Prof. dr Ana Trbović, Međ.konferencija, 29.11.2012.

585 views

Published on

„Tradicija i rukotvorine u službi regionalnog razvoja i brendiranja”
Dom Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića 13, četvrtak, 29. novembar 2012, 10:00-14:00h
Panel I – Razvoj brenda i uloga marketinga u širenju poslovanja
Moderator: Prof. dr Ana Trbović

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
585
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Prof. dr Ana Trbović, Međ.konferencija, 29.11.2012.

 1. 1. AGENDA Međunarodna konferencija „Tradicija i rukotvorine u službi regionalnog razvoja i brendiranja”u okviru projekta “Zapošljavanje u ruralnim područjima”, koji finansira Delegacija EU u Republici Srbiji, a realizuje Etno mreža Dom Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića 13, četvrtak, 29. novembar 2012, 10:00-14:00h 9:30 Registracija i prijem dobrodošlice 10:00 Uvodne napomene – Instrumenti podrške za proizvođače u ruralnim područjima Moderator: Violeta Jovanović, predsednica Upravnog odbora Etno mreže Mlađan Dinkić*, ministar finansija i privrede Republike Srbije Endru Hedi, šef III sektora operacija delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade Republike Srbije Suzan Fric, direktor misije USAID-a u Srbiji Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Duška Vučinić Lučić, Šef odseka za pres i odnose sa javnošću RTS-a 10:30 Panel I – Razvoj brenda i uloga marketinga u širenju poslovanja Moderator: Prof. dr Ana Trbović, Dekanka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Milica Stefanović, Menadžer za komunikacije, Coca Cola Zoran Pajkić, predsednik opštine Golubac Dušan Kovačević, osnivač Exit festivala u NovomSadu Dejan Nikolić, glavni urednik sajta Njuz.net Borislav Miljanović, osnivač i direktor, Represent system 11:30 Panel II – Kulturno nasleđe kao osnov za podizanje regionalne konkurentnosti Moderator: Dijana Katica, predsednica HF Eko Etno Grupa d.o.o. (Hrvatska) En Pešić, Počasni konzul Irske u Srbiji (Irska) Robert Varga, Obrtnička komora Međimurske županije, Čakovec (Hrvatska) Marketa Lutonen, Evropska federacija za tradicionalno nasleđe (Finska) Anatalne Komjati Tamaš, Kulturni centar županije Tolna, (Mađarska) Blaž Telban, SKRINA d.o.o.Ljubljana (Slovenija) 12:30 Zaključci i izjave za medije 13:00 Koktel i umrežavanje *nije još potvrđeno Републикa Србијa Podržano od Народна скупштинаProjekatrealizuje Ovaj projekat finansira Evropska komisija je izvršno telo EU.Etnomreža Evropska Unija “Evropsku uniju čini 27 država članica koje su odlučile da postepeno povezuju svoja znanja,Brankova 16 Delegacija resurse i sudbine. Zajedno, tokom perioda proširivanja dugog 50 godina, one su izgradile11000 Beograd Evropske Unije zonu stabilnosti, demokratije i održivog razvoja, održavajući kulturološku različitost, u Republici Srbiji toleranciju i individualne slobode. Evropska unija deli svoja dostignuća i svoje vrednosti saTel: +381 11 3287 963 zemljama i narodima van svojih granica.”Fax: + 381 11 218 1629 Tel: +381.11.3083200@: etnomreza@yahoo.com Fax: +381.11.3083201www.ethnonetwork.com
