Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
 • Save
Communitybuildingv3
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Communitybuildingv3

 • 117 views
Published

Presentation on my experience with over 10 years of offline Community Building

Presentation on my experience with over 10 years of offline Community Building

Published in Business , Technology
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
117
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide
 • Community Building – werkwoord en zelfstandig naamwoord
 • Command-and-Control naar Connect-and-Collaborate Moeilijk. Taylor, Ego’s Business Architectuur, FTE reductie, transparantie = vrijheid, autonomie en macht wegnemen. Stakeholders?
 • Willen we terug naar hoe het was – dus naar het oude?
 • Nee, we zitten in een transitie naar een nieuwe maatschappij
 • Transitie is IT enabled – New Normal van Peter Hinssen We willen toch elkaar weer opzoeken – maar nu online
 • Ronald Coase – Nobelprijs gekregen voor transactiekosten – wetenschappelijk bewijs dat organisatie bestaansrecht heeft opdat productie binnen de organisatie goedkoper is dan daarbuiten. Echter!! Transactiekosten nu vele malen lager door Internet – fundamentele bestaansrecht van veel organisaties kan wel eens ter discussie staan.
 • We gaan van Monolog naar Dialoog Iedereen wil en kan meedoen. Wisdom of the Crowds, Crowd Sourcing/Funding, etc Verandering van Command and Control naar Connect and Collaborate betekent overigens niet anarchie. Maar, wel persoonlijke verantwoordelijkheid, niet meer schuilen achter systeem/structuren – transparatie. Ook hier opletten op stakeholders
 • De gemakkelijke oplossing – denken dat het allemaal voorbij gaat en over waait. Niet dus.
 • Visie op Community Building – Just do it! Voor het opzetten van een community is belangrijkste eerste stap de mindset dat je met een groep mensen een community wilt zijn. Alleen al een aantal dagen vastprikken in de agenda is voldoende en vaak de belangrijke eerste stap. Zaken zoals de structuur, organisatie, website, email, inschrijving KvK, statuten of bankrekening, etc, etc . volgen de groei van de community. Dus, breng deze pas in stelling wanneer nodig. De “Just do it! –houding” is met name belangrijk voor de het bestuur. Niets is zo dodelijk als allemaal “beste stuurlui aan wal”. Het opzetten en het runnen van een community is vooralsnog niet een “carreer move” echter, ik voorspel dat dit wel een van de nieuwe belangrijke management disciplines van de toekomst gaat worden: “het creeren van een infrastructuur waar anderen succesvol kunnen zijn” Bij het begin is het ook van belang om meteen een goed gebalanceerde samenstelling van het bestuur te hebben. Bedenk bij een goed idee je gemakkelijk aan tafel kan komen bij mensen die het initiatief willen steunen. Dus meteen nadenken over een Raad van Advies, Committee van Aanbeveling heeft zin (zie RvA BPM-Forum en belangstelling iPoort). Bij BPM-Forum: omdat we een neutraal en onafhankelijk expertplatform wilde zijn, Doelbewust gekozen voor benaderen van de concurrentie uit de markt, de gebruikers en academici. Bij elkaar brengen van de trippel helix.
 • Visie op Community Building – Benadruk de overeenkomsten van de leden Vraag: wat zie je? Zie je verschillen of zie je overeenkomsten? Voor een community is het van belang de overeenkomsten te zien! Bedenk ook dat zaken als Unique Selling Points en onderscheidend vermogen wel eens een disqualifier kunnen zijn.
 • Visie op Community Building – Zoek samenwerking op Zodra de community gevormd is, ga dan niet in een ivoren toren zitten / scherm je zelf niet af van de buitenwereld. Kijk naar buiten en geef aan wat de context van de community is in het grotere geheel. Het is daarom handig om ook op zoek te gaan naar allianties en samenwerking met andere organisaties. Waak er wel voor om niet van uit een hierarchische benadering te willen samenwerken maar, op basis van gelijkwaardigheid. Bij de (gebrek aan) groei van communities wordt wel eens overwogen om op te gaan in een andere organisatie. Op zich is dit mogelijk maar, bedenk dat dan wel je de reputatie en track record van de andere organisatie erft. Daarom kan een alliantie een goed alternatief zijn. Als BPM-Forum hebben we kunnen samenwerken met de nodige andere organisaties zoals: Business Rules Community, Document@work, LAC, BPMagazine, ITSMF, BusinessEngineeringCommunity, iPoort, ASAP, Heliview, Euroforum, etc, etc,. Deze “uitwedstrijden” beiden de mogelijkheid het gedachtegoed van de organisatie breder uit te dragen en zo krijg je dus ook een bredere exposure. Verder, je wordt op den duur zelf dan ook gezien als de expert op jou gekozen vakgebied. Denk ook aan Peter Fingar’s quote “ We’re moving from a Command-and-Control economy to a Connect-and-Collaborate economy”
 • Je kan tegenwoordig met iedereen gratis in contact komen maar, bedenk dat contact wel nuttig moet zijn, dus waarde moet bieden.
 • Visie op Community Building – Heb een helder doel / Leiderschap / Waterdragers Lid zijn van het zelfde team betekent niet dat iedereen de zelfde rol heeft. Om een goed team te hebben is complementaire ervaring nodig. Communities verbinden/doorbreken vaak de muren/silo’s van bestaande organisaties. Daarmee al heeft de community waarde voor de deelnemers. De community creeert een infrastructuur waarin de deelnemers succesvol kunnen zijn. Bedenk ook, als de grenzen van een community de zelfde zijn als van een reeds bestaande organisatorische eenheid, dan heeft de community weinig zoniet geen toegevoegde waarde. De community moet ook een eigen en helder doel hebben. Waar staat de community voor, wat wil je bereiken? Om van concept tot executie te komen zijn Leiders/waterdrager nodig. V aak is dit een dubbele rol ionj een persoon en daarom ook een lastige rol om in te vullen. Met andere woorden, wie staat voor de groep en geeft aan wat de plannen en richting is? Wie zorgt dat achter de schermen het “geregeld” wordt? Onderschat de “personificatie” niet. Communities hebben ook een sociaal aspect. Men moet elkaar niet alleen als functie zien maar, ook als persoon. B esteed de nodige tijd en aandacht aan social events, borrels, netwerken. Dus, have FUN. Zie als voorbeeld de hockeyclub. Je hebt een helder doel: hockeyen. Je bent lid van het zelfde team, wat je buiten het veld doet is niet relevant en ook veel vrijwilligers werk in het weekeinde. Ik naast de wedstrijden ook een sociaal gebeuren. E n de aanvoerder heeft de rotklus om altijd te bellen om voldoende mensen op te stellen.
