• Save
Pedder and  Scampton community brochure part 1 and 2
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Pedder and Scampton community brochure part 1 and 2

on

  • 461 views

Brochure to show architectural work in community and education fields, parts 1 and 2

Brochure to show architectural work in community and education fields, parts 1 and 2

Statistics

Views

Total Views
461
Views on SlideShare
461
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    Pedder and  Scampton community brochure part 1 and 2 Pedder and Scampton community brochure part 1 and 2 Document Transcript

    • PEDDER & SCAMPTON ARCHITECTS THE PRACTICE Pedder and Scampton is based in North London and was set up in 1998 as a partnership which was converted to a limited liability company in 2003. The practice was originally set up to allow the two partners to dovetail Architectural Practice with the care of their small children and both directors have been closely involved with the primary schools that their children have attended. The scale and scope of projects undertaken has expanded over the life of the practice and now covers a wide range of fields. As well as education, Pedder and Scampton currently specialises in community projects, with a particular emphasis working for the Homeless, and also has a number of commercial and domestic projects in progress. Our clients include local authorities, schools, housing associations, charities and private individuals. Pedder & Scampton Architects deliberately limit the size of the practice in order to give each project and client the individual attention of the Directors. This allows us to maximise the opportunities within the brief and carefully use the funds available to greatest benefit and effect. We often get involved in small but complex projects which require detailed consultation and attention to the brief, sometimes as part of a larger project, and we work well within multidisciplinary teams. Press House corridor Artist working with Day Centre visitor, hand printing decoration, Press House
    • WHAT PEDDER AND SCAMPTON CAN BRING TO YOUR PROJECT Pedder and Scampton have a particular skill in medium and small sized projects with a ‘community’ and urban regeneration bias, many including educational environments for a variety of different user groups and ‘learners’. We have been appointed to the LB Haringey Framework Agreement for Urban Regeneration projects. This involved an extremely long and rigorous selection process. Pedder & Scampton have experience of a number of forms of feasibility study including space use analysis and proposals, sketched visual options, phased development plans, models and computer generated option layouts. These studies are developed in conjunction with the client body to achieve a scheme that meets the client’s aspirations for the project. Our experience includes community consultation and presentations, working within existing and occupied buildings, and phasing works to suit the specific requirements of any given project (for example where there are elements of self build or particular time constraints such as school holidays). Example of sketch stage presentation We take great care in developing the detailed brief for a project to include the views and needs of the users. This might include interviewing staff individually or in groups and small or large meetings including consultation presentations/discussions. Many of our projects require collaborative relationships with the various stakeholders. Our experience on community projects means that we are well versed in meeting tight budgets, providing multi-use or adaptable spaces, working to timetables affected by grant applications, and working to a number of differing user group requirements. We work hard to design individual and user friendly spaces with a quality that belies the tight budgets that frequently apply. On the basis of this skill we have been given a number of repeat projects by the same funder.
    • PREVIOUS EXPERIENCE PRIMARY SCHOOL, HAMPSTEAD Our designs for a new building at a single intake primary school in north London are currently being worked up for a planning application. The school occupies small and outdated but grade 2 listed and rather charming Victorian buildings. The school is thriving but the range of services it can provide is very limited by its buildings – all the classrooms are undersized, disabled access is not achievable because the existing entrances are down steep flights of steps and there aren’t the spaces to provide for the school’s obligations under current policies such as the ‘Every Child Matters’ initiative. The disruption caused by lack of space, noise and poor circulation puts unnecessary stress on staff and pupils alike. The governors want to address these issues, create buildings that allow for a substantially more inclusive intake and secure the future of the school over the coming years. Working design model Sketch design plan The playgrounds are very small and after various feasibility studies had been made it was concluded that no space was available to extend. However, Pedder and Scampton identified a possible site whereby a planted retaining bank to one playground was replaced by a new classroom block with outdoor space on the roof. The advantages of this site are numerous. By replacing the bank with a building no usable playground space is lost but a significant amount of usable teaching space is gained. In addition, the location of the new block allows a new level site entrance to be created which in turn enables the school to become DDA accessible. The space released by the new building allows the organization of the school to be turned around with administrative space located by the new, and more prominent, entrance, with a new direct circulation route linking all the main spaces, eliminating the current use of the hall and other classrooms for circulation. The new building will provide three new classrooms and as well as providing for the improved circulation, space will be released in the main building for small rooms for support activities, an art/drama/music room, library/computers and additional staff space. The project was supported by Camden in its last round of bidding for the Target Capital Fund and the feedback from the DfES was that in terms of Building Need this is an excellent scheme. The projected value of the project is £1.5m and the design is being worked up to planning application stage. TRAINING BUILDING FOR THRIVE, BATTERSEA PARK Thrive is a national charity which teaches gardening and life skills to those with learning, physical, sensory impairment and mental health disabilities. Pedder & Scampton were commissioned in December 2007 to design a new building for Thrive’s activities in Battersea Park, London. The building accommodates both the regular gardening activities for the above user groups and training activities in therapeutic gardening for other professionals both local and from overseas. Spaces include those for practical and theoretical garden training, an office and communal
