GO live 1: Desso / Rob Kragt

1,351 views
1,275 views

Published on

Presentatie van Rob Kragt / Desso tijdens de eerste editie van GO live: 'Afval als duurzame bouwsteen' op 23 juni 2011 in Waalwijk. Meer op www.groeneofferte.nl.

Published in: Design, Business, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,351
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

GO live 1: Desso / Rob Kragt

 1. 1. Cradle to Cradle® update aan: Donderdag 23 juni 2011
 2. 2. Geschiedenis De lange en rijke geschiedenis van DESSO heeft zijn wortels in Nederland en België. 1930 Start als Belgische fabrikant van geweven tapijten in Oss voor woningen en bedrijven. 1939 Bedrijf verandert van eigenaar en de naam van het bedrijf wordt gewijzigd in ‘Tapijtfabriek H.`Desseaux. 1950 Introductie merknaam DESSO 1960 Twee bedrijven in Dendermonde en Waasmunster worden ook onderdeel van DESSO. 1980 Start kunstgrasdivisie van DESSO
 3. 3. Geschiedenis 1981 Overname Bergoss 1992 Fusie DESSO en Esco; de naam DESSO wordt aangehouden. Eind DESSO overgenomen door DLW en jaren 90 daarna Armstrong 2007 DESSO weer onafhankelijk na het verkrijgen van een meerderheids- belang in het bedrijf door NPM Capital, een Nederlandse investeringsmaatschappij. Heden DESSO kan terugkijken op bijna 80 jaar van uitstekende prestaties en met een reputatie als betrouwbare partner die voor uiteenlopende toepassingen vloerbedekking van uitstekende kwaliteit produceert.
 4. 4. Innovatie Strategie Desso streeft naar het leveren van superieure producten en het ontwikkelen van baanbrekend oplossingen dankzij voortdurende innovatie. Onze innovatiestrategie concentreert zich op drie hoofdgebieden: Creativity Met als speerpunt Desso’s designfilosofie CARPETECTURE ® en ons internationale concept Circles of Architects® Functionality Baanbrekende oplossingen die het verschil maken, zoals SoundMaster® en AirMaster® Cradle to Cradle® Producten en processen ontwikkelen die bijdragen aan een beter milieu en een beter binnenklimaat, zoals DESSO EcoBase® en DESSO AirMaster®
 5. 5. Creativiteit Voor DESSO staat innovatie centraal bij alles wat wij doen. Creativiteit is de eerste motor voor innovatie. Om innovatief te blijven, vragen wij onze belangrijkste beleidsmakers (A&D) om inbreng in ons ontwerpproces. Deze benadering heeft geleid tot een meer formele testprocedure in de vorm van diverse focusgroepen van toonaangevende architecten en interieurontwerpers. DESSO Circles of Architects® is een internationaal fenomeen – gestart in 2007.
 6. 6. Circle of architects
 7. 7. Circle of architects
 8. 8. Creativiteit FLOW Carpet tile Structured Loop Pile 16 colours
 9. 9. FunctionaliteitAIRMASTER®
 10. 10. DESSO AirMaster®Het tapijt dat de lucht zuivert
 11. 11. Zo werkt het Uitvergroot profiel van DESSO AirMaster® Fijnstof (< 10 μm) Fijnstof (> 10 μm) Zeer fijne stofdeeltjes worden Grovere stofdeeltjes worden De unieke structuur van DESSO opgevangen en vastgehouden opgevangen door het dikkere AirMaster® voorkomt dat stof door het dunne garen van de garen van de DESSO weer in de lucht terechtkomt. DESSO AirFiltersTM. DustCollectorsTM.De open structuur van het product zorgt ervoor dat het stof eenvoudig kan wordenverwijderd. Zo kan een optimaal herstel van de filterfunctie van het tapijt wordengegarandeerd.
 12. 12. Mensenhaar Gemiddeld 70 μm in diameter Fijn zandstrandWat is fijnstof?PM10 In te ademen deeltjes met een aërodynamische diameter van maximaal 10 μm (daaronder vallen alle deeltjes die kleiner zijn). Deeltjes van deze omvang veroorzaken gezondheidsproblemen, omdat ze via de keel de longen kunnen bereiken.PM2.5 Kleine deeltjes met een aërodynamische diameter van minder dan 2,5 μm. Deeltjes van deze omvang of nog kleiner kunnen de ademhaling en het cardiovasculaire systeem (hart en bloedvaten) aantasten.
