Your SlideShare is downloading. ×
Què son els nous mitjans?
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Què son els nous mitjans?

106

Published on

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
106
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Eric Tirado Andrés etiradoa@uoc.edu
 • 2. Què son els nous mitjans? Tecnologia informàtica Nous mitjans Mediàtica
 • 3. Els principis del nous mitjans Representació numèrica Modularitat Automatització Transcodificació Variabilitat
 • 4. I. Representació numèrica Nous mitjans Es composen de codi digital <<els mitjans es tornen programables>> Compten amb dos conseqüències fonamentals: 1. L’objecte pot ser descrit en termes formals. 2.L’objecte pot ser sotmès a manipulacions algorítmiques.
 • 5. I. Representació numèrica Antics mitjans Nous mitjans Mitjà analògic Digitalització Mitjà digital <<Quan els objectes dels nous mitjans es creen amb l’ordinador, s’originen en forma numèrica. Però molts d’ells pateixen una conversió a partir de diverses formes d’antics mitjans>> (Pàg. 73) Exemple: .jpg .txt
 • 6. 2. ModularitatQualsevol objecte dels nous medis que formi part dun objecte més gran conserva laseva identitat individual.Exemple:L’exemple d’identitat individual es pottrobar fàcilment a una pàgina web. Enaquesta podem distingir els objectes elsquals conjuntament formen el web. Entreaquests trobem imatges, documentsdescarregables, vídeos, etc. Pàgina web
 • 7. 3. AutomatitzacióLa codificació numèrica i el caràcter modular dels seus objectes permeten automatitzarla creació, manipulació i accés dels nous mitjans de manera limitada. De “baix nivell” Automatització “D’alt nivell” D’accésDe “baix nivell”: L’usuari, per mitjà de plantilles i algoritmes senzills, modifica o crea unobjecte mediàtic. Exemple: Gimp es un programa d’edició d’imatges digitals capaç de corregir de manera automàtica el color, contrast, il·luminació, estil, etc.
 • 8. 3. Automatització“D’alt nivell”: Requereix, fins a cert punt, la interpretació de l’ordinador dels objectes quegenera (intel·ligència artificial).Exemple:Gracies a la intel·ligència artificial tenen lloc els videojocs.Una part de la programació controla tant als personatges,com estratègies o fins i tot simulen lleis com la de lagravetat, moviment, etc.D’accés: El canvi a l’ordinador com a mitjà per emmagatzemar i accedir al material mediàticava suposar la necessitat de nous mètodes de classificació i cerca d’objectes mediàtica.Ex: Els agents informàtics automatitzen les cerques, filtrant la informació en funció delscriteris de cerca dels usuaris o fins i tot servint experiències amb altres usuaris.
 • 9. 4. VariabilitatLa variabilitat, com l’automatització, es una conseqüència del primer i el segon principi. Antics mitjans: Nous mitjans: -Creador humà -Creador humà/ordinador (automatització) -Emmagatzematge únic -Diferents mitjans d’emmagatzematge -Còpies idèntiques de l’original -Versions potencialment infinites Cassos particulars del principi de variabilitat: 1.- Els objectes mediàtics s’emmagatzemen en bases de dades, els quals acabant sent de dret propi.
 • 10. 4. Variabilitat2.- És possible separar el nivell de continguts, podent crear interfícies diferentsa partir dunes mateixes dades.3.- La informació registrada pel usuari pot ser empleada per adaptar-li, demanera automàtica, la composició del mitjà i/o crear elements4.- Interactivitat de tipus arbori: fa referència als programes que donenl’oportunitat a l’usuari d’escollir un objecte entre altres possibles opcions.L’usuari avança en funció de les opcions escollides, tancant i obrint novesopcions.5.- Hipermèdia: és una estructura semblant a la de tipus arbori. En aquesta elselements estan units mitjançant hipervincles (versions diferent del document).6.- Les actualitzacions periòdiques dels objectes mediàtics són un altre cas delprincipi de variabilitat.7.- Escalabilitat: es poden generar diferents versions qualitativament distints apartir d’un mateix objecte.
 • 11. 5. TranscodificacióÉs el procés de traduir un llenguatge a altre que pugi interpretar l’ordinador.<<Es pot pensar en els nous medis en general com si comptessin amb dues capes diferenciades>> (Pàg. 93) Capa cultural: És pròpia de l’enteniment humà. Ex.: diccionari, compte, comèdia, etc. Nous medis Capa informàtica: Està composta per les instruccions que determinen les accions preses per una “màquina”. Ex.: procés, paquets de dades, concordança, etc.La lògica de l’ordinador influeix en la lògica cultural dels mitjans, donant lloc a una novacultura de l’ordinador.
 • 12. 5. TranscodificacióExemple:Actualment molts diaris compten amb dues versions; l’impresa i la digital.La digital compta amb altres recursos addicionals per informar, com són els vídeos, arxiusmp3, enllaços, etc. Aquesta influencia també a arribat a les versions impreses dels diaris, onactualment es normal trobar-se amb recursos amb les quals podem interactuar mitjançantun smartphone.
 • 13. El que no són els nous mitjansDiferències entre els dos mitjans:Antics mitjans: Nous mitjans:-Medis analògics (continus) -Medis digitals (discrets)-Necessitat de més d’un mitja per tots els -Possibilitat d’utilitzar una única màquina persuports analògics tots el suports digitals (comparteixen el mateix codi digital)-Accés seqüencial. -Accés aleatori(el temps es successiu) (el control del temps és humà)-Cada còpia successiva sofreix una pèrdua de -Es poden copiar sense degradació.qualitat. La digitalització comporta una pèrdua d’informació-Medis no interactius -Medis interactius; permeten a l’usuari interactuar amb l’objecte mediàtica

×