik kandungan yang tidak ISU (PPIK) yang seimbang merupakan disekolah. PROFESIONAL asas dalam GURU DALAM profesion PENGAJARAN perguruan. MATEMATIK Guru kurang Guru memberi Menggunakan perhatian pendekatan dan tradisional dan bimbingan berpusatkan kepada murid guru.
 • 3. 1. Guru lemah dalam pengetahuanpedagogi. YOU CANT TEACH WHAT YOU DONT KNOW. BUT TOO MANY OF OUR MATHEMATICS TEACHER MAY DOING EXACTLY THAT : TEACHING WHAT THEY DONT KNOW. ( Landmark 1983 education document : a nation at risk )
 • 4. 2. Pengajaran Guru kurang “realistic , alive andaccessible “. Kurang berhubung dengan kenyataan atau menunjukkan keadaan yang sebenarnya. Guru kurang memberi pendedahan kepada pelajar. Guru tidak bersedia. KESANNYA ??? PELAJAR MELOPONG…
 • 5. Penempatan guru mengikut opsyen dan kepakaran. Membimbing Guru murid Cara mempelbagaikan melakukan pendekatangroup discussion Mengatasi dalam dan tutorial. pengajaran. Mengaitkan matematik dengan kehidupan
 • 6. 3. Guru menggunakan pendekatan tradisonal dan berpusatkan guru. TRADISIONAL BERPUSATKAN PELAJARGaya Guru sebagai penyebar ilmu. Guru sebagai fasilitator.Penyampaian Pelajar kurang peranan Pelajar terlibat dalam proses dalam proses pembelajaran pengajaran dan pembelajaranPenyertaan Guru aktif Pelajar aktif Pelajar pasif. Guru sebagai fasilitatorPenilaian Ujian dan penilaian formal Pemantauan tidak formal secara berkala secara berterusanTempat Terhad dalam bilik darjah Tidak terhad.Kadar Pemikiran lebih tertumpu Pengamal reflektif yangReflektif pada bahan pengajaran dan peka terhadap situasi bilik pembelajaran darjah
 • 7. SENARIO A PERBEZAAN SENARIO BGuru menentukan tajuk Cara Pelajar berbincang dan penentuan tajuk menentukan tajuk sendiriGuru menulis rangka Cara membina Pelajar berbincang dan rangka karangan membina rangkaGuru menulis isi-isi Cara pengumpulan Pelajar membina rangkakarangan di papan tulis bahan-bahan selepas perbincanganRendah/sedikit Tahap Tinggi penyertaan pesertaTidak dilakukan Penilaian kendiri Dilakukan oleh peserta peserta
 • 8. Berpusatkan Peranan Inkuri Berpusatkan Guru. dan Main ABM penemuan murid. Kuliah praktikal peranan Penerangan bercerita Kerja Projek Perbincangan lapangan Dan membuat Kumpulan latihan Objektif, kecil tugasan dan sumberObjektif, tugasan pembelajaran dan sumber ditentukan oleh pembelajaran murid.ditentukan oleh guru. Sesuatu proses pengajaran dan pembelajaran boleh berada di mana-mana.
 • 9. Mewujudkan pengalaman pembelajaran yang dapat menarik minat pelajar serta menggalakkan penglibatan mereka dalam proses pengajaran Memberi peluang Merancang dan pembelajaran. kepada pelajar penilaian belajar secara berterusan secara individu, kumpulan kolaboratif. dan kelas. Strategi ke arah pembelajaran Melibatkan pelajar dalam membentuk Menentukan berpusatkan proses kriteria penilaiansecara kolaboratif murid pembelajaran melalui rundingan antara guru dan berasaskan pelajar. kekuatan dan kelemahan pelajar. Mewujudkan Memberi pelajar prosedur kebebasan pemantauan agar membuat pilihan pelajar tentang bahan bertanggungjawab sumber dan aktiviti ke atas apa yang pembelajaran mereka pelajari.