 2. 2. KLJUČNI GOVORNICI Ana Trbović Dekanka na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Telefon: +381 (0)11 30 66670 E-mail: dekan@fefa.edu.rs www.fefa.edu.rsProf. dr Ana S. Trbović je dekanka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju uBeogradu - FEFA. Predaje Strateški menadžment, Pregovaranje, Istoriju evropske ideje iUpravljanje javnim sektorom. Partner je u konsultantskoj firmi Eurobalkan advisors (EBA), aprethodno je radila kao konsultant za konkurentnost, investicije i unapredjenje radne snage uUSAID/Booz Allen Hamilton i OECD. Doktorirala je na Flečer školi prava i diplomatije.Magistar je prava i diplomatije (Flečer škola, Tafts i Harvard) i magistar javne uprave (Kenediškola, Harvard, Boston, SAD). Usavršavala se i na diplomatskom fakultetu u Francuskoj,Institut dEtudes Politiques. Završila je tri fakulteta - ekonomiju, međunarodne odnose ifrancusku književnost. Govori više stranih jezika. Članica je predsedništva i izvršnog odboraSaveza ekonomista Srbije, Udruženja korporativnih direktora Srbije, savetodavnog odboraEtnomreže i dr. Zoran Pajkić Predsednik opštine Golubac Telefon: +381 (0)12 678 128 E-mail: golubacinfo@gmail.com www.golubac.rs2004. je prvi put izabran za predsednika opštine Golubac koja je tokom njegovog mandataproglašena za turistički prostor, a 2010. zabeležen je petostruko veći promet gostiju nego2009. Najveće prirodno bogatsvo predstavlja reka Dunav, čijih ukupno 52 km desne obalepripada opštini što otvara brojne mogućnosti za razvoj turizma na vodi i priobalju, i najveća jekomparativna prednost opštine. Pored Dunava, opština Golubac raspolaže i drugimprirodnim resursima za razvoj turizma, kao što su Đerdapska klisura, tzv. Gvozdena vrata,najveća rečna klisura probojnica Evrope, nacionalni park Đerdap, kanjon Brnjičke reke, ukojoj se klisure i stene izdižu i do 300m iznad vodopada i virova, i posvećena je ocuvanju ipromociji tradicionalnog nasleđa kroz podršku lokalnim proizvođačima rukotvorina. Danas,revitalizacija Golubačke tvrđave predstavlja prekretnicu u razvoju turizma ove opštine – zaprojekat je uz podršku GIZ/KWD programa, obezbeđeno 6.5 miliona evra iz fondova EU.
 3. 3. Milica Stefanović Menadžer za komunikacije, Coca-Cola kompanija Telefon: +381 (0)11 3081 140 E-mail: mstefanovic@coca-cola.com www.coca-cola.rsOd decembra 2007. godine radi kao Corporate Identity, Public Affairs and CommunicationsManager za The Coca-Cola Company za Srbijiu i Crnu Goru, posvećena razvijanju programakorporativne društvene odgovornosti, brand komunikacije i odnosa s javnošću i u saradnji sinstitucijama zagovara pogodnosti i politike koje podstiču razvoj sektora. Prethodno iskustvouključuje tri godine rada na poziciji PR gradonačelnika Beograda, Nenada Bogdanovića, naposlovima planiranja i vođenja javnih nastupa gradonačelnika i vođenja odnosa s medijima;kao i poslove vođenja odnosa s javnošću Doncafe group u trajanju od dve godine. Član jeDruštva Srbije za odnose s javnošću i Evropske Asocijacije direktora odnosa s javnošću. Dr Borislav Miljanović Direktor i osnivač, Represent system Telefon: +381 (0) 11 71 52 509 E-mail: office@represent.rs www.represent.rsPrvi čovek kompanije Represent System koji od 2002. postavlja nove standarde u oblastiodnosa sa javnošću. Pored kompanije u Srbiji, Miljanović je osnovao i regionalne kancelarije,agencije Represent Communications u Crnoj Gori i Skoplju. Pre nego što je stao na čeloagencije Represent Communications, duže od deset godina bio je novinar i urednik brojnihmedija. Zaslužan je za osnivanje službe za odnose sa javnošću BK grupe, kao i PR službe priDvoru i bio je zvanični predstavnik za odnose sa javnošću NjKV prestolonaslednikaAleksandra Drugog. Radio je i kao asistent na predmetu Poslovno komuniciranje na Fakultetuza menadžment BK. Član je Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji, Nadzornogodbora DSOJ-a (Društvo Srbije za odnose s javnošću), kao ičlan IPRA (International PublicRelations Association), SAM (Srpska asocijacija menadžera), UKDS (Udruženje korporativnihdirektora Srbije) i Društva lobista Srbije.
