Producerea de rasaduri

2,098 views

Published on

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,098
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
160
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Producerea de rasaduri

  1. 1. Horticultorul.ro Apr 08 2010Producerea rasadurilorArticolul trateaza producerea rasadurilor pe scara mica pentru gospodarie (propria noastra gradina). Suntdin ce in ce mai multi doritori in asi cultiva propria parceluta din curte cu specii de legume, flori, plantearomate, etc.Piata furnizeaza material semincer (seminte) foarte variat, care poate fi practic cumparat mai tot timpulanului atat din magazine specializate “fitofarmacii” cat si din orice supermarket. Foarte multe specii delegume necesita producerea de rasad, de obicei acest lucru este indicat si pe pliculet.Legume ca: tomatele (rosiile), vinetele, ardeiul, varza – se pot semana cu succes direct in ladite.Legume ca: dovlecelul, castravetele - trebuiesc semanate obligatoriu in cubulete individuale sau inpahare de plastic de unica folosinta. Aceste legume nu suporta repicatul si se vor planta cu grija in campcu tot cu substratul in care au crescut.Producerea de rasad este necesara intrucat vom castiga timp valoros pentru crestere si implicit pentruajungerea plantei la maturitatea de consum. De altfel sunt multe specii care au nevoie de conditii maiblande pentru o buna germinre. Practic pentru aceste specii avem nevoie de o ingrijire deosebita (caldura,umiditate, etc.).Pentru producerea rasadurilor sunt necesare nu numai seminte ci si cateva materiale:Materiale necesare pentru producerea rasadurilor- ladita in care se vor semana semintele (ladita de plastic folosita la transportul fructelor), sunt laindemana – intrucat magazinele le arunca. Se pot folosii vase “ghivece”, jardiniere – pentru un numar maimic de rasaduri sau chiar sticle taiate;
  2. 2. - pahare de plastic de unica folosinta (pe care le gaurim la baza);- folie pentru acoperirea gaurilor laditei (daca folosim ladite care au gauri);- nisip;- pamant pe baza de turba din comert sau pamant pentru rasaduri, Fig. 1;- ingrasamant universal – preferabil Substral universal, sau orice alt ingrasamant care contine N (azot),P (fosfor), K (potasiu);- 1 creion ascutit;- 1 bucatica de lemn de 10×20 cm sau un inlocuitor (va fi folosit la tasarea usoara);- 1 buc pulverizator (pompita 1 litru), Fig. 6.Etapele ce se vor parcurge in semanarea semintelor:Se aseaza folia in ladita (daca folosim ladita cu gauri);Se aseaza pe fundul laditei nisip “stratul de drenaj” (nisip de circa 0,5-1 cm grosime);Substratul “pamantul” va fi format din 2/3 amestec pe baza de turba si 1/3 nisip. Se poate cumpara sifolosii direct pamant pentru rasaduri din comert. Avantajul pamantului cumparat fata de alte retete, carepresupun folosirea unui pamant din gradina sau padure “humus de padure – preferabil de tei”, este acela ca,acestea “de obicei” nu contin – seminte de buruieni si sunt libere de diversi agenti patogeni (insecte adulte,larve, unele boli, etc.)- se aseaza substratul in ladita si se uniformizeaza si taseaza foarte usor, Fig. 2;- pentru semintele de circa 0,5-1 mm marime (rosii, ardei, varza, conopida, brocoli, etc.) se fac gaurele cuajutorul creionului ascutit, din 2,5 in 2,5 cm (atat intre randuri cat si pe rand) la o adancine ce variaza intre1-2 cm; Dupa semanat, urmeaza acoperirea semintelor cu pamant (aceasta se face cu multa grija) si lafinal se face o tasare usoara, Fig. 3.- pentru semintele foarte mici (telina, petunii, etc.) – este necesara amestecarea acestora cu nisip iarsemanarea acestora se va face fie in santulete sau direct pe substrat (cu mare grija-sa nu cada prea multela un loc). Dupa semanat urmeaza acoperirea semintelor cu un strat foarte fin de pamant cernut si o tasareextrem de usoara.
