La llibreria davant el repte de la digitalització de continguts culturals / Antoni Daura

1,166 views

Published on

Published in: Education, Art & Photos, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,166
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La llibreria davant el repte de la digitalització de continguts culturals / Antoni Daura

 1. 1. La llibreria davant el repte de la digitalització de continguts culturals
 2. 2. La situació actual de la xarxa de llibreries independents Fa temps que es ve parlant del tancament i desaparició de llibreries. En cap cas el tancament d’una llibreria està motivat per l’aparició del llibre digital. La desaparició del teixit llibreter ve marcat per les pròpies deficiències estructurals de la cadena de valor del llibre: A nivell d’informació A nivell de protocols de treball A nivell de l’aplicació de les noves tecnologies A nivell de formació.
 3. 3. Les llibreries independents i la irrupció del llibre digital Les declaracions favor o en contra del llibre digital respecte al llibre en paper aporten poc per massa òbvies, reiteratives, capritxoses i, en ocasions, falta de lògica. L’important no són els suports (paper, digital, altres). L’important són els llibres i com puguem accedir a ells, on comprar-los i de quina manera.
 4. 4. Les llibreries independents i la irrupció del llibre digital Són els agents comercials de la cadena de valor del llibre els que veritablement tenen en les seves mans cuidar el seu negoci a causa dels canvis tecnològics i d’hàbits de lectura, principalment: Editorials Distribuïdors Llibreries.
 5. 5. Les llibreries independents i la irrupció del llibre digital Els moviments de les editorials respecte a la digitalització dels seus continguts seran molt importants per a establir el paper que jugaran la resta d’agents de la cadena de valor del llibre. Aspectes clau del mercat de continguts digitals: El model d’accés La desintermediació La fragmentació de continguts La visibilitat dels continguts en la Xarxa Les estratègies de distribució i comercialització.
 6. 6. Les llibreries independents i la irrupció del llibre digital L’actitud més estesa entre les editorials que ja han manifestat obertament el seu futur digital, és la de no deixar als llibreters de banda i que aquests segueixin sent el principal canal de venda del llibre, sigui en el format que sigui.
 7. 7. El repte de les llibreries independents devant de l’era digital Hi ha una realitat inevitable: les libreries independents tindran que adaptar-se d’una manera o altre als canvis relacionats amb la implantació del llibre digital.
 8. 8. El repte de les llibreries independents devant de l’era digital El que significa una aposta clara per la implantació i utilització de les noves tecnologies en el treball quotidià de la llibreria. I la participació i integració en projectes sectorials de marcada trazabilitat.
 9. 9. El repte de les llibreries independents devant de l’era digital Com ha de ser la llibreria del Segle XXI?
 10. 10. El repte de les llibreries independents devant de l’era digital Una llibreria oberta l’exterior: Tecnològicament integrada Amb una pàgina web pròpia i interactiva Que partici en l’incipient comerç del llibre a Internet Amb un canal de comunicació interactiu Que permeti mantenir un contacte permanent amb la comunitat de lectors Amb una oferta d’informació sobre activitats culturals Que reforci el seu paper de prescriptor cultural.
 11. 11. El repte de les llibreries independents devant de l’era digital Una llibreria ben integrada en la cadena de valor del llibre mitjançant l’optimització dels recursos a nivell de: Informació (bases de dades) Protocols de comunicació (Dilve, SINLI, Xarxa Cegal) Protocols de treball (Normes CSL) Formació (professionalització de la figura del llibreter).
 12. 12. El repte de les llibreries independents devant de l’era digital Una llibreria integrada en els projectes sectorials: Tecnològics Informació Formació.
 13. 13. La llibreria davant el repte de la digitalització de continguts culturals Moltes gràcies Antoni Daura i Jorba

×