 4. 4. Dušan Kovačević Osnivač EXIT festivala E-mail: office@exitfest.org www.exitfest.orgDušan Kovačević je osnivač EXIT-a, jednog od najpoznatijih muzičkih festivala kojeg svakegodine poseti preko 30.000 stranaca što donese preko 10 miliona evra prihoda na godišnjemnivou i marketinški unapređuje imidža Srbije i doprinosi razvoju turizma. Festival Exitosnovan je 2000. godine u Srbiji, kao studentski pokret u borbi za demokratiju. Zbog svojihjedinstvenih karakteristika, Exit je proglašen za najbolji evropski i međunarodni festival, aodabran je i za najbolju svetsku turističku destinaciju. Na Exitu je do sad bilo preko 1,5 milionposetilaca, a o njemu je izveštavalo na hiljade novinara iz celog sveta, uključujući New YorkTimes, Guardian, Times, BBC, MTV i druge. Pored rada na Exitu, Dušan je i autor i producentmnogih projekata u oblasti kulture, kao i humanitarnih i društvenih aktivnosti. Posedujezvanje magistra iz menandžmenta sa Londonskog ekonomskog fakulteta kao i izelektrotehnike s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Jedan je od osnivača Otpora(Vojvodina) kao i osnivač i predsednik Studentskog saveza Univerziteta u Novom Sadu uperiodu 1997.-2000. Dejan Nikolić Osnivač Njuz.net i TheGlobalEdition.com E-mail: redakcija@njuz.net www.njuz.netZa sebe kaže da je potpuno neiskusan u većini segmenata ICT industrije iako je radio i usoftverskim i hardverskim firmama. Od Motorole 68000 naovamo, ne zna da isprogramira nired koda, a vodio velike timove na softverskim projektima. Poprilično nepismen a bio uredniktri ozbiljna mesečnika. Ne zna nijedan sistem prodaje a prodao dosta toga u karijeri, najvišesebe. Društvene mreže mu pomogle da otkrije koliki je blefer. Osnivač Njuz.net iTheGlobalEdition.com. Internet sajt NJUZ.net i “vesti u ogledalu” koje se na ovom sajtupublikuju, za mnoge stvarnost čine prihvatljivijom i sliku stvarnosti jasnijom i predstavljajupotpuno inovativan način u predstavljanju dnevnih dešavanja. Njuz je lansiran na dan gayparade i u vreme tenzija oko domaćih navijača na utakmici u Genovi. Iako skreće pažnju nabitne društvene pojave na opšte-prihvaćen, mada netipičan način. Njuz su zbog toga ljudi ijavnost a Dejan kaže da mu je Njuz vratio dušu i u menadžeru ponovo probudio stvaraoca.
 5. 5. Dijana Katica Predsednica uprave Eko Etno grupa d.o.o. Telefon: +385 (0)1 233 77 41 E-mail: info@ekoetnogrupa.hr www.ekoetnogrupa.hrDijana Katica je zaposlena je u preduzeću HF Eko Etno Grupa d.o.o. kao predsednica Uprave.Veći deo svog radnog staža provela je na rukovodećim poslovima, a osnovne delatnosti suvezane za pitanja razvoja (regionalni, lokalni, ruralni) i marketinga. U svom profesionalnomdelovanju blisko sarađuje s državnom upravom (resorna ministarstva), jedinicama područnei lokalne samouprave, brojnim domaćim i stranim naučnim i stručnim institucijama. Član jebrojnih domaćih i stranih institucija, udruzenja i timova. Učestvovala je u izradi više od 50autorskih i koautorskih razvojnih programa, poslovnih planova, preduzetničkih projekata izoblasti održivog razvoja ruralnog turizma. Vodila je razvojne projekate, radila na organizacijivelikog broja sajmova, naučnih i stručnih skupova i projektima međunarodne saradnje.Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Robert Varga Stručni saradnik Obrtničke komore Međimurske županije Telefon: +385 (0) 40 312 643 E-mail: ok.cakovec@hok.hr www.obrtnicka-komora-medjimurja.hrRobert Varga je stručni saradnik za informisanje i sajmove Obrtničke komore Međimurskežupanije u Republici Hrvatskoj. Već osam godina organizuje nastupe međimurskih zanatlijana izložbama i sajamskim manifestacijama u Hrvatskoj i zemljama u okruženju s posebnimnaglaskom na prezentaciju i očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa najsevernije županijeRepublike Hrvatske. Uključen je u organizacije gastro izložbi, manifestacije i prezentacijestarih zanata.
