Nubische gemeenschap en tradities

832 views
709 views

Published on

De Nubische beschaving is een van de oudste ter wereld en heeft een boeiende ontwikkeling doorgemaakt. Het oude Nubië had goudmijnen én het gebied lag aan de belangrijkste handelsroute met de rest van Afrika. Via Nubië was er een levendige handel met landen rond de evenaar. Zo’n 2500 jaar geleden hebben de Nubiërs over Egypte geregeerd. In die periode van de “zwarte farao’s” heeft het faraonische Egypte een enorme opbloei gekend. Er zijn vele Nubische tempels uit die tijd. Omdat geen geschreven taal is overgeleverd en het Nubisch slechts als gesproken taal heeft overleefd, is naar deze cultuur weinig onderzoek verricht. De laatste jaren verandert dat. Door de bouw van de Aswandam in opdracht van de Egyptische president Nasser verdween in 1964 het oorspronkelijke Nubië. Zo'n 600 Nubische dorpen verdwenen onder het water van het Nassermeer (of "Lake Nubia", zoals het grootste stuwmeer van Afrika in Soedan wordt genoemd).
Ruim 100.000 Nubiërs werden geëvacueerd. Over hun lot is veel minder bekend dan over de Nubische tempels, die ook onder water dreigden te verdwijnen, maar door een spectaculaire internationale reddingsactie, gecoördineerd door UNESCO zijn verplaatst naar hoger gelegen gebieden.

Published in: Travel, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
832
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • De dammen die vanaf begin 20e eeuw in de Nijl bij Aswan werden gebouwd, hebben een onomkeerbare impact gehad op de Nubische gemeenschap.Waarom die dammen? Vroeger overstroomde de Nijl elk jaar in de zomer. Die overstromingen lieten vruchtbaar slib achter op de oevers van de Nijl, wat ideaal was voor de landbouw.De overstromingen waren echter ook onvoorspelbaar en richtten vaak veel schade aan. Daarom wilde men dit beter beheersen en ook irrigatie mogelijk maken.De Engelsen begonnen in 1899 met de eerste dam, die was in 1902 klaar. Omdat dit niet voldoende bleek is de dam 2 x verhoogd.
 • In 1946 overstroomde de dam bijna. Toen werd besloten om 7 km zuidelijker een nieuwe dam te bouwen.Het plannen en voorbereiden begon al direct na de staatsgreep door president Nasser, in 1952.De VS bood veel financiële hulp aan. Maar toen Egypte officieel de Volksrepubliek China erkende, werd die Amerikaanse steun ingetrokken. Egypte ging alleen verder met het project, maar kreeg vervolgens steun van de Sovjet-Unie, die zo invloed in Afrika wilde krijgen.O.a. Machines en ingenieurs kwamen uit dat land en een Russisch instituut is verantwoordelijk voor het ontwerp van de high dam.Het vriendschapsmomument (een lotusbloem) bij de dam herinnert aan die Egyptisch-Russische samenwerking.
 • Maximaal 11.000 m³ water kan per seconde door de dam worden gesluisd. Veel dorpen konden voor het eerst van elektriciteit worden voorzien. Er ontstond een visindustrie rond de meren, en de gevaarlijke overstromingen of droogte perioden kwamen niet meer voor. De landbouw kan hierdoor gewoon doorgaan.Problemen: Het Nassermeer is aan het dichtslibben, en zal binnen vijfhonderd jaar een slibvlakte geworden zijn.De Nijldelta zal uiteindelijk wegeroderen aangezien de oevers niet meer worden versterkt met nieuw slib. Het noordelijke deel van de Nijl zal brak worden, waardoor de hele regio onmogelijk meer gebruikt zal kunnen worden voor landbouw. De delta zelf heeft al het grootste deel van zijn vruchtbaarheid verloren door het gebrek aan vers vruchtbaar slib. De productie van bakstenen, waarvoor modder uit de Nijldelta wordt gebruikt, is aan het stilvallen. De erosie van de kustlijnen langs de hele oostelijke Middellandse Zee is aan het versnellen.Om de bodem toch nog vruchtbaar te houden worden jaarlijks enorme hoeveelheden kunstmest gebruikt, waardoor de bodem zwaar vervuild raakt. Verkeerde irrigatie zorgt voor een enorme verzilting van de bodem, een probleem dat nog eens versterkt wordt door het alsmaar verzilten van het Nijlwater. Het hele ecosysteem in de Nijl is aan het uiteenvallen.De constructie van de dam zorgde ook voor politieke problemen: het Nassermeer is enorm, en bijna de gehele Egyptische bevolking leeft in de Nijlvallei. Zou deze dam breken, dan zou een groot deel van Egypte overstroomd worden. Tijdens de Jom Kipoeroorlog had de Israëlische luchtmacht dan ook plannen om als noodplan deze dam te vernietigen.
