Your SlideShare is downloading. ×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Introducing the official SlideShare app

Stunning, full-screen experience for iPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Frukostseminarium Hallvarsson & Halvarsson - Google Del 2

661
views

Published on

Björn Alberts talade kring uppdateringar i Googles tjänster.

Björn Alberts talade kring uppdateringar i Googles tjänster.

Published in: Technology

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
661
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide • http://www.youtube.com/watch?v=EKuG2M6R4VM
 • Ni surfar runt på sin egen site, klickar på egna länkar och det nisjälva tycker är intressant. Google lär sig detta och anpassar sökresultaten. Det kan göra att ni invaggas I en tro att ni rankar högre än vad ni gör.
 • Google mäter på vilka sökresultat människor klickar som i sin tur påverkar de personliga sökresultaten. Att därför optimera texterna i title och meta description för att få många klick har blivit än viktigare.
 • Människor tenderar att klicka mer på bilder och video. Ju fler klick desto större vikt får man i de personliga sökresultaten. Alltså är detta ännu ett skäl till att börja arbeta med bild och video.
 • http://www.youtube.com/watch?v=WRkYmx4A9Do
 • Irrelevanta sökord.
  Stockholm visitors board som marknadsför stockholm
  stockholm syndrome
 • Irrelevanta sökord.
  Stockholm visitors board som marknadsför stockholm
  stockholm syndrome
 • Irrelevanta sökord.
  Stockholm visitors board som marknadsför stockholm
  stockholm syndrome
 • Irrelevanta sökord.
  Stockholm visitors board som marknadsför stockholm
  stockholm syndrome
 • Irrelevanta sökord.
  Stockholm visitors board som marknadsför stockholm
  stockholm syndrome
 • Irrelevanta sökord.
  Stockholm visitors board som marknadsför stockholm
  stockholm syndrome
 • Irrelevanta sökord.
  Stockholm visitors board som marknadsför stockholm
  stockholm syndrome
 • http://www.youtube.com/watch?v=ZqWJxgp-_mU • TIll nu har vi bara pratat om Google men det finns många fler.
 • För att underlätta dialogen dem emellan vill jag överbrygga glappet genom en check-lista som marknadschefen kan använda för att börja närma sig SEO-experten. För enkelhetens skull tänker vi oss att sökmotorn är Google.
  7. Sociala kanaler8. Vår egen förmågaAnledningen?Marknader och dess köpprocesser är redan till stora delar digitala.
 • Geografi vilken av sökmotorns toppdomäner att fokusera på?
  Google är inte densamma på olika språk eller i olika länder. Enkelt uttryckt, det finns ett Google för varje land och språk.
  Marknadschefen som sitter på det svenska företaget med den dator hon har fått från den interna IT-avdelningen och kollar sökresultaten på Google kollar med största sannolikhet kollar på en svensk version av sökresultaten.
  Om man då är ansvarig för marknadsföringen i ett annat land måste man vara medveten om detta och alltså se till att även ha access till sökresultaten som gäller den marknaden.
  I briefen till SEO-experten: specificera vilka marknader som ni marknadsför era produkter och tjänster på.
 • Sökord som ges av målgruppens behov & vår produkts egenskaper? Long-tail?
  Sökord är själva fundamentet för närvaro på en sökmotor. Det kan närmast beskrivas som de ord med vilka målgruppen uttrycker sitt behov vid sökningar på Google. De behov som produkten eller tjänsten tillfredsställer är väl kända hos marknadschefen.
  Uppgiften ligger i att mejsla fram dessa sökord, t.ex bolån. Att hitta varianter av sökorden, t.ex bästa bolån. Samt att identifiera sk. long tail keywords, t.ex bästa bolån student.
  Detta är ett arbete för SEO-experten, som bör leverera sk. keyword-kluster. De kan enklast beskrivas som grupper av ord där varje grupp innehåller alla olika varianter av det ursprungliga sökordet, t.ex bolån. Nästa grupp är uppbyggd kring sparkonto osv.I breifen till SEO-experten: lista behoven, produktnamnen och t.ex platser där produkterna säljs eller andra karaktärsdrag förknippade med produkterna.
 • Sökvolym per sökord
  För varje enskilt sökord går det att få fram hur många sökningar som görs varje månad, åtminstone när de når över en viss sökvolym. Det är mycket viktigt för marknadschefen att vara medveten om. Det kan väl enklast liknas med lokalisering i traditionell marknadsföring. Ungefär som vilken adress butiken skall ha för att exponeras för så många potentiella kunder som möjligt.
  Emellertid ska man inte dra den liknelsen för långt eftersom en digital marknad fungerar annorlunda. Många long-tail-keywords, som vart och ett har en liten sökvolym, kan tillsammans innebära försvarbara ekonomiska resultat och samtidigt vara billigare att arbeta med
 • Kommersiella sökord som konverterar till avslut?
  Skillnaden mellan sökord och kommersiella sökord är att de senare leder till intäkter. De konverterar till avslut. Alltså måste vi ha koll på dem. Bästa sättet att skaffa sig den kunskapen är att använda sitt statistik- och analysverktyg.
  Kanske kan SEO-experten referera till kunskap inhämtad i andra projekt men för relevant och säker fakta måste detta sättas upp och monitoreras i de egna verktygen, t.ex Google Analytics. Det betyder att det tar viss tid innan informationen finns tillgänglig.