 6. 6. Blaž Telban Etnolog Telefon: +386 (0)1 425 32 72 E-mail: skrina@s5.net www.skrina.siNakon završenog studija etnologije i geografije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, odlazi naposlediplomske studije u glavni grad Kolumbije, Bogotu. Studije na „Instituto nacional deAntropologia“ završava 1986. radom „Grupos etnicos de Colombia – Etnografia y bibliografia“.U vrijeme studija u Kolumbiji putovao je državama južne Amerike i na svim većimuniverzitetima držao predavanja na temu akulturacije indijanaca. U tom periodu posetio jebrojne etničke grupe i proučavao njihov način života. Pored različitih navika i običaja,posebno se interesovao za tradicionalne proizvode i kanale za plasman. 1988. sa novinarkomMilenom Ivanovič otvara firmu Skrina d.o.o. sa ciljem prodaje rukotvorina savremenogdizajna, uz rad na usavršavanju domaćih proizvođača na temu prodora na strana tržišta. Uakciji „Moj dućan“, koju organizuje grad Ljubljana, etno galerija Skrina je već sedam putauvrštena među najlepše trgovine u Ljubljani, koju je Loney Planet označio u svom vodiču kao»best – bar none shop for distinctly Slovenian folk craft«. En Pešić Počasni konzul Irske u Srbiji Telefon: +381 (0)11 263 5911 E-mail: irishconsulatebg@yahoo.comEn Pešić je rođena u Dablinu, Irska, gde je završila arhitektonski fakultet i stekla zvanjemagistra. Sa porodicom se preselila u Irak 1983. kada je njen suprug postavljen za direktoraJugoslovenske građevinske kompanije u Bagdadu. Živi u Srbiji od 1986. gde je prvo radila uaustralijskom trgovinskom odeljenju “Austrade” sve do početka rata 1991. Od tog trenutka seu profesionalnom smislu posvetila radu sa izbeglicama i raseljenim ljudima kroz angažovanjeu okviru organizacija poput UNICEF-a, Save the Children Fund sa sedištem u Velikoj Britaniji iCAFOD. 1998. godine je postavljena za direktora organizacije ICVA (Međunarodni savetvolonterskih Agencija).Od 2003. je na poziciji počasnog konzula Irske u Srbiji. Iskreno se zalaže za očuvanjetradicionalnih tehnika i motiva i član je savetodavnog odbora Etno mreže.
 7. 7. Antalne Komjati Tamaš Kulturno-prosvetni stručni referent, kulturni centar županije Tolna, Mađarska Telefon: +36 74 417 034 E-mail: komjathiagi@tolna.netU okviru osnovnog kulturnog centra županije Tolna, g.Komjati angažovana je na održavanjuregionalnih aktivnosti, umrežavanja institucija i stručnog informisanja javnosti na temutradicije i rukotvorina. Prethodno se profesionalno gradila u okviru specijalizovanihinstitucija u kulturi radeći na dizajnu tekstila, vođenje tkačke radionice, organizaciji i učešćuu realizaciji inostranih i domaćih izložbi, kao i žiriranju izložbeni postavki. Poseduje stručnaznanja iz oblasti etnografije, istorije umetnosti, pedagogije, dizajna, izrada dela za završniispit, a licencirani je instruktor za narodni vez i tkanje. Članica je folk art saveta Mađarske,potpredsednica Saveza udruženja narodne umetnosti, kao i predsednica udruženja narodneumetnosti županije Tolna. Marketa Lutonen Predsednica Evropske federacije za tradicionalno nasleđe (EFACF) Direktorka finske organizacije za rukotvorine “Taito” Telefon: +358 (0)40 7525 160 E-mail: marketta.luutonen@taito.fi www.taito.fi www.folkartandcraft.netMarketa Lutonen je generalni direktor Finske zanatske organizacije “Taito” i već se dugi nizgodina zalaže za razvoj zanatskog preduzetništva. Doktorirala je na Univerzitetu u Helsinkiju1997. godine. Kao menadžer za istraživanja na temu ručnih radova na Univerzitetu u Jensuradila je od 2005.-2007. Predavala je kao profesor na Univerzitetu u Helsinkiju na temutradicije u periodu od 1998.-1999. Autor je brojnih stručnih publikacija i tekstova na temurukotvorina i tradicije.
