Your SlideShare is downloading. ×
Inmultire vita de vie prin butasi
Inmultire vita de vie prin butasi
Inmultire vita de vie prin butasi
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Inmultire vita de vie prin butasi

9,603

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
9,603
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
55
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Horticultorul.ro Apr 11 2010Inmultirea vitei de vie prin butasi Butasirea vitei de viePana la aparitia filoxerei (insecta ce a distrus toate viile – solutia alternativa este in prezent altoirea vitei devie nobile pe portaltoi de vita de vie americana), butasirea a fost principala metoda de inmultire a vitei devie.Acum butasirea vitei de vie, este folosita in viticultura doar pentru inmultirea:- hibrizilor producatori directi “HPD” (intalniti frecvent in gospodariile populatiei). Legea permitecultivarea a maxim 1000 mp si numai pentru gospodariile populatiei;- inmultirea soiurilor de vita de vie “portaltoi”;- imbultirea rapida a soiurilor de vita de vie valoroase;- inmultirea vitei de vie “soiuri nobile”. Numai pentru zonele unde vita de vie se cultivata pe nisipuri(aici atacul filoxerei asupra vitei de vie nu exista).Etapele ce se parcurg in inmultirea vitei de vie prin butasire in uscat:- se recolteaza coardele de vita de vie (coarde in varsta de 1 an), recoltarea se face inainte depornirea in vegetatie, in lunile (februarie-martie) – pe temperaturi pozitive 10°C. De obicei recoltareacoardelor se face odata cu taierea vitei de vie – preferabil dimineata;- imedit dupa recoltare coardele sunt fasonate (scurtate la 4-5 ochi, circa 30-40 cm). Scurtarea seface, sub un nod in partea bazala, sau daca vom folosi un bob de grau ca stimulator de inradacinare(germinarea bobului de grau elibereaza auxine – acestea stimuleaza inradacinarea)– la 0,7 cm sub nod.Pentru partea superioara deasupra unui nod (nu se lasa ciot) Fig. 1.
  • 2. - butasii fasonati se introduc imediat intr-o galeata cu apa (pentru a evita deshidratarea);- inainte de palntare pentru stimularea inradacinarii putem introduce un bob de grau dupa ce facemo crestatura in forma de cruce sub nodul bazal (inainte de nod-nu prin nod), iar in aceasta crestaturaintroducem un bob de garau. Varianta moderna de stimulare a inradacinarii – este folosirea stimulatorilor deinradacinare “Radistim pentru plante lemnificate”, pudram cu stimulator doar strict baza butasului „taietura”.- se va face orbirea ochilor (taierea mugurilor) de pe butas pe zona care se va introduce in substrat“pamant” – (se va introduce butasul in pamant – fara ultimii 2 ochi – acestia raman deasupra solului);- dupa introducerea butasului in substrat “daca plantarea se face direct in camp” – se va face deasuprabutasului un musuroi care va acoperii in totalitate zona din butas ramasa la suprafata;- se uda periodic (saptamanal) in jurul musuroiului, circa 1-1,5 galeti de apa/butas.Ingrijire:- periodic se va sparge crusta daca se formeaza;- se reface musuroiul ori de cate ori este nevoie;- se vor plivi (smulge) buruienile.Daca butasul va inradacina in circa 1-2 luni (iunie-iulie), vor iesi la suprafata primii lastari. Lastarii se conducpe un tutore.Atentie – Nu incercati sa inmultiti vita de vie nobila – prin butasire – aceasta va creste debila, vafructifica slab si va muri in circa 6-8 ani. Exceptie fac doar situatiile de mai sus.
  • 3. Popularity: 35% [?]Tags: Butasirea vitei de vie, Filoxera, Hibrid producator direct, hibrizi producatori directi, HPD,Inmultirea vitei de vie, Inmultirea vitei de vie prin butasi, plantarea butasilor de vie, Radistim,Vita de vie

×