Web2.0

183 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
183
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Web2.0

 1. 1. Újgenerációs webhelyek, újszerű szolgáltatásokkal
 2. 2.  Körülbelül két évvel ezelőtt megszületett, és azóta is vitatott tartalmú, de bizonyos körökben igen divatos fogalom egyszerre jelöl újfajta weboldalakat és szolgáltatásokat, a mögöttük álló technológiát, és azokat az attitűdöket, módszereket, amelyek mindehhez társulnak. Szülőatyja Tim OReally, az OReally informatikai könyvkiadó gazdája, a világháló veteránja. A vállalkozó még 2004-ben indította el az újfajta webes platformok lehetőségeivel foglalkozó Web 2.0 konferenciasorozatot - amely az egész jelenség névadójává vált. A koncepció lényege, hogy a felhasználó nem csak nézegetni való weboldalakat kap, hanem sokoldalúan használható eszközöket. Ezek az eszközök akár egyes szoftverek funkcióit is átvehetik, és arra is alkalmasak, hogy használójuk másokkal is megossza tevékenysége eredményét, sőt, egész közösségek profitáljanak ebből.
 3. 3. Fogalma Számos újfajta technika elterjedése következtében kialakulóban vannak olyan újszerű tárhely kiválasztása, melyek gyökeresen megváltoztathatják a weboldalakról alkotott képünket. A fontos keresől fejlesztőit komolyan foglalkoztatják ezek az újfajta oldalak: valószínű, hogy a Web2.0-re jellemző megoldások fontossága is egyre nő a keresőoptimalizálás szempontjából is. A web 2.0 kifejezés olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ellentétben a korábbi szolgáltatásokkal, amelyeknél a tartalmat a szolgáltatást nyújtó fél biztosította (például a portáloknál), webkettes szolgáltatásoknál a szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat maguk a felhasználók töltik fel, hozzák létre, osztják meg vagy véleményezik. A felhasználók jellemzően kommunikálnak egymással, és kapcsolatokat alakítanak ki egymás között.
 4. 4. Jellemzői A web mint platform Cél olyan alkalmazások fejlesztése, melyek webes felület segítségével képesek a normál asztali alkalmazások teljesítményét nyújtaniAz adat mint hajtóerő A felhasználó birtokolja az információt, saját maga szerkesztheti azt, és közzé is teheti. Részvételen alapuló tervezésű Az eseményeket a felhasználó irányítja, az ő aktív közreműködésével jönnek létre az oldalak tartalmai. Komponensalapú fejlesztés Az alkalmazások akár több fejlesztő által írt modulból állhatnak össze. Laza szervezeti struktúra
 5. 5. HasználataA használat oldaláról meg kell különböztetni aszorosabb irányítás alatt tartottszervezeteket valamint a lazábban szerveződő civilközösségeket és az egyéneket.
 6. 6. Egyének és civil közösségek A Web jövőbeli felhasználói nemcsak fogyasztói az interneten található információknak, hanem egyre jellemzőbben előállítói és publikálói is egyben. a híreket, álláspontokat, eseményeket egyre többen véleményezik , vezetnek személyes véleménynaplót . Akiknek viszont valamilyen témakörben rendszerezett ismeretei vannak, azokat szívesen látják a különböző Wikipédia-szerű megközelítések, a Web és a XXI. század enciklopédiáinak szervezői. Mindenki hozzájárulhat a tudás kodifikálásához és kollektív tudássá emeléséhez. Megjelentek ugyanis olyan eszközök, amelyekkel több helyről is össze lehet integrálni az információkat és szolgáltatásokat, és ún. montázsokat , összetett funkciókat lehet kreálni. A hagyományos (gyűjtői, szurkolói, kulturális stb.) civil közösségek szervezése hatékonyabbá, a kapcsolattartás és –teremtés egyszerűbbé válik. Idetartozik az ún. közösségi szoftverek (social software pl. MySpace, iWiW) megjelenése is, amelyek az említetteknél lazábban formálódó, esetleg csak rövid távon fennálló szerveződéseket is támogatnak, és betekintést adnak a személyek közötti kapcsolati hálókba is.
 7. 7. Vállalatok és intézmények Az üzleti és közszolgálati szervezeteknél a Web 2.0 használata ma még meglehetősen alacsony fokon áll. Várható azonban, hogy tudásmenedzsment területén az új web-es lehetőségek is fokozatosan teret nyernek. Dolgozói visszajelzésekre adnak lehetőséget, a véleményekről, megelégedettségről
 8. 8. Szolgáltatások Videomegosztók Wikipédia Aukciós oldalak Honlapkészítés Blog RRS Fotomegosztás Irodai alkalmazások Közösségi hálózatok Podcasting
 9. 9. Mitől web 2.0? Videomegoszó: Nem csak keresni, megnézni de feltölteni, megjegyzést írni is lehet illetve beemelhetők egy blogba, weboldalba. Wikipédia: nem csak néhány szerkesztője van hanem bárki szerkesztheti. Fotomegosztás: a feltöltött képeket elérhetik a látogatók, hozzászólhatnak, tetszésüket vagy nemtetszésüket is kinyilváníthatják. Podcasting: hanganyagok, zenék, zörejek megosztása.

×