 13. 13. Laboratoriumtest DESSO AirMaster® - fijnstof (PM2.5) Harde vloer Standaard tapijt DESSO AirMaster® Fijnstof concentratie [μg/m3] Met DESSO AirMaster® is de aanwezigheid van stofdeeltjes aanmerkelijk minder Met harde vloeren is de hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht consistent hoger dan de hoogste concentratie fijnstof met DESSO AirMaster® Start circulatie Tijd [minuten] Metingen zijn uitgevoerd op een hoogte van 80 cmDESSO AirMaster® is 8x effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren (PM2.5)*DESSO AirMaster® is 4x effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan standaard tapijt (PM2.5)** Voorlopige testresultaten
 14. 14. Hoe fijnstofhet lichaambinnendringt1 Stofdeeltjes komen de luchtwegen binnen via de neus en de keel2-3 Fijnstof van groter formaat wordt verwijderd door hoesten, niezen en slikken4 Fijnstof van kleiner formaat kan diep in de longen binnendringen. Het is in staat om tot in de longblaasjes door te dringen, hetgeen hart en longproblemen kan veroorzaken en schadelijke chemicaliën aan de bloedsomloop kan overdragen
 15. 15. GevestigderegelgevingWetenschappelijk onderzoek op het gebied van binnenluchtkwaliteit is op dit gebied doorverschillende wetenschappers en instellingen uitgevoerd.De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft duidelijke richtlijnen vastgesteld voor defijnstofconcentraties van binnenlucht.Luchtkwaliteit is een van de onderwerpen waarmee de Europese Unie onderwerpen zichhet meeste mee bezig houdt.* Bron: World Health Organization Air quality guidelines for particulate matter, global update 2005.
 16. 16. Desso Groep DESSO Groep Project Hospitality Aero Marine Home Sport Systems (incl. KantorenOnderwijs/ Gezondheidszorg)
 17. 17. Desso GroupVolume overzicht Tapijt 80% Contracttapijt 50% Leisure & Travel 9% Home tapijten 21% Sport 20% Cijfers 2009 - % van de totale omzet (incl. Enia Carpet NL Holding BV)
 18. 18. ContracttapijtDESSO Contract Carpets is een toonaangevende Europese fabrikant van kwalitatiefhoogstaande,duurzame contracttapijten en tapijttegels voor commerciëel gebruik, zoals in kantoren,openbare gebouwen, banken, scholen, universiteiten, winkels en ziekenhuizen.Productverdeling: Tegels 84% Kamerbreed 16% Cijfers 2009
 19. 19. ContracttapijtFocus op onderwijs & gezondheidszorg DESSO-tapijt draagt bij aan een goede leeratmosfeer Schonere en kwalitatief betere lucht – bestrijding van allergieën Beter ademhalen in een tapijtomgeving Tapijt is de meest economische vloerbedekking Een veiliger omgeving Tapijt verbetert de akoestiek De kwaliteit van leven op een DESSO-tapijt is aantoonbaar beter dan op een harde ondergrond
 20. 20. HMADESSO HMA is een geïntegreerd design- en productiebedrijfgespecialiseerd in het maken van hoogwaardige vloerbedekkingen voor dehoreca, scheepvaart en luchtvaart. Scheepvaart 27% Luchtvaart 27% Hotels 46%Cijfers 2008
 21. 21. Hospitality DESSO heeft een uitstekende reputatie als leverancier aan 5-sterrenhotelketens en zelfstandige hotels Het uitgebreide DESSO assortiment omvat kwaliteitsproducten die direct uit voorraad leverbaar zijn. DESSO levert de beste Axminster- en Wilton-producten, desgewenst ook naar individueel ontwerp.
 22. 22. Marine Al meer dan twintig jaar hebben wij een wereldwijde reputatie met een voortreffelijke selectie voerbedekkingen op maat en uit voorraad We leveren aan prestigieuze cruise- en veerbootmaatschappijen op de hele wereld, waaronder Carnival Cruise Lines en Royal Caribbean Cruise Lines. Onze Marine producten omvatten geweven en getufte kamerbrede tapijten. Onze Marine producten voldoen aan de strengste eisen voor de internationale markt en de zeevaart. De DESSO kwaliteit en de breedte van ons productaanbod tonen aan dat we een compleet pakket kunnen bieden voor de totale vloerbedekking van een schip, overal ter wereld.