 8. 8. Kerstin Anderson AlinČlan Upravnog odbora Evropske federacije za tradicionalno nasleđe (EFACF)Generalni sekretar švedske nacionalne organizacije za rukotvorineTelefon: +46 (0)8 54 54 94 51E-mail: info@hemslojden.orgwww.hemslojden.org Livi Sova Član Upravnog odbora Evropske federacije za tradicionalno nasleđe (EFACF) Predsednica Upravnog odbora nacionalnog saveza za rukotvorine Estonije Telefon: +372 660 4772 E-mail: liivi@folkart.ee www. www.folkart.ee
 9. 9. Evropska federacija narodne umetnosti i zanata(European Folk Art and Craft Federation (EFACF)Organizacija je osnovana u Švajcarskoj 1972. godine. Reč je o maloj asocijaciji izgrađenoj na demokratskim principima iotvorenoj za sve organizacije ili institucije koje rade na tradicionalnim zanatskim izrazima, u nekomercijalne svrhe.Danas je Federacija mreža koju čini 10 evropskih organizacija u deset različitih država. Svake godine organizuje sesastanak članica, a svake treće godine Generalna skupština. Cilj mreže je jačanje kontakta između zanatlija i organizatorazanatskih aktivnosti u evropskim zemljama, u smislu razmene veština i znanja o tradicionalnim zanatima.EFACF radi u okvirima konvencije UNESCO-a za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa iz aprila 2006. godine.Nematerijalno kulturno nasleđe definisano je kao prakse, predstave, izrazi, znanja i veštine koje se prenose sa generacijena generaciju i koje zajednici pružaju osećaj identiteta i trajanja. Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine navodida se nematerijalno nasleđe izražava, između ostalog, i na sledeće načine:- usmenom tradicijom i izrazima- izvođačkim umetnostima- znanjem i praksama koje se tiču prirode- društvenim praksama, ritualima i svečanostima- tradicionalnim zanatimaČlanice EFACF su udruženja iz Austrije, Danske, Estonije, Finske, Mađarske, Norveške, Poljske, Slovačke, Švedske iLetonije.Zanatska komora Međimurske županije(Obrtnička komora Međimurske županije)Obrtnička komora Međimurske županije je vanstranačka stručno poslovna organizacija zanatlija koja unapređuje,usklađuje, zastupa i predstavlja interese zanatlija Međimurja.Stručna služba Obrtničke komore Međimurske županije zanatlijama i onima koji će to tek postati pomaže savetima kodotvaranja radionica, radnih odnosa, školovanja, poreza, informacijama o aktuelnostima u zanatstvu, podsticajima imarketingom. Organizuje polaganje majstorskih ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti, te licenciranje radionica.Sprovodi stipendiranje učenika deficitarnih zanatskih zanimanja. Organizuje i sufinansira nastupe na sajmovima u zemlji iinostranstvu. Štiti dobre poslovne običaje i poslovni moral, te predstavlja i zastupa zanatlije prema državi i organimavlasti.
 10. 10. Finska zanatska organizacija TaitoFinska zanatska organizacija Taito, zajedno sa 21 regionalnom asocijacijom zanatlija i dizajnera, osniva 1913. godine Taitogrupu. Reč “taito” na finskom jeziku znači “zanat” ili “veština”. Cilj aktivnosti Taito grupe jeste podizanje interesovanja irespekta za zanate uopšte, očuvanje zanatskih veština i tehnika, razvoj novih, visokokvalitetnih i unikatnih radova ipodrška poslovanju zanatlija.Zanatstvo ima duboke korene u finskoj tradiciji. Taito zanatski centri širom zemlje pružaju mogućnost samostalnogkreiranja rukotvorina i učenja kroz kurseve i u zanatskim školama. Taito grupa omogućava da finski zanati i dizajn buduvidljivi i na internetu, kao i u različitim publikacijama i na izložbama. Za profesionalne zanatlije i dizajnere Taito pruža iekspertske usluge u vezi sa daljim razvojem poslovanja.Taito grupa u brojkama:- više od 140 zanatskih centara širom Finske- oko 300 stalno zaposlenih- 8.100 članova- više od 80.000 polaznika na radionicama svake godine- više od 600.000 posetilaca na izložbama svake godine- 36.000 učesnika na kursevima svake godine- skoro 4.000 studenata u zanatskim školamaPored kreativnosti i veštine, preduzetniku zanatliji potrebna su i stručna znanja u oblastima direktno povezanim sadnevnim vođenjem biznisa, poput istraživanja i razvoja, prodaje i marketinga. Taito konsultanti rade sa početnicima, ali isa iskusnim preduzetnicima. Taitoverkko (mreža veština) je mesto gde se zanatlije i njihove mušterije mogu susresti.Estonsko udruženje narodne umetnosti i zanataOsnovano 1929. (ukinuto