Betong

490 views

Published on

en dokumentation från en veckas sommarkurs i betong på Wiks folkhögskola, 2004

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
490
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Betong

 1. 1. Betongkurs på Wiks folkhögskola sommaren 2004 Elisabet Jagell
 2. 2. Vi startade med att bygga upp en inre form av lera. På den gjöt vi en yttre form av gips som vi skulle ha till betongform.
 3. 3. Gipsformen penslades med schellack och sedan med släppmedel. Därefter blandade vi till betong i tjock konsistens och vibrerade på för hand till önskad tjocklek.
 4. 4. Det var riktigt spännande att knacka lös formen och se krukan ”födas fram”.
 5. 5. Vi fick lära oss om hur man kan färga betongen med olika ballast och pigment. När betongen blandas är det viktigt att inte andas in cementdammet.
 6. 6. Här gör jag en provplatta med olika ballast och olika pigment.
 7. 7. Här testar jag att använda en retarder. Retadern gör att härdningen av betongen fördröjs på just de områden där man penslar på den. Man kan använda sockervatten som retarder. Retardern frigör ballasten. Det blir väldigt effektfullt om man använder en färgavvikande ballast eller en grov ballast.
 8. 8. En teknik för att få en form av intarsia i betongen är att skära ut schabloner i cellplast och ”packa” olika färger av betong i mallarna. Här är en platta som jag nästan har ”packat” klart. Betongen får härda en stund innan jag tar den sista mittersta runda biten.
 9. 9. Betongen behöver hållas fuktig under tiden den härdar.
 10. 10. Här är en som gjutit ett klot med en plastfotboll som mall.
 11. 11. Här har jag gjort ett spår i betongplattan med hjälp av lera som jag gjutit mot.
 12. 12. En annan teknik som passar bra för att göra skulpturer i betong är att skapa en kärna av cellplast. Kärnan kläs med hönsnät som najas fast och tajtas in genom att hönsnätet vrids med hjälp av en tång. Efter detta vibrerar man fast betong i önskad tjocklek. För utomhusbruk rekommenderas 4 cm.
 13. 13. Jag har även provat att låta elever skapa i betong. Det gick väldigt bra och var mycket uppskattat. Det var innan min tid som pedagogbloggare så jag har tyvärr inga bilder från de projekten.

×