Skriftliga omdömen i ed wise dped

791 views
640 views

Published on

Hur du kan gå till väga för att skapa bedömning i EdWise för elever som inte får betyg.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
791
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
261
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Skriftliga omdömen i ed wise dped

 1. 1. Skriftliga omdömen i EdWise - DPED En guide till hur du kan gå till väga för att göra bedömningar för elever som inte ska ha betyg Elisabet Jagell, IT-pedagog, Växthuset
 2. 2. Steg 1 – kontrollera att du har dina grupper/klasser på plats Gå till Dokumentation > Elevutveckling och kontrollera att dina elever är på plats. Om eleverna inte är på plats – kontakta din administratör.
 3. 3. Steg 2 – förbered underlaget Man kan naturligtvis skriva direkt i EdWise, men jag föredrar att förbereda en mall i Word. Jag skriver det som ska gälla för alla:  Arbetsområden som omdömet gäller  Matrisen för omdömet och där låter jag alla kryss stå i mittenkolumnen
 4. 4. Steg 2 – förbered underlaget I Word-dokumentet skriver jag även förslag på utvecklingsmöjligheter för de olika delmålen. När jag författar dessa utvecklingsmöjligheter tar jag hjälp av Skolverkets bedömningsstöd. Det här kommer jag att använda och klippa och klistra från när jag gör bedömningen för varje enskild elev. Jag sparar dokumentet på en bra plats.
 5. 5. Steg 3 –bedömning i klassöversikt Om du vill kan du gå direkt till steg 4, men jag brukar göra själva elevbedömningen i en klassöversikt i Word innan jag går in och arbetar i EdWise. På så vis tycker jag att jag får en bra översikt över bedömningarna i mina grupper. I sista kolumnen matchar jag in en utvecklingsmöjlighet till elevens behov.
 6. 6. Steg 4 – Bedömning i EdWise Gå till Dokumentation > Elevutveckling och klicka på den klass/grupp du ska arbeta med. 1. 2. 3.
 7. 7. Steg 4 – Bedömning i EdWise Välj fliken Skriftliga omdömen. Alvar Baran Cecilia Dorina
 8. 8. Steg 4 – Bedömning i EdWise Välj Samtliga. Alvar Baran Cecilia Dorina
 9. 9. Steg 4 – Bedömning i EdWise Välj det ämne du ska ge bedömning i. 5B Alvar Baran Cecilia Dorina
 10. 10. Steg 4 – Bedömning i EdWise 1) Markera alla eller markera de elever du vill arbeta med 2) Välj sedan Arbeta med valda. Ett nytt fönster öppnas. 2. 5B 1. Alvar Baran Cecilia Dorina
 11. 11. Steg 5 – Fönster för bedömning Nu ska vi ställa in när den bedömning du gör ska bli synlig för elever och föräldrar. Klicka på Egenskaper. Ytterligare ett nytt fönster öppnas. Alvar Baran Cecilia Dorina Edward Fredrika Goran Hassan Imra Jonas Alvar (010917)
 12. 12. Steg 4 – Bedömning i EdWise 1. Välj fliken Rättigheter. 2. Längst ner har du raden för publiceringsdatum. Välj det datum du önskar. 3. Klicka på Spara och Stäng.
 13. 13. Steg 5a – Fönster för bedömning 1. 2. I fönstret ”Arbeta med valda” kan du lätt växla mellan de elever du valt att arbeta med. Du har dem i en lista till vänster med den elev du arbetar med markerad med blått. Vi börjar med den första eleven och den första rutan. Gå till det Worddokument du förberett och kopiera avsnittet med arbetsområden/pedagogis ka planeringar som ni arbetat/arbetar med och som omdömet grundar sig på. Klistra in det i första rutan. 1. Alvar Baran Cecilia Dorina Edward Fredrika Goran Hassan Imra Jonas Alvar (010917) 2.
 14. 14. Steg 5a – Fönster för bedömning 1. Klicka på Spara. 2. Ditt namn och datum för när du sparade dyker upp under rutan till höger. 3. Klicka på ikonen med de små gubbarna under rutan*. Ytterligare ett nytt fönster öppnas. 1. 2. * Om EdWise hunnit gå i vänteläge behöver du spara, stänga rutan för bedömning (längst upp till vänster) och öppna det igen för att det ska fungera. 3.
 15. 15. Steg 5b – Fönster för bedömning Nu kommer något som är väldigt tidsbesparande. Här har du möjlighet att skriva över det du skrivit till valda elever. Bocka i de elever du vill ska ha samma text. Ofta är det ju samma pedagogiska planeringar som gäller för en hel grupp/klass. Om du bockar i den allra översta rutan blir alla elever markerade. Som du ser finns även möjligheten att lägga till text på samma sätt. Klicka på spara och sedan på stäng.
 16. 16. Steg 5c – Fönster för bedömning 1. 2. 3. Vi fortsätter med den första eleven och den andra rutan bedömningen. Klicka på ikonen med linjalen och pennan. Ett nytt fönster öppnas. Gå till det Worddokument du förberett och kopiera matrisen. Alvar Baran Cecilia Dorina Edward Fredrika Goran Hassan Imra Jonas Alvar (010917) 2. 1.
 17. 17. Steg 5c – Fönster för bedömning 1. Klicka på Klistra in från Word. Ett nytt litet fönster öppnas. 2. Använd kortkommandor Ctrl + V för att klistra in matrisen du kopierat. 3. Klicka på Lägg till. 1.
 18. 18. Steg 5c – Fönster för bedömning 1. Det är i detta läge du kan flytta på kryssmarkeringarna i matrisen för att få den bedömning som passar till den aktuella eleven. 2. När du är klar, klicka på Lägg till. Du får en påminnelse om att du behöver spara, gör det. 3. Om du ska ge exakt samma bedömning till fler elever kan du välja att kopiera över på samma sätt som beskrevs i steg 5b.
 19. 19. Steg 5 – Fönster för bedömning 1. Gå vidare till förslag till utvecklingsplan. Gå till ditt Worddokument och kopiera det utvecklingsförslag du har till eleven. Klistra in i rutan. Redigera vid behov för än mer anpassning till eleven. 2. Kopiera till elever med exakt samma utvecklingsförslag om du vill. 3. 4. Markera om eleven bedöms nå målen eller inte*. 1. 3. 4. Om eleven inte bedöms nå målen, fyll i vilka kunskapskrav det gäller. *Kom ihåg att eleven ska bedömas utifrån den årskurs hen går i. 2.
 20. 20. Steg 5 – Fönster för bedömning När du är klar med en elev klickar du på Spara. Om du är helt klar klickar du på Lämna in/klar. Om du klickar på Spara, glöm inte att innan publiceringsdatum gå tillbaka och klicka på Lämna in/klar.
 21. 21. Steg 4 – Bedömning i EdWise De elever där du påbörjat ditt bedömningsarbete får en orange kvadrat . Där du gjort helt klart och klickat på Lämna in/klart blir det en grön cirkel. Alvar Baran Cecilia Dorina Edward
 22. 22. Klart! Lycka till!

×