 23. 23. Aviation Onze jarenlange ervaring in de luchtvaartmarkt heeft ons een positie opgeleverd als een van de grootste drie leveranciers van wollen en nylon vliegtuigvloeren Desso staat garant voor een hoog niveau van klanttevredenheid onder onze klanten wereldwijd. Vandaag de dag werken wij voor maatschappijen die vliegen met Airbus, Boeing en andere commerciële vliegtuigtypen. DESSO heeft de revolutionaire DESSO FuelMaster® ontwikkeld, een product waarmee luchtvaartmaatschappijen een aanzienlijke gewichtsbesparing en dus kostenbesparing kunnen realiseren in vergelijking met standaardtapijt.
 24. 24. Consumenten tapijt DESSO Consumenten Tapijt wordt vertegenwoordigd door drie sterke merken: Alle drie de merken hebben een rijke traditie in de productie van consumententapijten voor het topsegment van de markt. Deze producten zijn verkrijgbaar via gespecialiseerde leveranciers en in geselecteerde tapijt- en interieurwinkels. DESSO Consumer Carpets is bovendien de enige Europese producent van tapijt voor het topsegment van de markt dat wordt verkocht in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.
 25. 25. Sport systems DESSO Sports Systems heeft bijna 30 jaar ervaring in de markt van sportvelden Levert systemen op basis van kunstgras en versterkt natuurgras die de perfecte ondergrond bieden voor sport op elk niveau. Een van de producten in het portfolio is DESSO GrassMaster®, een sportveld van 100% natuurgras dat is versterkt met DESSO synthetische grasvezels. Het unieke van dit geoctrooieerde systeem zit in de 20 miljoen kunstgrasvezels die 20 cm diep in het veld worden geïnjecteerd. Tegenwoordig is DESSO Sports Systems de grootste kunstgrasfabrikant ter wereld met meer dan 50 miljoen vierkante meter sportvelden voor voetbal, hockey, tennis, American football, rugby en multifunctioneel gebruik.
 26. 26. Feiten DessoFabrieken in:Waalwijk, Goirle en Heerlen, NederlandDendermonde, BelgiëDistributiecentra:Oss en Soest, NederlandMedewerkers: 1000 Kamerbreed: 5.000.000 m2Tapijttegels: 7.000.000 m2 Kunstgras: 2.800.000 m2 – Getufte producten 90% Geweven tapijten: 750.000 m2 – Vezelgebonden producten 10%
 27. 27. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfWat is Cradle to Cradle? Volgens de Cradle to Cradle principes worden producten gemaakt van pure ingrediënten die eenvoudig te scheiden zijn, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden (up-cycling), in zowel de biosfeer als de technosfeer.
 28. 28. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfWat is Cradle to Cradle? • Sluiten kringlopen • Gebruik van gezonde en goede materialen • Diversiteit • Verbetering van lucht-, bodem- en waterkwaliteit • Gebruik van hernieuwbare energie • Sociale verantwoordelijkheid
 29. 29. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfCradle toto Cradle – Waarom? Cradle Cradle – Waarom? • Het is een goed, positief kwaliteitsinitiatief • Niet alleen voor het milieu, maar ook voor gezondheid en welzijn (bijv. binnenklimaat en luchtkwaliteit) • Afval wordt voedsel voor nieuwe producten • Het is niet alleen goed voor mens en planeet; Reclaim Ribs het is een kans om business uit te bouwen
 30. 30. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfStatement van de CEO van DESSO "Met Cradle to Cradle gaat DESSO voor de lange termijn. Het is een uitdaging die de creatie van totaal nieuwe producten en technologieën met zich meebrengt. Een taak die we met trots op ons nemen - om onze producten, ons merk, de mensen en onze planeet beter te maken". Stef Kranendijk, CEO DESSO
 31. 31. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfStatement van Michael Braungart Prof. dr. Michael Braungart is zeer enthousiast over het langdurige partnership met DESSO. “Door zich te committeren aan de productiecirkel van Cradle to Cradle, ondersteunt DESSO de gezondheid van de planeet en helpt het bedrijf tevens de productkwaliteit en de milieuprestaties te verbeteren via eco-effectiviteit”. Prof. dr. Michael Braungart, scheikundige en oprichter van de Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA)
