Presentació Corporativa FUNDACIÓ TALIBÉS, Català

355 views
298 views

Published on

Treballem activament al Senegal amb un objectiu: aconseguir una vida digna per els Talibés, una infància que els garanteixi el futur.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
355
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentació Corporativa FUNDACIÓ TALIBÉS, Català

 1. 1. Construir un futurpels TalibésCatalunya - Senegal
 2. 2. Índex1 Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundation: Identifiquem un problema Pobresa Explotació Violència Perpetuació d’un model social indesitjable
 3. 3. Índex2 Els Objectius de Houses for Talibés Foundation: Els nostres objectius3 Accions de Houses for Talibés Foundation: Sensibilitzar i buscar còmplices El primer pas: una casa per els Talibés
 4. 4. 1.Els problemes i lesidees quedefineixen Housesfor TalibésFoundation
 5. 5. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundationa. Identifiquem un problemaAl Senegal, on la taxa d’ analfabetismearriba a més del 40% de la població,existeix un col·lectiu especialmentdesfavorit, el dels Talibés: nens entre4 y 14 anys entregats per els seus pares –agricultors sense recursos – a la custodiadels Marabús, els mestres de les escolesde l’Alcorà, de les Daares.Aquesta costum, que fa anys, va suposarper mils de nens l’accés a l’educació i a un futur digne i integrador, s’ha convertit enl’actualitat en un problema social que afecta, segons Human Rights Watch, a més de50.000 nens, que són obligats a pidolar i a entregar la recol·lecta als seus mestres.
 6. 6. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés FoundationAl problema de la mendicitat, que suposa l’exposició d’aquests nens a tot tipus deperills, es sumen unes condicions de vida deplorables caracteritzades pels maltractament físics i psicològics, abusos sexuals i una total exclusió del sistema educatiudel país.Aquesta situació és conseqüència de nombrosos factors, però tots desemboquen enuna mateixa situació. Antigament, les daares estaven localitzades en l’entorn rural icompaginaven l’estudi amb els treballs agrícoles. Els Marabús garantien la seguretat iel benestar dels seus deixebles, mitjançant un sistema de cultius estacionals que elsproporcionava una autonomia econòmica. Actualment les daares ja no compten ambcamps per cultivar, estan ubicades en les ciutats i l’explotació forçada dels Talibés s’hainstal·lat com únic recurs econòmic de les daares i els Marabús.
 7. 7. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés FoundationActualment la majoria dels Talibés no tenen opcions de tenir un futur digne.L’objectiu de Houses for Talibés Foundation es centra en modificar aquesta situaciómitjançant un programa que procuri als Talibés un allotjament i una alimentacióadequats, i que també s’ocupi de la seva escolarització i de la seva salut integral.La nostra activitat es desenvolupa desde el respecte a la cultura del país i en la totalsintonia amb els principis recollits en la Declaració Internacional de Drets dels Nens.
 8. 8. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundationb. Els riscos de la mendicitatinfantilLa mendicitat infantil, el problema méspunyent dels Talibés, genera una sèrie deriscos:• Pobresa• Explotació• Violència• Exclusió social• Perpetuació d’un model socialindesitjable
 9. 9. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundation Pobresa La mendicitat és el símbol més extrem de la pobresa: anul·la qualsevol possibilitat de futur, degrada al que la practica i comporta una economia de supervivència, incapaç de proporcionar un present digne.
 10. 10. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundation Explotació Els Talibés són obligats a pidolar per els seus mestres, per aquells que haurien de garantir el seu benestar, que utilitzen els diners recollits per els nens per lucrar-se.
 11. 11. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundation Explotació «Haig de portar diners, arròs i sucre cada dia. Quan no ho puc portar tot, el marabú em pega. També em pega en altres ocasions, fins hi tot quan porto tota la quantitat... Vull que això s’acabi, però no puc. No puc marxar, no tinc cap lloc on anar.» Modou S., talibé de 12 anys, Saint-Louis.
 12. 12. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundation Violència Certs Marabús cometen tot tipus d’atrocitats sobre els Talibés, els maltracten física i psicològicament, desde una quasi completa impunitat.
 13. 13. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundation Exclusió Els Talibés estan socialment exclosos. Els traumes, físics i psicològics, i la no integració en el sistema educatiu porten a l’exclusió social de la majoria dels Talibés, que no tenen cap futur ni professional ni personal.