 • In 1959 kreegde UNESCO een verzoek van de Egyptische en Soedanese regering om hun landen te helpen bij de redding van de bedreigde monumenten en sites. UNESCO deed daarop in 1960 een oproep aan de lidstaten voor een ​​internationale campagne voor het redden van de monumenten van Nubië. 50 leden participeerden, financieel en door expertise van archeologen en ingenieurs beschikbaar te stellen.Resultaat was a) de registratie en b) de opgraving van de honderden sites, het herstel van duizenden voorwerpen en de berging en verhuizing van een aantal belangrijke tempels naar hoger gelegen gronden. De beroemdste zijn de tempelcomplexen van Abu Simbel en Philae.De succesvollecampagne eindigde op 10 maart 1980.
 • Die campagne werd afgerond met de oprichting van het Nubisch Museumin Aswan. Veel objecten die gered zijn uit het meer liggen daar tentoongesteld. De architectuur van het museum is afgeleid van de traditionele Nubische dorpsarchitectuur, zoals het was langs de Nijl voordat het gebied werd overstroomd door het Nassermeer.
 • De 42 Nubische dorpen verdwenen onder het water. 50.000 Nubiërs geëvacueerd naar Egypte. Nieuw bestaan opbouwen noordelijk van Aswan. Vergelijkbaar aantal in het noorden van Soedan
 • 3 miljoen dadelpalmen onder water. Belangrijkste inkomstenbron! Werden voor van alles gebruikt: voedsel, om te bouwen, decoratie en vele huishoudelijke spullen, zoals bedden, matten, dakbedekking, touw etc. compensatie per boom: Egypte: 15 piaster. Sudan: 5 SP
 • De Nubiërs hebben een speciale reputatie bij buitenstaanders: ze worden gekenmerkt als eerlijk, luchthartig en gericht op samenwerking. Dit specifieke beeld van Nubië en de Nubiërs ontstaat ​​uit de structuur en functie van de Nubische samenleving en haar aanpassing aan de omgeving langs de oevers van de Nijl. Geweld en vijandigheid wordt niet geassocieerdmet dit land en zijn volk. Die basis van de geweldloze, vreedzame kwaliteit van Nubische dagelijks leven kan alleen verklaard worden als we begrijpen het Nubische bestuursvorm. Die betreft economie en ecologie, alsmede verwantschap en de waarden en houding daarmee als basisvoorwaarden van het dagelijks leven.
 • Een belangrijk aspect van de Nubische gemeenschap was coöperatief eigendom door leden van verschillende families en zelfs dorpen van het waterrad , de palmbomen van de velden en het vee. Beperkte economische middelen dwongen de Nubiërs om samen te werken in plaats van ruzie te maken over de rechten en aandelen. Deze beïnvloedde ook de noodzaak van sociale relaties en interacties. Aandelen in eigendom konden namelijk niet worden verkocht, maar moesten worden nagelaten. Daarom was het in het belang van de eigenaar van een deel van een waterrad en dus van een deel van de gewassen op het land dat daarmee werd geïrrigeerd, om een ​​deel van het land en het waterrad te verwerven. Hij zou proberen dit te bereiken door uithuwelijken van zijn zoon met de dochter van de landeigenaar zodat de bruid een deel van de grond zou meebrengen voor de familie van de bruidegom.
 • In de jaren ‘30 van de vorige eeuw werden veel Nubische dorpen langs de Nijl al verlaten. Sommige Nubiërs gingen in het noorden wonen, waar de regering hun land ter beschikking had gesteld. Daar bouwden ze nieuwe dorpen in traditioneel Nubische stijl. De meesten bleven echter op hun vertrouwde grond langs de Nijl wonen en verplaatsen zonodig naar hoger gelegen gebieden.De mannen gingen vaak elders op zoek naar werk. De vrouwen bleven met de ouderen en de kinderen achter en zorgden voor de lokale economie, terwijl de mannen slechts af en toe thuiskwamen.
 • Het land het dichtst bij de rivier is intens gekweekt en geïrrigeerd; groenten werden zelfs geplant aan de stam van dadelpalmen en fruitbomen om landgebruik te maximaliseren. In de oudheid was het telen van gewassen alleen mogelijk tijdens de vroege herfst, na de zomerregen en nadat de oevers van de Nijl waren overstroomd. Als het water zich geleidelijk terugtrok, hadden boeren steeds minder water op de velden, waadoor er dus niets meer zou kunnen worden gekweekt tot het volgende jaar. Met de uitvinding van de saqia (het door een os gedreven waterrad) in de Romeinse tijd (ca. 500 na Chr.) kon een stuk land zelfs worden geïrrigeerd tijdens het droge seizoen en dit resulteerde in een beperkte maar continue opbrengst van gewassen. Deze nieuwe irrigatietechniek had belangrijke impact: Op de landbouw, die nu op meerdere plaatsen kon worden bedreven, verder van de Nijl Meerdere gewassen konden worden verbouwd, bijv. katoen en sesam. Er kon het hele jaar door worden verbouwd en geoogst Er ontstonden meer nederzettingen verder weg van de Nijl
 • Bed, gemaakt van hout en palmbladeren en koeienhuid. Geen gebruik van spijkers, lijm of verf. Duurzaam!
