Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
T9 GEOGRAFIA 2n batxiller
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

T9 GEOGRAFIA 2n batxiller

 • 363 views
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
363
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
25
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. 9.1 LA DINÀMICA DE LA POBLACIÓ ESPANYOLACENS I PADRONS MUNICIPALSA Espanya els c{lculs sobre la població d’un lloc van tenir valor relatiuaproximat. Els comptes es feien a partir de focs o fogatges i s’utilitzaven per a larecaptació d’impostos. Es van fer dos tipus d’estudis: - Cens: recompte de la població d’un país en un moment determinat. Ens aporta informació sobre el volum de la població d’un lloc, per sexe, edat, estat civil, estudis, professió... - Padró municipal: registre de competència local que comptabilitza naixements, defuncions i canvis de residència en l’{mbit del municipi. El padró, actualment està actualitzat per la informatització de les dades.FACTORS DEMOGRÀFICSPoblació absoluta: total d’habitants que hi ha en un territoriPoblació relativa / densitat de població: nº d’habitants per . Depén de lariquesaTaxa de natalitat:Taxa de mortalitat: (nº de morts en un any en un lloc percada mil habitants)Mortalitat infantil: nº d’infants morts abans de complir 1 any de vida.Taxa de mortalitat infantil:Fecunditat: nº naixements amb relació amb el nº de dones en edat fèrtil (15-49anys)Taxa de fecunditat:Índex sintètic de fecunditat: (nº de fills per dona, pertal de garantir el relleu generacional, caldria que cada dona tingués 2,1 fills)Taxa de creixement natural o vegetatiu de la població: taxa de natalitat – taxa demortalitat. Pot ser positiu (natalitat>mortalitat) o negatiu Taxa =
 • 2. Creixement de la població real o total: natalitat + immigració –(mortalitat +emigració)LA TRANSICIÓ DEMOGRÀFICAEls demògrafs remeten al model de transició demogràfica. Model que serveix perexemple, per explicar com va passar un lloc de tenir un creixement nul a causad’una mortalitat elevada a tenir un creixement nul degut a una natalitat baixa. AEspanya s’utilitza.Com cada país té peculiaritats, es dubte la utilitat d’aquest model.El model, permet comparar, explicar i valorar la dinàmica de la poblacióespanyola en relació amb la d’altres països d’Europa. Hi ha 3 consideracions:l’enorme desfasament en el temps que passa, semblances i diferències entre lesdues situacions i rapidesa en què la població espanyola va cobrir les 4 etapes delmodel de transició demogràfica.Fase I – el règim demogràfic antic:Molta ↑ natalitat, molta ↑ mortalitat.Població està estancada, creixement lent ambbatzegades.Fase que es va estendre des del Neolític fins els.XX a Espanya.La natalitat alta era degut fecunditat de 5 fillsper dona. La mortalitat infantil es considerades del primer any de vida als set anys.L’esperança de vida entre 1880 – 1890 se situava al voltant dels 35 anys a causa deles dures condicions mèdiques, higièniques...Mortalitat elevada per les epidèmies, guerres pesta negra... durant aquest períodehi havia estabilitat econòmica.A Espanya, gran mortalitat i fecunditat. A BCN hi va haver un procésd’industrialització que port{ a un augment demogr{fic, per la vinguda depoblació rural cap a la ciutat.
 • 3. Fase II – creixement demogràfic:Alta natalitat, forta caiguda de la mortalitat, augmentde la població.Perquè disminueix la mortalitat? Per milloraalimentària (més variada), higiene individual icolectiva (aigua corrent, roba interior), recollien lesescombraries, clavagueram, muralles, milloresmèdiques (ex: vacuna de la varola de Jenner).s.XVIII i s.XIX es va començar a notar la revolució industrial a la Gran Bretanya.Fi a les fams pels nous conreus i tècniques eficients en feines del camp,possibilitat de vendre excedents a les ciutats pel transport amb ferrocarril.s.XX Creixement de la població fins la Guerra Civil. Augmentava molt la poblaciójove, sobretot a Catalunya, País Basc i Madrid.Fase III – ajustament demogràfic:Forta caiguda de natalitat, la mortalitat segueixcaient però menys, l’augment de la poblaciós’alenteix. Disminució de la natalitat perque: 1aGuerra Mundial ( dona al mercat laboral), xocsdel petroli, lleis obliguen als infants a serescolaritzats, canvi ètic, religiós, es relativitzatot.Control de la fertilitat, això vol dir que els fills ja no eren d’ús economic iassegurança de la vellesa dels pares.Fase IV – el nou règim demogràfic:Molt descens de la natalitat, molt descens demortalitat = població estancadaAugment de l’esperança de vida al voltant dels 80anys. Fins que hi ah un augment de la natalitatper l’arribada d’immigrants, augmenta l’índex defecunditat.
