Roditeljstvo

 • 557 views
Uploaded on

 

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
557
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
20
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Roditeljstvo Selma Aslani
 • 2.  Oglas: „Traži se bračni par za rađanje i podizanje djeteta. Iskustvo nije potrebno. Kandidati moraju biti na raspolaganju 24 sata na dan, sedam dana nedjeljno, kako bi mogli da zadovolje potrebe hranjenja, odjevanja, nadgledanja i odgoja. Nije potrebno posebno obrazovanje. Nema plate. Kandidati treba da izdvajaju oko 3.000-5.000 KM godišnje, tokom narednih 18 godina. Slučajne kandidature su prihvatljive. Na oglas se mogu prijaviti i pojedinačni kandidati, ali oni moraju biti spremni na žestoke kritike svojih roditelja, rodbine, svoga okruženja, a naročito profesionalaca u odgoju i obrazovanju ( nastavnika, pedagoga, psihologa, socijalnih radnika i dr.), a mnogi od njih će biti izloženi i kritikama vlastite djece.“ Vrijednost data u KM predstavlja relativni iznos od godišnje prosječne plate,kako je to dato u dolarima.
 • 3. Roditelji i roditeljstvo W.Glasser. „Odgoj je nastojanje da dijete podučimo kako da što uravnoteženije zadovolji svoje psihološke potrebe, ne ometajući pri tome drugu osobu da zadovoljava svoje i da nauči da sve što radimo BIRAMO RADITI.“
 • 4. Ličnosti roditelja Kvalitet roditeljskog odgoja ovisi o roditelju. Uspostavljanje međusobne interakcije (dijete – roditelj) je od krucijalne važnosti.
 • 5. Stilovi roditeljstvaRoditelji se koriste jednim od 4 roditeljska stila:1. Autoritarni stil,2. Autoritativni stil,3. Permisivni stil,4. Zanemarujući stil;
 • 6. Autoritarni stil Stil u kojem roditelji/odgjatelji uspostavljaju sva pravila, bez objašnjavanja, i očekuju da ih djeca bespogovorno poštivaju. Djeca iz autoritarnih obitelji su češće bila potištena, neraspoložena, povremeno nesretna i depresivna, često su pokazivala dosadu i neprijateljstvo prema drugima, često su se ponašala bez cilja i bili neprijatni za okolinu.
 • 7. Autoritativni stil Autoritativni stil je fleksibilnije roditeljstvo u kojem odrasli postavljaju pravila, ali istovremeno ostavljaju djeci slobodu izbora, iznoseći razloge i objašnjenja kako bi djeca bila u stanju da pravilno donesu odluku, te prihvate zabranu. Djeca iz autoritativnih obitelji razvijala su se bez značajnih razvojnih problema. Bila su vesela, društveno odgovorna, samopouzdana, spremna da uče, kooperativna i sa djecom i sa odraslima.
 • 8. Permisivni stil Permisivni roditelji su topli i blagi sa labavim oblikom roditeljstva, gdje odrasli postavljaju vrlo malo zahtjeva, pravila, normi i zabrana, dopuštajući djeci slobodu izbora, potičući slobodnu ekspresiju dječijih osjećanja i impulsivnosti. Rijetko primjenjuju čvrstu kontrolu, uglavnom ne nadgledajući niti usmjeravajući dječije aktivnosti. Djeca permisivnih roditelja su često impulsivna i agresivna, žele biti u centru pažnje, pokazivaju odsustvo samokontrole, nizak stepen samostalnosti kao i slab uspjeh u obavljanju određenih zadataka.
 • 9. Zanemarujući stil Nedovoljna umješanost roditelja u razvoj i odgoj djece. Majka ne uspostavlja duboku emocionalnu vezu sa djetetom. Djeca iz ovakvih obitelji imaju problema prilikom uspostavljanja komunikacije sa vršnjacima ili pak sa odraslim osobama, ponašaju se impulsivno, češće su uključeni u neke oblike delikventnog ponašanja i češće stupaju u seksualne odnose u ranom adolescentskom periodu.
 • 10. Lažni roditeljski stilovi Prema Makarenku postoje slijedeći lažni roditeljski autoriteti:1. Autoritet ugnjetavanja,2. Autoritet rastojanja,3. Autoritet uobraženosti,4. Autoritet pedantizma,5. Autoritet rezonerstva,6. Autoritet ljubavi,7. Autoritet dobrote,8. Autoritet prijateljstva,9. Autoritet podmićivanja.
 • 11. Autoritet ugnjetavanja Tipično ponašanje oca je ljutnja, vika, opomene, te fizičko kažnjavanje. On drži u strahu čitavu obitelj, ne samo djecu već i majku. Ovakav autoritet ne doprinosi pozitivnom odgoju, već naprotiv, formira slabiće, nesigurne osobe. Na jednoj strani, a na drugoj formira tiranine, ali i jedne i druge sklone lažima i prevarama.
 • 12. Autoritet rastojanja Roditelji rijetko ili gotovo nikako ne komuniciraju s djecom, jer su im prioritetne druge stvari, djecom se najviše bave djedovi i nane, i dadilje.
 • 13. Autoritet uobraženosti Roditelji koji uživaju određeni društveni ugled hvalisanjem, to prenose i na svoju djecu, ali se oni prvo distanciraju od svoje djece, a potom traže od njih da se distanciraju od druge djece („moj tata je važna ličnost“). Ovakva djeca mogu da trajno zadrže oholo ponašanje, i kada ono nema više nema osnove.
