La Confidencialitat de les dades a la Banca Electrònica.

831 views
791 views

Published on

Coneixement i funcionament de la Banca Electrònica. La seva contractació, els sistemes de seguretat, la protecció de les dades a la xarxa, la seva legislació bàsica i la poca jurisprudència que existeix al respecte.

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
831
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La Confidencialitat de les dades a la Banca Electrònica.

 1. 1. Els Confidencials: Angus Feltrer Martínez José María Hidalgo Villén Lucía Méndez Ortega Albert Solé Esparrell Ús i aplicació de les TIC Grau en Dret La confidencialitat de les dades a la banca electrònica.
 2. 2. <ul><li>1. Objectius. </li></ul><ul><li>2. Banca electrònica. </li></ul><ul><li>3. El contracte electrònic. </li></ul><ul><li>4. Perills d’utilització de la banca electrònica. </li></ul><ul><li>5. Sistemes de seguretat electrònics. </li></ul><ul><li>6. Entitats/organismes referència i consulta. </li></ul><ul><li>7. Legislació. </li></ul><ul><li>8. Jurisprudència. </li></ul><ul><li>9. Qüestions de reflexió. </li></ul>Índex. La confidencialitat de les dades a la banca electrònica.
 3. 3. <ul><li>Aprofundiment en la confidencialitat de les dades personals al món de la banca electrònica. </li></ul><ul><li>Anàlisi de la contractació electrònica. </li></ul><ul><li>Estudi dels fraus per aconseguir dades personals i bancàries, així com dels sistemes de seguretat existents. </li></ul><ul><li>Veure quines són les entitats i organismes per informar i protegir al consumidor. </li></ul><ul><li>Conèixer la legislació aplicable i la jurisprudència existent entorn la matèria. </li></ul>1. Objectius. La confidencialitat de les dades a la banca electrònica.
 4. 4. <ul><li>La Banca on-line és la realitzada mitjançant una xarxa de telecomunicacions. </li></ul><ul><li>Possibles problemes que es poden presentar: </li></ul><ul><ul><li>Identificació de les parts. </li></ul></ul><ul><ul><li>Integritat del document i el seu contingut. </li></ul></ul><ul><li>Per garantir la seguretat jurídica, es dicta la LSSICE (Llei de Serveis de la Societat de la Informació i Comerç Electrònic – 2002). </li></ul>2. Banca electrònica. Funcionament i característiques.
 5. 5. <ul><li>Elements personals: </li></ul><ul><ul><li>Proveïdor i destinatari del servei. </li></ul></ul><ul><ul><li>Proveïdor d’una tècnica de comunicació a distància. </li></ul></ul><ul><li>Elements reals: </li></ul><ul><ul><li>Contractació de serveis financers. </li></ul></ul><ul><ul><li>Utilització de suports electrònics: permet el intercanvi electrònic de dades, d’ordinador a ordinador: @ Dos sistemes: EDI i Internet. </li></ul></ul><ul><li>Elements formals: </li></ul><ul><ul><li>Formalització del contracte mitjançant la signatura electrònica avançada. </li></ul></ul><ul><ul><li>Intervenció de fedatari públic. </li></ul></ul>3. El contracte electrònic. Elements del contracte:
 6. 6. <ul><li>Un punt d’inflexió: Perfecció del contracte. </li></ul><ul><ul><li>Concurrència de declaracions de voluntat de les parts.   </li></ul></ul><ul><li>Requisits per tal de que el contracte sigui perfecte: </li></ul><ul><ul><li>Capacitat de les parts i manifestació de la voluntat per mitjans idonis. </li></ul></ul><ul><ul><li>Relació d’interdependència entre les declaracions. </li></ul></ul><ul><ul><li>Correlació de les declaracions amb el contingut del contracte. </li></ul></ul><ul><ul><li>Concurrència de les declaracions en un moment i lloc determinats. </li></ul></ul><ul><li>S'incideix en la protecció del consumidor, un cop hi ha consentiment per part del mateix. No es fa menció als supòsits d'indisponiblitat del servei financer. </li></ul>3. El contracte electrònic. Formalització, Perfeccionament i Execució.
 7. 7. <ul><li>Phishing : </li></ul>4. Perills d’utilització de la banca electrònica. CORREU ELECTRÒNIC VISITA WEB “ PIRATA” INTRODUCCIÓ DADES PERSONALS CAPTURA I ÚS DE LES DADES <ul><li>Smishing : </li></ul>SMS OFERTA AVANTATJOSA VISITA WEB “PIRATA” SOL·LICITUD DADES o SOFTWARE CAPTURA DADES Phishing, smishing, vishing i pharming
