Portaltoi si altoirea nucilor

14,741 views
14,471 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
14,741
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
201
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Portaltoi si altoirea nucilor

  1. 1. Producerea materialului saditor la nuc (Juglans regia)15 December 2010, actualizat la: 3:50 am | Publicat in: pomicultura | Scris de: redactie La fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc sepoate face prin inmultire vegetativa sau generativa. Prin inmultirea vegetativa nu se transmit inmod fidel la urmasi caracterele plantei mama. Nu intotdeauna dintr-o nuca buna va rezulta unpom care sa produca nuci la fel de bune.De aceea, este indicat sa se infiinteze plantatii cu material saditor obtinut prin inmultire pe calevegetativa, in special prin altoire, metoda prin care insusirile soiului raman neschimbate.Plantatiile de nuc obtinute cu astfel de material vor fi uniforme ca habitus al pomilor si se obtinproductii mari ce pot fi standardizate si valorificate pe piata.Deoarece, solicitarile pentru material saditor la nuc in ultimii ani au inceput sa creasca, si pepiata romaneasca inca nu este suficient material saditor obtinut prin altoire, iar cel existent sevalorifica la preturi ridicate, exista tendinta de folosire a materialului obtinut prin samanta.Inmultire generativaInmultirea nucului pe cale generativa nu este indicata la soiuri deoarece are urmatoareledezavantaje: intra tarziu pe rod (dupa 10-15 ani de la plantare); fructele obtinute sunt neuniforme ca forma si marime; aspectul pomilor in plantatie este neuniform.Inmultirea nucilor prin samanta se poate face pentru infiintarea de plantatii destinate productieide lemn si in secundar productiei de fructe si pentru obtinerea portaltoilor.Recoltarea nucilor pentru samanta se face la maturitatea deplina a acestora (cand invelisul verdecrapa). Acestea trebuie sa fie uniforme ca aspect si marime.Pentru obtinerea de portaltoi se aleg nuci mici, cu greutate de 6-10 g. Acestea isi pastreazafacultatea germinativa 2-3 ani daca sunt pastrate in conditii frigorifice, la 0-5 grade C.Pentru infiintarea scolii de puieti, nucile se seamana toamna sau primavara. Semanatul detoamna se poate face in a doua jumatate a lunii octombrie. Distanta de semanat este de 90/10-12cm. Dupa semanat se face bilonarea randului cu un strat de pamant de 15-20 cm.
  2. 2. Daca nu au fost insamantate toamna, nucile trebuie stratificate pentru perioada de iarna, pentruparcurgerea procesului de postmaturatie, care la aceasta specie este de 90 zile.Daca trebuie sa semanam primavara nuci care nu au fost stratificate, acestea se introduc in apa latemperatura de 55-60 grade C unde se lasa 3 zile, apoi se scot si se repeta operatiunea, dupa carese scurg de apa, se stratifica in nisip umed, in incaperi la 24-26 grade C, timp de 10-14 zile, dupacare se seamana. (Cociu V., 1983).Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie, cu nuci la care s-a parcurspostmaturatia. Distanta de plantare este de 90/15-20 cm, iar randul nu se biloneaza.In timpul verii se efectueaza lucrarile de intretinere necesare pentru a asigura o dezvoltarenormala a puietilor. Toamna se recolteaza si se sorteaza conform standardelor de calitate.Daca puietii nu au ajuns la dimensiunile prevazute de STAS, se pastreaza inca un an in scoala depuietiIn primavara urmatoare (inainte de dezmugurit) se planteaza pentru infiintarea campului I, ladistanta de 90 cm, intre randuri si 35-40 cm pe rand.La plantare, sistemul radicular se scurteaza usor pana la tesut sanatos. Ranile provocate peradacina la nuc, cu ocazia transplantarilor, se vindeca greu si acest proces dureaza cel putin unan. La puieti nu se scurteaza tulpina, deoarece mugurele terminal porneste mai repede invegetatie si asigura o crestere dreapta a tulpinii.Puietii de nuc pot fi obtinuti si in ghivece, avantajul acestei tehnologii fiind posibilitatea capuietii sa fie plantati in camp si primavara tarziu (10-15 mai), dupa ce a trecut pericolul deingheturi.In timpul perioadei de vegetatie se fac lucrari de intretinere specifice. Combatera bolilor sidaunatorilor se efectueaza prin aplicarea a 6 – 8 tratamente cu zeama bordeleza 0,5 – 1% sau cualte produse cuprice in amestec cu insecticidele adecvate (I. Botu s.a. 2001).Inmultirea vegetativaNucul poate fi inmultit pe cale vegetativa prin altoire, marcotaj sau “in vitro˝ .Inmultirea vegetativa a nucului prezinta urmatorele avantaje: se transmit fidel caracterele de la planta mama la descendenti; imprima uniformitate in plantatii; intra pe rod la 4 – 5 ani; pomii au talie mica, densitatea plantatiilor putand fi mai mare; se pot obtine productii de 5.000 – 6.000 kg fructe/ha la varsta de 15 – 20 de ani, cand pomii obtiniti din samanta abia intra pe rod; se obtin fructe de calitate buna, cu valoare comerciala si alimentara mai mare; se pot inmulti repede soiurile noi.