 32. 32. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfEco-efficiëntie Extra aandacht voor duurzaamheid • Efficiënte productie • Afval reductie • Energiebesparing Desso’s resultaten in het verleden • Water hergebruik •jaarlijks 50% in België, doel 100% (= 410 miljoen liter) • Energieverbruik •23% reductie in energieverbruik en CO2 emissies in de afgelopen10 jaar • Recycling •Post-industrieel afval wordt gerecycled en gebruikt als brandstof
 33. 33. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfEco-effectiviteit 1. Positieve voetafdruk 2. Verbeterde kwaliteit van milieu en welzijn 3. Hergebruik van alle materialen in een product; design criteria: eenvoudige scheiding 4. Gebruik van post-consumer materialen als grondstof in een product 5. Alle grondstoffen zouden 100% veilig moeten zijn voor mens en milieu 6. Gebruik van hernieuwbare energie in alle fases van de cyclus 100% Eco-Effectiviteit
 34. 34. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfImplicaties voor DESSO • Ontwikkeling van nieuwe producten voor verbeterd binnenklimaat en luchtkwaliteit • Investeren in een nieuwe Cradle to Cradle productlijn • Jonge designers en studenten uitnodigen mee te werken aan C2C producten • Nationale en internationale gemeenschap opzetten rond Cradle to Cradle kwaliteit • Meer marketing rond Cradle to Cradle in een globale markt • Opzetten van een tapijtterugname- en recyclingsysteem
 35. 35. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfStadia voor de implementatie 2010-2020 • 50% gebruik van post- consumer producten • 100% inkoop duurzame energie • Fabrieksafvalwater • Terughaal- en recyclingsystemen • Een Cradle to Cradle-supply-chain management • 100% Cradle to Cradle productcertificering • 100% duurzame of gerecyclede bronnen • 100% veilige terugkeer van materialen • 100% hergebruik of recycling van materialen
 36. 36. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfStrategic plans Energie • 2020 100% duurzame energie • Biomassa • Wind energie • Zonne-energie • Start in Waalwijk JV met Host/ENECO Biodiversiteit • Vergroot biodiversiteit in industriële omgeving. • Eerste “groene dak” gerealiseerd • Focus op bepaalde diersoorten
 37. 37. Schema
 38. 38. Biologische cirkel
 39. 39. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfBiologische cirkel DESSO doet onderzoek naar prototypen tapijt en tapijttegels met grondstoffen uit de biologische cirkel. Hierna volgen enkele voorbeelden met tapijt uit garen van papier, bamboe en jute.
 40. 40. Papier garen
 41. 41. Bamboe garen
 42. 42. Jute garen
 43. 43. Jute garen en biologische rug
 44. 44. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfBiologische cirkel DESSO streeft er naar om in 2011 een prototype te hebben in de biologische cirkel wat enigszins de eigenschappen heeft van hedendaags tapijt. Met name de duurzaamheid/slijtweerstand is nu nog een probleem.
 45. 45. Technische cirkel
 46. 46. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijf Een Cradle to Cradle-certificering IDENTIFY THE BEST: ABC-X CATEGORIZATION OPTIMAL OPTIMIZING De ‘Passive Positive List’ opzetten voor bestaande TOLERABLE producten NOT ACCEPTABLE NOT CHARACTERIZE DPROGRESS OF QUALITY FROM CRADLE TO CRADLE WITH TIME Enkel positief-gedefinieerde materialen gebruiken ECO- EFFECTIVENESS Niet acceptabele grondstoffen uitfaseren Clients and suppliers are Niet noodzakelijk om vanaf dag 1 perfect te zijn! regarded as partners to reach quality.
 47. 47. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfTechnische cirkel Desso maakt enorme vorderingen met Cradle to cradle producten in de technische cirkel. Hiervoor moest wel een alternatief gevonden voor de traditionele, op bitumen gebaseerde tegelrug. Bitumen is als product veilig en zorgt voor uitstekende eigenschappen maar de samenstelling kan variëren en is daarom niet geschikt als cradle to cradle tapijttegelrug.
 48. 48. Traditionele tapijttegel
 49. 49. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfTechnische cirkel In samenwerking met EPEA is een alternatief gevonden voor de bitumen tapijttegelrug in de vorm van Polyolefine. Dit materiaal is zuiver, 100% veilig en oneindig te hergebruiken.