  I briefen till SEO-experten: definiera tydligt att monitorering av sökord ska göras i syfte att komma fram till vilka de kommersiella sökorden är.
  Tänk emellertid på att de övriga sökorden inte ska negligeras. Dels är de viktiga för att hjälpa de kommersiella sökorden på traven (ge styrka till domänen). Dels kan de vara relevanta för potentiella kunder som ännu inte är framme vid köpbeslut.
  Således bör även en strategi för hur icke kommersiell trafik skall mötas tas fram. Den är med största sannolikhet annorlunda än för den kommersiella trafiken.
 • Konkurrens per sökmotor & per kommersiellt sökord?
  För varje enskilt sökord finns en konkurrenssituation. Kom ihåg det. För varje enskilt sökord finns en konkurrenssituation.
  Konkurrenterna är helt enkelt de sidor som rankar högre än oss på ett specifikt sökord. När man är varm i kläderna kan man ju med fördel även kolla i backspegeln, dvs ha koll på de som rankar precis nedanför.
  Det är viktigt att skapa sig en uppfattning om hur starka konkurrenterna är. T.ex genom att kolla vilken PageRank de har och hur många länkar det finns till den aktuella sidan samt hur väl optimerad för sökmotorer deras sida är.
  Om vi ligger långt ned i sökresultaten är det naturligtvis orimligt att göra en konkurrensanalys på samtliga konkurrenter. Däremot blir det viktigare ju högre upp i sökresultaten vår sida ligger. Är det ett kommersiellt sökord med försvarbar sökvolym där vi rankar nummer 10 (sist på första sökresultatsidan) eller nummer 11 (först på andra sökresultatsidan) skulle jag säga att analysen bör göras.
  För övrigt kallar en SEO-expert sökresultatsidan för SERP. Search Engine Result Page.
  OBS! Om du inte känner igen de som rankar högre, avfärda dem inte! De konkurrerar om trafiken – det klick som du vill åt. Om du t.ex arbetar på Telia och de som rankar högre inte är Tele2, Tre mfl utan istället heter mobiltbredband.nu är de likväl din konkurrent. Inte sällan är de affiliates, dvs mellanhänder som tar betalt för att skicka trafiken till dig. Ganska onödigt, eller hur?
  I briefen till SEO-experten: konkurrensanalys för relevanta sökord.
 • Typ av produkt lämpad för reviews, video, forum, bilder etc?
  Ni kommer ihåg att det finns olika sökmotorer eller filter för oliak mediatyper mm. Det är viktigt att komma ihåg.
  Dels kanske inte konkurrenssituationen är lika hög när man bryter ned det till någon av dessa kategorier.
  Dels kanske den produkt man marknadsför är särskilt lämpad för någon av kategorierna, t.ex en demonstration via video.
  Slutligen kan det finnas utrymme att definiera en strategi som går ut på att ranka högt i någon eller flera av dessa kategorier vilket i sin tur kan vara vägen till att ranka högt ”i de vanliga sökresultaten” (web). Det senare är nämligen i princip detsamma som ett aggregat sökresultat av de här olika alternativen.
 • Målgruppens digitala beteende och mognadsgrad?
 • Sociala kanaler det som sker i dem syns i sökmotorerna. Vilka ska vi nyttja?
  Det är mycket tal om social media. Jag brukar säga att det är ett snävt begrepp på någonting som är mycket större. Nämligen det faktum att vi är i början av en tid då villkoren för att med framgång kommunicera och driva företag förändras. Bl.a tack vare att vem som helst kan nu göra sin åsikt hörd med hjälp av att teknik gjorts tillgänglig och enkel och att det nu är lättare än någonsin att knyta relationer till andra människor.
  Anledningen till att jag tar upp sociala kanaler i SEO-sammanhang är att det i allra högsta grad hänger ihop. Oavsett från vilken vinkel marknadschefen funderar över sociala kanaler, för det gör de flesta, måste även SEO-perspektivet finnas med. För det som sker i sociala kanaler syns i sökmotorerna.
 • Förmåga vår egen förmåga att ranka högt på valda sökord?
  Mot bakgrund av de sju punkterna ovan kan en SEO-strategi tas fram tillsammans med SEO-experten. Jag vill betona att det är ett arbete som med fördel görs tillsammans. Dels för att båda kompetenserna behövs för att få fram en relevant strategi. Dels för att det är det bästa sättet för en marknadschef att sätta sig i de nya villkor som gäller för dennes arbete.
  Vad det nu hänger på är vår egen förmåga att implementera strategin.  Helt enkelt vilka resurser vi har för att klara av:
  Kvalitativt innehåll. Text, bild och video
  Optimering av innehåll: Rubriker, texter, meta description, page-title, TITLE och ALT-attribut och ankartexter på internlänkar
  Frekvent uppdatering av innehåll
  Attrahera länkar genom att erbjuda sådant som är värt att länka till.(SEO-experten talar om länkbeten. Marknadschefen talar om bra erbjudande eller upplevelse.)
  Optimering av koden på siten
  Optimering av laddningstider
  Strukturering och internlänkning av innehåll på siten
  Aktivt deltagande i sociala kanaler
  Digitalt PR-arbete?
  Det är nu de svåra men nödvändiga besluten kommer. Marknadschefen kommer att behöva börja omfördela budget och sannolikt behöva byta ut, utbilda eller nyrekrytera personal.
 • Några avslutande ord om vilka krav sökmotorernas övertagande av marknadsvillkoren ställer på företag.
  Det går inte längre att sminka en gris för att den ska se vacker ut. I sökmotorernas värd kommer det fortfarande att vara en gris.