    • facilities such as a kitchen. The building will be complemented by a redesigned garden for the whole site which is the subject of a separate but linked design competition. Pedder & Scampton were appointed following a competitive interview process. The client have been advised throughout by an RIBA Design Advisor. The design process has included consultation with the user group, the therapists and management staff, the Trustees of the charity and the Local Authority. The project is to be submitted for planning approval in October 2008. Entrance view Aerial view THORNHILL PRIMARY SCHOOL, ISLINGTON Pedder and Scampton have had a long standing involvement with the school. Works have included the preparation of a School Development Plan to create a long term strategy for the buildings and playgrounds as well as a number of phases for playground improvements to what were barren tarmac areas. Pedder and Scampton designed a masterplan that could be implemented in small phases as parent fundraising and fund applications permit, in order to provide a stronger identity for the playgrounds with a better environment, more activities and curriculum support. Research by organisations such as Learning through Landscapes has been incorporated into the design which includes a mural/climbing wall, a new gate designed by an artist in conjunction with the children, and an outdoor classroom. Pedder and Scampton devised the masterplan, conceived elements such as the gate, consulted the various stakeholders and co- ordinated their involvement and briefed the various specialist artists, contractors etc. New school entrance gate Lateral climbing wall All parts of the school community: the governors, Local Authority, Teachers and assistants, parents and the children, were consulted on the brief and on the proposals. Wherever possible the children were involved in the early design and consultation stages, making decorative elements in class working with an Artist funded specifically for the project, and with the works themselves such as painting the climbing wall and planting the planters around the external
    • classroom area. Their designs were incorporated into the entrance gate and teacher’s chair in the outdoor classroom. The works were designed for implementation in phases and construction dovetailed around the working school. Internal painting works and ground works for the Playground elements were timed to take place in school holidays while the finishing works particularly in the Playground were carried out during school hours behind suitable barriers so the children could see the processes involved. During the course of the design the CITB held a competition for primary school children to design improvements to their school playgrounds. Pedder and Scampton ran workshops for the Y6 children to help them develop their designs, explaining issues such as scale and assisting with the practical implications of their proposals, the scheduling of materials etc. TRAINING ROOMS, CRISIS SKYLIGHT This project consisted of the fitting out of a basement to make flexible training rooms for the charity Crisis Skylight, providing classes for the homeless to develop basic skills as well as being self esteem raising activities: bicycle repair, computer repair, woodworking, music and recording and plumbing. The scheme uses colour and translucent curved walls to avoid long straight corridors and to make inviting spaces off clear circulation. The project was funded by the ODPM and completed in August 2006. In order to maximise limited funds and to meet the client’s requirement to involve their user group, Pedder & Scampton divided the project into three phases with separate documentation to suit. The final stage, all the internal decoration, was carried out by Crisis Skylight’s members to a colour palette by P&S. While the finish may not be completely professional, the group ‘own’ the spaces by having taken part in their creation. PRESS HOUSE COMMUNITY SPACES AND GARDEN This project is located in a series of top lit and internal spaces at the base of a small tower block otherwise used for temporary accommodation for homeless families. The scheme provides community and management facilities for these residents together with accommodation for use by the residents of the adjoining housing estate and a day centre for Homeless Families in Brent generally – to include advice and advocacy, primary medical care, classes in English, computing etc., a crèche and a lounge and kitchen/laundry for day to day use by Homeless families. The project also includes a Community Garden, designed in consultation with the various user groups, completed in January 2007. This includes areas of specific planting, as well as social and play areas, in order to encourage wildlife habitats. The Creche and after school clubs that operate from the new internal spaces, and an existing Nursery, all use the garden and the aim is to encourage an interest in plants and wildlife through observation and interaction.
