Kespro oy14022013

1,649 views
1,596 views

Published on

Osmo Pyhtisen (Kespro) esitys Ruoka&Matkailu työpajassa 14.2.2013

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,649
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,208
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kespro oy14022013

  1. 1. Parhaat hankintaratkaisut1.1.2010
  2. 2. Ruokalautasen jakauma ( Mara ) % osuudet myynnin arvosta 30 30 Raaka-aineet 30% Logistiikka 5% Palkat 35% 5 Verot, muut kust, liikevoitto 35
  3. 3. Tukkukaupan vaikutusmahdollisuudet Raaka-aineet 30 30 30% Logistiikka 5% Palkat 35% 5 Verot, muut kust, liikevoitto 35
  4. 4. Esimerkki 1 / 41. Lähtökohta: – Ravintola hajauttanut ostot 6:lle eri toimittajalle – Toimituskertoja 2 - 3 / toimittaja / viikko – Kuljetushinnat 15 € / toimitus (erikseen tai tuotteiden hinnassa)  Vuositason kuljetuskustannukset 6 x 2,5 x 52 x 15 € = 11 700 €
  5. 5. Esimerkki 2 / 4Tilaaminen aika minuuttia• tilauksen valmistelu + tilaaminen 20• vastaanotto + tarkastus + hyllytys 20• laskuntarkastus + maksu + arkistointi 20Tilaamiseen käytetty aika yhteensä 60 min = 1tuntiTilauskerrat viikossa• maito 2• liha 2• vihannes + peruna 3• kalat 2• Tuore leipä 3• tukkuliike 2 Tilaus - toimituskerrat yhteensä 14 kplHankintatoimintaan käytetty aika• viikossa 14 x 60 minuuttia = 840 min = 14 tuntia• kuukaudessa 4 x 14 tuntia = 56 tuntia• vuodessa 12 kuukautta 12 x 56 tuntia = 672 tuntia (á 24 €)  16 128 €
  6. 6. Esimerkki 3 / 4• Hankinnat keskitetään yhdelle toimittajalle• Toimituspäiviä 5 kertaa viikossa• Kuljetuksen hinta 30 € / toimitus (+ 100%) Vuositason kuljetuskustannukset: 5 x 52 x 30 € = 7 800 € (- 33 %)
  7. 7. Esimerkki 4 / 4Tilaaminen aika (min)• tilauksen valmistelu + tilaaminen 30 (+50 %)• vastaanotto + tarkastus + hyllytys 40 (+ 100 %)• laskuntarkastus + maksu + arkistointi 20 (+ 0 %)Tilaamiseen käytetty aika yhteensä 90 (+ 50 %)Toimitus kerrat viikossa 5 kertaa / viikkoHankintatoimintaan käytetty aika• viikossa 5 x 90 min = 450 minuuttia = 7,5 tuntia• kuukaudessa 4 x 7,5 tuntia = 30 tuntia• vuodessa 12 kuukautta 12 x 30tuntia = 360 tuntia (á 24 €)  8 640 € (- 46 %)
  8. 8. Yhteenveto muutoksista• Kokonaiskuljetuskustannukset - 3 900 € valitun toimittajan kuljetuskustannukset kasvoivat + 5 850 € (+ 300 %)• Työvoimakustannukset - 7 488 €• Muutokset yhteensä - 11 388 €
  9. 9. Hankintatoimen tehostamisella mahdollistetaaravintolassa kustannussäästöjä! Raaka-aineet 30 30 30% Logistiikka 5% Palkat 35% 5 Verot, muut kust, liikevoitto 35
  10. 10. Palveluasteen parantamisellamahdollistetaan kustannussäästöjä! Näitä toimintoja oikein ohjaamalla... ...mahdollistetaan tehokkuuden kasvattaminen suurimpien toimintojen osalta
  11. 11. Mitä pidempää prosessiatarkastellaan, sitä isompiasäästöjä on tarjolla!
  12. 12. Parhaat hankintaratkaisut1.1.2010

×