 • Visie op Community Building – Maak je principes duidelijk – Governance nog steeds nodig Geef helder een eenduidig je principes aan. Voor BPM-Forum: democratisch, transarant en innovatief. Verder, een voorbeeld nooit lezingen van alleen leveranciers. Altijd in combinatie met een klant/gebruiker. Denk ook na over welke mores/ongeschreven regels/omgangsvormen je wilt introduceren cq van zelf ontstaan Voor het bestuur: Heb bestuur moet zich soms Roomser dan de Paus opstellen. Zeker wanneer de community waarde begint te krijgen kan er een potentieel petten-probleem ontstaan. Een community is vaak vrijwilligerswerk maar, vrijwillig is niet vrijblijvend. Bedenk dat het motiveren en aansturen van vrijwilligers een eigen aparte dimensie kent. Bij aannemen van vrijwilligers, kijk heel goed naar de motivatie. Dit kan soms botsen. Een lakmoesproef voor nieuwe bestuursleden is ook de vraag “ zou ik met deze persoon mijn vrije avond willen doorbrengen?” Wees beducht van de personificatie van gedachte goed en bestuur. Verder voor een aantal mensen in NL ben ik “Mister BPM Nederland” echter, dit maakt mij geen guru op gebied van BPM.
 • Visie op Community Building – De nieuwe Currency is Tijd Tijd is de currency van een community. Het kost tegenwoordig nagenoeg geen geld meer om lid te worden van een community. Denk alleen al aan alle gratis Groups van Linkedin, Hypes, Myface, etc, etc. Echter, lid worden van een community heeft pas zin als je er ook tijd aan kan besteden. Tijd voor “kennis maken ”. Hierbij in de dubbele betekenis van het woord; door kennis te maken, maken we kennis. Het kost tijd om andere mensen te spreken. Stukken/blogs te lezen. Voor offline communities is het ook van belang om te beseffen elk jaar maar 52 weken heeft. Dus, de donderdagmiddag event ligt in concurrentie met de events van andere communities, het werk en de voetbalavond. Daarom ook interessant om op termijn met andere communities samen te werken. (Frans van der Reep: van Machtstrijd naar Strijdmacht).
 • Visie op Community Building – Toon staying power! Het opzetten van een community is vaak leuk en spannend. Is allemaal nieuw en zal de nodige nieuwschierige mensen en organisaties aantrekken. Echter, niet altijd de organisaties en mensen die je lid wilt hebben komen er direct op af. Toon daarom “staying power” blijf gewoon doorgaan en communiceer elk resultaat als een positief resultaat. Uiteindelijk komt men wel.Maar, kost tijd en aandacht. En hou er rekening mee dat niet alles van zelf gaat en hou dus rekening met wegvallen van mensen en organisaties die uiteindelijk zich niet kunnen vinden in de community (heb soms dus een bord voor je kop  ! ) De community aanpak kan ook voor een aantal bedreigend zijn. Want, je organiseert waarde op een niet hierarische manier. Dus, vaak ook niet vatbaar/grijpbaar. Bedenk dat je als community vaak ook een inkoopcombinatie bent voor de buitenwereld. Dus, denk na over kortingen op 3 rd party events of abonnementen.
 • Visie op Community Building – Groei gedoceerd met focus Het is heel gemakkelijk om op een vrijdagmiddag te bedenken wat de community allemaal wel niet zou kunnen organiseren. Echter, hier is geld en met name tijd voor nodig. Vaak zijn dit de assests die wat moeilijk beschikbaar zijn. Neem daarom de tijd, plan wel vooruit maar, waak voor een gedoceerde executie. Door langzaam maar steeds iets nieuws aan te bieden kom je telkens weer in het nieuws. Denk aan nieuwewebsite, nieuw type event, samenwerking, visie, etc etc. Voordeel is dat je ook kan toetsen of alle nieuwe ideeen wel aanslaan bij de leden en telkens weer iets nieuws bieden is ook van belang voor het behouden van de huidige/oude leden. Zie ook Sergy Boubka. Die sprong allang tijdens een training 30 cm over zijn eigen wereldrecord. Echter, tijdens de officiele wedstrijden ging er elke keer maar 1-2 cm er bij. Resultaat: elke keer beloond met een premie voor breken van een wereldrecord en kop in de krant. Accepteer ook de groei die je aankan.
 • Visie op Community Building – Heb je nog Bestaansrecht? Het opbouwen van een community si leuk werk. Echter, continu zal je de vraag moeten stellen, heb ik nog wel bestaansrecht heb ik nog wel toekomst? Wat is mijn exit strategie? Vele communities blijven helaas hangen in de uitgangspunten die in het verleden bedacht zijn. Echter, als de toegevoegde waarde niet meer actueel is moet deze, indien mogelijk bijgesteld worden of, neem het moedige besluit en stop. Denk aan Nokia (bosbouw naar telefoontjes) of NMA (Nederlandse Microfilm Associatie) naar document@work Een vereniging voor polariod gebruikers heeft vandaag de dag waarschijnlijk weinig toekomst.
 • Naast Command-and-Control komt Connect-and-Collaborate. Naast SLAs komt nu Co-creation – Vertrouwen wordt anders ingevuld Grote van organisaties niet meer relevant maar impact.
 • Gaudi heeft de Sagrada Familia ontworpen op basis van eeuwenoude methode; het cantetische principe – de zwaartekracht ‘trekt’ het model in de optimale vorm. Alleen maar knopen en natekenen en optimale moment lijn voor ‘t gebouw. Simpel! Business/Organisatie equivalent van zwaartekracht is de Klant! Die trekt de organisatie in de juiste/optimale vorm.
 • Wat ziet u? Korstmos : mutualistische symbiose (beide organismes profiteren van de samenwerking); groeit op alle continenten (incl antartica); groeit langzaam; lelijke associatie; tranparant; marker voor schone lucht. Metafoor voor alle vormen van samenwerking, allianties of processen. Samenwerking gebaseerd op Win-Win (voor de angelsakische managers) of non-zero gaming (voor de rijnlandse vrienden); in allle vormen, maten en verschijningsvormen, overal aanwezig maar, vaak niet in beeld en alleen mogelijk als er vertrouwen is.