 • 4. Espanya es trobaria avui en dia en una 5a fase on: mortalitat > natalitat.9.2 CARACTERÍSTIQUES ACTUALS DE LA POBLACIÓESPANYOLALa dinàmica de població depèn de factors: naturals (mortalitat, natalitat,fecunditat i nupcialitat) i socials (migracions exteriors i interiors).MOVIMENT NATURAL DE LA POBLACIÓLa dinàmica que decideix el moviment natural de la població: naixements >defuncions població té creixement natural o vegetatiu, si és al contrari tendeix adisminuir.NatalitatAl voltant del 1990 Espanya es va situar en un dels índex de fecunditat més baixosd’Europa. El ↓ de la natalitat va fer un acostament al nº de morts, escàscreixement natural. Augmenta l’esperança de vida, envelliment progressiu.A partir del canvi de segle, repunt de la natalitat per la crisi, arribadad’immigrants atrets pel creixement de l’economia espanyola, de dones en edatfèrtil.Es diu, segons estudis de 2009 que el creixement de població ↓ a causa de la crisii que immigrants ↓. Generacions amb menys dones. Es diu que naixements idefuncions podrien igualar-se.
 • 5. MortalitatLa mortalitat a Espanya ha caigut a causa de ↓ mortalitat infantil i ↑ esperançade vida, envelliment progressiu de la població.La principal causa de les morts són les malalties, sobretot en la poblaciómasculina (+45 anys).Entre 15 i 44 anys mortalitat per sida o accidents de trànsit.Nupcialitat i fecunditatHa augmentat les parelles de fer i de famílies monoparentals. La taxa mitjana defills per dona ara és d’1,31 per: país no ric, castigats per la crisi, s’arriba tard amaternitat i no hi ha masses ajudes.La immigració, però, ha modificat la tendència a baixa natalitat.EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ ESPANYOLA46 milions d’habitants. Increment de la població, sobretot per arribadad’immigrants. Espanya té un saldo migratori més gran a UE.A Espanya hi ha diferències territorials notables en relació amb el movimentnatural de la població per causes socials i econòmiques.Poblacions més envellides: Astúries, Galícia... i amb creixement més alt: Múrcia,Madrid i Illes Balears.
 • 6. 9.3 ESTRUCTURA DE LA POBLACIÓ ESPANYOLALA PIRÀMIDE D’EDATS D’ESPANYATipus de piràmides 1 Expansiva: població jove. Base ampla perquè lapoblació jove és molt nombrosa. El tronc icúspides són estretes perquè població adulta ivella són reduïdes.2 Estable: població adulta. Base reducció per ↓ dela població jove. Cúspide una mica més ampla peraugment de població vella. El tronc s’eixampla peradults abundants.3 Contractiva: població envellida. Base estreta per ↓ població jove. Tronc icúspide per població adulta i vella abundant.Piràmide de poblacióGr{fic amb estructura determinada que representa la població d’un territoriseparada per edats o sexe.Estructura: - Base (0 – 14 anys) – població jove - Tronc (15 – 64 anys) – població adulta - Cúspide ( + 65 anys) – població vellaL’element femení a la dreta. Intervals de 5 anys.
 • 7. Definició del gràfic:Hi ha molta població vella, donat que Espanya és un dels paísos amb granlongevitat. Home 77 i dona 83 anys.Hi ha una petita entrada als 65 per la Guerra Civil i el 1r franquisme, els nascuts el39 -43.La part central, anys del desarrollismo, PIB creixent més alts del món. A més és laépoca “baby boom”1979 pérdua de població pel 1r – 2n xoc del petroli + revolució iraniana. Efectes del’encariment de la vida.2000- economia força bona, edificacions, inflació de crèdits i immigrants.ENVELLIMENT DE LA POBLACIÓProcés inevitable, relacionat amb la gran qualitat de vida. En molts països de laUE, el 2006 estaven en mitja de 46 anys.Causa de l’envelliment: baixa natalitat, augment de l’esperança de vida de lapoblació a causa del descens de la mortalitat.L’envelliment provoca preguntes com el pes econòmic que suposar{ per a lapoblació que treballa mantenir les pensions d’un nº més gran de jubilats,disponibilitat de serveis sanitaris i socials per atendre aquesta població.9.4 DISTRIBUCIÓ DE LA POBLACIÓ EN EL TERRITORIDISTRIBUCIÓ DESIGUALLa densitat a Espanya el 2008 era el 91,2 hab/km^2. Espanya és país poc poblat. Ladensitat mitjana és un valor poc significatiu perquè la població espanyola estàrepartda desigual.Les regions més poblades són costes i valls (+ economia), façanes marítimes iàrees properes. Gran denstat hi ha a BCN, València, Sevilla...Excepció d’interior de la Península, Madrid és la ciutat més gran d’Espanya.Les regions menys poblades es troben a l’interior, a causa d’immigracions capa regions industrials. Anys 60 i 70