tokom sovjetske okupacije). Ponovo uspostavljeno 1992.Estonsko udruženje narodne umetnosti i zanata je neprofitna organizacija koja povezuje regionalnu narodnu umetnost izanatske organizacije, kao i pojedinačne zanatlije. Cilj udruženja je da vrednuje, očuva i razvija tradiciju estonskih ručnihradova i da baštini regionalne karakteristike ovih tradicija. Savez radi na očuvanju narodnih zanata kao kulturnogfenomena, ali i kao izvora opstanka.Kako bi dostiglo ove ciljeve Estonsko udruženje narodne umetnosti i zanata:- predstavlja i ujedinjuje pojedince i organizacije koji se bave rukotvorinama u Estoniji i ostatku sveta- organizuje sajmove i radionice, uključujući i najveći estonski tradicionalni događaj u vezi sa rukotvorinama – DanSv.Martina u novembru i Srednjovekovni market u julu- organizuje kurseve za regionalne koordinatore, male preduzetnike, zanatlije i ostale- organizuje takmičenja i izložbe rukotvorina- objavljuje bilten dva puta godišnje i različite informativne materijale i knjige o tradiciji ručnog rada
 11. 11. Švedska asocijacija udruženja ručnog rada(Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund)Švedski pokret rukotvorina osnovan je pre više od 100 godina, kao vrsta protesta protiv duha vremena. Lili Zikerman bilaje prva žena koja je ustanovila organizovanu formu ručnog rada. Njena ideja bila je da u sektoru rukotvorina ima prostorai za profesionalce i za amatere, i smatrala je da su i kultura i industrija igrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju ručnograda. Takođe je bila pristalica ideje da bi, uz napredak i industrijalizaciju, predmeti trebalo da budu prilagođeni vremenu.Prva nacionalna asocijacija rukotvorina ”Föreningen för Svensk Hemslöjd” formirana je 1899. godine. Između 1904. i1912. nastalo je oko 20 različitih udruženja proizvođača rukotvorina širom Švedske. Nacionalna asocijacija švedskihudruženja rukotvorina formirana je kao krovna organizacija 1912. godine i to je neprofitna organizacija sa vizijom da bi”rukotvorine trebalo da imaju mesto u svakodnevnom životu svih ljudi”. Njene glavne aktivnosti su:- koordinira rad švedskih udruženja proizvođača rukotvorina- objavljuje magazin Hemslöjd, najveći švedski časopis o rukotvorinama- vodi Hemslöjdens förlag, izdavačku kuću koja objavljuje knjige u vezi sa rukotvorinama- rukovodi konceptualnom prodavnicom Svensk Slöjd u Stokholmu- vodi dečje klubove Slöjdklubben širom Švedske- delimični je vlasnik Sätergläntan college of handicrafts, mesta susreta za ljude zainteresovane za rukotvorine i kulturu...Rukotvorine su značajan deo kulturnog nasleđa Švedske. U multikulturalnom društvu mnogi ljudi donose sa sobomtradiciju iz različitih krajeva sveta, koja je ponekad unikatna, a neke su i iznenađujuće slične tradiciji nove države.Asocijacija želi da očuva kulturno nasleđe za buduće generacije, a Hemslöjden je mesto susreta bez granica za različitekulture, gde je ručni rad zajednički jezik.Folklorno udruženje županije TolnaFolklorno udruženje županije Tolna osnovano je 1996. godine sa sedištem u Seksardu. Njegov cilj je predstavljanje dela ipružanje usluga iz oblasti narodnih rukotvorina, zanata i narodne umetnosti koje se zasnivaju na vrednostima i idealimanacionalne kulture, a koja su u profesionalnom i estetskom pogledu podjednako autentična. Takođe, stvaranjeprimenljivog i lepog ljudskog okruženja. U decembru 2008. godine Udruženje je za svoje novo sedište odredilo Šioagard iu Županijskom sudu županije Tolna usvojilo novi Statut kojim je Udruženje postalo neprofitna organizacija.Udruženje broji 125 članova. Osim članarine nema stalnih prihoda niti dobija novčana sredstva iz budžeta. Izdržava sesamofinansiranjem, sredstva za svoje programe ostvaruje putem konkursa i oslanja se na dobrovoljni rad svojih članova.Udruženje je član Saveza društava narodne umetnosti (Mađarska). Aktivan je i priznat učesnik u radu Saveza, a vođeUdruženja od 2001. godine učestvuju u radu raznih stručnih odbora. Predsednik udruženja je od 2010. godine jedan odpotpredsednika Saveza.Udruženje svojim članovima a u cilju promovisanja njihovog stručnog razvoja pruža mogućnost učešća na nacionalnimkonferencijama i stručnim usavršavanjima. Stvaraoci Udruženja redovno učestvuju na nacionalnim konkursima,izložbama, konferencijama, stručnim skupovima.

×