 • Kort och gott. FÖretag som vill blir framgångsrika på nätet måste som alltid ha en bra produkt och ha trevlig personal. Dessutom måste de arbeta med att skapa mängder av innehåll snarare än reklam i traditionell betydelse.
 • För att underlätta dialogen dem emellan vill jag överbrygga glappet genom en check-lista som marknadschefen kan använda för att börja närma sig SEO-experten. För enkelhetens skull tänker vi oss att sökmotorn är Google.
  7. Sociala kanaler8. Vår egen förmågaAnledningen?Marknader och dess köpprocesser är redan till stora delar digitala.
 • Transcript

  • 1. Google är som en lök
  • 2. Mängder av SERPar* Inloggad En Google i varje land Webb Instant Recensioner Senaste året Diskussioner Senaste veckan Senaste dygnet Video Personliga Bilder Uppdateringar Social circle Kartor Shopping Nyheter Bloggar Realtid *Search Engine Result Page
  • 3. Personaliserad sök
  • 4. Konsekvenser  Ni rankar inte så högt som ni tror
  • 5. Konsekvenser  Ni rankar inte så högt som ni tror  Ytterligare ett skäl att optimera titlar & beskrivning (meta description)
  • 6. Konsekvenser  Ni rankar inte så högt som ni tror  Ytterligare ett skäl att optimera titlar & beskrivning (meta description)  Fokusera mer på bild och video
  • 7. Realtidssök
  • 8. Konsekvenser  Sökresultatsida ”Uppdateringar” ger översikt i realtid
  • 9. Konsekvenser  Sökresultatsida ”Uppdateringar” ger översikt i realtid  Främst gäller det aktuella händelser och trender
  • 10. Konsekvenser  Sökresultatsida ”Uppdateringar” ger översikt i realtid  Främst gäller det aktuella händelser och trender  Förutsättningarna för kriskommunikation har förändrats
  • 11. Konsekvenser  Sökresultatsida ”Uppdateringar” ger översikt i realtid  Främst gäller det aktuella händelser och trender  Förutsättningarna för kriskommunikation har förändrats  Räcker inte längre att hålla negativa sökträffar borta
  • 12. Konsekvenser  Sökresultatsida ”Uppdateringar” ger översikt i realtid  Främst gäller det aktuella händelser och trender  Förutsättningarna för kriskommunikation har förändrats  Räcker inte längre att hålla negativa sökträffar borta  Twitter, Facebook, MySpace, Identi.ca, Jaiku, FriendFeed, News & Blogs
  • 13. Konsekvenser  Sökresultatsida ”Uppdateringar” ger översikt i realtid  Främst gäller det aktuella händelser och trender  Förutsättningarna för kriskommunikation har förändrats  Räcker inte längre att hålla negativa sökträffar borta  Twitter, Facebook, MySpace, Identi.ca, Jaiku, FriendFeed, News & Blogs  Sökresultaten rullar vilket drar ögonen till sig vilket ger klick
  • 14. Konsekvenser  Sökresultatsida ”Uppdateringar” ger översikt i realtid  Främst gäller det aktuella händelser och trender  Förutsättningarna för kriskommunikation har förändrats  Räcker inte längre att hålla negativa sökträffar borta  Twitter, Facebook, MySpace, Identi.ca, Jaiku, FriendFeed, News & Blogs  Sökresultaten rullar vilket drar ögonen till sig vilket ger klick  Fungerar i mobiler som Android och iPhone
  • 15. Instant search
  • 16. Konsekvenser  Rankingen i sökresultaten förändras inte...
  • 17. Konsekvenser  Rankingen i sökresultaten förändras inte...  ...men söbeteendet lär förändras
  • 18. Konsekvenser  Rankingen i sökresultaten förändras inte...  ...men söbeteendet lär förändras  Att ranka på färre bokstavskombinationer bör bli relevant (och en utmaning)