 • Nubische huizenWaarom blauw .... En geel?Nubische erf van binnenuit het onderste derde deel wordt meestal geel geschilderd en tweederde Alawieten blauw. Nubiërs houden van natuur en (dus) niet van muren ... De hemel en de aarde zijn de grenzen. De muren zijn “monsters” en worden daarom bedekt. Zo voelt u binnen de muren van het erf niet eens de aanwezigheid van die muren. De kleur van de hemel en daaronder de Nubische zandkleurige steen maakt deel uit van het uitgestrekte universum, de aanwezigheid van de muren worden dan niet gevoeld.Kleuren: Nubiërs willen eigenlijk buiten leven, en houden dus niet van muren. Daarom worden de huizen vaak blauw geverfd, zodat je bijna niet het verschil ziet met de lucht. Vaak zie je ook een lichtbruine rand aan onderkant, die overgaat in de kleur van het zand op de grond.
 • DadelpalmenVeeWaterGoudGewassenKoptisch kruis:
 • Het leven in Nubië werd gedomineerd door ceremoniële activiteiten. Deze zijn beschreven door dr. John Kennedy in "Nubian ceremonial life" De hoeveelheid tijd, moeite en geld besteed aan die ceremonies was zo groot dat het niet overdreven is om te zeggen dat rituele activiteiten het Nubische culturele leven bepaalden.Het is ook duidelijk dat de ceremoniële kenmerken van het Nubische leven eeuwenlang werden aangepast aan nieuwe invloeden en dat men zeer ontvankelijk was voor ideeën en praktijken van elders.Deze tendens van assimilatie in ceremonies weerspiegelt de intense betrokkenheid van de Nubiërs met het bovennatuurlijke. Als buitenstaanders dit complexe rituele systeem niet echt tot zich door laten dringen, kan men het gedrag en de cultuur van de Nubiërs en de betekenis van de veranderingen voor hen niet goed begrijpen.
 • KunstDe kunstvormen in het oude Nubië zijn onderverdeeld in drie categorieën: gebruiken, decoratief en symbolisch. De utilitaire kunst onder het maken van platen, matten, ventilatoren en potten uit materiaal beschikbaar in de omgeving, zoals stro en klei. Vrouwen beoefend deze kunstvorm. Felle kleuren onderscheiden de Nubische vorm van andere Egyptische of Soedanese platen of potten. Na de verhuizing is deze kunstvorm verdwenen omdat het keukengerei op de markt wordt gekocht. De decoratieve kunst was voornamelijk afkomstig van kralen kettingen en armbanden. Bruidegoms en bruiden gebruikten deze ornamenten om zichzelf te verfraaien. Sinds de verhuizing, vervangen moderne decoratieve sieraden, waaronder zilver en goud, deze items. Vrouwen maakten traditioneel kettingen van kralen. Vandaag de dag wordt een commerciële versie van deze kettingen verkocht op de markt. De symbolische kunst is zichtbaar op muren en deuren. Reliëf decoratie was typisch op Nubische huizen. Iconen van dieren werden gemaakt om huizen te beschermen tegen het boze oog. Na de verhuizing werden opgehangen decoraties vervangen door geschilderde. De meeste schilderingen hebben religieuze motieven, sommige geven aan dat iemand in het huis onlangs de heilige plicht van de bedevaart naar Mekka heeft volbracht.