  3. 3. - se dau cateva gauri in folia de pe fundul laditei, pentru ca sa se scurga apa – la nevoie.Udatul- prima udare se face imediat dupa semanat si se recomanda a fi facuta cu ajutorul unei pompite cucare se pulverizeaza apa pe plante “pulverizator’;- apa folosita este bine sa fie in permanenta apa la temperatura camerei;Atentie!!! Mentineti pamantul reavan – nu udati excesiv.Dupa ce plantele au rasarit, (de obicei rasar in 4-6-10 zile la temperaturi cuprinse intre 20 si 25°C), nu maiudati, udati cu apa putina – in momentul in care pamantul se usuca la suprafata. Umiditatea excesivacreaza conditii pentru: boala “Caderea plantutelor” cauzata de ciuperca (Pythium spp.), Aceasta boala ducela putrezirea plantutelor in zona coletului, distrugerea plantutelor este iremediabila – se pierd toate palntele“rasadurile”. Mare grija verificati prin sondaj plantele, desi par sanatoase se vor prabusi brusc daca apareboala.Ca si preventie puteti face primele udari cu Previcur sau Tachigaren, acest fungicid combate Pythiumspp.Ingrijirea rasadurilor- Daca este cald afara (peste 15°C-soare) scoateti rasadurile afara dar nu le expuneti direct la lumina, citreptat. Expunerea la lumina mai ales in primele zile dupa rasarire exita alungirea excesiva a acestora;- Cand la plantute va aparea “prima frunza adevarata”, se poate vace udarea acestora cu solutiereprezentata din apa si un ingrasamant universal, preferabil “Substral”. Udarea cu fertilizant se va repeta odata pe saptamana, Fig. 4.- Preventiv se pot face tratamente (stropire si udare) cu Tachigaren;Rasadurile obtinute prin acest procedeu se pot repica (dupa prima frunza adevarata, rasadurile se vor muta“planta” intr-un alt loc pentru mai mult spatiu.)Plantarea in camp a rasadurilor si ingrijirea lor – post plantarePlantarea in camp se va face dupa (5-10 mai), atunci cand nu mai exista riscul de inghet si s-au inregistratconstant cateva zile la rand temperaturi de peste +10°C noaptea, vezi articolul agrometeorologia.
  4. 4. Rasadurile produse in sere, rasadnite, apartamente, balcoane inchise, trebuiesc adaptate treptat laconditiile din camp “calite”. Pentru calirea rasadurilor acestea se scot treptat afara (la inceput se scotcateva ore afara – intre orele “10-11 si 18-20″, dupa care intervalul se prelungeste.Plantarea in camp cu procent mare de prindere este preferabil sa se faca seara dupa orele 18 sau dacaavem o zi cu un cer noros, plantarea se poate face si in timpul zilei.Daca in anul precedent ati avut atac de coropisnita atunci odata cu plantarea incorporati si aplicati in jurulplantei mesurol (un produs extrem de eficient impotriva coropisnitei).Dupa plantare soiurile de: castravetii, tomatele se pot uda preventiv cu solutie de Previcur 15 ml/10 l apa sise fac stropiri cu solute de Ridomil Gold MZ.La o saptamana de la plantare vom face o stropire cu solutie de Actara sau Dantop si Milbeknock, pentru aprevenii atacurile de acarieni si afide (afidele favorizeaza transmiterea de virusuri de la o planta la alta,acestea ce imbolnavesc grav plantele).
  5. 5. Popularity: 24% [?]
  6. 6. Tags: Caderea plantutelor, Ingrijirea rasadurilor, Obtinerea rasadurilor de flori, Obtinerearasadurilor de legume, Plantarea rasadurilor in camp, Plantarea rasadurilor in gradina,producerea rasadurilor, producerea rasadurilor de flori, producerea rasadurilor de legume,producerea rasadurilor de plante aromate, Pythium spp, rasaduri de flori, rasaduri de legume,rasaduri rosii, rasaduri tomate, semanat flori, semanat seminte mici, semanat semite, semanatulsemintelor

×