 8. 8. 4. Perills d’utilització de la banca electrònica. <ul><li>Vishing : </li></ul>TRUCADA SOL·LICITUD DADES A LA TRUCADA AL WEB “PIRATA” OBTENCIÓ DADES <ul><li>Pharming : </li></ul>ADRECES URL DNS ADRECES IP “ MALWARE” MODIFICACIÓ IP WEB “ PIRATA” ACCÈS DADES Phishing, smishing, vishing i pharming
 9. 9. <ul><li>DNI electrònic : l’usuari pot identificar-se i verificar la identitat del receptor a una comunicació a internet. Conté: </li></ul><ul><li>Dades personals </li></ul><ul><li>Fotografia </li></ul><ul><li>Signatura manuscrita digitalitzada </li></ul><ul><li>Empremta dactilar digitalitzada </li></ul><ul><li>Certificats d’autenticació </li></ul><ul><li>Signatura electrònica </li></ul><ul><li>Signatura electrònica: </li></ul><ul><li>Identifica el signant assegurant la no modificació posterior a la signatura </li></ul><ul><li>Permet que l’emissor i receptor de les dades coneguin la seva identitat. </li></ul>5. Sistemes de seguretat electrònics. DNI electrònic, signatura digital i certificats electrònics
 10. 10. <ul><li>Certificats digitals : </li></ul><ul><ul><li>Identifiquen una persona física o jurídica i una clau assignada per realitzar signatures electròniques o xifrats. </li></ul></ul><ul><ul><li>S’identifiquen per un número de sèrie únic i tenen un determinat període de validesa. </li></ul></ul><ul><ul><li>Estan signats electrònicament per un prestador de serveis de certificació que vincula unes dades de certificació de signatura a un signant i confirma la seva identitat. </li></ul></ul>5. Sistemes de seguretat electrònics. DNI electrònic, signatura digital i certificats electrònics
 11. 11. <ul><li>Organisme públic. </li></ul><ul><li>Amb personalitat jurídica pròpia . </li></ul><ul><li>Funcions principals: </li></ul><ul><ul><li>Vetllar pel compliment de la legislació sobre protecció de dades. </li></ul></ul><ul><ul><li>Control aplicació: accés, rectificació, oposició i cancel·lació de dates.  </li></ul></ul><ul><ul><li>Atendre les peticions i reclamacions del usuaris afectats. </li></ul></ul><ul><ul><li>Autoritzar, requerir, ordenar modificacions, tutoritzar i sancionar. </li></ul></ul><ul><ul><li>Dictar normes, instruccions i recomanacions relacionades. </li></ul></ul>DADES DE CONTACTE: Internet : https://www.agpd.es Correu electrònic : [email_address] Telefònicament : 901 100 099. Fax: 91 445 56 99 En persona : C/ Jorge Juan nº 6, baixos (28001-Madrid) 6. Entitats i organismes de referència i consulta. Internet : www.apd.cat Correu electrònic : [email_address] [email_address] Telefònicament : 93 552 78 00 - 902 011 710 Fax: 93 552 78 30 En persona : Carrer de la Llacuna, 166, 7a planta (08018 - Barcelona ). Agències protecció de dades. Estatals - Autonòmiques
 12. 12. <ul><li>Moviments socials. </li></ul><ul><li>Normalment sense ànim de lucre. </li></ul><ul><li>Contribuir a donar a conèixer millores dins les tecnologies de la informació. </li></ul><ul><li>Denunciar males praxis dins el món d’Internet. </li></ul><ul><li>Recomanacions a les administracions. </li></ul><ul><li>Informes de l’estat de funcionament de seguretat de la banca o de la fragilitat de les dades personals. </li></ul>L’Associació d’Usuaris d’Internet (AUI) ( http://aui.es/ ). L’Associació d’Internautes (AI) http://www.internautas.org/ ). L’Associació per a la Investigació dels Mitjans de Comunicació (AIMC) ( http://www.aimc.es/ ). 6. Entitats i organismes de referència i consulta. Associacions d’usuaris d’Internet.
 13. 13. 7. Legislació. ACTUACIONS CONSEQÜENCIES Llei orgànica de protecció de dades.
 14. 14. 7. Legislació. Real Decret 1720/2007
 15. 15. 8. Jurisprudència.
 16. 16. <ul><li>S’acabarà imposant la banca electrònica a la personal? </li></ul><ul><li>Realment són confidencials les dades personals a la xarxa? </li></ul><ul><li>Caldria prohibir transaccions a països que no tenen la mateixa regulació? </li></ul>Qüestions de reflexió: La confidencialitat de les dades a la banca electrònica.

×