  3. 3. Dezavantajele acestui sistem de inmultire sunt: au o durata de viata mai scurta; obtinerea materialului saditor este mai costisitoare; se pot transmite usor bolile virotice.Inmultirea prin altoireSpre deosebire de alte specii pomicole, altoirea nucului este o secventa tehnologica ce necesitaconditii deosebite pentru a se putea realiza cu rezultate bune.Dintre factorii care determina reusita altoirii nucului sunt:- infiintarea plantatiilor mama pentru obtinerea ramurilor altoi, sa se faca pe terenuri fertile,drenate, structurate, usoare, profunde, mecanizabile, irigate, cu distanta de plantare de 6/4 m.Pomii se conduc cu ax central si trunchi inalt de 60 cm.In aceste plantatii se vor face toate lucrarile agrotehnice necesare: intretinerea solului ca ogornegru in jurul pomului; fertilizarea solului cu ingrasaminte chimice si organice pe toata proiectiacoroanei ; asigurarea unui regim hidric corespunzator si in perioadele de seceta; efectuarea unortaieri de scurtare a ramurilor in coroana in luna august pentru a favoriza acumularea rezervelorde substante nutritive in partile ramase si dezvoltarea mai buna a mugurilor. Ranile facute se ungcu vopsea.Toamna, dupa caderea frunzelor si primavara inainte de pornirea in vegetatie se face untratament cu zeama bordeleza;Se face ciupitul lastarilor erbacei la 5 – 6 frunze in prima decada a lunii mai, in conditiile in carelastarii se dezvolta prea viguros. Daca lastarii sunt prea desi, se face rarirea acestora;Asigurarea unor ramuri altoi de calitate este un factor hotarator in reusita altoirii la nuc. Acesteatrebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba lemnul bine maturat; mugurii sa fie bine dezvoltati; lungimea minima de 50 cm si diametrul de 10 – 16 mm.; maduva sa fie 1/3 din diametrul ramurii ; internodiile sa fie de 5 – 6 cm lungime; sa fie fara rani, boli sau daunatori; nu se folosesc ramuri provenite din lastari lacomi.Recoltarea ramurilor altoi pentru altoitul in ochi dormind se face de preferinta in ziua cand areloc altoitul. Ele se transporta si se pastreaza ambalate in muschi umed pana in momentul altoirii.Pentru altoirea in camp cu ochi crescand si in spatii protejate ramurile altoi se recolteaza la
  4. 4. inceputul lunii martie si se pastreaza in camere frigorifice la temperatura de 2 – 4 ºC, in saci depolietilena.Metode de altoire folosite pentru cultura nuculuiSe practica 2 modalitati de altoire la nuci: altoirea direct in camp si altoirea in spatii protejate.Altoirea nucului in camp.Cele mai folosite metode de altoire pentru acest sistem sunt: altoirea cu mugure in ferestruica efectuata in perioada 15 august – 1 septembrie; altoirea cu mugure cu scutisor lung, efectuata in cursul lunii august, cand scoarta se detaseaza usor de pe lemn; altoirea cu mugure in fluier sau in inel este un sistem ce necesita altoi de aceeasi grosime cu a portaltoiului si se poate realiza cu cele mai bune rezultate in perioada 15 iulie – 30 august; altoirea cu mugure cu scutisor (chip budding) se aplica la nuc cu rezultate bune in perioada 15 mai – 15 iunie.Altoirea in spatii protejateAceasta metoda se aplica in perioada repausului vegetativ in spatii protejate, din decembrie panain aprilie si poate sa fie efectuata manual sau mecanizat.Ca metoda de altoire se practica altoirea in copulatie perfectionata. Pentru acest sistem altoiul siportaltoiul trebuie sa aiba aceeasi grosime. Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul, se leaga, separafineaza si se face stimularea calusarii in camere de fortare sau in instalatii automatizatepentru realizarea acestei secvente, cu ajutorul caldurii numai la punctul de altoire, cu mentinereain stare de repaus a altoiului si portaltoiului. Sursa de caldura este electrica. O astfel de instalatiea fost conceputa la SCPP Valcea (I. Botu, 2001).Altoirea mecanizata in spatii protejate se poate face prin mai multe metode, in functie de formasectiunii realizate de masina: altoirea in “scarita”, altoirea “nut si feder“, altoirea in “omega“. Şila folosirea acestei metode se aplica stimularea calusarii dupa altoire.Inmultirea prin marcotaj se practica mai putin la nuc. Se poate folosi metoda de marcotaj prinmusuroire sau marcotajul orizontal.Inmultirea prin micropropagare este o metoda moderna si de viitor pentru inmultirea nucului.Metoda de inmultire “in vitro” s-a extins mult in Franta, Italia, S.U.A.Calitatea materialului saditor folosit pentru infiintarea plantatiilor de nuc este esentiala pentrueficianta acestora. Se va folosi pentru plantare material saditor altoit sau nealtoit, in varsta de 1-2ani, obtinut in pepiniere.
  5. 5. Plantele cu altoiul de 1 an trebuie sa aiba inaltimea de minim 50-60 cm, bine lignificate, cumugurii sanatosi. Sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, cu multe radacini cat mai lungi.Plantele de 2 ani au inaltimea de 2 m, lemnul bine maturat, sanatos si mugurii bine formati.Sistemul radicular sa fie bine format, cu minim 3 radacini mai lungi de 35 cm.(I. Botu, 2001).Soiuri si portaltoi de nuc mentionate in lista oficiala de soiuri din Romania:portaltoi generativi: Juglans regia, Portval, Targu Jiu ;soiuri: Anica, Argesean, Bratia, Ciprian, Claudia, Geoagiu 65, Geoagiu 86, Germisara,Jupanesti, Mihaela, Miroslava, Muscelean, Novaci, Orastie, Ovidiu, Roxana, Sibisel 44, Sibisel252, Şusita, Valcor, Valmit, Valrex, Velnita.Dr. ing. Felicia PAŞCA – C.L.C.A. LAZURI

×