 • Amuletten, charmes en talismannenNubiërs gebruiken amuletten, charmes en talismannen voor geluk en bescherming tegen het boze oog. Sommige zijn geschilderd op muren in de vorm van schorpioenen. Sommige zijn gemaakt van gevlochten kralen, schelpen of haar die hangen op de palen van het bed of hang dik aan het plafond. Manden zijn gemaakt van palmtakken en versierd met witte schelpen, kunnen opknoping van het plafond hebben dezelfde functie.Hun kunst weerspiegelt Nubische cultuur; veel van haar symbolen en motieven zijn betekenisvolle wijze van volkstradities en bijgeloof. Ze kunnen worden gezien in tatoeages en muurschilderingen die de gevels en de entree hallen van vele huizen ingericht. Deze symbolen terugkomen in de ontwerpen van kralen werk en allerlei manden, platen en matten ... enz. decoratieve motieven hebben vaak een morele of magische betekenis: een zwaard staat voor moed en heldhaftige prestaties. Sterren en halve maan zijn islamitische symbolen van goed voorteken, ook de zwarte kat. Kraaien en uilen dragen slechte voortekenen. Rozen en bloemen in het algemeen staat voor vriendschap en liefde, de appel voor vrouwelijke aantrekkingskracht, de schildpad voor nietsdoen, de kameleon voor verandering en een kruik en een gebedskleed voor zuiverheid en kuisheid
 • Ceremonies. Nubische ceremonies kunnen worden onderverdeeld in drie soorten: de rite de passage, de religieuze ceremonies, en de agrarische rituelen. Deze laatste zijn volledig verdwenen uit de Nubische cultuur. Het gewas (dadels m.n.) werd gevierd. Deze worden veel minder geteeld als gevolg van veranderingen in het milieu en in de nieuwe nederzettingen.De rite-de-passage vieringen zijn de doop (Subu), geboorte, besnijdenis voor mannen en vrouwen, het huwelijk en de dood. De religieuze ceremonies zijn de zeven belangrijkste islamitische feesten: al-Fitr, het feest aan het einde van de vastenmaand; pelgrimage feesten, al-Adha, het feest dat na de pelgrimstocht naar Mekka volgt; Lilat al-Qadar, het vieren van de nacht van de eerste openbaringen van de eerste koranvers; Isra 'Wal Mirag, ter herdenking van de nacht dat de profeet Mohammed vluchtte naar Jeruzalem, en van daar naar de zevende hemel, tot de vijf zuilen van de islam vast te stellen; al Sana al-Higriah, het Islamitisch Nieuwjaar en mulid al-Nabi, de profeet verjaardag. In al deze vieringen wordt op drums gespeeld en worden religieuze liederen voorgedragen tijdens de duur van het feest, dat kan worden uitgebreid tot veertien dagen. Na de verhuizing, zijn de ceremonies in het algemeen beperkt tot de dorpen, waar de huizen dicht bij elkaar werden gebouwd. Ook, als gevolg van stijgende kosten, werden de vieringen korter.Eeuwenlang hielden de Nubiërs langdurige religieuze en agrarische ceremonies. Als gevolg van de verhuizing, zijn de ceremonies ingekort en nu beperkt tot de dorpen. Tijdens deze ceremonies, uiten de Nubiërs zich door middel van zang, dans, en het slaan op slagwerk.
 • Religieuze overtuigingen en gebruiken. De Nubiërs zijn soennitische moslims die geloven in een God en zijn profeet Mohammed, in de engelen geschapen door God, in de profeten door wie zijn openbaringen werden gebracht aan de mensheid, in de Dag des Oordeels en de individuele verantwoordelijkheid voor acties, in volledige gezag Gods’ meer dan menselijk lot en in het leven na de dood. Zij volgen ook de vijf pijlers van de islam. In de islam is er geen hiërarchische gezag, geen priester of sjamaan. De islam biedt ruimte voor vermenging met de lokale traditie. In Nubia dit wordt proces van vermenging uitgedrukt in het animisme, dat overheerst langs de Nijl en in de activiteiten van de lokale Shuyukh (enkelvoud shaykh), die regelen de dagelijkse zorgen over de gezondheid, vruchtbaarheid en het huwelijk.De jaarlijkse islamitische ceremoniële cyclusDe jaarlijkse islamitische ceremoniële cyclus toonde ook aan de rivier gerelateerde activiteiten:Ashura en de rivierAshura is een islamitische ritus gehouden op de tiende dag van de Arabische maand Muharram ter nagedachtenis van het martelaarschap van de kleinkinderen van de profeet. Vrouwen en kinderen verbrandden touwen in het donker en renden naar de rivier. Samen verzamelde men een aantal stenen. Het aantal stond symbool aan het aantal gezinsleden. Men vroeg hen de zegen van de rivier.De Mawlid en de rivierDe Mawlid is een islamitische ceremonie op de verjaardag van een sjeik. De keswa (doek bedekt voor het heiligdom in een Sheikh, graven) werd in een processie naar de rivier gedragen. De mannen doken er mee in de rivier en de vrouwen persten het water uit de doek voor iedereen om te drinken en om te zegenen.
 • De agrarische rituelenzijn volledig verdwenen uit de Nubische cultuur. Het gewas (dadels m.n.) werd gevierd. Deze worden veel minder geteeld als gevolg van veranderingen in het milieu en in de nieuwe nederzettingen.
 • De geboorte ceremonie (sebu) voor de baby vond plaats drie, vijf of zeven dagen na de geboorte. Elke dag tot de sebu werd alles dat werd gebruikt voor de moeder of de baby opzij gelegd in een grote schaal rechts van de moeder, met inbegrip van voedsel gegeven aan de moeder en ook parfum en henna. Kohl werd gebruikt voor de ogen van de baby. Het touw waarmee de navelstreng werd afgebonden en een kopje water en suiker, waaruit de baby kon drinken.Geboorte en de rivierOp de veertigste dag na de geboorte ging de moeder met de baby naar de rivier. Het gezicht van de baby werd gewassen, de handen en de benen in de rivier en vulde vijf liter blikken met water zodat ze haar Arbain-bad thuis kon nemen (veertigste dag), een ritueel dat er uit bestond veertig blikken water over zichzelf heen te gooien. Het water dat werd gebruikt voor dit ritueel werd verondersteld om gezegend te worden.