Transcript

 • 1.  
 • 2. The business process today CXO Sales Marketing Delivery People Organization Means
 • 3. are we going to RECOVER from the recession?
 • 4. It is not a recession , it is a transition
 • 5. It is a transition ,where Human Nature is enabled by new technology
 • 6. “ As for Example. In the making of a Watch, If one Man shall make the Wheels, another the Spring, another Engrave the Dialplate, and another shall make the Cases, then the Watch will be better and cheaper, than if the whole Work be put upon any one Man.” Sir William Perry (1683) History Lesson ‘ Generation Z’ Ronald Coase Nobel prize The nature of the firm “ transaction cost” A B MT Marketing Sales Delivery Command-and-Control Connect-and-Collaborate
 • 7. Command-and-Control Connect-and-Collaborate We are moving to the participation economy MT Marketing Sales Delivery
 • 8. Hide
 • 9.  
 • 10. What do you see
 • 11. look outside
 • 12.  
 • 13. FUN & FUNCTION
 • 14. Governance
 • 15. the new currency is time
 • 16. STICKYNESS
 • 17. Grow SLOW
 • 18. STOP
 • 19. TRUST
 • 20. Customers
 • 21. Samenvatting
  • Creeer een brand
  • Gewoon beginnen – mindset is belangrijkste
  • Zoek binnen de community de overeenkomsten
  • Heb een helder doel
  • Zoek buiten de community de raakvlakken
  • Groei gedoceerd met focus
  • Geef duidelijk je principes aan.
  • Tijd is de currency van de community (niet geld)
  • Toon je staying power
  • Denk continu na over je bestaansrecht
 • 22. Thanks