 • 10. 4. Guru kurang memberi perhatiandan bimbingan kepada murid Guru membuat tanggapan tidak tepat terhadap pelajar. Guru Guru pilih mempunyai kasih. tanggungjawab lain. Guru tidak terlatih.
 • 11. BerintegritiKesedaran guru Guru memberi terhadap Cara hak samaratakerjaya sebagai mengatasi. pada semua seorang guru. pelajar. Mengetatkan syarat pengambilan dan memilih calon yang berkualiti. (MEdSI)
 • 12. 5. Agihan guru matematik yangtidak seimbang disekolah. Perancangan Dan Penempatan Guru Berada Dalam Keadaan Kelam Kabut. Apakah Isunya? Antara Isu-isu ; 1.Menolak tawaran penempatan. 2.Penempatan guru tidak seimbang. 3.Graduan pendidikan menganggur. 4.Campurtangan politik. 5.Salah pemilihan opsyen.
 • 13. 4.1 Guru Menolak TawaranPenempatanSiva Subramaniam (1997) ; Ramai guru enggan melaporkan diri disekolah yang ditetapkan kerana tidak sanggup berjauhan dengan keluarga terutama mereka yang telah berkahwin dan mempunyai anak. Tidak sanggup berkhidmat di kawasan pendalaman terutamanya di Sabah dan Sarawak. - Mempunyai masalah kesihatan
 • 14. 4.2 Penempatan Guru Tidakseimbang Bilangan guru wanita di bandar lebih ramai daripada lelaki. Berlaku masalah disiplin / tatatertib. Kekurangan guru lelaki berkelayakan mengikut opsyen.
 • 15. 4.3 Graduan PendidikanMenganggur Datuk Seri Hishammudin (2007); Lebihan guru kira-kira 6000 orang berpunca dari :i) Pengagihan penempatan guru ke lokasi yangtidak seimbang (mismatch).ii) Pemilihan subjek pengajaran yang sama.Lambakan guru dalam opsyen subjek bukan kritikal dan Tiada penyelerasan antara KPM dengan KPT
 • 16. 4.4 Campurtangan Politik Pegawai bimbang kehilangan jawatan. Melibatkan negeri yang kuat pengaruh pembangkang. Pertukaran Guru Antara Negeri atau Dalam Negeri.
 • 17. 4.5 Salah padan dalam opsyen Guru Bahasa Inggeris di bandar mengajar subjek lain. Kekurangan guru Bahasa Inggeris,Matematik dan Sains di luar bandar. Berlaku jurang pendidikan
 • 18. CARA MENGATASI Perubahan Kurikulum Ijazah Pendidikanberguna untuk pendidikan dan diterima industri. Memberi Penghargaan Kepada Guru YangBerkhidmat di Luar Bandar. Menghadkan Tempoh Berkhidmat di LuarBandar. Pengagihan guru yang seimbang.
 • 19. APA YANG ADA LIHATDALAM GAMBAR INI???
 • 20. ISU PERBEZAANSEKOLAH DI KAWASANBANDAR DAN LUARBANDAR
 • 21. Siti Nur Kamariah (2007) yang mendapati bahawa kelas yang bersih dan lengkap mempengaruhi proses pembelajaran pelajar Kajian Omar Salleh (2005) mendapati bahawa bebanan tugas yang tinggi akan menyukarkan guru-guru member tumpuan kepada pembinaan bahan pengajaran.Aminah (2003) menunjukkan tentang tahapkemudahan yang rendah akan mempengaruhiminat pelajar-pelajar untuk terlibat secaraaktif dalam aktiviti kokurikulum, termasuksukan.
 • 22. KEMUDAHAN FIZIKAL 4 PERKARA ASAS PENGAJARAN SUMBERPERALATAN DAN MANUSIA PEMBELAJARAN DISEKOLAH. BAHAN