 • Huwelijk en de rivierOp de middag van de trouwdag zat de bruidegom op een mat en werden zijn handen, voeten en voorhoofd met henna (rood-bruin kleurstof) geverfd. Daarna ging hij naar de rivier en waste de henna van zijn handen, voeten en voorhoofd, omdat wassen in de rivier zou helpen om de bruidegom in staat te stellen om kinderen voort te brengen en voor hen te zorgen. Vruchtbaarheid was een van de belangrijkste betekenissen die men zag in verband met de rivier.
 • Een Nubische vrouw draagt ​​normaal gesproken veel sieraden, over haar hele lichaam. Rond de hals draagt ​​zij twee lijnen van kettingen, bekroond door twee lijnen van sieraden, het dragen van de Goddelijke Naam van Allah. Op het voorhoofd is een sieraad met een koranvers met een grote paar oorbellen hangend aan het bovenste gedeelte van beide oren, een tweede paar aan het onderste deel en een derde daar tussen. De enkel is versierd met een zilveren enkelbandje en haar vingers met zilveren ringen. Een Nubische vrouw versiert zichzelf ook met tatoeages, meestal in de vorm van een moedervlek op de wang, een halve maan op het voorhoofd of een lijn getrokken van de lip tot aan de kin of door het kleuren van de onderwereld lip.De Nubische vrouw staat bekend om gebruik van henna en parfums.
 • Zoals in de meeste delen van de Nubia duurde rouw drie dagen. Mannen zitten meestal in een grote houten loods op een mat (een hasira), terwijl de vrouwen, hetzij op het terras aan de voorzijde van het huis hetzij in de kamers zaten. Op de derde dag werden charitatieve giften, in de vorm van voedsel of nieuwe doeken, uitgedeeld aan de armen. Daarmee eindigde de periode van rouw. Net als in alle andere delen van de Nubia, werd door de familieleden en vrienden van de nabestaanden bijgedragen aan de gelegenheid, hetzij door kleine contante betalingen hetzij met geschenken van suiker en koffie. Bovendien draagt elk hoofd van een familie in het dorp bij aan het voedsel voor de gasten door het meebrengen van etenswaren voor de maaltijd.De dood en de rivierHet dodenritueel in verband met de rivier vond plaats op twee verschillende dagen: eenmaal op de middag van het overlijden en later nogmaals (Kobar dag). Op beide dagen vrouwen gingen naar de rivier samen en wasten hun gezichten. Na het wassen zaten ze een paar minuten bij de rivier, met hun gezichten nog nat. Dit hielp het lijk om te ontspannen in zijn graf en om het lichaam van de overledene af te koelen.Dood en hiernamaals. Nubische tradities met betrekking tot de dood volgen de islamitische leer. Bij de dood moet het lichaam worden gewassen, gekleed, verpakt in witte doek en op de juiste wijze begraven (het gezicht gericht naar Mekka) voor de eerste zonsondergang. Voor vrouwen, is de mat waarop de overledene werd uitgevoerd tot het graf "in de schaduw met bogen van palmtakken waarover een rode zijde doek gedragen door vrouwen op bruiloften werd gelegd" (Dafalla 1975, 54).
 • Er worden pogingen ondernomen om de Nubische taal te behouden. Er wordt momenteel een Nubisch woordenboek ontwikkeld en er worden Nubische academies voorbereid.Aan de universiteiten van Dongola en Khartoum wordt binnenkort les gegeven in de Nubische talen.
