20101007 update pub med afbeeldingen

466 views
396 views

Published on

Scherm afbeeldingen zoeken in PubMed basis

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
466
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

20101007 update pub med afbeeldingen

 1. 1. Kies voor bibliotheek
 2. 2. Kies voor Digitale bestanden
 3. 3. Kies voor PubMed (andere opties kunnen ook, zoals Scopus, hier alleen uitleg PubMed)
 4. 4. Gebruik SolisID om in te loggen. Alleen als u via deze route naar PubMed gaat, krijgt u de knop “Ubulink” te zien om direct naar de volledige tekst van het artikel te klikken. Info komt verderop in presentatie.
 5. 5. Openingsscherm PubMed, waarop onder meer tutorials staan.
 6. 6. Twee manieren om te zoeken <ul><li>Op MeSH termen waar u echt naar de zoekwoorden kijkt die in het bestand aan artikelen worden toegekend. Vervolgens combineren in history. </li></ul><ul><li>Op MeSH termen in Advanced Search, Preview en ook dan combineren via history. </li></ul><ul><li>Nog veel meer routes mogelijk maar dit is de kern. </li></ul>
 7. 8. Kies bij voorkeur voor een Mesh term, dan kunt u meer zoekverfijningen gebruiken. Tenzij uw zoekactie heel specifiek is op trefwoord dat niet onder een algemene term gevangen kan worden.
 8. 9. Klik op de Mesh term Zoeken via Mesh termen levert niet direct artikelen op, alleen zicht op de trefwoorden die aan artikelen worden toegekend.
 9. 10. Onder de Mesh term staat de hiërarchie van trefwoorden, dat kan soms handig zijn om zoekacties uit te breiden of in te perken.
 10. 11. Kies bij subheadings voor veterinary (alleen diergeneeskundige invalshoek) en major headings only (alleen artikelen die echt over pijn meting gaan)
 11. 12. Kies voor Send to search box with AND
 12. 13. Kies voor Search PubMed
 13. 14. 127 artikelen over meting van pijn met veterinaire invalshoek. Beetje veel.
 14. 15. We gaan nu zorgen dat we minder artikelen vinden, bijvoorbeeld door combinatie met Mesh term “Dogs”. Zoek op artikelen die daarover gaan, maar niet hoofdzakelijk, door op Links te klikken en voor PubMed te kiezen.
 15. 16. Om de 1 e zoekactie “veterinaire artikelen over pijn” te combineren met 2 e zoekactie “artikelen over honden”, kies Advanced search
 16. 17. Combineer met AND (klik op het lichtblauwe #5 onder Search, zwart op grijs). Kies daarna voor Search, wit op donkerb
 17. 18. Resultaat is 32 artikelen over meting van pijn bij honden. Waarvan 5 een review betreffen.
 18. 19. NB Via soortgelijk zoeken door combineren: MesH term “Veterinary medicine” AND “Glasgow pain score”, in 1 stap op het artikel: Vet Rec. 2008 Mar 29;162(13):403-8. Application of a modified form of the Glasgow pain scale in a veterinary teaching centre in the Netherlands Zoeken en combineren via History is eerst lastiger maar bespaart later tijd omdat u steeds kunt zien welke combinaties u al gehad hebt en wat dat oplevert. Dan weet u ook welke term het aantal artikelen erg inperkt of niet.
 19. 20. Via de knop UBUlink kom je (meestal, hangt af van het abonnement en de uitgever) bij het hele artikel. In dit geval kan het nog simpeler, via fulltekst van Veterinary Record. Kies in het UBUlink schermpje meestal voor de bovenste.
 20. 21. Twee manieren om te zoeken <ul><li>Op MeSH termen waar u echt naar de zoekwoorden kijkt die in het bestand aan artikelen worden toegekend. Vervolgens combineren in history. </li></ul><ul><li>Op MeSH termen in Advanced Search, Preview en ook dan combineren via history. Dat is sneller maar levert minder inzicht in handig te gebruiken termen op. </li></ul><ul><li>Nog veel meer routes mogelijk maar dit is de kern . </li></ul>
 21. 22. Zoek op een Mesh term in het advanced search veld.
 22. 23. Wanneer je dan zoekt via Preview , dan krijg je de lijst met zoektermen niet meer in beeld en bouw je direct een History op.
 23. 24. Na elke zoekactie moet u wel op Clear drukken, anders worden de termen alsnog direct gecombineerd en werkt het in delen analyseren van de history niet.

×