 50. 50. Polyolefine tapijttegelrug,handgemaakt prototype.
 51. 51. Polyolefine tapijttegelrug,eerste test productietegel.
 52. 52. EcoBase tapijttegelrug,eerste officiële productie.
 53. 53. EcoBase tapijttegelrug,eerste officiële productie.
 54. 54. Scheiding C2C tapijttegel inzuivere grondstofstromen.
 55. 55. Scheiding C2C tapijttegel inzuivere grondstofstromen.
 56. 56. Ministerie van Landbouw
 57. 57. Bussumse Watertoren
 58. 58. Bussumse Watertoren
 59. 59. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfTechnische cirkel Door de grote expertise binnen Desso op het gebied van tapijttegelproductie kunnen we vanaf juni 2010 zowel de traditionele als de EcoBase® cradle to cradle tapijttegelrug kunnen aanbieden.
 60. 60. Tijdschema tot 2020
 61. 61. EcoBase apparatuur
 62. 62. EcoBase apparatuur
 63. 63. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfTerughaalsysteem bij DESSO
 64. 64. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfTerughaalsysteem bij DESSO Recyclen van onze producten in de cementindustrie: Gebruikt als brandstof met een hoge calorische waarde Stabilisator (kalk) wordt gebruikt als grondstof Introductie van een terugnamesysteem Inzameling van gebruikte tapijten bij onze klanten Ontwikkeling van een innovatieve scheidingstechniek: Scheiding van garen van de backing Backing kan worden hergebruikt als backing Garen kan worden omgesmolten tot gekleurd garen Depolymerisatie om grondstof uit garen te verkrijgen om wit garen te produceren
 65. 65. Te scheiden tapijttegel
 66. 66. Verkleind materiaal
 67. 67. Eerste scheiding
 68. 68. Garen voor hergebruik
 69. 69. EcoBase voor hergebruik
 70. 70. EcoBase brochure
 71. 71. EcoBase voor hergebruik
 72. 72. Take Back™ Desso verstrekt een Take Back™ certificaat dat garandeert dat het materiaal gerecycled is volgens onze Cradle to Cradle®principes. Desso heeft tot doel om 4% van de totale hoeveelheid tapijt in Europa uit het afval te houden. Vanaf 2013 moet jaarlijks 16.000 ton post-consumer-tapijt via het Take BackTM-programma van Desso worden ingezameld en gerecycled via de eigen recyclingtechniek: Refinity®. De doelstelling is om de hoeveelheid gerecycled tapijtmateriaal in de toekomst snel te laten toenemen. Het Take BackTM-programma van Desso heeft subsidie gekregen van de Europese Unie.
 73. 73. Traditionele tapijttegel
 74. 74. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfC2C Scheidingsinstallatie Carpet shredder Input: Full carpet tiles, other carpet in investigation. Output: Light fraction with all the fibres and a heavy fraction containing the bitumen and latex
 75. 75. C2C Yarn recovery process 4th Step separation = Package for re-use clean the light Fibre (future component manufacturing of newCollection & transport yarns) 3rd Step separation = Package for re-use 1st Step separation = separate heavy Backing (internal) orSorting by pile material (backing) from light Road works using NIR sorting component (yarn) (external) equipmentOther PP PA6 PA66 2nd Step separation = shredding of carpet
 76. 76. C2C YR Technique Quality checkOutput material from yarn recovery process• Output 2 Heavy backing mixture The mixture consists of bitumen stabilizer (CaCO3) latex glass (reinforcement) small pile-fibre parts Material will be tested for suitable re-use in road works application, feedback expected end of November
 77. 77. Refinity
 78. 78. DESSO Een Cradle to Cradle-bedrijfTerughaalsysteem bij DESSO
 79. 79. Het Desso effect
 80. 80. Generates publicity
 81. 81. Generates publicity
 82. 82. Schema
 83. 83. Intern
 84. 84. Intern
 85. 85. Desso innovation days
 86. 86. SRE Regiomarkt Eindhoven
 87. 87. De groene wandeling Venlo
 88. 88. De Warme Truiendag
 89. 89. Case Studies
 90. 90. Case Studies
 91. 91. Cradle to Cradle Café
 92. 92. Andere verkoopadviseurs
 93. 93. Hilde Roothart
 94. 94. Contact Neem voor meer informatie contact op met Desso BV: 0416 684100 of bezoek onze website: www.desso.com

×