 • Nubische gemeenschap en tradities

  1. 1. Antropologie van de Nubiërs LES 3 © Experience Nubia
  2. 2. Antropologie van de Nubiërs De Aswandam; trauma van de Nubiërs De oude dam 1899:1e poging Nijl en jaarlijkse overstromingen te beheersen en irrigatie mogelijk te maken. 1902: “Oude dam” een feit : 2140 m lang, 54 m. hoog Tussen 1908-1912 en 1929-1934 oude dam verhoogd. © Experience Nubia
  3. 3. Antropologie van de Nubiërs De Aswandam; trauma van de Nubiërs De nieuwe dam “High dam” Effect oude dam onvoldoende 1960 Egyptische president Gamal Abdel Nasser: hogere dam 7 km verder, 3600 m lang , 111 m hoog. Nassermeer ontstond grootste stuwmeer van Afrika : 500 km lang, 25 km breed 180 meter diep. © Experience Nubia
  4. 4. Antropologie van de Nubiërs de High dam bij Aswan © Experience Nubia
  5. 5. Antropologie van de Nubiërs de High dam bij Aswan © Experience Nubia
  6. 6. Aswandam Redenen bouw High Dam: Economische noodzaak: Strijd tegen jaarlijkse overstromingen en tegen honger en armoe Energie opwekking :Veilig stellen elektriciteitsvoorziening voor Egypte Gevolgen bouw High Dam: vruchtbare Nijlslib stroomt niet meer over de akkers nu veel kunstmest nodig uitputting van de grond dreigt Nijldelta slibt dicht Erosie kustlijnen oostelijke Middellandse zeekust versneld http://www.history.com/videos/the-aswan-high-dam#the-aswan-high-dam © Experience Nubia
  7. 7. Gevolgen Nassermeer voor Nubische geschiedenis • Nubische tempels bijna onder water verdwenen •In totaal 14 tempels tussen Philae en Abu Simbel (naast graftombes e.a. ruiïnes) © Experience Nubia
  8. 8. Gevolgen Nassermeer voor Nubische geschiedenis •Spectaculaire internationale reddingsactie o.l.v. UNESCO http://www.youtube .com/watch?v=UrH7dP8FNc © Experience Nubia
  9. 9. Antropologie van de Nubiërs Nubisch museum Aswan © Experience Nubia
  10. 10. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap © Experience Nubia
  11. 11. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap • De Nubische dorpen verdwenen onder het water. • 50.000 Nubiërs geëvacueerd naar Egypte. Nieuw bestaan opbouwen noordelijk van Aswan. Vergelijkbaar aantal in Soedan
  12. 12. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap •3 miljoen dadelpalmen onder water. Belangrijkste inkomstenbron! • compensatie per boom: Egypte: 15 piaster. Sudan: 5 SP Zeer hechte gemeenschap met eeuwenoude tradities viel uit elkaar © Experience Nubia
  13. 13. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap Zeer hechte gemeenschap met eeuwenoude tradities viel uit elkaar © Experience Nubia
  14. 14. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap De verhuizing © Experience Nubia
  15. 15. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap De verhuizing © Experience Nubia
  16. 16. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap De verhuizing © Experience Nubia
  17. 17. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap De verhuizing © Experience Nubia
  18. 18. Antropologie van de Nubiërs Nassermeer : gevolgen Nubische gemeenschap Van eenzame rust in geïsoleerde dorpen aan Nijl naar stenen huisjes in woestijn Ver weg van de Nijl, die altijd economische en sociaal-culturele leven had bepaald Nieuwe huizen bij Kom Ombo (40 km noord van Aswan)
  19. 19. Antropologie van de Nubiërs Nubian ceremonial life: studies in Islamic syncretism and cultural change
  20. 20. Antropologie van de Nubiërs Algemene kenmerken Nubiërs staan bekend als eerlijk. Werkten (daarom) vaak als bedienden bij rijke families Religie speelt een belangrijke rol Nubiërs leven vaak dicht bij en met de natuur Gemeenschapsleven heel
  21. 21. Antropologie van de Nubiërs Sociale leven: Duaal: vrouwen en mannen hebben ieder eigen sociale leven Vrouwen leven in twee sociale groepen: familie - vriendinnen. Groepsdoelen: sociaal-economische steun – informatie delen Mannen ook eigen groepen. Werk, sociaal-economisch, vrienden, familie Sociale controle groot, nog meer voor vrouwen (eer van de familie) Via informatiewisseling tussen netwerken Veel sociale verplichtingen
  22. 22. Antropologie van de Nubiërs
  23. 23. Antropologie van de Nubiërs Dagelijks leven vóór de dam Veel mannen werkten in grote steden Vrouwen deden al het werk: brood maken water halen het land bewerken dadels oogsten producten maken van dadelpalm muurschilderingen maken kinderen opvoeden © Experience Nubia
  24. 24. Antropologie van de Nubiërs Dagelijks leven vóór de dam Sagia – waterwiel Meer oogsten per jaar Irrigatie essentieel Regent vrijwel nooit! © Experience Nubia