 • 14. Autoritet pedantizma Roditelji ovog tipa se odnose prema djeci na birokratski način. Čak i kada se uvjere da su pogriješili, takvi roditelji ne odstupaju od svog prvobitnog stava. Oni stalno nameću svoje zakone, pravila i naredbe .
 • 15. Autoritet rezonerstva Ovaj autoritet zasniva se na beskrajnim roditeljskim pridikama i podukama. To su oni roditelji koji sebe smatraju nepogrješivim i koji djecu tretiraju kao odrasle osobe koje mogu rezonovati na isti način kao i oni.
 • 16. Autoritet ljubavi Dijete se uči da sve što radi treba da radi iz ljubavi prema roditeljima, bez obzira da li to njemu samom odgovara ili ne. Takva djeca se nalaze pod svojevrsnim pritiskom i nauče vrlo rano kako da se dodvoravaju drugima, često bez ikakve ljubavi i sa hladnom i ciničnom računicom. Njihovi roditelji obično budu prve žrtve ovakvog odgoja.
 • 17. Autoritet dobrote Roditelji ovakvog autoriteta su u pravilu popustljivi roditelji i dozvoljavaju djeci sve. Oni ne vole sukobe u obitelji, i spremni su da žrtvuju sve samo da bude red i mir u kući. Ovakvim roditeljima, djeca obično počnu da komanduju i naređivaju.
 • 18. Autoritet prijateljstva Nije loše uspostaviti prijateljski odnos sa djetetom, ali i tu se mogu kriti mnoge opasnosti. Kada prijateljstvo dostigne određeni nivo, često ne samo da prestaje odgoj, nego se on nerijetko pretvara u suprotnost, u situaciju u kojoj djeca odgajaju roditelje.
 • 19. Autoritet podmićivanja Ova vrsta autoriteta zasniva se na „kupovanju“ dječije poslušnosti. Tipično za ovo ponašanje je : „Ako budeš dobar - kupiću ti to i to...“. Djecu naravno treba nagrađivati za dobro ponašanje, za školski uspjeh, za neki dobro obavljeni zadatak, ali nagrađivanje ne bi smjelo biti zamjenjeno podmićivanjem ili ucjenama.
 • 20. Roditeljska toplina/hladnoća Roditeljska toplina odnosi se na stepen responsivnosti i stepen ljubavi, afekcije koju pokazuju roditelji prema djetetu. Takvi roditelji najčešće postižu da njihova djeca vezana za njih,nastoje da budu dobri učenici,poslušna su,zadovoljni su sobom,radije će poslušati roditelje već biti kažnjeni.
 • 21.  Roditeljskahladnoća zapažena je uglavnom u slučajevima neželjene djece. Takva djeca su najčešće opisivana kao anksiozna, emocionalno frustrirana, padaju brzo u „vatru“, imaju više zdravstvenih problema, lošije ocjene i vladanje u školi, manje su popularna među vršnjacima..
 • 22. Roditeljska kontrola/odsustvo kontrole Roditeljska kontrola nasuprot odsustvu iste, odnosi se na stepen regulacije i superviziranja djece od strane roditelja. Roditelji skloni kontroliranju, ograničavaju djeci slobodu, nameću mnogo zahtjeva, aktivno nadgledaju ponašanje svoje djece i stalno prate da li se poštuju uspostavljena pravila i norme. Roditelji koji nisu skloni kontroli generalno su nazvani kao permisivni roditelji, koji su manje zahtjevni i koji daju djeci značajnu slobodu.
 • 23. Discipliniranje i kažnjavanje djeteta Disciplina je podučavanje; Discipliniranje zahtijeva razmišljanje, planiranje i strpljenje. Kazna najčešće podrazumijeva udaranje, lupanje po guzi ili bilo koji drugi način kontroliranja ponašanja.
 • 24.  Postoje četiri vrste kažnjavanja:1. Fizičko. Pljuskanje, lupkanje po guzi, šibanje, udaranje, korištenje remena ili bilo kojeg predmeta prilikom udaranja, itd.2. Riječima. Posramljivanje djeteta, ismijavanje ili korištenje okrutnih riječi.3. Uskraćivanje nagrada. Uskraćivanje aktivnosti koje dijete smatra "nagradom" zbog neispunjenja određenih uvjeta. Primjer: "Ako ne pospremiš igračke, ne smiješ gledati TV."4. Dosuđivanje kazne. Primjer: "Zato što si slagao, nećeš dobiti džeparac."
 • 25.  Kažnjavanje se najčešće prakticira iz sljedećih razloga:1. Brzo je i lako.2. Roditelji ne znaju za druge metode.3. Nameće djetetu roditeljevu moć.4. Daje oduška frustraciji odrasle osobe - roditelja
 • 26.  Kao rezultat kažnjavanja, djeca nauče sljedeće:1. Oni koji me najviše vole, tuku me i nanose mi bol.2. Prihvatljivo je udariti, čak i moje najbliže.3. Prihvatljivo je tući one koji su manji i slabiji od mene.4. Nasilje je u redu, kada ništa drugo (čega se mogu sjetiti) ne postiže cilj.
 • 27. Neuspjelo roditeljstvo Ne polazi za rukom svim roditeljima da budu uspješni roditelji, čak i kada iskreno nastoje to da budu. Pogrešan roditeljski stil odgoja jako doprinosi disfunkcionalnosti obitelji. Ako su roditelji hladni u discipliniranju, ako primjenjuju silu, ako prijete, ako fizički kažnjavaju, ako su povremeno popustljivi, oni mogu zbunjujuće djelovati na dijete i ono samo ne može znati koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije.
 • 28. Zaključak Bitna je interakcija i komunikacija unutar obitelji. Ključni faktor je razgovor, i objašanjavanje razloga zbog kojih smo postavili određene norme. Nenasilna komunikacija. Strpljenje i mnogo ljubavi.