 • 8. 9.5 POBLACIÓ ACTIVA ESPANYOLALa població activa varia segons la poblacó adulta, la quantitat i la diversitatd’ocupacions possibles i el nombre de dones actives. A espanya, ha augmentat amesura que ha crescut la població i a causa de la dona al món laboral.LA DINÀMICA DELS SECTORS PRODUCTIUSEl creixement del sector terciari als països rics és producte que quan ↑ la rendaes multipliquen bens, serveis.DIVISIÓ DE LA POBLACIÓ PUNT DE VISTA LABORAL· Població activa: tota persona que amb més de 16 anys que treballi o busqui feina,sigui per primera vegada o no. - Ocupada A temps complet / A temps parcial Per comte propi / per comte d’altri - Desocupada o en actiu· Població passiva: persona de + 16 anys que no treballa perque estan jubilades oprejubilades ni busquen feina.SITUACIO DE LA POBLACIÓ D’ESPANYAHa augmentat sostingudament la població activa per l’entrada laboral dels joves,arribada d’immigrants, incorporació de dones al món laboral.Entre la població ocupada un 70% dels contractes eren indefinits amb la qualcosa s’ha d’indemnitzar d’acord amb el sou i l’antiguitat. Els contractes temporalses fixen per l’empresa.En temps de crisi es van liberalitzar contractes, les empreses podien contractar iacomiadar quan volguessin. Va haver sectors que van defensar els drets delstreballadors
 • 9. EL PROBLEMA DE L’ATURDepèn del creixement econòmic. Quan hi ha crisis les empreses limiten els costosde m{ d’obra. L’atur al sector industrial depèn del grau d’automatització iimplantació de noves tecnologies i menys obrers.s.XX hi va haver 3 crisis econòmiques: 1970 per la ↓ del preu del petroli; 1990 perautomatització i informatització; 2007 financera. Conseqüència: augment del’atur.Els més perjudicats per l’atur són els joves que busquen la primera feina, gent de+ 40 anys i minories ètniques. Dones són les menys afectades. L’atur comporta eldesenvolupament de l’economia submergida.On s’ha deteriorat més és a sector de construcció i sector serveis (turisme),.Astúries, Madrid... han creat llocs de treball. La crisi econòmica actual és globalafecta tota la UE.Les persones en atur reben un subsidi d’atur de la SS. Proposa als aturats ampliarla seva formació per treballar en sectors on hi ha demanda.Tipus d’atur - Estacional: a l’hivern, monitors, cambrers. Quan cau aquestes temporades, l’atur augmenta. - Tecnològic: menys m{ d’obra, més automatitzat. - Estructural: països amb bones infraestructures que necessitin gent que ensenyi. Si no n’hi ha de bones, augmenta l’atur.LA INCORPORACIÓ DE LA DONA AL MÓNLa seva activitat abans era principalment a la llar. Consistia a criar dee fills,participar en treball de camp i cuidar pares.s.XIX el trasllat de població rural a urbà va comportar pas de la família extensa aen parella, hàbit de consum que van portar a demanda de serveis.Desenvolupament de la societat del benestar ha assegurat pensions per gent gran,els fills ja no són necessaris per cuidar. Limitació del nombre de fills.Dones volen el dret a formar-se i ocupar un lloc de treball, ja no depén del’economia de l’home, el criar fills és una feina compartida no només de la dona.Hi ha homes, avui en dia que no accepten que la dona pugui viure com l’homepero hauria d’haver equitat.
 • 10. 9.6 LA POBLACIÓ A CATALUNYADINÀMICA DE LA POBLACIÓ A CATALUNYALa població catalana creixia lentament, va agafar una embranzida però es vaestancar a la Guerra Civil. 1950 ↑ població per arribada d’immigrants i ↑ de lanatalitat que van portar bonança econòmica.El nº de naixements no ha deixat de crèixer, una gran part dels nous nadons sónde estrangers. Encara que ara la natalitat està fluixa perquè hi ha crisi econòmicai la gent té menys fills. La mortalitat és baixa, l’esperança de vida ↑.L’ESTRUCTURA DE LA POBLACIÓLa pir{mide de població és típica d’un paísdesenvolupat, natalitat baixa i esperança de vidaelevada.LA DISTRIBUCIÓ DE LA POBLACIÓ CATALANAEs distribueix de manera molt desigual. Gran concentració viu a BCN. Ladensitat de població és elevada.Les comarques més poblades són Maresme fins a Tarragona, Vallès Oriental iOccidental.Les comarques menys poblades són les del Pirineu lleidat{, a l’interior de Cat.LA POBLACIÓ ACTIVA A CATALUNYALa població ocupada hi ha predomini dels serveis (comerç, hoteleria iadministració pública i indústria) a nivell econòmic.Atur sobretot relacionat amb la indústria.