  25. 25. Antropologie van de Nubiërs Dagelijks leven vóór de dam Brood bakken © Experience Nubia
  26. 26. Antropologie van de Nubiërs Dagelijks leven vóór de dam Water halen © Experience Nubia
  27. 27. Antropologie van de Nubiërs Dagelijks leven vóór de dam Dadels oogsten © Experience Nubia
  28. 28. Antropologie van de Nubiërs Dagelijks leven vóór de dam Producten maken van dadelpalm © Experience Nubia
  29. 29. Antropologie van de Nubiërs Dagelijks leven vóór de dam Huizen bouwen en decoreren http://vimeo.com/67558936 © Experience Nubia
  30. 30. Antropologie van de Nubiërs Producten van dadelpalm © Experience Nubia
  31. 31. Antropologie van de Nubiërs © Experience Nubia
  32. 32. Antropologie van de Nubiërs © Experience Nubia
  33. 33. Antropologie van de Nubiërs © Experience Nubia
  34. 34. Antropologie van de Nubiërs © Experience Nubia
  35. 35. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Tradities en rituelen geïntegreerd in dagelijks leven • Vergden veel tijd, moeite en geld • Afkomstig uit zowel faraotijd als Christendom en Islam • Nieuwe invloeden werden in de tradities geïntegreerd • Omvangrijke spirituele wereld. Bijgeloof speelt ook grote rol. • Belangrijk om impact van tradities op culturele leven te begrijpen © Experience Nubia
  36. 36. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Decoratieve motieven morele of magische betekenis • Zwaard: moed, heldhaftige prestaties • Sterren, halve maan: islamitische symbolen; goed voorteken • Kraaien en uilen: slechte voortekenen • Rozen, bloemen: vriendschap en liefde • Appel: vrouwelijke aantrekkingskracht • Kruik en een gebedskleed voor zuiverheid en kuisheid © Experience Nubia
  37. 37. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Amuletten en talismannen voor geluk, bescherming tegen boze oog. o.a. geschilderd op muren gemaakt van gevlochten kralen, schelpen of haar gehangen op palen van bed of aan het plafond. Manden van palmtakken en versierd met witte schelp © Experience Nubia
  38. 38. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Nijl speelde centrale rol in veel tradities • Belangrijkste bron voor het leven in Nubië: • landbouw • visserij • modder (vruchtbaarheid van de grond, huizenbouw) • drinkwater © Experience Nubia
  39. 39. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities 3 soorten tradities: • Religieuze tradities • Agrarische tradities • Rond “life events” © Experience Nubia
  40. 40. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Tradities en de Nijl, voorbeelden: Religieuze tradities tijdens islamitische feestdagen o.a. Suikerfeest, pelgrimfeesten, Nieuwjaar • muziek (drums) / zang, religieuze liederen Bij geboortedag lokale heilige (intermediair van Allah) Veel tombes van lokale heiligen! © Experience Nubia
  41. 41. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Tradities en de Nijl, voorbeelden: Agrarische tradities Samen oogstte men dadels „s avonds feest met muziek en dans © Experience Nubia
  42. 42. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Tradities en de Nijl, life-events: Geboorte • Op 40e dag na bevalling moeder met baby naar rivier. • Baby werd gewassen. • Moeder Nijlwater mee naar huis. Waste zichzelf; 40 x water over zich heen • man is niet bij bevalling, verblijf 40 dagen elders • baby heen en weer over de Nijl (“essiwuwar”) • kruiden in zakje aan kleding van de baby © Experience Nubia
  43. 43. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Huwelijk •2 weken vooraf nodigen bruid en bruidegom ieder familie uit • Huwelijksvoltrekking; officiële deel (alleen familie) •Feest vroeger 5 nachten (nu onbetaalbaar) 1.Hennanacht („kofree tur‟) 2.Het huwelijksfeest („erkenne‟) 3.Man en vrouw samen („kopar tur‟) 4.Feest met duif, pannekoek (“meena tur”) 5.Afscheidsfeest (“colad tur”) Huwelijk en de Nijl Bruidegom: handen, voeten en voorhoofd met henna geverfd. Daarna naar de Nijl om zich schoon te wassen. Belangrijk voor de vruchtbaarheid. © Experience Nubia
  44. 44. Antropologie van de Nubiërs Vrouwen : decoratie met sieraden en henna
  45. 45. Antropologie van de Nubiërs Vrouwen : kledingstijl
  46. 46. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities •Huwelijk Filmpje : http://www.youtube.com/watch?v=YIMBExcazw&feature=related © Experience Nubia
  47. 47. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities Dood Dag van overlijden: vrouwen wasten hun gezicht in de Nijl. Bracht ontspanning voor de dode en diens lichaam kon afkoelen • Overledene wordt z.s.m. begraven • mannen rouwen 3 dagen samen • wachten op familie die van ver moeten komen • vrouwen zorgen voor de maaltijden © Experience Nubia