 14. 14. 1. Els problemes i les idees que defineixen Houses for Talibés Foundation Perpetuació d’un model social indesitjable Una infància basada en la mendicitat, els abusos i una ensenyança no normativa acaba per generar un bucle social. Els Talibés del present seran els Marabús del futur i, en conseqüència, l’error es reproduirà sense remei.
 15. 15. 2.Els Objectius deHouses for TalibésFoundation
 16. 16. 2. Els Objectius de Houses for Talibés Foundationa. Els nostres objectiusLa nostra activitat està dirigida en exclusiva a procurar un futur als Talibés, un futurconstruït a partir d’ara, del seu present.Millorar les condicions de vida dels Talibés, integrar-los en el sistema educatiu delpaís, cuidar la seva alimentació i la seva salut integral és la única via par garantir-los una infància digna i un futur prometedor.
 17. 17. 2. Els Objectius de Houses for Talibés Foundationa. Els nostres objectiusUna ensenyança diversificada i normalitzada.És fonamental que l’educació dels Talibés esdiversifiqui i es normalitzi, que els nensaprenguin, a més de l’Alcorà, llengües(francès, espanyol, anglès) i matemàtiques, ique desenvolupin les competènciesnecessàries pel seu dia a dia (salut, higiene iciutadania).Integrar als Talibés en un sistema educatiunormalitzat és el primer pas per propiciar laseva integració social.
 18. 18. 2. Els Objectius de Houses for Talibés Foundationa. Els nostres objectiusImplicar a l’Estat de SenegalVolem convidar a l’Estat de Senegal a responsabilitzar-se en totes aquelles qüestionsnecessàries per desenvolupar el nostre projecte en zones tant sensibles com Kaolack,Kolda o Futa.Tant sols amb la implicació de l’Estat de Senegal aconseguirem que els Marabús deixind’utilitzar als Talibés com un mitjà per aconseguir recursos econòmics. Comptar amb lacomplicitat de l’Estat, ens permetrà desenvolupar eficaçment el nostre projecte.
 19. 19. 2. Els Objectius de Houses for Talibés Foundationa. Els nostres objectius Quadre d’objectius:OBJECTIUS INDICADORS FONTS DE VERIFICACIÓ VERIFICABLES OBJECTIVAMENTOBJECTIU 1: aconseguir * Número de Talibés inscrits * Llista de classeformar 3.500 Talibés amb un per l’ensenyament bàsic * Fitxa identificativanivell d’educació bàsica. * Número de Talibés amb * Fitxa de seguiment formació informàtica * Informe sobre la progressió * Número i naturalesa de les dels alumnes redactat per els iniciatives educatives professors comunitàries desenvolupadesOBJECTIU 2: portar a 2.500 : * Número de Talibés que han * Llista de classeTalibés fins un sistema de aconseguit un sistema * Fitxa identificativaformació professional. d’educació avançat * Fitxa de seguiment * Número de Talibés que * Informe sobre la progressió aconsegueixen passar a una dels alumnes redactat per els classe superior professorsOBJECTIU 3: professionalitzar * Número de mestres que * Nòminala feina de mestre d’escola perceben una indemnització * Document comptablealcorànica. o un salari mensual
 20. 20. 3.Accions de Housesfor TalibésFoundation
 21. 21. 3. Accions de Houses for Talibés FoundationSensibilitzar i buscar còmplicesHem desenvolupat diferents eines per sensibilitzar a la societat pel que fa lescondicions actuals dels Talibés i per buscar còmplices que s’impliquin en la nostraactivitat.Editem diferents publicacions (fulletons, postals...) quemostren d’una manera sintètica el problema al que ens estemenfrontant. Són el primer pas per acostar-se a Houses forTalibés Foundation.Hem desenvolupat una web 2.0 (www.fundaciotalibes.org)que recull els nostres objectius, accions i filosofia.És una finestra propera i sempre activa, accessible a tot aquellque vulgui conèixer, amb total transparència la feina que estàrealitzant Houses for Talibés Foundation.El nostre programa de sensibilització es completa ambentrevistes personals, amb presentacions públiques i amb lacelebració d’actes (exposicions, xerrades, etc.) vinculats al’activitat de Houses for Talibés Foundation.
 22. 22. 3. Accions de Houses for Talibés FoundationLa col·laboració i la complicitat podenmanifestar-se de moltes maneres, desdel’estricta aportació econòmica, fins a laparticipació activa en les iniciatives de Housesfor Talibés Foundation.A través de la nostra web(www.fundaciotalibes.org) i de totes lesnostres activitats volem crear un vinclenecessari entre els nostres objectius i els detots aquells que vulguin participar.
 23. 23. 3. Accions de Houses for Talibés FoundationEl primer pas: una casa per elsTalibésEn nostre primer objectiu sobre el terreny, escentra en la fundació de la primera casa perTalibés a la població de Kaolack.Aquesta iniciativa actuarà com a punta dellança i oferirà una primera alternativa alsTalibés que decideixin abandonar la sevadaara.La primera casa per Talibés podrà acollir amés de 150 nens i oferir-los cures ialimentació dignes, escolarització iperspectives de futur.
 24. 24. Descobreix-nos i segueix la nostra activitat a:www.fundaciotalibes.org

×