Pengajaran makro olahraga

164 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
164
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengajaran makro olahraga

  1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN MAKRO OLAHRAGATINGKATAN 1 HINGGA 5BUTIRAN AMTarikh : 13/3/2006 Hari : IsninMasa : 3.00 hingga 6.00 petang Tingkatan : 4 FadilahBil. Pelajar : 47 orang Minggu : Ke-11BUTIRAN KHASTunjang Pembelajaran : KemahiranTajuk Pembelajaran : OlahragaFokus Pembelajaran : Lompat TinggiPengetahuan sedia ada murid : Pelajar pernah melakukan kemahiran lompat jauh pada pembelajaran yang lepas.Objektif : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran, pelajar akan dapat :Psikomotor- Pelajar dapat melakukan aktiviti lompat tinggi dengan teknik yang betul.Kognitif- Pelajar dapat menerangkan perbezaan antara lompat tinggi dengan lompat bergalah.Afektif- Dapat memupuk sikap kerjasama melalui aktiviti secara kumpulan- Dapat mendisiplinkan diri pelajar dan menanamkan sikap tanggungjawab melalui aktiviti yang dijalankan.KBKK / Nilai : Pelajar dapat mengaplikasikan konsep sains dalam aktiviti yang dijalankan.Persediaan Pelajar : Pakaian sukan.Persediaan Guru : Tilam, tiang, palang, tali getah dan kon.
  2. 2. FASA AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI CATATANPermulaan± 10m1. Set Induksi2. Memanaskanbadan.- Melakukan pemanasan badansecara dinamik.- Melakukan permainan kecil.a. Guru menerangkan fokus atau tajuk yang akan diajar.b. Guru mendapatkan maklumat penting tentang kehadiran ataukemahiran pelajar.c. Guru memperkenalkan permaianan baru iaitu tarik kaki.- Seorang pelajar di hadapan dan seoarang lagi dibelakang.- Pelajar yang di belakang mengangkat sebelah kakidan pelajar yang di hadapan akan memegang kakipelajar yang di belakang.- Kemudian pelajar yang di belakang akan mengikutpelajar yang di hadapan ke mana-mana sahajadengan cara jalan seperti jalan teng-teng (jalandengan sebelah kaki).GP P P P P P P P P PP P P P P P P P P PG : GuruP : PelajarPerkembangan±20m.- Pelajar didedahkan denganansur maju lompat tinggi.- Guru menerangkan mengenai 6 ansur maju yang akan dilakukanoleh pelajar dalam aktiviti lompat tinggi.- Guru juga memberi sedikit maklumat mengenai ansur majulompat tinggi.FASA AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI CATATANLANGKAH 1 - Larian Lencong - Lari dalam dan luar mengikuttanda atau larian 8.- Lari laju dan terkawal.- Tambahkan kelajuan apabiladi lencongan tanda.- Variasi : tinggikan lutut atau
  3. 3. Penilaian Kendiri:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Penilaian Pensyarah Penyelia:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Tandatangan Pensyarah Penyelia:
  4. 4. ------------------------------------------( )

×