  48. 48. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities De geesten van de Nijl Was deel van geloofssysteem; bovennatuurlijke wezens in de rivier Leefde vooral in religieuze beleving van vrouwen Konden in diverse gedaanten verschijnen Leefden in onderwater kastelen m/v Vertegenwoordigers uit de dorpen waren contactpersonen © Experience Nubia
  49. 49. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities De geesten van de Nijl Vrouwen raadpleegden de Nijlgeesten over: Vruchtbaarheid, landbewerking, huwelijk, gezondheid Verzoeken via contactpersoon, of individueel: Snoep, suiker, parfum of henna werd in rivier gegooid Of gekookt eten werd in mandje aan boom boven het water gehangen Achtergrond Nijlgeesten zou faraonisch kunnen zijn © Experience Nubia
  50. 50. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities De boze geesten van de Nijl (“dogir”) Werden geïdentificeerd met kannibalen, monsters (honger naar mensenvlees) Voorkeur voor kinderen Waren creatief in maken van afspraken en in het stelen van mensen Konden van gedaante verwisselen, dus moeilijk te herkennen Wel herkenbaar aan “lange ogen” of “blauwe ogen” En lang zwart haar, soms over hele lichaam Zogen via de neus bloed en het leven uit je Potter) (vgl. dementor bij Harry © Experience Nubia
  51. 51. Antropologie van de Nubiërs Eeuwenoude tradities De boze geesten van de Nijl (“dogir”) Sommige mensen waren er zo bang van dat ze gek werden van angst Werden verteld aan kinderen om ze bang te maken (waarschuwing?) Geestesziekten werden toegeschreven aan “dogir” Hun favoriete plekken: bij waterwielen (sagia), cataracten, hoge rotsen en „s nachts kwamen ze vaak tevoorschijn Boeren hadden meeste contact met hen Risico om in val gelokt te worden © Experience Nubia
  52. 52. Antropologie van de Nubiërs Nubische gemeenschap 21e eeuw Werk: grote steden, midden – oosten, toerisme Dictatuur Mubarak: Afrikaanse minderheid, discriminatie Cultuur: deels vermengd met Egyptische Taal: idem Muziekcultuur wél bewaard gebleven én bloeiend
  53. 53. Antropologie van de Nubiërs Nubische gemeenschap 21e eeuw Nubische muziek: Hamza el-Din Componeerde voor de oud als soloinstrument. Bespeelde ook de tar, een slaginstrument in felucca‟s veel gebruikt Van invloed geweest op folk muziek in VS. Emigreerde daar heen. Bekende albums: “Music Of Nubia” en “Escalay: The Water Wheel”.
  54. 54. Antropologie van de Nubiërs Nubische gemeenschap 21e eeuw Nubische muziek: Mohamed Mounir • geboren in Aswan 1954 • Mateloos populair • Popmuziek georiënteerde stijl • Egyptische en Afrikaanse muziekstijlen • Ook geïnspireerd door reggae en jazz •Teksten vaak sociaal en politiek. • Ook bekend als filmacteur http://www.youtube.c om/watch?v=mY4S7 FTyewM http://www.youtube .com/watch?v=BLrK64dLVo
  55. 55. Antropologie van de Nubiërs Nubië in de 21e eeuw Na de revolutie •Vrijheid van meningsuiting •Emancipatie •Land terug? •Eigen politieke partij
  56. 56. Nubische taal 3 talen - 3 groepen (“Nilo-Sahara” talen) Kenzi:145 km zuidelijk van Aswan Fadija: 425 km zuidelijker Dongolawi: nog 350 km verder zuidelijk http://www.napata.org/Napata/language.html © Experience Nubia
  57. 57. Literatuur en links over Nubië * Rolf Herzog “Die Nubier” 1957 *R. Fernea, G. Gerster “Nubians in Egypt” 1973 * De zwarte farao’s; de tentoonstelling. John Vrieze, 1997 * Nubië aan de Nijl; voorportaal van Afrika. Haags gemeentemuseum, 22 sept.-25 nov. 1979 * National Geographic febr. 2008: De zwarte farao’s, R.Draper * Dwars door Soedan; vriendelijke schurkenstaat aan de Nijl. Gerben van der Aa, 2007. Nieuw Amsterdam uitgvers. * Sudan, the Bradt travel guide. Door Paul Clammer, 2005. * Sudan; the city trail guide to Khartoum and the rest of Sudan. Blake Evans-Pritchard en Violetta Polese, 2008. * l’ABC Claire du Soudan; royaumes sur le Nil. Catherine Berger, Bérénice Geoffroy-Schneiter, Jean Leclant. Flammarion / Institute du monde Arabe, 1997. * Nubian women of West-Aswan. Negotiating tradition and change. Anne M. Jennings,2009 * Nubian ceremonial life. Ed. John G. Kennedy. 2005. * Ancient Nubia: African Kingdoms on the Nile. 2012 © Experience Nubia
  58. 58. Literatuur en links over Nubië www.nubie-international.fr http://whc.unesco.org/en/list/88 Nubian monuments UNESCO http://www.napata.org/Napata/language.html http://www.numibia.net/nubia/index.htm Nubian museum Aswan www.betelkerem.com http://www.facebook.com/ExperienceNubia https://twitter.com/#!/ExperienceNubia Vragen? E. Grooteman – experiencenubia@gmail.com © Experience Nubia

  ×