Your SlideShare is downloading. ×
Raadgevingen voor onderhoud polychrome beelden
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Raadgevingen voor onderhoud polychrome beelden

197

Published on

Conservatie van kunst. …

Conservatie van kunst.

Voor restauratie van kunstwerken worden jaarlijks serieuze bedragen neergeteld. Veel problemen zijn o.a. ontstaan door onoordeelkundig bewaring van kunstwerken. Soms in minder goede tot soms ronduit slechte omstandigheden. Vooral werken op papier zijn altijd aangewezen op een delicate behandeling en zijn hiervan vaak de dupe.

De belangrijkste factoren die de bewaring van een kunstwerk beïnvloeden zijn:
• de schommelingen in temperatuur en vochtigheid • de inwerking van het licht d.w.z. ; de UV straling in dag- en kunstlicht • de bescherming tegen stof en vuil • de invloed van de ph-waarde van de materialen (zuurtegraad) die in contact komen met de kunstwerken (oorzaak van verzuring )

De ideale temperatuur voor de conservatie van kunstwerken ligt tussen de 14 en 18 °C bij een luchtvochtigheidsgraad van 48 tot 55 %.
Op de meeste locaties is dit praktisch alleen te realiseren door klimatisatie.

Conservatie van kunstwerken op doek en paneel.

Bij het conserveren van kunstwerken op doek en paneel is te hoge vochtigheid de basis voor het ontstaan van schimmels. Extreme droogte daarentegen leidt tot barsten en kromtrekken van panelen en spieramen. Ook de aantasting door houtworm blijft een reële bedreiging, regelmatige controle is zeker aan te raden. Houten panelen, spieramen en lijsten kunnen echter relatief gemakkelijk behandeld worden tegen schimmels en houtworm. Vermijd vochtige en rokerige ruimtes voor de bewaring van kunstwerken maar hang ze ook niet op boven verwarmingsbronnen zoals open haarden en radiatoren of in direct zonlicht.
Restauratie van kunstwerken.

Bij restauratie wordt alles in het werk gesteld om het kunstwerk zoveel mogelijk in de oorspronkelijke toestand terug te brengen. Beschadigingen aan doek, papier of verf bij schilderijen en gravures worden hersteld en eventueel ontbrekende delen ingevuld. Ook scheuren en builen in het doek kunnen hersteld en weggewerkt worden. Indien de toestand van het doek bv. te slecht is kan het schilderij ook verdoekt worden. Het uitzicht van het kunstwerk kan door een restauratie ingrijpend veranderen. Het is puur vakwerk en vergt een grondige kennis van materialen en technieken naast een gedegen stijlbesef.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
197
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

×