  • 19. Konsekvenser  Rankingen i sökresultaten förändras inte...  ...men söbeteendet lär förändras  Att ranka på färre bokstavskombinationer bör bli relevant (och en utmaning)  Longtail & variation i söktermer blir än mer viktiga
  • 20. Konsekvenser  Rankingen i sökresultaten förändras inte...  ...men söbeteendet lär förändras  Att ranka på färre bokstavskombinationer bör bli relevant (och en utmaning)  Longtail & variation i söktermer blir än mer viktiga  Utveckla sökordskluster m.h.a Google Suggest allt viktigare
  • 21. Konsekvenser  Rankingen i sökresultaten förändras inte...  ...men söbeteendet lär förändras  Att ranka på färre bokstavskombinationer bör bli relevant (och en utmaning)  Longtail & variation i söktermer blir än mer viktiga  Utveckla sökordskluster m.h.a Google Suggest allt viktigare  Fokus blir allt mer i mitten av sidan under sökfältet vilket kan innebära minskad effekt på annonser till höger
  • 22. Konsekvenser  Rankingen i sökresultaten förändras inte...  ...men söbeteendet lär förändras  Att ranka på färre bokstavskombinationer bör bli relevant (och en utmaning)  Longtail & variation i söktermer blir än mer viktiga  Utveckla sökordskluster m.h.a Google Suggest allt viktigare  Fokus blir allt mer i mitten av sidan under sökfältet vilket kan innebära minskad effekt på annonser till höger  Eventuellt kan det vara klokt att köpa annonser på till synes irrelevanta sökord
  • 23. Socialt sök
  • 24. Konsekvenser  Blir viktigare med ett starkt varumärke som människor vill vara förknippade med
  • 25. Konsekvenser  Blir viktigare med ett starkt varumärke som människor vill vara förknippade med  Blir viktigare att bygga relationer och nätverk – Relation brand
  • 26. Konsekvenser  Blir viktigare med ett starkt varumärke som människor vill vara förknippade med  Blir viktigare att bygga relationer och nätverk – Relation brand  Blir viktigare med tribal marketing
  • 27. Varumärkesidentitet på digital marknad Minskad betydelse Ökad betydelse Köpta kanaler Konversanta individer Reklam Fria kanaler Delning Länkar Hur varumärket Hur andra uppfattar vill uppfattas varumärket Profil Image
  • 28. Varumärkesidentitet på digital marknad Minskad betydelse Avgörande betydelse Ökad betydelse Köpta kanaler Anställdas agerande Konversanta individer Reklam Kundbemötande Fria kanaler Produktkvalitet Delning Innovation Länkar Innehåll Dialog CSR* Hur varumärket Det varumärket är Hur andra uppfattar vill uppfattas varumärket Profil Image *Corporate Social Responsibility
  • 29. Varumärkesidentitet på digital marknad Minskad betydelse Avgörande betydelse Ökad betydelse Köpta kanaler Anställdas agerande Konversanta individer Reklam Kundbemötande Fria kanaler Produktkvalitet Delning Innovation Länkar Innehåll Dialog CSR* Profiling Juice Hur varumärket Det varumärket är Hur andra uppfattar vill uppfattas Employer branding varumärket Design management CSR Profil Image *Corporate Social Responsibility
  • 30. Varumärkesidentitet på digital marknad Minskad betydelse Avgörande betydelse Ökad betydelse Köpta kanaler Anställdas agerande Konversanta individer Reklam Kundbemötande Fria kanaler Produktkvalitet Delning Innovation Länkar Innehåll Dialog CSR* Profiling Juice Hur varumärket Det varumärket är Hur andra uppfattar vill uppfattas Employer branding varumärket Design management CSR Profil SERP** = Identitet Image *Corporate Social Responsibility **Search Engine Result Page
  • 31. förmedlar ditt varumärkes sanna identitet
  • 32. Tack! bjorn.alberts@halvarsson.se