    • Community garden New entrance Appearance before works The ‘bridge building between community groups’ aspect of the brief is very much at the forefront of current government policy and this is one of the first schemes to have been realised with this specific intention. The plan layout had to address the challenge of defining common ground between immigrant families and immediate local residents whilst preserving the privacy and sense of security of each. The plan arrangement selected constructs porous internal frontiers between the groups, providing distinct spaces for each, but also staging a certain degree of fluidity, and allowing the possibility of contact through shared practical needs, this contact to increase over time as relations improve. For example, the computer room is arranged such that it can be accessed by either the Estate community group or the Day Centre separately or by both together. Representatives of all three user groups were consulted at various stages of the design development and their input continued through the setting up of a steering group to consider more detailed matters as the project approached completion on site. The group also agreed how the spaces would operate both independently and to share resources. Creche with play space cupboards Linkable teaching & community rooms It was important that the arrangement of the spaces and circulation avoided the sense of an institutional building with lengthy anonymous internal corridors. Curved walls and strong colour are used throughout the scheme to identify spaces and provide character to each space. Internal
    • glazing is used wherever possible to borrow light from the main rooflit spaces into the circulation and secondary rooms between them. The project had to be constructed within an occupied building. Particular consideration was given to the phasing of the works to maintain separate safe access to all the flats, to provide emergency fire escape routes at all times, to maintain continuity services as far as possible and generally to keep all site activities separate from families with small children. To do this a specific set of drawings were made by Pedder & Scampton as part of the Contract documentation for each construction stage noting all access and escape routes which were negotiated with the Building managers and the Statutory Authorities. The tender process adopted was 2 stage with each Tenderer assessed at interview in regards to their approach and methods for working in an occupied building. RECYCLING SITES, HARINGEY Research in Haringey suggested that the level of recycling on public housing estates was relatively low. Pedder and Scampton was commissioned by Haringey’s Waste Management team to design a scheme for ‘bring bank’ recycling sites located adjacent to a number of large estates where individual box schemes were not viable. The sites needed to make a positive contribution to the street scene and to encourage recycling by being visually attractive and interesting as well as safe and easy to use. Pedder and Scampton were keen to create sites that had a relevance to the local communities. The design team – Pedder and Scampton working in conjunction with Landscape Architects – developed a simple set of components that could be assembled to suit each particular site – wall mounted or free standing and of various sizes. The elements had to be simple and easy to assemble as they are all installed by the Council’s road contractors. The components consist of a screening system into which artwork and other panels can be fitted, together with a locking/locating system for the bins and a bright blue recycled glass ground surfacing. These elements have a clear identity that links all the sites in the Borough. The infill panels to the framework were developed to incorporate material produced by local artists, panels made by local schools, and recycled materials used as ‘art’ (rubbish viewed in another way). Pedder and Scampton then worked with LB Haringey and a local ‘art enabling agency’ to select three local artists to prepare infill panels on the theme of recycling and to brief and support local primary and secondary schools who constructed panels using recycled materials. A photographer was commissioned to photograph the schoolchildren making these panels and these photographs were also incorporated into some of the sites. Other panels include information about recycling in Haringey, community noticeboards and photographic images taken from the Haringey recycling depot. The relationship with the schools is ongoing and the Haringey education department is continuing to involve local schools and youth groups in renewing the panels over time.
    • Panel artwork by schools & artists Recycled materials have been used wherever possible, both as a demonstration of good practice and to encourage the idea that waste materials can have a new life. Three sites were constructed as a pilot scheme in 2004 and were followed in 2006 by 13 further sites. Information to date suggests that the level of recycling has increased where the new sites have been installed. The project was commended in the RIBA London ‘Urban Spaces by Design’ competition in 2005 and was Editors Choice Winner in the LGN Street Design Awards in 2005. RONALD MCDONALD HOUSE Pedder and Scampton was brought into a large design team specifically to design a Ronald McDonald House to provide short term accommodation for 22 families of children receiving long term/acute care at Guys and St Thomas’s Childrens hospital. The project was a central part of the redevelopment of a large residential site opposite St Thomas’s with key worker and private housing. The aim of the design was to create a peaceful ‘haven’ for the families who would often be very distressed and to create a series of easy flowing sunny spaces with a clear identity to each different part of the building. The scheme proposed a careful balance between private, shared and public spaces. The proposals were developed to stage D with extensive collaboration with the Quantity Surveyor to ensure that the very tight budget for the building was achieved without compromising the original design intent (which helped to win the developer competition) or the client’s ambitions for a landmark building. Projected construction value £2.2m. Competition entry model FILM PRODUCTION COMPANY OFFICES, EUSTON Pedder and Scampton have completed a number of phases of work to this building from the original refurbishment and conversion of the whole building as offices in 1999 to the current proposal to build a one bedroom flat/workspace on the roof. An extended and thorough planning negotiation resulted in a good planning consent for a modern extension in the conservation area behind Fitzroy Square. The new extension will be a lightweight construction prefabricated in cross
    • laminated plywood structural panels to achieve a minimum time and disruption on site. The projected construction value of the workspace unit will be £250,000. Computer generated image with new roof level unit OTHER PROJECTS Courtyard pavilion, new medical suite & landscaped courtyard, Parker House Men’s Hostel, Camden Extension to listed house, Islington Extension, flat in Bloomsbury, London